Διατροφή flexitarian: Ανακαλύψτε όλα της τα οφέλη!

Σήμερα, θέλουμε να σας μιλήσουμε σχετικά με της δίαιτας flexitarian. Αυτός ο όρος περιγράφει έναν τρόπο ζωής που συνίσταται στην κατανάλωση κυρίως λαχανικών
Διατροφή flexitarian: Ανακαλύψτε όλα της τα οφέλη!
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Έχετε ακούσει για τη flexitarian διατροφή; Ενώ ο χορτοφαγικός και βίγκαν τρόπος ζωής έχουν διεισδύσει στην κοινωνία πολύ δυναμικά, υπάρχει μια αυξανόμενη ομάδα ανθρώπων που θεωρούνται flexitarians. Γνωρίζετε τον όρο; Θα θέλατε να ανακαλύψετε τα οφέλη της flexitarian δίαιτας;

Αυτός ο όρος είναι αρκετά πρόσφατος. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ευελιξία με τη διατροφή σας. Έτσι, μπορεί να ανήκετε ήδη σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων χωρίς καν να το γνωρίζετε. Μάθετε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο.

Τι είναι η flexitarian διατροφή;

Οι flexitarians είναι αυτοί που βασίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες σε μια χορτοφαγική διατροφή, αλλά μερικές φορές καταναλώνουν κρέας. Αυτό σημαίνει ότι τρώνε επίσης ψάρια, θαλασσινά και πουλερικά.

Καθώς η χορτοφαγία βρίσκεται σε άνοδο, μερικοί από αυτούς που ξεκινούν αυτόν τον τρόπο ζωής ξεκινούν ως flexitarians. Έτσι, σταματούν σταδιακά να τρώνε κρέας μέχρι να το εξαλείψουν εντελώς από τη διατροφή τους.

Επίσης, μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε αυτήν την ομάδα όσους δεν είναι λάτρεις του κρέατος και αποφασίζουν να το φάνε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Ή για παράδειγμα, εκείνοι που καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά, αλλά όχι βόειο κρέας.

Για να είμαστε σαφείς, δεν πρόκειται για μια υποομάδα εντός της χορτοφαγικής διατροφής. Οι χορτοφάγοι έχουν σταθερούς ηθικούς λόγους για τους οποίους δεν καταναλώνουν κρέας. Ωστόσο, για τους flexitarians, η κατανάλωσή του δεν αποτελεί παραβίαση του τρόπου ζωής τους και, επομένως, δεν αισθάνονται ένοχοι για αυτό.

φρούτα και λαχανικά
Η flexitarian διατροφή δεν είναι μια υποομάδα εντός της χορτοφαγίας, αλλά μάλλον ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής.

Ποια είναι τα οφέλη από μια flexitarian διατροφή;

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μιας δίαιτας ισορροπημένης σε θρεπτικά συστατικά και σύμφωνα με κάθε άτομο. Ομοίως, αυτά τα αποτελέσματα είναι εφικτά, όταν τα άτομα περιορίζουν την πρόσληψη επεξεργασμένων, τηγανητών και επιβλαβών ουσιών, όπως το αλκοόλ και τα τσιγάρα.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε λεπτομερώς τον θετικό αντίκτυπο της δίαιτας αυτής στον οργανισμό.

Αποτρέπει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην πραγματικότητα, είναι η κύρια αιτία θανάτου στις βιομηχανικές χώρες. Είναι η συνέπεια της συσσώρευσης κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης – θρεπτικών συστατικών που είναι άφθονα στο κόκκινο κρέας και τα προϊόντα κρέατος – στις αρτηρίες.

Υπό αυτήν την έννοια, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ένα φυτικό διατροφικό πρότυπο, όπως η flexitarian διατροφή, βοηθά τα άτομα να αποφύγουν τις μη μεταδοτικές παθολογίες. Όχι μόνο ωφελούμαστε επειδή η κατανάλωση ανθυγιεινών λιπών είναι χαμηλότερη, αλλά επίσης επειδή κυριαρχούν τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που είναι ικανές να βελτιώσουν την υγεία των αγγείων.

Κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 είναι παθολογίες μεταβολικής προέλευσης που έχουν ως παράγοντα κινδύνου μια ανεπαρκή διατροφή. Σύμφωνα με στοιχεία που εκφράζονται στο άρθρο «Flexitarianism: A review of the literature», αυτό το διατροφικό στυλ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσετε από αυτές τις ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, η παραπάνω μελέτη αποκάλυψε ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν εντός των φυσιολογικών παραμέτρων στις χορτοφαγικές και στις flexatarian ομάδες, σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν τα πάντα. Ένας υγιής ΔΜΣ είναι ένας προστατευτικός παράγοντας έναντι των χρόνιων παθολογιών των ζωτικών οργάνων.

Αποτρέπει την εμφάνιση εντερικών παθολογιών

Η νόσος του Crohn και ο καρκίνος του ορθού του παχέος εντέρου σχετίζονται με υπερβολική πρόσληψη κόκκινου κρέατος, λουκάνικων και λιπαρών προϊόντων. Επομένως, αυτός ο τύπος δίαιτας έχει προληπτική δράση εναντίον τους.

Ομοίως, η κατανάλωση φυσικών τροφών διατηρεί επίσης τις δομές του πεπτικού συστήματος υγιείς και τα μικροβιοτικά σε ισορροπία. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνει την εμφάνιση εντερικής καντιντίασης και το σχηματισμό εκκολπίσματος. -είναι σάκοι ή διαστολές που σχηματίζονται στο εντερικό τοίχωμα και μπορούν να πάθουν φλεγμονή.

Αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά και τους χολόλιθους

Γενικά, η κατανάλωση περίσσειας πρωτεϊνών, ιδίως εκείνων ζωικής προέλευσης, προκαλεί την αποβολή ασβεστίου, ουρικού οξέος και οξαλικού οξέος μέσω των ούρων. Αυτές οι ουσίες είναι τα θεμελιώδη συστατικά στην εμφάνιση των λίθων των νεφρών.

Επιπλέον, συνδέονται με την τακτική πρόσληψη ανθυγιεινής χοληστερόλης και λίπους, χαρακτηριστικά της διατροφής με κρέας. Σε σχέση με αυτό, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος μπορεί να προστατεύσει την υγεία των νεφρών.

πόνος στη μέση
Οι πέτρες στα νεφρά οφείλουν μεγάλο μέρος της δημιουργίας τους στις πρωτεΐνες κρέατος.

Flexitarian διατροφή: Τελικές σκέψεις

Όπως θα έχετε δει, τα οφέλη αυτής της διατροφής είναι πολλά. Δεδομένου ότι είναι φυτικής προέλευσης, η συμβολή των διαιτητικών ινών, των αντιφλεγμονωδών ουσιών και των αντιοξειδωτικών είναι υψηλή. Επομένως, βοηθά στην πρόληψη των τυπικών ασθενειών που εμφανίζονται στις δυτικές δίαιτες.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως και κάθε διατροφή, είναι σημαντικό να επιτύχετε μια σωστή ισορροπία στα θρεπτικά συστατικά και να προσαρμόσετε τη διατροφή για κάθε συγκεκριμένο άτομο. Επομένως, εάν θέλετε να ξεκινήσετε αυτόν τον τύπο διατροφής, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διατροφολόγο για συμβουλές σχετικά με το θέμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • SILVA, M. C. B. D. (2018). Flexitarianismo: Revisão de literatura (Bachelor’s thesis).
  • Aumentar el consumo de frutas y verduras para reducir el riesgo de enfermedades no transmisibles. Organización Mundial de la salud.
  • Gorrita Pérez, R. R., Ruiz King, Y., Hernández Martínez, Y., & Sánchez Lastre, M. (2015). Factores de riesgo de enfermedades cardiovasculares y cerebrovasculares en adolescentes. Revista Cubana de pediatría87(2), 140-155.
  • Informe SAN: Alimentación Vegetariana – Revisión Final. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final.pdf.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Raphaely, Talia, and Dora Marinova. “Flexitarianism: traditional diets as social innovation for sustainability.” Visão Global-DESCONTINUADO A PARTIR DE 2013 15.1-2 (2012): 403-422.
  • Dagnelie, P. C. “Nutrition and health–potential health benefits and risks of vegetarianism and limited consumption of meat in the Netherlands.” Nederlands tijdschrift voor geneeskunde 147.27 (2003): 1308-1313.
  • Tomova, Aleksandra, et al. “The effects of vegetarian and vegan diets on gut microbiota.” Frontiers in nutrition 6 (2019): 47.
  • Negri, Armando L., Francisco R. Spivacow, and Elisa E. Del Valle. “LA DIETA EN EL TRATAMIENTO DE LA LITIASIS RENAL BASES FISIOPATOLÓGICAS.” Medicina (Buenos Aires) 73.3 (2013).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.