4 τρόποι να ξεπεράσετε την απιστία. Εσείς μπορείτε;

Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε μια απιστία, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τι περιμένετε από τη σχέση με τον σύντροφό σας, αν πραγματικά μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το επεισόδιο. Αν δεν μπορείτε, είναι καλύτερα να τερματίσετε τη σχέση.
4 τρόποι να ξεπεράσετε την απιστία. Εσείς μπορείτε;
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

4 τρόποι να ξεπεράσετε την απιστία. Η απιστία είναι μία από τις πιο πολύπλοκες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένα ζευγάρι. Πρόκειται για μια περίπτωση στην οποία η εμπιστοσύνη που έχετε στον σύντροφό σας προδίδεται.

Πολλοί άνθρωποι είναι άπιστοι από τη φύση τους, ενώ άλλοι δεν μπορούν να είναι ειλικρινείς με τον σύντροφό τους και να εκφράσουν την ανάγκη τους για μια ανοιχτή σχέση. Ανεξάρτητα από την αιτία, το άτομο που υποφέρει είναι εκείνο που είναι πιστό και τώρα έχει απογοητευτεί.

Αν και μια τέτοια κατάσταση σας κάνει να υποφέρετε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει είναι το πώς θα αντιμετωπίσετε και θα ξεπεράσετε την απιστία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να συνεχίσετε να ξύνετε την πληγή.

Τι να κάνετε για να ξεπεράσετε την απιστία

1. Ένας πόνος χωρίς τέλος

ξεπεράσετε την απιστία

Όταν σε ένα ζευγάρι υπάρξει απιστία, είναι σημαντικό οι σύντροφοι να συζητήσουν και απαιτείται ο άπιστος σύντροφος να είναι πάντα ειλικρινής. Η αλήθεια ήδη έλειπε, επομένως τώρα είναι κρίσιμο να μην πει ψέματα ξανά.

Αν και θα πονέσετε και θα θέλετε απαντήσεις, το να τις ζητήσετε ίσως να μη σας βοηθήσει. Απλώς μην κάνετε αυτό που κάνουν πολλοί άνθρωποι: κρύβουν τον πόνο και τον αγνοούν.

Η φράση “η καρδιά δεν αισθάνεται όσα τα μάτια δεν βλέπουν” δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Δεν μπορείτε να προσποιηθείτε, δεν μπορείτε να αγνοήσετε την πραγματικότητα και δεν μπορείτε να συνεχίσετε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Ο πόνος σας θα έρθει ξανά στην επιφάνεια κάποια μέρα όταν δεν το περιμένετε, ανεξάρτητα από πόσο βαθιά τον θάβετε. Απλώς καθυστερείτε το αναπόφευκτο. Τώρα είναι η στιγμή να πάρετε αποφάσεις, ακόμα και αν αυτό είναι πολύ οδυνηρό.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πώς πρέπει να αντιδρούμε στην απιστία;

2. Πρέπει να είστε ειλικρινείς αναφορικά με τη σχέση σας

ξεπεράσετε την απιστία Γυναίκα με ραγισμένη καρδιά

Μερικά ζευγάρια καταφέρνουν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους μετά την απιστία, όμως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όταν κάποιος σπάσει τον δεσμό εμπιστοσύνης που υπήρχε, πρέπει να θέσετε κάποια ερωτήματα.

Θα μπορέσετε να συγχωρήσετε κάτι τέτοιο; Θα μπορέσετε να συνεχίσετε να κοιμάστε πλάι σε αυτόν τον άνθρωπο;

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, επειδή πολλοί άνθρωποι απαντούν “ναι” σε αυτές τις ερωτήσεις, όμως οι καθημερινές επιθέσεις και οι κατηγορίες κατά του συντρόφου τους δεν σταματούν ποτέ.

Ίσως ένας προσωρινός χωρισμός να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τις ιδέες σας και να δείτε τα πάντα από άλλη προοπτική. Ίσως αν η απιστία ήταν μόνο “για μια νύχτα” να μην έχει τόση σημασία, όμως αν ήταν μια παράλληλη σχέση, τότε πρέπει να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Μία από τις πιθανές προσεγγίσεις που θα μπορούσατε να λάβετε υπόψη είναι η ψυχοθεραπεία ζεύγους. Η επιλογή αυτή υπάρχει μονάχα αν δεν υπάρχει ανάμεσά σας μίσος και αλληλοκατηγορία. Πρέπει να μπείτε στην ψυχοθεραπεία με αγάπη και με την επιθυμία συμφιλίωσης.

3. Η ζωή συνεχίζεται και μετά τον σύντροφό σας

ξεπεράσετε την απιστία Γυναίκα αγκαλιάζει φωτογραφία

Η απιστία μπορεί να σας συντρίψει. Πιστεύετε ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να ξεπεράσετε αυτήν την τεράστια απογοήτευση, όμως ξέρετε κάτι; Κάνετε λάθος.

Η κατάσταση αυτή είναι απλώς ένα στάδιο -ένα δύσκολο στάδιο, είναι αλήθεια, όμως μπορείτε να βγείτε από αυτό πιο δυνατοί, αν το αντιμετωπίσετε με τον σωστό τρόπο.

Η αγάπη θα είναι το βασικό κίνητρο που θα σας κάνει να θέλετε να επιλύσετε αυτήν την κατάσταση και να είστε ξανά μαζί.

Αν αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει λύση ή ότι δεν θέλετε καν να την αναζητήσετε, να ξέρετε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Η ζωή δεν τελειώνει με αυτόν τον σύντροφο. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια ακόμα στη ζωή σας, πολλοί άνθρωποι να γνωρίσετε και πολλές εμπειρίες να βιώσετε.

4. Μην πληρώσετε ποτέ με το ίδιο νόμισμα για να ξεπεράσετε την απιστία

ξεπεράσετε την απιστία Ζευγάρι που χωρίζει

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα αισθανθούν καλύτερα αν κάνουν τον σύντροφό τους να νιώσει τον ίδιο πόνο με αυτούς. Για να το πετύχουν, προσπαθούν να τον πληγώσουν με τον ίδιο τρόπο.

Ίσως να συγχωρήσετε τον σύντροφό σας απλώς για να τον απατήσετε, έτσι ώστε να καταλάβει πώς αισθανθήκατε. Ίσως, μόλις τερματίσετε τη σχέση σας, να αρχίσετε να βγαίνετε με ένα καινούργιο άτομο απλώς για να τον κάνετε να ζηλέψει ή να σκεφτεί ότι δεν νοιαστήκατε ποτέ για αυτόν.

Συνειδητοποιείτε άραγε τι κάνετε ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο; Δεν θα αισθανθείτε καλύτερα και ίσως η συμπεριφορά σας να μην επηρεάσει καθόλου το άτομο που ήταν κάποτε ο σύντροφός σας.

Αυτό που κάνετε είναι να συμπεριφέρεστε με τρόπο που θα σας κάνει δυστυχισμένους και θα επιδεινώσει τον πόνο που ήδη αισθάνεστε.

Κλάψτε, μιλήστε, βγείτε με τους φίλους σας, στηριχτείτε σε όλους τους ανθρώπους που σας αγαπούν και ξεθυμάνετε -αλλά μην κάνετε πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε.

Κάθε απιστία μπορεί να ξεπεραστεί, αν και την πρώτη φορά θα πληγωθείτε πολύ πιο βαθιά. Μη βράζετε μέσα στον πόνο σας. Κοιτάξτε μπροστά και αναζητήστε την ευτυχία.

Η απιστία είναι ακόμα μια εμπειρία από την οποία μπορείτε να μάθετε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα σε σχέση με τον σύντροφό σας. Εσείς μπορείτε να ξεπεράσετε την απιστία;

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Camacho, J. “Fidelidad e infidelidad en las relaciones de pareja.” Buenos Aires (2004).
  • Muñiz, Sánchez, and Mónica Parada. Recursos utilizados en la relación de pareja que ayudan a superar la crisis producida por infidelidad. BS thesis. Universidad de la Sabana, 2012.
  • Ontaneda Puente, María Carolina. Factores que facilitan que una pareja pueda superar una infidelidad. BS thesis. Quito: USFQ, 2016, 2016.
  • Varela, M. (2014). Estudio sobre infidelidad en la pareja: Análisis de contenido de la literatura. Alternativas en Psicología, 30, 36–49.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.