Ερεθισμός του δέρματος από την τριβή: Φροντίδα και θεραπείες

Ο ερεθισμός του δέρματος από την τριβή οδηγεί στην εμφάνιση επώδυνων εξανθημάτων, που συχνά συνοδεύονται από κνησμό και αιμορραγία.
Ερεθισμός του δέρματος από την τριβή: Φροντίδα και θεραπείες
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Φεβρουαρίου, 2023

Ο ερεθισμός του δέρματος από την τριβή προκαλεί επώδυνα εξανθήματα που συχνά συνοδεύονται από κνησμό και αιμορραγία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βλάβη εξαφανίζεται μετά την αποφυγή επαφής με το αντικείμενο που προκαλεί την τριβή. Ωστόσο, μερικές φορές η επούλωση είναι δύσκολη λόγω μόλυνσης. Καλό είναι, λοιπόν, να τη διαχειριστείτε σωστά και να εφαρμόσετε κάποια φροντίδα για να επιταχύνετε την επούλωσή της. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Ερεθισμός του δέρματος από την τριβή

Ο ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από την τριβή οδηγεί σε εξάνθημα. Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Offarm, πρόκειται για βλάβες ή τραυματισμούς που εμφανίζονται στις πιο επιφανειακές δομές του δέρματος.

Συγκεκριμένα, προσβάλλουν την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας, δηλαδή το πιο επιφανειακό στρώμα που προστατεύει από κάθε είδους εχθρό του δέρματος. Αν και ο ιστός αυτός είναι εύκαμπτος και ανθεκτικός σε διάφορους φυσικούς και χημικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, μπορεί να αλλοιωθεί από τη συνεχή τριβή με στοιχεία που τον αποδυναμώνουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δερματικό εξάνθημα. Για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, τα εξάνθημα από την πάνα στα μωρά ή όταν φυσάτε πολύ τη μύτη σας όταν έχετε κρυολόγημα.

Ερεθισμός του δέρματος από την τριβή: Φροντίδα και θεραπείες
Η συνεχής τριβή του δέρματος πάνω σε στοιχεία όπως τα ρούχα μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα τριβής.

Πώς εμφανίζεται ο δερματικός ερεθισμός;

Ο δερματικός ερεθισμός λόγω τριβής, όπως υποδηλώνει και το όνομα, προκαλείται από την άμεση και συνεχή τριβή του δέρματος πάνω σε ένα αντικείμενο. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο σώμα. Για παράδειγμα, συμβαίνει όταν το δέρμα τρίβεται πάνω σε ρούχα ή παπούτσια. Συνήθως εμφανίζεται επίσης στους μηρούς κατά το περπάτημα.

Παράγοντες κινδύνου

Αν και η αιτία είναι απλή, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο. Μάλιστα, ο ερεθισμός που προκαλείται είναι πιο συχνός σε ορισμένες περιοχές του σώματος ή κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:

  • Αθλήματα όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία. Πρόκειται για κινήσεις που συχνά προκαλούν την τριβή διαφόρων σημείων του σώματος μεταξύ τους, με το ποδήλατο ή με τα ίδια τα ρούχα.
  • Φοράτε ρούχα που εφαρμόζουν στενά.
  • Συμμετοχή σε αθλήματα αντοχής ή παρατεταμένες δραστηριότητες.
  • Υπερβολική εφίδρωση.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι πιο επιρρεπή στον ερεθισμό του δέρματος λόγω τριβής, ειδικά αν φορούν πάνα, καθώς αυξάνεται η υγρασία στην περιοχή και η τριβή κατά την κίνηση.

Τα συμπτώματα του ερεθισμού του δέρματος λόγω τριβής

Ο ερεθισμός του δέρματος λόγω τριβής χαρακτηρίζεται από εξάνθημα στην πληγείσα περιοχή. Συνήθως είναι ήπιος και δεν προκαλεί πολύ πόνο. Ωστόσο, εάν η τριβή είναι διαρκής και ο τραυματισμός βαθαίνει, μπορεί να σχηματιστούν φουσκάλες ή κρούστες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί επίσης να εμφανίσετε πόνο, αιμορραγία και τσούξιμο.

Αυτό συμβαίνει συχνά σε περιοχές που είναι αδύναμες ή τείνουν να είναι υγρές. Για παράδειγμα, στη βουβωνική χώρα, τα πόδια (ή τις φτέρνες), τους μηρούς, τις μασχάλες και τις θηλές.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Κόκκινες κηλίδες στο δέρμα: 25 πιθανές αιτίες και θεραπείες

Πιθανές επιπλοκές

Χωρίς κατάλληλη αντιμετώπιση, οι πληγές από τριβές μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν το εξάνθημα δεν εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία, φουσκάλες ή κρούστα.

Ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στην περιοχή και διεισδύουν στο δέρμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξελιχθεί σε δερματική λοίμωξη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων, όπως ζέστη, πρήξιμο, πόνος και πύον, μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις απαιτούν κατάλληλη θεραπεία για να μην εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Φροντίδα και θεραπείες για την αντιμετώπιση του ερεθισμού του δέρματος λόγω τριβής

Ο ερεθισμός του δέρματος λόγω τριβής συνήθως υποχωρεί μόνος του μέσα σε λίγες ημέρες, τουλάχιστον εάν το εξάνθημα είναι ήπιο και το τρίψιμο έχει σταματήσει. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, είναι πιθανό η βλάβη να γίνει βαθύτερη και να εμφανιστούν οι επιπλοκές που επισημάναμε.

Επιπλέον, εάν το δέρμα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την υγρασία, είναι πιθανό να σπάσει ή να τραυματιστεί εκ νέου. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να προσπαθείτε να στεγνώνετε συχνά την ερεθισμένη περιοχή. Ορισμένοι άνθρωποι εφαρμόζουν ορισμένες λοσιόν ή κρέμες για να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο στο δέρμα.

Για παράδειγμα, μια μελέτη εξηγεί ότι η λοσιόν με βάση το βούτυρο καριτέ μπορεί να είναι ευεργετική για αυτό το είδος εξανθήματος λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με άλλα προϊόντα, όπως το τζελ αλόης βέρα και τα προϊόντα που περιέχουν λάδι καρύδας.

Ωστόσο, αν υπάρχουν φουσκάλες, καλό είναι να στραγγίζετε το υγρό για να αποφύγετε επιπλοκές. Για να το κάνετε αυτό, τρυπήστε προσεκτικά τις άκρες των φουσκάλων χρησιμοποιώντας μια αποστειρωμένη βελόνα. Αφού το κάνετε αυτό, η περιοχή θα πρέπει να καθαριστεί προσεκτικά και να καλυφθεί με αντικολλητική γάζα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη διαδικασία επούλωσης για να ελέγχετε για μόλυνση.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Συνήθως δεν είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό όταν εμφανίζεται ερεθισμός του δέρματος λόγω τριβής. Ο τραυματισμός βελτιώνεται μετά από λίγες ημέρες, εφόσον αποφεύγετε την επαφή με το αντικείμενο τριβής. Ωστόσο, εάν υπάρχουν συμπτώματα μόλυνσης, όπως πύον, ερυθρότητα και έντονος πόνος, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία.

Η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη εάν η βλάβη βρίσκεται στο πρόσωπο ή κοντά στα μάτια. Ο ειδικός θα καθορίσει εάν είναι απαραίτητη η χρήση αντισηπτικών για την επιτάχυνση της επούλωσης.

Πώς να αποτρέψετε τον ερεθισμό του δέρματος από την τριβή

Υπάρχουν ορισμένα απλά μέτρα για να αποτρέψετε την εμφάνιση βλαβών του δέρματος. Πρώτα απ’ όλα, προσπαθήστε να σταματήσετε κάθε δραστηριότητα κατά την οποία αρχίζετε να αισθάνεστε ερεθισμό ή τσούξιμο σε οποιαδήποτε περιοχή.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να το κάνετε αυτό αν αισθάνεστε ενόχληση στη φτέρνα σας όταν περπατάτε εξαιτίας των παπουτσιών σας. Καλό είναι επίσης να φοράτε ρούχα και παπούτσια που εφαρμόζουν καλά και είναι σε θέση να απορροφούν την υγρασία. Αν πρόκειται να ασχοληθείτε με κάποια αθλητική δραστηριότητα, προσπαθήστε να προστατεύσετε τις περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες στην τριβή.

Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλακούς επιδέσμους στις περιοχές αυτών των τραυματισμών. Το ταλκ μπορεί να μειώσει την τριβή και την υγρασία. Στην περίπτωση των θηλών, χρησιμοποιήστε κατάλληλα σουτιέν ή επιθέματα για την προστασία τους.

Ερεθισμός του δέρματος από την τριβή: Φροντίδα και θεραπείες
Είναι σημαντικό να εντοπίζετε ποια αντικείμενα προκαλούν δερματικές βλάβες, προκειμένου να μειώσετε ή να εξαλείψετε τη χρήση τους.

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με τον ερεθισμό του δέρματος από την τριβή

Ο ερεθισμός του δέρματος λόγω τριβής είναι μια πολύ συχνή μορφή δερματικού τραυματισμού. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ένα εξάνθημα στην περιοχή όπου υπάρχει τριβή. Παρόλο που είναι ήπιος και αυτοπεριοριζόμενος, μπορεί να επιδεινωθεί αν δεν σταματήσετε την τριβή.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να καθαρίσετε την περιοχή, να αποστραγγίσετε τις φουσκάλες και να εφαρμόσετε αντιφλεγμονώδη προϊόντα για να βοηθήσετε το δέρμα να ανακάμψει. Εάν υπάρχουν συμπτώματα μόλυνσης, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν γιατρό για θεραπεία με αντισηπτικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Verma N, Chakrabarti R, Das RH, Gautam HK. Anti-inflammatory effects of shea butter through inhibition of iNOS, COX-2, and cytokines via the Nf-κB pathway in LPS-activated J774 macrophage cells. J Complement Integr Med. 2012 Jan 12;9:Article 4. doi: 10.1515/1553-3840.1574. PMID: 22499721.
  • Garrote A. Escoceduras. Prevención y tratamiento. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-escoceduras-prevencion-tratamiento-X0212047X11276589.
  • Berke CT. Pathology and clinical presentation of friction injuries: case series and literature review. J Wound Ostomy Continence Nurs. 2015 Jan-Feb;42(1):47-61. doi: 10.1097/WON.0000000000000087. PMID: 25549309.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.