Ανακαλύψτε πώς ο θόρυβος επηρεάζει τη διάθεση

Οι θόρυβοι επηρεάζουν τη διάθεση και, προφανώς, την ακουστική υγεία. Οι επιπτώσεις του θορύβου κυμαίνονται από μια κακή διάθεση έως την κώφωση. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα!
Ανακαλύψτε πώς ο θόρυβος επηρεάζει τη διάθεση

Τελευταία ενημέρωση: 23 Αυγούστου, 2020

Ο θόρυβος επηρεάζει τη διάθεση, σύμφωνα με όσα έχει ανακαλύψει η επιστήμη, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο υπερβολικός θόρυβος προκαλεί κώφωση και πως αυτό το πρόβλημα φέρνει μια σειρά επιπλέον ψυχολογικών δυσκολιών.

Δεύτερον, ο θόρυβος από μόνος του συνιστά μια επιθετική διέγερση στον εγκέφαλο. Ήχοι όπως καμπάνες, κόρνες, και σειρήνες χτυπάνε τα “καμπανάκια” του σώματος και το αναγκάζουν να μπει σε εγρήγορση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του άγχους, έναν από τους κύριους τρόπους με τους οποίους ο θόρυβος επηρεάζει τη διάθεση.

Πέραν του παραπάνω, οι υπερβολικοί ήχοι προκαλούν την υπερδιέγερση του εγκεφάλου. Ο θόρυβος είναι σχεδόν πάντα εκεί μαζί με τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Αυτό κάνει τον εγκέφαλό σας να επικεντρώνεται σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και έτσι επηρεάζεται η γνωστική απόδοση. Αυτός είναι ακόμη ένας τρόπος με τον οποίο ο θόρυβος επηρεάζει τη διάθεση.

Πώς ο θόρυβος επηρεάζει τη διάθεση

Γυναίκα φωνάζει

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα επίπεδα θορύβου δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 65 ντεσιμπέλ. Η υπέρβαση αυτού του επιπέδου έχει αρνητική επίδραση στην κοινωνική συμπεριφορά του ανθρώπου. Ειδικότερα, αυξάνονται το άγχος, η ευερεθιστότητα, και το αίσθημα ανικανότητας.

Ομοίως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, επτά στους 10 ανθρώπους επιβεβαιώνουν ότι ο θόρυβος δε τους επιτρέπει να συγκεντρωθούν. Ο θόρυβος επηρεάζει τη διάρκεια της προσοχής, και, μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε μαθησιακά προβλήματα και προβλήματα μνήμης. Ακόμη, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κακοδιάθετοι όταν βρίσκονται σε θορυβώδες περιβάλλον.

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο ο θόρυβος επηρεάζει τη διάθεση είναι κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης. Οι άνθρωποι χρειάζονται ένα ήσυχο περιβάλλον προκειμένου να μπορέσουν να κοιμηθούν. Αν υπάρχουν θόρυβοι στο περιβάλλον εκδηλώνεται πολύ συχνά αϋπνία ή διαταράσσεται η ξεκούραση. Αυτό έχει πολλές ψυχολογικές και παθολογικές συνέπειες.

Ηχητική αρχιτεκτονική

Η ηχητική αρχιτεκτονική σχετίζεται με τον τρόπο που επηρεάζει τη διάθεση ο θόρυβος. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι ακουστικές ιδιότητες ενός σπιτιού, ενός κτηρίου, ή οποιασδήποτε κατασκευής επηρεάζει άμεσα τα συναισθήματα των ανθρώπωνΑυτό είναι και το αντικείμενο της ηχητικής αρχιτεκτονικής.

Οι ειδικοί πάνω στο θέμα αναφέρουν ότι ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται ένα οικοδόμημα, καθορίζει τις ηχητικές του ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες, με τη σειρά τους, επηρεάζουν άμεσα την ανθρώπινη διάθεση. Η ηχητική αρχιτεκτονική σχετίζεται με τον σχεδιασμό ενός χώρου και τα υλικά με τα οποία χτίζεται.

Ένας από τους ειδικούς στο αντικείμενο είναι ο Trevor Cox, ένας ακουστικός μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Trevor Cox αναφέρει ότι οικοδομήματα όπως η Αγία Σοφία στην Τουρκία έχουν τέτοια ακουστική αισθητική ώστε, όταν μπαίνετε μέσα, μπορείτε να βιώσετε ένα αίσθημα γαλήνης και πνευματικότητας.

Μια μελέτη πάνω σε αυτό αποκάλυψε ότι ακούγοντας για λίγο έναν τόνο συχνότητας 110 Hz μειώνεται η δραστηριότητα στα κέντρα ομιλίας και μεταφέρεται η δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα.

Μουσική και διάθεση

Γυναίκα ακούει μουσική

Η επιρροή των ήχων είναι ιδιαίτερα μεγάλη και γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί ολόκληρος τομέας αφιερωμένος στη μελέτη και τη θεραπεία με βάση τη μουσική. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι (Ιταλία) και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (Φιλανδία), έδειξε ότι η μουσική αλλάζει τη βιοχημεία των συναισθημάτων.

Αυτή η μελέτη, η οποία εκδόθηκε στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι παρατηρήθηκαν αλλαγές στους υποδοχείς ντοπαμίνης όταν υπήρχε μουσική διέγερση. Αυτή η έρευνα αποτελεί την πρώτη προσέγγιση στη θεραπεία διαταραχών διάθεσης με μη φαρμακολογικά μέσα.

Για την ακρίβεια, οι μουσικοθεραπείες χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον και φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό, αν η μουσική έχει όλη αυτή τη δύναμη, είναι ξεκάθαρο ότι ο θόρυβος επηρεάζει και αυτός τη διάθεση αλλά με τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πώς ο θόρυβος επηρεάζει τη διάθεση – Πρόληψη και συμβουλές

Οι μεγάλες πόλεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ηχορύπανσης. Έτσι, όλοι μας θα πρέπει να αφοσιωθούμε στη μείωση του θορύβου στην καθημερινότητά μας. Εκούσιες πράξεις, όπως να μην κορνάρουμε όταν δεν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουμε τη δυνατή μουσική, ή να μη μιλάμε με δυνατή φωνή βοηθούν πραγματικά πολύ.

Επίσης, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν συσκευές που προστατεύουν την ακοή όταν βρίσκονται σε θορυβώδη περιβάλλοντα στα οποία δε μπορούν να ελέγξουν τον θόρυβο. Ομοίως, είναι σημαντικό να αναζητούμε συχνά μέρη με ησυχία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Galindo, M. (2003). La acústica en espacios religiosos católicos: iglesias Gótico-Mudéjares (Doctoral dissertation, Universidad de Sevilla).
  • Quarto, T., Fasano, M. C., Taurisano, P., Fazio, L., Antonucci, L. A., Gelao, B., … & Pallesen, K. J. (2017). Interaction between DRD2 variation and sound environment on mood and emotion-related brain activity. Neuroscience, 341, 9-17.
  • Herranz Pascual, K., & López Barrio, I. (2000). Modelo de impacto del ruido ambiental.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.