Η δίαιτα HCG: Χαρακτηριστικά και πιθανοί κίνδυνοι

Ο FDA καταγράφει αυτή τη μέθοδο απώλειας βάρους ως επικίνδυνη και δόλια. Ωστόσο, οι οπαδοί της την υπερασπίζονται. Θα σας πούμε περισσότερα για τους κινδύνους της.
Η δίαιτα HCG: Χαρακτηριστικά και πιθανοί κίνδυνοι
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Η δίαιτα hCG είναι μια μάλλον αμφιλεγόμενη μέθοδος απώλειας βάρους. Έχει υποστηρικτές που ισχυρίζονται ότι είναι αποτελεσματική, αλλά ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τη θεωρεί επικίνδυνη, παράνομη και δόλια.

Τι είναι όμως η hCG; Γιατί λέγεται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους; Λοιπόν, η hCG αναφέρεται στην ορμόνη “ανθρώπινη χοριογοναδοτροπίνη” της οποίας τα επίπεδα είναι αυξημένα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Σχετίζεται επίσης με θεραπείες γονιμότητας.

Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια, ο Dr. Albert Simeons πρότεινε τη χρήση της ως μέθοδο απώλειας βάρους. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προτείνει την κατανάλωση μόνο 500 θερμίδων την ημέρα συν μια ένεση της ορμόνης. Φυσικά, η εφαρμογή ενέχει αρκετούς κινδύνους. Ακολουθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Σε τι βασίζεται η δίαιτα hCG;

Η δίαιτα hCG αποτελείται από έναν ακραίο θερμιδικό περιορισμό -μόνο 500 θερμίδες την ημέρα- και την ένεση της ορμόνης hCG (ανθρώπινη χοριογοναδοτροπίνη). Η ορμόνη αυτή απελευθερώνεται από τις έγκυες γυναίκες για να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη της μήτρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ως μέθοδος απώλειας βάρους, η χρήση της έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1950. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η ένεση hCG θα μπορούσε να μειώσει το αίσθημα της πείνας και να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι συνέβαλε στην ανακατανομή του λίπους στους μηρούς, τους γοφούς και το στομάχι.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Αντιθέτως, οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα αυτής της δίαιτας έγκειται στη χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και δεν έχει καμία σχέση με τη χρήση της ορμόνης.

Στις περισσότερες αξιολογήσεις, δόθηκε εικονικό φάρμακο σε μια ομάδα και η ορμόνη σε μια άλλη ομάδα. Διαπίστωσαν ότι η μείωση του βάρους ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο ομάδων. Επιπλέον, έδειξαν ότι η hCG δεν μειώνει την πείνα.

Τι λέει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA);

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει την hCG ως συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας και του υπογοναδισμού στους άνδρες. Ωστόσο, αποδοκιμάζει τη χρήση της ως προϊόν απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με τον FDA, οι κατασκευαστές προωθούν αυτά τα προϊόντα ισχυριζόμενοι ότι “αλλάζουν τις ανώμαλες διατροφικές συνήθειες” ή “αποκαθιστούν το μεταβολισμό”. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια 10 έως 15 κιλών σε 30 έως 40 ημέρες.

Παρά ταύτα, ο FDA προειδοποιεί για τους κινδύνους της και εξηγεί ότι “κάθε απώλεια βάρους οφείλεται σε ακραίο θερμιδικό περιορισμό. Όχι στην hCG. Σε ορισμένες δόσεις θέτει σε κίνδυνο την υγεία.

Για το λόγο αυτό, το 2016 έστειλαν επτά προειδοποιητικές επιστολές σε εταιρείες που διακινούσαν αυτά τα προϊόντα. Θεωρούν ότι η εμπορία τους παραβιάζει το νόμο και το παραδέχονται μόνο όταν ο γιατρός τις προτείνει ως μέρος μιας ορμονικής θεραπείας.

Πώς σχεδιάζεται η δίαιτα hCG;

Το να καταναλώνετε 500 θερμίδες την ημέρα δεν είναι εύκολο πράγμα. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι μια δίαιτα με πολύ χαμηλά λιπαρά. Χωρίζεται σε 3 φάσεις:

 1. Φάση φόρτωσης: κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων ημερών, καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε λίπος και θερμίδες. Επιπλέον, αρχίζει η χορήγηση hCG.
 2. Φάση απώλειας βάρους: από τις εβδομάδες 3 έως 6, καταναλώνονται 500 θερμίδες μαζί με την hCG. Επιτρέπονται μόνο το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα.
 3. Φάση συντήρησης: αυτή είναι η περίοδος που αποκλείεται η hCG- επιπλέον, η πρόσληψη τροφής αυξάνεται σταδιακά, αλλά χωρίς ζάχαρη και άμυλο, για 3 εβδομάδες.

Οι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας συνιστούν μόνο 3 εβδομάδες στην ενδιάμεση φάση για όσους επιδιώκουν ελάχιστη απώλεια βάρους. Ωστόσο, αν επιθυμείτε πιο σημαντική απώλεια βάρους, θα πρέπει να ακολουθηθεί για έξι εβδομάδες. Μάλιστα, κάποιοι επαναλαμβάνουν όλες τις φάσεις μέχρι να φτάσουν στο αναμενόμενο βάρος.

Κάθε γεύμα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μια μερίδα άπαχης πρωτεΐνης, ένα κομμάτι ψωμί, ένα λαχανικό και μια μερίδα φρούτων. Το βούτυρο, η ζάχαρη και τα έλαια θα πρέπει να αποφεύγονται. Παράλληλα, θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, κυρίως νερό. Επιτρέπεται ο καφές ή το τσάι.

Βοηθάει η δίαιτα hCG στην απώλεια βάρους;

Γενικά, όταν ακολουθείται μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα αποθέματα ενέργειάς του για να μπορέσει να εκπληρώσει τις λειτουργίες του. Με αυτόν τον τρόπο, αρχίζει να μειώνει το συσσωρευμένο λίπος.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα, αξίζει να θυμηθούμε πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός. Όλες οι τροφές και τα ποτά γίνονται ενέργεια μέσω των θερμίδων. Όταν λαμβάνονται σε περίσσεια, το σώμα αδυνατεί να τα χρησιμοποιήσει και τείνει να συσσωρεύει.

Κατά συνέπεια, είναι λογικό να σκεφτούμε ότι η δίαιτα hCG όντως βοηθάει στη σημαντική μείωση του βάρους. Για έναν μέσο ενήλικα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ ) συνιστά πρόσληψη 2000 έως 2500 θερμίδων την ημέρα.

Κίνδυνοι της δίαιτας hCG

Προσοχή! Αν και αυτό το μοντέλο διατροφής σας επιτρέπει να χάσετε κιλά, η αλήθεια είναι ότι ενέχει αρκετούς κινδύνους για την υγεία. Σήμερα, είναι ένας τύπος δίαιτας που αποθαρρύνεται από τους επαγγελματίες. Ας δούμε αναλυτικά τους κινδύνους της.

1. Επιδείνωση της θρεπτικής κατάστασης των μετάλλων

Σε μια μελέτη στο Latin American Archives of Nutrition, μια ομάδα παχύσαρκων γυναικών χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Η μία ακολούθησε δίαιτα 1000 θερμίδων και η άλλη δίαιτα 1300 θερμίδων.

Σε 12 εβδομάδες αξιολογήθηκε η θρεπτική αξία του σιδήρου, του ψευδαργύρου, του χαλκού και του ασβεστίου. Καταγράφηκε ότι οι υποθερμιδικές δίαιτες επιδεινώνουν τη θρεπτική αξία των μικροθρεπτικών συστατικών. Κατά συνέπεια, μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές όπως αναιμία, τριχόπτωση, αλλοιωμένη ασβεστοποίηση των οστών και οδοντικές αλλαγές.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Φεράν Τόρες: Η αυστηρή προπόνηση και διατροφή του παίκτη της Μπαρτσελόνα

2. Ανισορροπία ηλεκτρολυτών

Στο αίμα υπάρχουν ηλεκτρολύτες, οι οποίοι είναι θετικά και αρνητικά φορτισμένα ιόντα. Έχουν σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, όπως οι νευρικές αντιδράσεις και η μυϊκή λειτουργία. Μια ανεπαρκής διατροφή και η έλλειψη βιταμινών μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπία τους. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν τα εξής:

3. Ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Ένας καρδιακός παλμός που είναι πολύ αργός ή πολύ γρήγορος μπορεί να προκληθεί από διατροφικά προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καρδιά εργάζεται συνεχώς και χρειάζεται συνεχώς ενέργεια.

Μάλιστα, είναι γνωστό ότι η ελλιπής παροχή ενέργειας προκαλεί μακροπρόθεσμα δομικές και λειτουργικές αλλοιώσεις στην καρδιά. Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με νευρική ανορεξία, οι οποίοι έχουν επίσης ανεπάρκεια θερμίδων στη διατροφή τους.

hCG diet and irregular heartrate
Η δίαιτα hCG οδηγεί σε αρκετούς πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Ένας από αυτούς είναι οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί.

4. Διάφορες παρενέργειες

Η επιστήμη έχει δείξει ότι η hCG μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως οι ακόλουθες:

 • Κόπωση.
 • Ερεθιστικότητα
 • Ανησυχία
 • Κατάθλιψη
 • Οίδημα ή συσσώρευση υγρών
 • Σχηματισμός θρόμβων αίματος
 • Αύξηση στήθους στους άνδρες.

Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας, δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία, υποσιτισμό, αυξημένο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά και επιπλοκές σε διαβητικούς και άτομα με νεφρικές διαταραχές.

Ασφάλεια της δίαιτας hCG

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο FDA δεν έχει εγκρίνει την hCG ως βοηθητικό μέσο για την απώλεια βάρους. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τα υποτιθέμενα οφέλη αυτής της δίαιτας.

Αντίθετα, υπάρχουν προειδοποιήσεις για πιθανές παρενέργειες λόγω της χρήσης της ορμόνης και του θερμιδικού περιορισμού που προτείνει αυτό το σχήμα. Έτσι, αν πρόκειται για απώλεια βάρους, είναι καλύτερο να ζητήσετε επαγγελματική καθοδήγηση από γιατρό και διατροφολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Aguirre M. Efecto de dietas con restricción moderada de energía sobre el estado nutricional de algunos minerales en mujeres obesas. 2007. Archivos latinoamericanos de nutrición. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222007000300006
 • K Johansson. Risk of symptomatic gallstones and cholecystectomy after a very-low-calorie diet or low-calorie diet in a commercial
  weight loss program: 1-year matched cohort study. International Journal of Obesity (2014) 38, 279–284. 2014
 • Parikh H. Trombosis venosa profunda múltiple (TVP) aguda como probable evento adverso del uso de gonadotropina coriónica humana (HCG) para la pérdida de peso. Ash Publication. Volumen 126, Número 23. 3 de diciembre de 2015
 • Cuesta F. Desnutrición y corazón. Fbbva. https://www.fbbva.es/microsites/salud_cardio/mult/fbbva_libroCorazon_cap63.pdf
 • FDA. Preguntas y respuestas sobre los productos HCG para bajar de peso. 2016.
 • Butler S. Evidence for, and Associated Risks with, the Human Chorionic Gonadotropin Supplemented Diet. 2016 Nov;13(6):694-9.  doi: 10.3109/19390211.2016.1156208. Epub 2016 Mar 24.
 • FDA. Evite los productos peligrosos de la dieta HCG. 2020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.