5 τοπικές θεραπείες για να καταπραΰνετε τα εξανθήματα

Υπάρχουν πολλοί τύποι εξανθημάτων. Ορισμένα εμφανίζονται αμέσως, ενώ αλλά σταδιακά. Μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και κνησμό, γι' αυτό εδώ σας έχουμε φυσικές τοπικές θεραπείες για να τα καταπραΰνετε.
5 τοπικές θεραπείες για να καταπραΰνετε τα εξανθήματα
María Belén del Río

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιολόγο, γιατρό María Belén del Río.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας μιλήσουμε για πέντε τοπικές θεραπείες ώστε να καταπραΰνετε τα εξανθήματα. Ένα εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας αλλεργίας ή οτιδήποτε άλλο ερεθίζει το δέρμα. Συνήθως πρόκειται για κόκκινα σημάδια που προκαλούν ερεθισμό και κνησμό. Άλλες φορές ένα εξάνθημα μπορεί να προκαλέσει πόνο, να ξεφλουδίσει, ή να δημιουργήσει σπυράκια.

Η θεραπεία των εξανθημάτων εξαρτάται από την αιτία πρόκλησής τους. Όμως, υπάρχουν τοπικές θεραπείες, όπως λοσιόν και κρέμες τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά. Υπάρχουν όμως και φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε πέντε τοπικές θεραπείες για να καταπραΰνετε τα εξανθήματα.

Τοπικές θεραπείες για να καταπραΰνετε τα εξανθήματα

Τα περισσότερα εξανθήματα είναι ήπια και εξαφανίζονται μετά από λίγες μέρες. Κάποια εμφανίζονται αμέσως, ενώ αλλά με την πάροδο ορισμένου χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, είναι ενοχλητικά και προκαλούν δυσφορία επειδή δημιουργούν κνησμό ή αίσθημα καύσου. Επίσης, τα συμπτώματα μπορούν να χειροτερέψουν αν δεν αντιμετωπιστούν.

Η θεραπεία ενός εξανθήματος εξαρτάται από την αιτία. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό πρώτα ώστε να μάθετε το γιατί ακριβώς εμφανίστηκε το εξάνθημα.

Ανεξάρτητα από την αιτία όμως, υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν με τα συμπτώματα των εξανθημάτων.

1. Λάδι καρύδας για τα εξανθήματα

Λάδι καρύδας σε βάζο και καρύδα κομμένη
Αυτή η θεραπεία ενυδατώνει το δέρμα ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζει από τα εξανθήματα.

Το βιολογικό λάδι καρύδας είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για να καταπραΰνετε τα εξανθήματα. Περιέχει λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, και μέταλλα τα οποία βελτιώνουν την υγεία του δέρματος. Επιπλέον, είναι πολύ ενυδατικό και μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Τρόπος χρήσης

 • Χρησιμοποιήστε 100% βιολογικό λάδι καρύδας.
 • Πάρτε μια μικρή ποσότητα και εφαρμόστε τη απευθείας πάνω στο δέρμα, όπως θα κάνατε με μια κρέμα.
 • Έπειτα, τρίψτε το στην περιοχή μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.
 • Αφήστε το χωρίς να ξεβγάλετε και επαναλάβετε την επόμενη μέρα.

2. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει διάφορες ιδιότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε το pH του δέρματος. Έτσι, αποτελεί ένα από τα καλύτερα συστατικά για να καταπραΰνετε τα εξανθήματα και τις αλλεργικές αντιδράσεις. Ίσως να έχει και μια μικρή αντιφλεγμονώδη επίδραση που μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό και τον καύσο.

Συστατικά

 • 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα (60 γραμμάρια)
 • 1/4 της κούπας απεσταγμένο νερό (62,5 ml)

Τρόπος χρήσης

 • Πρώτα, φτιάξτε μια πάστα με τη μαγειρική σόδα και το απεσταγμένο νερό.
 • Έπειτα, εφαρμόστε τη στην περιοχή με το εξάνθημα.
 • Αφήστε τη να καθίσει για 10 λεπτά, και στη συνέχεια ξεβγάλετε με ζεστό νερό.
 • Αν επιμείνουν τα συμπτώματα, επαναλάβετε.

3. Βρώμη για να καταπραΰνετε τα εξανθήματα

Τοπικές θεραπείες για να καταπραΰνετε τα εξανθήματα
Μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα τοπικής εφαρμογής από βρώμη για να καταπραΰνετε τα εξανθήματα.

Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες θεραπείες και καλλυντικά προϊόντα. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που την καθιστούν ένα από τα καλύτερα συστατικά για να καταπραΰνετε τα εξανθήματα και άλλες δερματικές αλλεργίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε εγκαύματα αλλά και σε άλλους τραυματισμούς.

Τρόπος χρήσης

 • Μία επιλογή είναι να βάλετε μια κούπα βρώμη σε μια μπανιέρα με νερό και να κάνετε μπάνιο μέσα σε αυτό το νερό για 30 λεπτά.
 • Μπορείτε επίσης να την αναμείξετε με απεσταγμένο νερό και να δημιουργήσετε μια αφρώδη πάστα. Έπειτα, εφαρμόστε τη απευθείας στο εξάνθημα και αφήστε τη να καθίσει για 20 λεπτά.
 • Χρησιμοποιήστε για τρεις συνεχόμενες μέρες ή μέχρι να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία.

4. Αιθέριο έλαιο χαμομηλιού

Το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού, ακόμη και το τσάι του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τοπική θεραπεία για τα εξανθήματα. Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες οι οποίες ελαχιστοποιούν τον ερεθισμό και ανακουφίζουν από το εξάνθημα.

Τρόπος χρήσης

 • Προσθέστε λίγο αιθέριο έλαιο χαμομηλιού σε μια μπανιέρα και κάντε μπάνιο για 20 λεπτά.

Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε το φυτό όπως μία κρέμα, μπορείτε να:

 • Φτιάξετε ένα έγχυμα και να το εφαρμόσετε στην περιοχή.
 • Έπειτα, αφήστε το να καθίσει χωρίς να το ξεβγάλετε. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα.

5. Έλαιο χοχόμπα για να καταπραΰνετε τα εξανθήματα

Έλαιο χοχόμπα σε βάζο
Το έλαιο χοχόμπα δρα σαν αντιφλεγμονώδες και είναι καλό για την καταπράυνση των εξανθημάτων.

Ακόμη ένα έλαιο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι το έλαιο χοχόμπα. Ενυδατώνει το δέρμα ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη φαγούρα. Επίσης, βοηθά το δέρμα να απορροφήσει άλλες τοπικές θεραπείες.

Τρόπος χρήσης

 • Πάρτε μια μικρή ποσότητα και τρίψτε την περιοχή.
 • Αφήστε το έλαιο να καθίσει και μην το ξεβγάλετε.
 • Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα αν κρίνετε απαραίτητο.

Συμπέρασμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά, διαφορετικά φυσικά προϊόντα για να θέσετε υπό έλεγχο τα εξανθήματα και άλλους ερεθισμούς του δέρματος. Όμως, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να δείτε έναν/μία γιατρό ώστε να προσδιορίσετε την αιτία του εξανθήματος.

Όπως και να έχει, αυτές οι πέντε θεραπείες θα σας βοηθήσουν να καταπραΰνετε τα εξανθήματα και τα συμπτώματά τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Milstone, L. M. (2010). Scaly skin and bath pH: Rediscovering baking soda. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2009.04.011
 • Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … Southall, M. D. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Fowler, J. F., Nebus, J., Wallo, W., & Eichenfield, L. F. (2012). Colloidal oatmeal formulations as adjunct treatments in atopic dermatitis. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Singh, O., Khanam, Z., Misra, N., & Srivastava, M. (2011). Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.79103
 • Wisniak, J. (1994). Potential uses of jojoba oil and meal – a review. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/0926-6690(94)90077-9

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.