Λάθη στην ανακαίνιση του σπιτιού: 7 λάθη που πρέπει ν' αποφύγετε

Η σωστή ανακαίνιση είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας του σπιτιού, θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία μόδας και ν' αυξάνει την αξία του. Όμως, θα πρέπει ν' αποφύγετε αυτά τα λάθη όταν κάνετε ανακαίνιση στο σπίτι σας.
Λάθη στην ανακαίνιση του σπιτιού: 7 λάθη που πρέπει ν' αποφύγετε

Τελευταία ενημέρωση: 01 Αυγούστου, 2021

Θα δείτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ορισμένα λάθη στην ανακαίνιση του σπιτιού τους.

Μπορεί να θελήσουμε ν’ ανακαινίσουμε ορισμένα τμήματα του σπιτιού επειδή έχουν φθαρεί με τον καιρό, εξαιτίας κάποιας διαρροής νερού, λόγω των αλλαγών της θερμοκρασίας, ή τον χρόνο ζωής των υλικών. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την κατάσταση του σπιτιού όταν είναι απαραίτητη η ανακαίνιση.

Επίσης σημαντικό είναι να διατηρεί το σπίτι την αίσθηση ευεξίας, να έχει μοντέρνα στυλ, και ν’ αυξάνεται η αξία του. Έτσι, οι ανακαινίσεις είναι απαραίτητες επειδή επιτρέπουν την εισαγωγή νέων στοιχείων και σταματούν τις βλάβες που προκαλούν κινδύνους.

Τα μπάνια και οι κουζίνες είναι οι περιοχές που φθείρονται περισσότερο εξαιτίας της καθημερινής τους έκθεσης στην υγρασία, τη ζέστη, και τα λίπη. Έτσι, μερική ανακαίνιση μπορεί να γίνει μόνο σε αυτές τις περιοχές.

Όμως, μπορείτε να κάνετε απαραίτητες αλλαγές σε ολόκληρο το σπίτι.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε λίγο για τα λάθη που θα πρέπει ν’ αποφύγετε όταν ανακαινίζετε το σπίτι σας!

Πόσο συχνά θα πρέπει ν’ ανακαινίζετε το σπίτι σας;

Η γενική δομή, η μπογιά στους τοίχους, και τα πατώματα μπορούν ν’ αρχίσουν να φθείρονται μετά από μερικά χρόνια. Οι κύριες ιδιότητες των υλικών αποδυναμώνονται από τη συχνή χρήση, το φως του ήλιου, και τις αλλαγές του καιρού.

Θα χρειαστείτε μια ολική ανακαίνιση για να διασφαλίσετε την ποιότητα του κτίσματος και των ατόμων που κατοικούν σε αυτό. Επιπλέον, είναι ευκαιρία να αναβαθμίσετε το σπίτι σας με μοδάτα αντικείμενα, να το κάνετε πιο άνετο, και να έχει πιο εξελιγμένες λειτουργίες.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί μια μεγάλη χρηματική επένδυση επειδή θα αλλάξει η όψη ολόκληρου του σπιτιού. Λόγω αυτού, και συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου χρόνου που μπορούν ν’ αντέξουν τα υλικά με την κατάλληλη φροντίδα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα τέτοιο είδος ανακαίνισης θα πρέπει να γίνεται κάθε 10 με 15 χρόνια.

Συχνά λάθη στην ανακαίνιση του σπιτιού

Η ανακαίνιση ενός σπιτιού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί προσοχή ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι επισκευές και να ληφθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τα λάθη μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, παρακάτω έχουμε για εσάς ορισμένα συχνά λάθη στην ανακαίνιση του σπιτιού που θα πρέπει ν’ αποφύγετε.

Άνδρας βάφει σπίτι
Μια ανακαίνιση είναι ένα σχεδόν τιτάνιο έργο. Γι’ αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί σωστά και να βασιστεί σε έναν προϋπολογισμό.

1. Δεν έχετε σχέδιο

Ο σχεδιασμός είναι απαραίτητος για να σας βοηθήσει ν’ αναγνωρίσετε τις πτυχές που χρειάζονται αλλαγή, ν’ αναγνωρίσετε όσα πρέπει να εισάγετε στο σπίτι, και να προσδιορίσετε τη σωστή κατανομή του χώρου.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τις ιδέες, να έχετε μια σύνοψη όσων θέλετε να πετύχετε, και να επικοινωνήσετε τα σχέδιά σας στους ειδικούς ώστε ν’ αποφευχθούν οι παρερμηνείες.

Ο αυτοσχεδιασμός μπορεί να οδηγήσει στην αγορά αχρείαστων στοιχείων, μη επισκευή σημαντικών ζημιών, ή σε λανθασμένες κατεδαφίσεις, που μπορούν να δημιουργήσουν και όχι να λύσουν προβλήματα.

2. Λάθη στην ανακαίνιση του σπιτιού – Δεν έχετε έναν προϋπολογισμό

Κατά την ανακαίνιση, κάποιοι άνθρωποι ίσως θελήσουν ν’ αγοράσουν πολλά αντικείμενα που είναι της μόδας και πρωτότυπα. Όμως, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε το ακριβές χρηματικό ποσό που διαθέτετε για να καθορίσετε τις προτεραιότητες και τα υλικά που πρέπει ν’ αγοράσετε.

Αν δεν έχετε έναν προϋπολογισμό, ίσως ξεπεράσετε τις οικονομικές σας δυνατότητες ή να μη μπορέσετε να αγοράσετε τα προϊόντα που έχετε οραματιστεί για την ανακαίνιση. Γι’ αυτό, θα πρέπει να κάνετε μια λίστα για τα συνολικά έξοδα, να κρατάτε αρχείο με την επένδυσή σας και να παίρνετε προσφορές με ακριβή ποσά.

3. Δε βάζετε στην άκρη χρήματα για απρόσμενα γεγονότα

Σε όλες τις κατασκευές, μπορούν να υπάρξουν απρόσμενα γεγονότα. Ο λόγος είναι πως με το σπάσιμο των τοίχων, για παράδειγμα, μπορεί ν’ ανιχνεύσετε καινούργια προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν με την αγορά επιπλέον υλικών.

Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι στον χώρο ίσως υπάρξουν βλάβες στα εργαλεία ή τα υλικά. Έτσι, θα πρέπει να αφήσετε κατά μέρος ένα ποσό για απρόσμενες καταστάσεις.

4. Δεν προσλαμβάνετε ειδικούς

Μια ολική ανακαίνιση είναι μια διαδικασία που πρέπει να αφήνεται στα χέρια των ειδικών. Αυτοί είναι που έχουν την απαραίτητη γνώση για να παρέμβουν στο σπίτι με ασφάλεια και ν’ αναλύσουν την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των διαδικασιών.

Αν ο ανασχεδιασμός ανατεθεί σε ένα άτομο χωρίς εμπειρία, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του σπιτιού και των ενοίκων του. Αυτό επειδή οι τοίχοι και τα ταβάνια μπορεί να μην ενισχυθούν σωστά και να καταρρεύσουν. Επιπροσθέτως, μπορεί να είναι ανισόπεδα προκαλώντας ρωγμές, υγρασία, ή πλημμύρες.

5. Δε λαμβάνετε υπόψιν τις νόμιμες διαδικασίες

Εργασίες καίριας σημασίας είναι τόσο μεγάλες όπου, σε κάποιο σημείο, μπορούν να καταλάβουν ένα τμήμα δημόσιου χώρου και να παρέμβουν στον χώρο των γειτόνων. Θα χρειαστείτε μια άδεια για εκτελέσετε νόμιμα τις διαδικασίες.

Για να εγκριθεί η άδεια, θα πρέπει να καταθέσετε έγγραφα που αναφέρουν όλες τις εργασίες που θα διεξαχθούν. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι πληρούνται οι απαιτήσεις για να γίνουν με ασφάλεια οι εργασίες, χωρίς να επηρεάζουν γειτονικά σπίτια.

Αν δεν έχετε την άδεια για την ανακαίνιση, μπορεί να δεχτείτε μηνύσεις και να παρεμποδιστούν οι εργασίες. Ακόμη, είναι σημαντικό να συμφωνήσετε στις παραμέτρους με τους γείτονές σας ώστε ν’ αποφευχθούν παρεξηγήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μηνύσεις.

6. Εστιάζετε στην αισθητική και ξεχνάτε τη λειτουργικότητα

Στην ανακαίνιση, το σπίτι θα πρέπει να έχει ωραία διακόσμηση, να μεταδίδει νέα, κομψά, και ζεστά στυλ. Ωστόσο, ίσως παρασυρθείτε και ξεχάσετε να εγκαταστήσετε τις απαραίτητες λειτουργίες, όπως φωτισμό και ηλεκτρικές πρίζες.

Θα πρέπει να σχεδιάσετε σωστά ώστε τα δωμάτια να έχουν φωτισμό, ρεύμα, και αποχετεύσεις, πριν από τη διακόσμηση. Έτσι, θα αποφύγετε την παρεμπόδιση στρατηγικών σημείων από τη διακόσμηση, ή τη ζημιά στην αισθητική από την εγκατάσταση σημαντικών στοιχείων αφότου τελειώσετε με τη διακόσμηση.

Ανοιχτή βρύση σε κουζίνα
Η βρύση, για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι περισσότερο λειτουργική παρά αισθητική. Αν μπορείτε να συνδυάσετε τα δύο, τότε ακόμη καλύτερα.

7. Δεν υπογράφετε συμβόλαια και δε λαμβάνετε εγγυήσεις

Θα πρέπει να έχετε μια γραπτή δέσμευση. Είναι σημαντικό να υπογραφούν συμβόλαια μεταξύ του ιδιοκτήτη και του επαγγελματία ώστε να οριστούν οι αξίες, οι χρόνοι, και οι εγγυήσεις για τις εργασίες που θα γίνουν.

Θα πρέπει να έχετε αντίγραφα όλων των εγγράφων που έχετε υπογράψει σε ένα ασφαλές μέρος. Έτσι, θα αποφύγετε παρεξηγήσεις.

Λάθη στην ανακαίνιση του σπιτιού και τι να έχετε υπόψιν

Για ν’ ανακαινίσετε επιτυχώς το σπίτι σας, θα πρέπει ν’ ακούσετε τις συμβουλές των ειδικών. Εκείνοι θα σας βοηθήσουν να λάβετε τις καλύτερες αποφάσεις βάσει της εμπειρίας τους. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να έχετε έναν σύμβουλο που θα σας επιτρέψει να δείτε  άλλες ανακαινίσεις, να μάθετε τη διαδικασία, και να ξεκαθαρίσετε τη νομική πλευρά της ανακαίνισης.

Για μια επιτυχημένη ανακαίνιση, θα πρέπει να ζητήσετε προσφορές από αρκετά μέρη και να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας υλικά. Αυτά τα δύο πράγματα θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον προϋπολογισμό σας και να εξασφαλίσετε πως θα διαρκέσουν οι βελτιώσεις που κάνατε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Revelli D. De Rosso F. Remodela Tu Casa: Guía Técnico-Emocional De Obra Residencial [Internet]. Argentina: Ediciones Granica; 2019 [citado 23 de marzo de 2021]
  • Garay Agudelo, Diego, El sistema presupuestal del proyecto de construcción. Tecnura [Internet]. 2009; 12 (24): 76-85.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.