Αυτοφροντίδα για γονείς: Ανακαλύψτε 10 συμβουλές

Η αυτοφροντίδα για γονείς είναι ο χρόνος που δίνουν στον εαυτό τους ώστε να μπορέσουν να δώσουν ανανεωμένη προσοχή και προστασία στα παιδιά τους. Είναι η φροντίδα του εαυτού προκειμένου να μπορέσουν να φροντίσουν τους άλλους. Εδώ έχουμε 10 συμβουλές αυτοφροντίδας τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε.
Αυτοφροντίδα για γονείς: Ανακαλύψτε 10 συμβουλές

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η αυτοφροντίδα για γονείς είναι βασική για τη φροντίδα των παιδιών τους. Η σοφία υποστηρίζει αυτή την ιδέα: Δε μπορούμε να δώσουμε κάτι που δεν έχουμε. Με την ίδια λογική, μπορούμε να φροντίσουμε τους άλλους επειδή φροντίζουμε πρώτα τους εαυτούς μας.

Θέλετε ν’ ανακαλύψετε ορισμένες συμβουλές αυτοφροντίδας για γονείς; Αν ναι, συνεχίστε την ανάγνωση!

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, η φροντίδα και η προστασία έχουν έναν κοινό παράγοντα, τον χρόνο. Αυτή η ζωτικής σημασίας, αόρατη πραγματικότητα είναι μέρος των πάντων και, παρότι τη θεωρούμε αφηρημένη, εκδηλώνεται συνεχώς στην καθημερινή μας ζωή.

Ως γονείς, σας συμβουλεύουμε να χτίσετε χρόνο ως μία οικογένεια. Στο σπίτι, βρείτε χρήσιμο χρόνο για να περάσετε με τον/η σύντροφό σας και τα παιδιά. Μην αφήνετε τις ώρες να περνούν: γεμίστε τις με γνώση και νόημα.

Αυτοφροντίδα για γονείς – Σημαντικές πτυχές που δε θα πρέπει να παραμελείτε

Η υγεία συνδέεται στενά με την αυτοφροντίδα για γονείς. Ο χρόνος για γυμναστική, ο χρόνος για ξεκούραση, και η ισορροπημένη διατροφή είναι διανύσματα των οποίων οι αλληλεπιδράσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας.

Είναι προφανές πως η φροντίδα των παιδιών εξαρτάται από τις υγιεινές πρακτικές. Οι απαιτήσεις είναι πολλές, ειδικά τους πρώτους μήνες και χρόνια, όταν η απειρία και οι νέες καταστάσεις απαιτούν εγρήγορση και προκαλούν άγχος.

Συμβουλές αναφορικά με την αυτοφροντίδα για γονείς

Η απόσταση επιτρέπει στους γονείς, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, να δουν τα πράγματα με άλλο μάτι. Γι’ αυτό, η ανασκόπηση, η επικέντρωση στις λεπτομέρειες, η λήψη αποφάσεων, και η δράση είναι συνειδητές και υπεύθυνες κινήσεις.

Το να βρείτε χρόνο για αυτοφροντίδα θα σας βοηθήσει ν’ αναγνωρίσετε, να εκτιμήσετε, και να προετοιμάσετε τον εαυτό σας. Εδώ έχουμε ορισμένες συμβουλές για να μπείτε σε ένα πλάνο αυτοφροντίδας για γονείς.

1. Πιάστε τον χρόνο

Ο χρόνος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Μπορούμε να τον σχηματίσουμε, να τον διπλώσουμε, και να τον προσαρμόσουμε στις προσωπικές, οικογενειακές, και κοινωνικές μας ανάγκες.

Όταν ο χρόνος αρχίζει να μας πνίγει μπαίνουμε σε μια κρίση. Μας τυλίγει και δε μας αφήνει επιλογή παρά να εκπληρώσουμε ή να αποτύχουμε να εκπληρώσουμε εκνευριστικές υποχρεώσεις.

Όντως, δε μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, η ωριμότητα περιέχει το ζύγισμα των αποφάσεων. Μία από αυτές λέει με βεβαιότητα ότι “Βρίσκομαι εκεί που θέλω”.  Δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να πολεμήσουμε για να το επιτύχουμε. Και για να βρεθούμε εκεί που επιλέξαμε, πρέπει να ασκήσουμε μια σχετική κυριαρχία στη χρήση του χρόνου.

Χέρι ανάμεσα σε ρολόγια
Ο χρόνος είναι ένα πρόβλημα όταν δε γνωρίζουμε πώς να τον οργανώσουμε, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τον σχηματίσουμε.

2. Οργανωθείτε και σχεδιάστε

Το αποτέλεσμα του να έχουμε τον έλεγχο πάνω στον χρόνο είναι η δυνατότητα της οργάνωσης και του σχεδιασμού. Έχουμε αυτονομία και την ικανότητα ν’ απαλλαγούμε από στοιχεία που γεμίζουν την πραγματικότητά μας. Πάντα θα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, λάθη, απρόοπτα γεγονότα, αλλά αυτά θα μας εμποδίσουν μόνο αν τα αφήσουμε όλα στην τύχη.

Γι’ αυτό, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε διαδρομές και ένα πλάνο δράσης. Με στρατηγική σκέψη, με χαρά και αισιοδοξία, ας τακτοποιήσουμε τα πιόνια της καθημερινής μας σκακιέρας. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, το πόσους πόρους διαθέτουμε, και πόσο χρόνο έχουμε. Επίσης, ποιον έχουμε και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ενδεχόμενα. Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είναι ελεύθερος. Ναι, είναι ιδιαίτερη πρόκληση.

3. Να ελέγχετε περιοδικά την υγεία σας

Αναμφίβολα, η υγεία είναι μια προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την πρόληψη, κάτι που μας επιτρέπει να προετοιμαστούμε για την απρόσκοπτη φροντίδα της οικογένειας. Η προσωπική υγεία ανακλάται στην υγεία της οικογένειας. Με τον ίδιο τρόπο που η ασθένεια ενός μέλους επηρεάζει συναισθηματικά την υπόλοιπη οικογένεια.

Έτσι, βεβαιωθείτε πως κάνετε περιοδικούς ελέγχους, και, όσο μπορείτε, καθιερώστε μια στενή σχέση με τον γιατρό σας, ειδικά με έναν παιδίατρο. Βοηθάει πολύ το να έχετε μια σοφή και ενημερωμένη φωνή όταν πρόκειται ν’ αντιμετωπίσετε μικρές ασθένειες.

4. Τι να κάνετε πρώτο και τι ν’ αφήσετε για μετά

Επίσης σημαντικός είναι ο προσδιορισμός των προτεραιοτήτων. Περιττό να πούμε ότι αυτό που είναι σημαντικό για κάποιους, δεν είναι απαραίτητα σημαντικό για τους άλλους. Οι λίστες ίσως συμπίπτουν, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Ο προσδιορισμός των προτεραιοτήτων είναι σημαντικός επειδή δείχνει τι είναι σχετικό για κάθε μέλος της οικογένειας βάσει των προσωπικών ενδιαφερόντων τους. Το να νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας ως γονείς σημαίνει ότι φροντίζουμε τον εαυτό μας. Μόνο αν τύχουμε αναγνώρισης στα ίδια μας τα μάτια θα μπορέσουμε να την προβάλουμε και να τη δωρίσουμε στους άλλους. Κανείς δε μπορεί να δώσει κάτι που δεν έχει.

5. Μην παραμελείτε τους φίλους σας

Βρισκόμαστε πιο κοντά στον εαυτό μας όταν βρισκόμαστε κοντά στους φίλους μας. Δεν αρκεί να τους σκεφτόμαστε και να τους νοσταλγούμε. Θα πρέπει να δίνουμε υπόσταση στην οικειότητα και την αφοσίωση.

Διαφορετικά, η απόσταση μετατρέπεται σε αποξένωση, και έπειτα, σε απομόνωση. Η ζεστασιά της επικοινωνίας είναι η φλόγα της ζωής. Ας μην την αφήσουμε για μετά.

6. Κρατήστε ημερολόγιο ή γράψτε γράμματα στους φίλους σας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς δίνουν τη δυνατότητα της επανένωσης, όχι μόνο με τη φωνή, αλλά με εικόνες και βίντεο τα οποία μας φέρνουν πιο κοντά από ποτέ. Όμως, έχουν και μια αρνητική πλευρά την οποία δε βλέπουμε πάντα, έχουμε την τάση να δίνουμε μια εικόνα για εμάς που θέλουμε να βλέπουν οι άλλοι.

Τι θα λέγατε να κρατήσετε ένα ημερολόγιοΓια την ακρίβεια, η γραφή είναι η τέλεια θεραπεία, ακόμη πιο οικεία από την εικόνα που δείχνουμε στα βίντεο. Η γραφή βγάζει μια πτυχή μας την οποία το άλλο άτομο βλέπει με νέα οπτική. Και μέσα από αυτή, γνωρίζουμε ότι είμαστε οι ίδιοι, αλλά διαφορετικοί.

Ένα ημερολόγιο μπορεί να δει αυτό που είμαστε, όπως ένα κούτσουρο που δε θα μας αφήσει να χαθούμε μέσα στη δύνη των ημερών. Γράφοντας γράμματα στους φίλους μας, θα μπορέσουν να μας δουν με έναν άλλο βαθμό οικειότητας και εμπιστοσύνης.

7. Μοιραστείτε ό,τι σας αρέσει και ό,τι δε σας αρέσει

Σε κάθε περίπτωση, είτε μέσω εγγράφων, είτε μέσω οπτικοακουστικών μέσων, το σημαντικό είναι να μοιράζεστε αυτά που σας αρέσουν και αυτά που προτιμάτε. Για να βρείτε διαύλους επικοινωνίας που επιτρέπουν τη ροή της ύπαρξής σας. Οι άλλοι μας βοηθούν να είμαστε όταν δίνουμε και λαμβάνουμε με έναν αδιάφορο τρόπο.

Είναι εύκολο να συμφωνήσουμε να δούμε μια ταινία, μια διαδικτυακή συναυλία, ή να διαβάσουμε το ίδιο βιβλίο ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις. Η πεποίθηση επιβεβαιώνεται μέσα στην αντίθεση και τη διαφορετικότητα.

8. Αυτοφροντίδα για γονείς – Ακούστε μουσική

Αν η γραφή είναι θεραπευτική, τότε η ακρόαση μουσικής είναι επουλωτικό. Η μουσική είναι μια μορφή χρόνου, έτσι μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε κατάσταση και να μας βοηθήσει να του δώσουμε σχήμα και νόημα.

Φτιάχνεται από μνήμες και ευαισθησίες. Μας βοηθά να νιώσουμε και ν’ αναπαράγουμε συναισθήματα. Η μουσική στο σπίτι επικοινωνεί τη χαρά της καρδιάς.

Γυναίκα ακούει μουσική
Η μουσική μάς συνδέει και αποτελεί το όχημα για την αυτοφροντίδα μας ώστε να συνδεθούμε με τα οικεία κομμάτια του εαυτού μας τα οποία ξεχνάμε μερικές φορές.

9. Πάτε μια βόλτα και αφαιρεθείτε

Ένας απλός περίπατος, το άκουσμα των ήχων του περιβάλλοντος, μουσικής, ή μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, είναι τρόποι να μαζέψετε ευχαρίστηση, υγεία, και ανάπτυξη. Γιατί λοιπόν να μη δημιουργήσετε στιγμές που αναζωογονούν τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας; Αυτό θα σας επιτρέψει να τις σκεφτείτε από την άποψη πως η ζωή κρατά ένα υπέροχο μυστικό.

10. Τακτοποιήστε το σπίτι – Η εικόνα της εσωτερικής τάξης

Τέλος, η τακτοποίηση του σπιτιού θα έχει επίπτωση στην εσωτερική σας τάξη. Υπάρχει μια γραμματική αντικειμένων που συνομιλεί με την πιο οικεία μας σύνθεση. Μπορεί να βιώσουμε εσωτερικά προβλήματα ή αναστάτωση αν δε νιώθουμε άνετα στο φυσικό μας περιβάλλον.

Η τακτοποίηση του σπιτιού θα πρέπει να ανήκει στην οικογένεια καθώς όλοι έχουν τον δικό τους χώρο τον οποίον προσαρμόζουν και στον οποίο προσαρμόζονται, πέραν από τα προσωπικά τους δωμάτια. Τα αγαπημένα μέρη έχουν ένα αποτύπωμα. Ας ανακαλύψουμε το δικό μας και ας το καλλιεργήσουμε ως μέρος της ύπαρξής μας.

Αυτοφροντίδα για γονείς – Κάντε τη αμοιβαία και κοινή

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μπαμπάδες περνούν λιγότερο χρόνο με τα παιδιά τους απ’ ό,τι οι μαμάδες. Μέσα στο πλαίσιο του θέματος που θίξαμε, δε σημαίνει πως δαπανούν περισσότερο χρόνο φροντίζοντας τον εαυτό τους και έπειτα τον δίνουν στην οικογένειά τους. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.

Οι παραδοσιακοί ρόλοι στην οικογένεια τοποθετούν τον πατέρα εκτός σπιτιού και τη μητέρα εντός. Και παρότι οι καιροί έχουν αλλάξει, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Η ανάγκη αυτοφροντίδας των γονιών για να φροντίσουν καλύτερα την υπόλοιπη οικογένεια είναι επιτακτική.

Αυτό σημαίνει ότι η αυτοφροντίδα για γονείς μεταφράζεται σε μια πιο αρμονική οικογένεια. Για να επιτευχθεί αυτό, οι γονείς θα πρέπει να δώσουν ποιοτικό χρόνο πρώτα στους εαυτούς τους και έπειτα στους άλλους. Έτσι, αυτή η φροντίδα θα επεκταθεί σε όλους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.