7 συμβουλές για τη διακόσμηση του σπιτιού σας με φώτα νέον

Μπορεί να έχετε δει φώτα νέον σε σπίτια γνωστών ή σε δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα. Είναι ιδανικά για την ανάδειξη των χώρων σας.
7 συμβουλές για τη διακόσμηση του σπιτιού σας με φώτα νέον

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Φεβρουαρίου, 2023

Μπορεί να έχετε δει φώτα νέον σε σπίτια γνωστών ή σε δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα. Στην πραγματικότητα, είναι ιδανικά για την ανάδειξη ορισμένων δωματίων ή την τοποθέτηση πινακίδων στους διαδρόμους. Αλλά αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για να διακοσμήσετε το σπίτι σας με φώτα νέον.

Ωστόσο, για να απολαύσετε την εντυπωσιακή αισθητική τους χωρίς να το παρακάνετε, καλό είναι να γνωρίζετε μερικές συμβουλές για το πώς να τα χρησιμοποιήσετε στη διακόσμησή σας.

Τι είναι τα φώτα νέον;

Το νέον είναι ένα αδρανές αέριο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα της Γης. Ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από δύο Βρετανούς χημικούς.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, έγινε της μόδας για τον φωτισμό επιγραφών και διαφημίσεων, ιδίως στους πυκνοκατοικημένους δρόμους του κέντρου της Νέας Υόρκης.

Η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα αυτού του  φωτισμού παράγεται από το ευγενές αέριο στο εσωτερικό των σωλήνων. Ωστόσο, τα φώτα νέον μπορούν στην πραγματικότητα να αποτελούνται από ήλιο, αργό, ξένο και άλλα αέρια. Κάθε ένα από αυτά παρέχει διαφορετικό χρώμα.

Από τις δεκαετίες του 1950 και 1960, τα εστιατόρια και τα καφέ άρχισαν να τα τοποθετούν συχνότερα. Από τότε, τα φώτα νέον έχουν συνδεθεί στενά με αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις, καθώς και με μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Έτσι, οι τάσεις διακόσμησης που περιλαμβάνουν φωτισμό νέον μέσα στα σπίτια γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες.

Calle con comercios con luces de neón.
Τα φώτα νέον ξεκίνησαν από τα καταστήματα και τους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Λόγοι για να διακοσμήσετε το σπίτι σας με φώτα νέον

Φέρνοντας την εκκεντρικότητα αυτών των φώτων σε στρατηγικά σημεία του σπιτιού προσφέρετε μια πινελιά ποπ μέσα στο χώρο. Με αυτό το είδος φωτισμού είναι δυνατόν να αυξηθεί η προσοχή ενός συγκεκριμένου τομέα, καθώς τραβούν εύκολα τα βλέμματα λόγω της έντονης φωτεινότητάς τους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι και πλεονεκτήματα που προσφέρει η διακόσμηση του σπιτιού σας με φώτα νέον:

  • Ευελιξία. Οι κατασκευαστές προσφέρουν όλα τα είδη σχεδίων. Ορισμένα μάλιστα είναι προσαρμοσμένα, με σχήματα, γράμματα, σύμβολα και μηνύματα που επιλέγει ο πελάτης.
  • Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε διαφορετικά δωμάτια. Η ποικιλία των μορφών προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής των διακοσμήσεων νέον σε διαφορετικούς χώρους του σπιτιού. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από παιδικές εικόνες μέχρι πινακίδες διαδρόμου.
  • Προσωπικότητα. Τα φώτα νέον προσδίδουν ένα μοναδικό στοιχείο στο χώρο. Είναι εντυπωσιακά και πρωτότυπα, γι’ αυτό πρέπει να συνδυάζονται καλά, ώστε να μην πέφτουμε σε υπερβολές.
  • Μπορούν να είναι vintage ή φουτουριστικά. Ανάλογα με τον τύπο της πινακίδας και τον χώρο στον οποίο τοποθετείται, είναι δυνατόν να προσαρμοστούν τα φώτα νέον τόσο σε vintage όσο και σε φουτουριστικές διακοσμήσεις.
  • Δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Σε σύγκριση με άλλα κοινά οικιακά φώτα, η κατανάλωση ενέργειας των φωτιστικών νέον είναι χαμηλή, οπότε είναι δυνατόν να τα αφήνετε αναμμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι καλύτερες συμβουλές για να διακοσμήσετε το σπίτι σας με φώτα νέον

Το να αποκτήσετε μια εγκατάσταση φωτισμού νέον σύμφωνα με το στυλ του σπιτιού είναι εφικτό ακολουθώντας αυτές τις συστάσεις. Η επιλογή ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα των τοίχων, το δωμάτιο και το προσωπικό γούστο.

1.Προσαρμοσμένες πινακίδες

Δεν είναι απαραίτητο όλες οι πινακίδες να έχουν στις επιγραφές τους μόνο το όνομα κάποιου μπαρ για παράδειγμα. Δεδομένου ότι τα φώτα νέον έχουν γίνει της μόδας στους τοίχους του σπιτιού, πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν υπηρεσίες προσαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατόν να τοποθετήσετε λέξεις ή φράσεις που είναι του προσωπικού σας γούστου και που ταιριάζουν με την υπόλοιπη διακόσμηση.

Ένα βέλος μπορεί να τοποθετηθεί για να σηματοδοτήσει τη διαδρομή προς το μπάνιο. Επίσης, μια πινακίδα με τη λέξη έξοδος μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από την πίσω πόρτα. Τα σχέδια με αποφθέγματα, σύμβολα, ακόμη και στίχους τραγουδιών είναι πολύ συνηθισμένα.

2. Μην το παρακάνετε

Τα εσωτερικά σχέδια με κρεμ, μπεζ ή λευκές αποχρώσεις μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν φώτα νέον. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με τα χρώματα.

Δεν υπάρχουν μόνο πράσινες, μπλε ή μοβ επιλογές. Υπάρχουν και λευκά και παστέλ, τα οποία συνδυάζονται καλύτερα σε διακριτικά περιβάλλοντα.

3. Διακοσμήστε το σπίτι σας με φώτα νέον στο παιδικό δωμάτιο

Ένας από τους επιλεγμένους χώρους για την εγκατάσταση αυτού του φωτισμού είναι το παιδικό δωμάτιο. Τα σχέδια σε σχήμα ζώων, παιδικών χαρακτήρων ή σύννεφων και ουράνιων τόξων αποτελούν έμπνευση για τη φαντασία των μικρών. Με ένα φως νέον, εκτός από το να ομορφαίνουν τους τοίχους, δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για το σκοτάδι!

4. Νέον στα υπνοδωμάτια

Αν η απόφαση είναι να τοποθετήσετε φώτα νέον στο υπνοδωμάτιό σας, καλό είναι να καταφύγετε και στη διακριτικότητα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν μοτίβα με φράσεις έμπνευσης.

Αν κυριαρχεί το σκούρο χρώμα, χρησιμοποιήστε λευκές αποχρώσεις για να τις κάνετε να ξεχωρίσουν. Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε μοβ ή σκούρο μπλε εναλλακτικές λύσεις για να δημιουργήσετε οικεία ατμόσφαιρα, χωρίς την ανάγκη λάμπας.

5. Εναλλακτικοί χώροι για τα φώτα νέον

Μια ιδέα, για να μην κουραστείτε γρήγορα από την προσοχή που απαιτούν αυτά τα φώτα, είναι να τα τοποθετήσετε μόνο σε άλλους χώρους του σπιτιού σας. Έτσι, οι διάδρομοι, τα γραφεία, τα μπάνια και οι κουζίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σχέδια σήμανσης ή φράσεις έμπνευσης.

Υπάρχουν επίσης παραλλαγές που μπορούν να τοποθετηθούν σε ράφια ή γραφεία. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν για να τονίσουν άλλα διακοσμητικά αντικείμενα.

Palabra con luces de neón para decorar.
Οι λέξεις με φώτα νέον μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως φωτιστικά νυκτός.

6. Πλαίσια και καθρέφτες

Τα φώτα νέον είναι πολύ χρήσιμα για την πλαισίωση ενός συγκεκριμένου χώρου ή αντικειμένου που θέλετε να τονίσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να το κάνετε αυτό για φωτογραφίες ή εκτυπώσεις στον τοίχο.

Είναι επίσης πολύ δημοφιλή για την οριοθέτηση του περιγράμματος των καθρεφτών. Στην πραγματικότητα, οι λευκοί τόνοι αναδεικνύουν το γυαλί και προσδίδουν χαρακτήρα και πρωτοτυπία.

7. Προσθέστε ποικιλία στη διακόσμηση του τοίχου σας

Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που διακοσμούν τους τοίχους είναι οι πίνακες, οι αφίσες και οι φωτογραφίες. Επιπλέον, η εγκατάσταση μιας επιγραφής νέον προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε αυτά τα στοιχεία.

Ο φωτισμός νέον μπορεί να αντικαταστήσει πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα, λόγω της έντονης παρουσίας και της φωτεινότητάς του. Είναι επίσης κατάλληλος για τοίχους με τούβλα ή σχέδια.

Λάβετε υπόψη το χώρο για να διακοσμήσετε το σπίτι σας με φώτα νέον

Αν και υπάρχουν επιλογές για μικρότερες πινακίδες, είναι απαραίτητο να έχετε μεγάλο χώρο, ώστε το φως νέον να μην εισβάλλει σε όλο το περιβάλλον. Έτσι, αποφεύγεται το ενδεχόμενο τα φώτα να επισκιάσουν τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία που κοσμούν το δωμάτιο. Τέλος, δεν είναι σκόπιμο να συνδυάζετε τον φωτισμό νέον με άλλα έντονα φώτα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.