Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας: γιορτάζουμε το μεγαλύτερο δώρο της ζωής

Αν και μπορεί να σκέφτεστε ότι η οικογένειά σας περιορίζεται στους συγγενείς εξ αίματος, μπορείτε να επεκτείνετε αυτή την αντίληψη και να συμπεριλάβετε σε αυτή τους και τους πιο κοντινούς φίλους σας
Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας: γιορτάζουμε το μεγαλύτερο δώρο της ζωής
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Στις 15 Μαΐου, τα Ηνωμένη Έθνη γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας.

Κάθε χρόνο, αυτή η γιορτή επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτό το θέμα σχετίζεται με τη μαγική σχέση μεταξύ των μελών μιας οικογένειας (και των κοντινών φίλων επίσης).

Φέτος το θέμα που επιλέχτηκε για σκέψη, προβληματισμό και προώθηση είναι “η ανάγκη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ένα βιώσιμο μέλλον”.

Όπως και να έχει, η οικογένειά σας είναι ο κοινωνικός και προσωπικός κύκλος μέσα στον οποίο εκπαιδεύονται τα παιδιά και μοιράζονται αξίες, συμπεριφορές και πρότυπα ρόλων.

Η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που βοηθά επίσης στην εξέλιξη ενός πιο βιώσιμου και περιβαλλοντικά εστιασμένου μέλλοντος αποτελεί αναμφίβολα υποχρέωση όλων μας για τις μελλοντικές γενιές και για την υγεία του πλανήτη μας.

Στο σημερινό άρθρο σας προσκαλούμε να γιορτάσετε αυτή την ξεχωριστή ημέρα μαζί μας, τη Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας.

Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας, ένας καρδιακός δεσμός

Το να ζείτε μαζί και να συμφωνείτε σε όλα είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μιας οικογένειας. Αυτό που έχει σημασία, είναι να παραμένει ενωμένη παρά την πιθανή απόσταση και να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των μελών. Επιπλέον, να εκτιμά ο ένας τον άλλον για αυτό που είναι, για ό,τι έχουν πετύχει και για ό,τι τους προσδιορίζει σαν άτομα.

Οικογένεια σημαίνει να “γνωρίζετε πώς να σχηματίζετε αληθινούς δεσμούς” – και όπως όλοι γνωρίζουμε – δεν είναι πάντα εύκολο.

Αληθεύει επίσης το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι εξετάζουν αυτή την ημέρα, τη 15η Μαΐου, με σκεπτικισμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αντιμετωπίσει απογοητεύσεις. Αυτές τους έκαναν να σταματήσουν να πιστεύουν σε αυτή τη βασική μονάδα της ανθρώπινης συντροφικότητας – στην οικογένεια.

Σας προτείνουμε να σκεφτείτε για λίγο τα παρακάτω θέματα.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε επίσης: Η αποκόλληση είναι μια μορφή προσωπικής ακεραιότητας

 

Η οικογένεια δεν περιλαμβάνει μόνο τους συγγενείς εξ αίματος – αποτελεί επίσης μια πράξη αφοσίωσης

οικογένεια σκατζόχοιρων

Μπορεί να μην τα πηγαίνετε καλά με μερικά μέλη της οικογένειάς σας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να εμπιστεύεστε την έννοια της “οικογένειας”.

  • Η οικογένεια είναι ένα δίκτυο διαφορετικών ανθρώπων που είναι ενωμένοι με στοργή, αγάπη και σεβασμό. Δεν έχει σημασία αν υπάρχει ή όχι κάποια γενετική συνιστώσα. Η οικογένειά σας αποτελείται από ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά σας.
  • Τους συγγενείς σας τους αποκτάτε λόγω του οικογενειακού σας δέντρου αλλά οι σχέσεις που δημιουργείτε με αυτούς διαμορφώνονται από την καθαρή στοργή και τον συναισθηματικό εμπλουτισμό που φέρνουν σε όλους ευτυχία.
  • Μερικές φορές η γιαγιά ή μια θεία μπορούν να γίνουν η πραγματική σας “μητέρα” ή μια μητέρα μπορεί να καλύψει το ρόλο ενός πατέρα, παππού ή γιαγιάς, θείας ή ξαδέρφης…

Κάθε περίσταση είναι μοναδική και ξεχωριστή. Και η καρδιά σας μαθαίνει ποια είναι τα πραγματικά μέλη της οικογένειάς σας – στα οποία μπορεί να ανήκουν και οι κοντινοί φίλοι σας. Γιατί όχι;

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Η αγάπη χαρίζεται, δεν αγοράζεται!

 

Μεγάλες οικογένειες, μικρές οικογένειες

  • Οι οικογένειες έχουν διαφορετικά σχήματα, χρώματα και μεγέθη που μόνο τα μέλη της μπορούν να κατανοήσουν και να απολαύσουν.

Μπορεί να επεκταθούν με πολλά αδέρφια, ξαδέρφια, θείες, θείους και εγγόνια. Όλοι τα πάνε καλά μεταξύ τους, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικές περιστάσεις και υπάρχει μεγάλη υποστήριξη ανάμεσα στα μέλη. Επιπλέον, καμία απόσταση δεν μπορεί να τους εμποδίσει να προσφέρουν άνεση ή να βοηθήσουν ένα μέλος που το χρειάζεται.

  • Υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες όπου ένας γονέας μεγαλώνει τα παιδιά του με θάρρος και προσπάθεια. Τους προσφέρει όλα όσα μπορεί. Τα παιδιά αναπτύσσονται με το χαμόγελο και τις συζητήσεις αυτού του γονέα και μοιράζονται τους στόχους και τα όνειρά τους.
Ημέρα της Οικογένειας, μητέρα και μωρό

Οι οικογένειες είναι θησαυροί που δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια οικογένεια είναι ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από μικρότερα νησιά. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε γονείς, θείες, θείους και ξαδέρφια.

Με αυτή την έννοια, σχηματίζουμε τη δική μας οικογένεια με το σύντροφο που επιλέγουμε, τους φίλους μας που είναι σαν αδέρφια μας και πιθανότατα κάποια μέρα τα ίδια μας τα παιδιά.

  • Οι οικογένειες είναι θησαυροί που πρέπει να φροντίζουμε ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.

Μερικές φορές όταν είστε αφοσιωμένοι σε κάποιο προσωπικό έργο με το σύντροφο ή τα παιδιά σας μπορεί να παραμελήσετε λίγο τους γονείς σας. Αυτούς τους προστάτες που αγαπάτε τόσο πολύ αλλά παρόλα αυτά δεν τους επισκέπτεστε τόσο συχνά όσο θα έπρεπε.

  • Είναι μέσα στην καρδιά σας, σίγουρα, αλλά η αγάπη και η στοργή απαιτούν ένα συνεχή δεσμό λέξεων, συναισθημάτων, χαράς και λίγων λεπτομερειών.

Κάθε μέρα είναι Ημέρα της Οικογένειας

Μην τους παραμελείτε. Επισκεφτείτε την οικογένειά σας, κάντε μια οικογενειακή συγκέντρωση και μοιραστείτε τους νέους δεσμούς σας με την οικογένειά σας. Κάντε το ίδιο με την οικογένεια του συντρόφου σας ή των φίλων σας.

Όλες αυτές οι εμπειρίες είναι θετικές. Σας βοηθούν να δημιουργείτε κοινωνικούς δεσμούς και νέες σχέσεις που σχηματίζουν αυτό που είναι γνωστό ως γνωστικό απόθεμα.

χαρούμενη οικογένεια

Το να ζείτε το παρόν είναι σημαντικό για να φροντίζετε και να χαίρεστε την οικογένειά σας

Βάλτε την ευτυχία πάνω από τις διαφωνίες και μάθετε να συγχωρείτε. Πιαστείτε χέρι-χέρι και όπως προτείνει και το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας προσπαθήστε να ακολουθείτε υγιεινές συνήθειες και να προωθήσετε ένα βιώσιμο μέλλον.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.