Δωρεά μητρικού γάλακτος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το μητρικό γάλα σώζει 800.000 ζωές το χρόνο. Η δωρεά είναι μια γενναιόδωρη πράξη με πολλά οφέλη. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Δωρεά μητρικού γάλακτος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Eleny Vanessa Alvarado Prada

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Ο θηλασμός δεν είναι πάντα μια πιθανή διαδικασία για όλες τις γυναίκες. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν πολλές βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τη σίτιση του μωρού σας, όπως τράπεζες για τη δωρεά μητρικού γάλακτος.

Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μωρά ηλικίας έως 6 μηνών, οπότε οι γιατροί το συνιστούν ως το μόνο φαγητό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το μητρικό γάλα προλαμβάνει λοιμώξεις και αλλεργίες και καλύπτει όλες τις διατροφικές απαιτήσεις για την προώθηση της ανάπτυξης των νεογνών.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά μητρικού γάλακτος, διαβάστε αυτό το άρθρο. Όλες οι πληροφορίες υποστηρίζονται από ειδικούς και μελέτες.

Γιατί είναι σημαντική η δωρεά μητρικού γάλακτος;

Η δωρεά μητρικού γάλακτος είναι σημαντική επειδή σώζει ζωές. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, υπάρχουν διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να καλύψουν αυτήν την ανάγκη που έχουν τα μωρά.

Επί του παρόντος, η 19η Μαΐου αναγνωρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Γάλακτος. Αυτός ο χαρακτηρισμός προκύπτει για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την επιβίωση των πρόωρων μωρών και τη βελτίωση του στόχου των παιδιών που φροντίζονται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (PAHO και ΠΟΥ), η κατανάλωση μητρικού γάλακτος θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μωρών.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν περισσότερες από 500 τράπεζες γάλακτος σε 37 χώρες παγκοσμίως. Η δωρεά μητρικού γάλακτος είναι μια γενναιόδωρη δράση. Η διαδικασία είναι απλή και η τάση συνεχίζει να χτίζει περισσότερες τράπεζες για να επεκτείνει αυτήν την πρακτική.

Τι είναι οι τράπεζες γάλακτος και πώς λειτουργούν;

Η Ισπανική Ένωση Τραπεζών Ανθρώπινου Γάλακτος (AEBLH) ορίζει αυτούς τους τύπους οργανισμών ως εξειδικευμένα κέντρα που είναι υπεύθυνα για την προώθηση του θηλασμού, όπου το ανθρώπινο γάλα που δίνεται από επιλεγμένες μητέρες λαμβάνεται, υφίσταται επεξεργασία, αναλύεται, αποθηκεύεται και διανέμεται.

Μετά από ένα κενό στη δημιουργία και τη χρήση ανθρωπίνων τραπεζών γάλακτος τη δεκαετία του 1980, αυξάνονται και πάλι. Αυτά σώζουν τις ζωές πολλών νεογέννητων. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτές οι περιπτώσεις είναι αρκετά συχνές.

Πώς λειτουργούν οι τράπεζες ανθρώπινου γάλακτος;

Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία:

 • Επιλογή: Η τράπεζα επιλέγει τους δωρητές μητρικού γάλακτος και πρέπει να περάσουν από μια συνέντευξη με τους υπεύθυνους του οργανισμού. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσουν και να επισημάνουν εάν πάσχουν από οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια εάν καταναλώνουν ορισμένα φάρμακα ή έχουν ανθυγιεινές συνήθειες.
 • Εξοπλισμός συλλογής: Σε πολλές περιπτώσεις, σε επιλεγμένους δότες παρέχεται εξοπλισμός συλλογής, δοχεία και ετικέτες αναγνώρισης, καθώς και εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο συλλογής του γάλακτος.
 • Επεξεργασία: Στο ίδιο βήμα, πραγματοποιείται επίσης αποθήκευση. Αυτό είναι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιούνται μικροβιολογικές δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα μικρόβια. Διατηρούνται σε καταψύκτη μέχρι τον καθορισμένο χρόνο παράδοσης.
 • Διανομή: Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο μόνος τρόπος για τη διανομή του μητρικού γάλακτος είναι με ιατρική συνταγή.
θηλασμός μωρού
Ο θηλασμός είναι μια ουσιαστική πράξη για την ανάπτυξη των παιδιών και των πληθυσμών. Όταν μια μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει, μπορεί να στραφεί σε τράπεζα μητρικού γάλακτος.

Τι πρέπει να λάβω υπόψη πριν δωρίσω το μητρικό γάλα;

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις πριν ξεκινήσετε τη δωρεά του μητρικού γάλακτος είναι αν θα έχετε αρκετό γάλα για το μωρό σας. Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το μικρό σας θα συνεχίσει να λαμβάνει το ποσό που χρειάζεται για βέλτιστη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, τα καλά νέα είναι ότι η παροχή γάλακτος θα αυξήσει την παραγωγή σας και θα είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στην τυπική ζήτηση των πρώτων 6 μηνών.

Εξετάσεις αίματος

Εκτός από τη συνέντευξη με ένα συγκεκριμένο προσωπικό της τράπεζας γάλακτος, δεν μπορείτε να κάνετε δωρεά εάν πάσχετε από ασθένειες ή λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω αυτής της οδού, όπως HIV, σύφιλη, ηπατίτιδα C ή ηπατίτιδα Β. Γι ‘αυτό, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν μια εξέταση αίματος για να αποκλείσουν οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα υγείας.

Αλτρουιστική εργασία

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει οικονομική ανταμοιβή για το ότι γίνεστε δωρήτρια μητρικού γάλακτος. Είναι γενναιόδωρο, ισχύει μόνο για τις μητέρες που θέλουν να βοηθήσουν άλλα μωρά, ακόμη και γυναίκες που δεν μπορούν να προσφέρουν το φαγητό στα μικρά τους.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βοηθάμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Κάθε υγιής μητέρα με καλό τρόπο ζωής μπορεί να το κάνει!

Καλές συνήθειες

Βεβαιωθείτε ότι συμμορφώνεστε με το γεγονός ότι έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τρώτε σωστά, δεν πάσχετε από ασθένειες που θα μπορούσαν να μεταδοθούν και ότι έχετε την επιθυμία να συνεργαστείτε, επειδή υπάρχουν πολλά μωρά που χρειάζονται μητρικό γάλα για να επιβιώσουν.

Αν έχετε άλλες ερωτήσεις, επικοινωνήστε με το προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας ανθρωπίνου γάλακτος που βρίσκεται πιο κοντά σας.

Δωρεά μητρικού γάλακτος: Δεν είναι οδυνηρό

Εκτός αν οι θηλές σας πονούν, η διαδικασία άντλησης μητρικού γάλακτος δεν είναι επώδυνη. Για παράδειγμα, υπάρχουν ηλεκτρικές αντλίες στήθους με τις οποίες μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα έως ότου φτάσετε σε μια ταχύτητα με την οποία είστε άνετοι.

Σε διάφορα ιστολόγια μητρότητας, οι γυναίκες λένε ότι μια καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό λάδι ή λιπαντικό για την περιοχή, έτσι ώστε να μην καταλήξετε σε ευαίσθητο δέρμα.

Ποια είναι η διαδικασία για να γίνεις δωρήτρια;

Το να γίνεις δωρήτρια μητρικού γάλακτος είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Η συνέντευξη με τους διαχειριστές της τράπεζας μπορεί να γίνει ακόμη και μέσω τηλεφώνου.

Οι επαγγελματίες θα σας ρωτήσουν για το ιατρικό σας ιστορικό και άλλες ερωτήσεις για να μάθουν εάν λαμβάνετε ή όχι φάρμακα. Γενικά, ένας γιατρός θα πρέπει να εγκρίνει τις εξετάσεις και να γράψει μια θετική αναφορά.

Εάν γνωρίζετε ήδη για μια τράπεζα μητρικού γάλακτος κοντά σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω τηλεφώνου και να κλείσετε ραντεβού για συνέντευξη. Στη συνέχεια έρχεται η διαδικασία άντλησης. Η ίδια η τράπεζα σας στέλνει τα εμπορευματοκιβώτια και όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα, ώστε να μπορείτε να το κάνετε στο σπίτι. Αυτά τα προϊόντα συνοδεύονται από λεπτομερείς οδηγίες.

Δωρεά μητρικού γάλακτος: Τα βήματα

Αφού δώσετε το γάλα, θα πρέπει να το αδειάσετε σε δοχεία με ετικέτες που περιλαμβάνουν τον μοναδικό αριθμό δότη σας. Αυτά θα βρίσκονται στον καταψύκτη για 2 μήνες, ωστόσο, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το τι πιστεύει η τράπεζα ότι είναι καλύτερη λύση.

Στη συνέχεια, η μεταφορά είναι ένα ζήτημα που μπορεί να χειριστεί είτε η τράπεζα είτε η μητέρα. Σε περίπτωση που ξεπαγώνουν, πρέπει να αδειάσετε λίγο πάγο μέσα στο δοχείο για να τα διατηρήσετε ανέπαφα και να βεβαιωθείτε ότι φτάνουν με ασφάλεια στην έδρα.

Όπως μπορείτε να δείτε, το να γίνετε δωρήτρια είναι μια απλή διαδικασία που μπορείτε να πραγματοποιήσετε από το σπίτι. Μην ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν πολλά μέρη από τα οποία μπορείτε να λάβετε πληροφορίες!

Εάν έχετε ακόμη και την παραμικρή αμφιβολία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το προσωπικό της τράπεζας γάλακτος, το οποίο θα είναι πάντα πρόθυμο να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Το καλύτερο πράγμα όλων αυτών; Θα μπορέσετε να σώσετε τις ζωές πολλών μωρών!

πρόωρο μωρό
Τα πρόωρα βρέφη που ζυγίζουν λιγότερο από 1500 γραμμάρια μπορεί να απαιτούν τη δωρεά μητρικού γάλακτος για να επιβιώσουν.

Ποιος θα λάβει το γάλα από αυτές τις τράπεζες;

Το γάλα από τις τράπεζες παραλαμβάνεται από μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης, ειδικά εκείνα που ζυγίζουν λιγότερο από 1500 γραμμάρια. Όμως τα βρέφη που κινδυνεύουν από πεπτικές και μολυσματικές ασθένειες το χρειάζονται επίσης. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, ο στόχος είναι να μειωθούν οι πιθανότητες νεογνικού θανάτου.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι για να λαμβάνετε γάλα από αυτούς τους οργανισμούς, πρέπει να υπάρχει ιατρική συνταγή. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε μείζονες αιτίες είτε στο ότι η μητέρα δεν μπορεί να ταΐσει το μωρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το γάλα προορίζεται επίσης για τη διατροφή μωρών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις στο πεπτικό σύστημα.

Η δωρεά μητρικού γάλακτος αλλάζει τον κόσμο

Το μητρικό γάλα είναι επίσης φάρμακο. Παρά την έλλειψη οικονομικής αμοιβής, πολλές μητέρες αισθάνονται την ικανοποίηση που βοηθούν να σώσουν ζωές. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η άντληση σημαίνει ανακούφιση από τον πόνο για γυναίκες που έχουν μεγάλη παραγωγή τροφής.

Θυμηθείτε ότι το μωρό σας δεν θα τελειώσει ποτέ το γάλα. Θα συνεχίσετε να καλύπτετε τη ζήτηση. Ταυτόχρονα, θα βοηθήσετε άλλα μικρά παιδιά να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής εντός ή εκτός νοσοκομείου.

Εάν έχετε απορίες, ζητήστε τη συμβουλή του προσωπικού της πλησιέστερης τράπεζας γάλακτος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lactancia Materna [Internet]. OPS Organización Panamericana de la Salud. 2020 [citado 16 enero 2021]. Disponible en: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_docman&view=list&slug=lactancia-materna-1331&Itemid=270&lang=es
  • Bertino, Enrico, et al. “Benefits of donor human milk for preterm infants: current evidence.” Early human development 85.10 (2009): S9-S10.
  • Importancia de los bancos de leche [Internet]. Vygon, Value Life. 2020 [citado 16 enero 2021]. Disponible en: https://campusvygon.com/dia-mundial-de-la-donacion-de-leche-materna/
  • Bertino, Enrico, et al. “Benefits of donor human milk for preterm infants: current evidence.” Early human development 85.10 (2009): S9-S10.
  • Heiman, Howard, and Richard J. Schanler. “Benefits of maternal and donor human milk for premature infants.” Early human development 82.12 (2006): 781-787.
  • Williams, Thomas, et al. “Use of donor human milk and maternal breastfeeding rates: a systematic review.” Journal of Human Lactation 32.2 (2016): 212-220.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.