Είναι δυνατόν να ζήσει κανείς χωρίς θυρεοειδή;

Οι θυρεοειδικές ορμόνες εμπλέκονται στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, του καρδιακού ρυθμού και σε πολλές άλλες πτυχές. Η διαβίωση χωρίς θυρεοειδή είναι δυνατή, αλλά λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εμπλεκόμενα συστήματα οργάνων, απαιτούνται μέτρα για τη διατήρηση των λειτουργιών του σώματος.
Είναι δυνατόν να ζήσει κανείς χωρίς θυρεοειδή;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 08 Μαΐου, 2023

Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του σώματος. Βρίσκεται στη βάση του λαιμού και είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών πτυχών του μεταβολισμού μας. Είναι, επομένως, ένα ενδιαφέρον ερώτημα να αναρωτηθούμε αν είναι δυνατόν να ζήσουμε χωρίς θυρεοειδή.

Ο αδένας αυτός επιτελεί τη λειτουργία του παράγοντας θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες επιδρούν σχεδόν σε κάθε ιστό του σώματος. Για παράδειγμα, οι ορμόνες αυτές μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό, την εφίδρωση ή ακόμη και τη χρησιμοποίηση των θρεπτικών συστατικών.

Οι ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα είναι αρκετά συχνές. Όλοι έχουν ακούσει για διαταραχές όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, οι όζοι του θυρεοειδούς ή ακόμη και ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν την πραγματικότητα αυτών των παθολογιών ή τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η αφαίρεση του οργάνου, μέσω μιας επέμβασης που ονομάζεται θυρεοειδεκτομή . Αυτό σημαίνει ότι το άτομο θα πρέπει να ζήσει χωρίς θυρεοειδή. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε γιατί γίνεται αυτή η επέμβαση και αν είναι δυνατόν να ζήσει κανείς μια φυσιολογική ζωή μετά την επέμβαση.

Γιατί πρέπει να αφαιρεθεί ο θυρεοειδής;

Είναι δυνατόν να ζήσει κανείς χωρίς θυρεοειδή;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο αδένας αυτός είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση μεγάλου μέρους των μεταβολικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα. Για παράδειγμα, τη θερμοκρασία του σώματος, την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος ή την ανάπτυξη των οστών.

Αυτό σημαίνει ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες από την κύηση και μετά, ώστε το μωρό να αναπτυχθεί σωστά. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής μας, εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για την επιβίωση.

Ωστόσο, πολλές παθολογικές καταστάσεις επηρεάζουν αυτόν τον αδένα και απαιτούν την αφαίρεσή του. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται θυρεοειδεκτομή και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών όπως:

  • Οζίδια του θυρεοειδούς: Πρόκειται για μικρά ογκίδια που αναπτύσσονται στον αδένα ως αποτέλεσμα μη φυσιολογικού πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλοήθεις, αλλά άλλοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ως εκ τούτου, σε πολλές περιπτώσεις, ο θυρεοειδής αφαιρείται λόγω του κινδύνου να είναι καρκινικοί.
  • Βρογχοκήλη: Πρόκειται για μια διεύρυνση του αδένα. Η διεύρυνση αυτή είναι δυσάρεστη και αντιαισθητική, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή.
  • Ορισμένες περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού: Εκείνες στις οποίες η ιατρική θεραπεία δεν επαρκεί για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.
  • Καρκίνος του θυρεοειδούς: Όπως μόλις εξηγήσαμε, οι περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες αποφασίζεται η αφαίρεση του θυρεοειδούς, οφείλεται στον κίνδυνο μιας καρκινικής διαδικασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί μερική θυρεοειδεκτομή. Σε αυτές τις περιπτώσεις αφαιρείται μόνο ένα μέρος του αδένα. Το άλλο μέρος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να παράγει ορμόνες.

Είναι δυνατόν να ζήσει κανείς χωρίς θυρεοειδή;
Μια βρογχοκήλη μπορεί να αποτελεί ένδειξη για θυρεοειδεκτομή.

Πώς ζείτε χωρίς θυρεοειδή;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς θυρεοειδή χωρίς επιπλέον βοήθεια. Για το σκοπό αυτό, οι θυρεοειδικές ορμόνες χρησιμοποιούνται τεχνητά. Αυτές οι ορμόνες είναι απαραίτητες για τη ζωή και οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει φάρμακα που τις περιέχουν σε συνθετική μορφή.

Αυτή η εργαστηριακή ουσία αντικαθιστά όλες τις λειτουργίες των φυσικών ορμονών. Η πιο συνηθισμένη μορφή χορήγησης είναι η λήψη ενός δισκίου μία φορά την ημέρα, συνήθως το πρωί. Χάρη σε αυτά τα φάρμακα, είναι δυνατόν να ζει κανείς χωρίς θυρεοειδή και με εντελώς φυσιολογικό τρόπο.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η συγκέντρωση αυτών των ορμονών και αυτό γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένα φάρμακα ή προϊόντα μπορούν να μεταβάλουν την απορρόφηση των συνθετικών ορμονών. Επομένως, όταν πρόκειται να ζήσετε χωρίς θυρεοειδή, είναι απαραίτητο να είστε ξεκάθαροι σχετικά με ορισμένες πτυχές. Τα από του στόματος αντισυλληπτικά και τα αντιεπιληπτικά φάρμακα τροποποιούν τη δόση που πρέπει να συνταγογραφηθεί.

Ομοίως, τα συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου και ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μην απορροφηθούν σωστά. Όλες αυτές οι εκτιμήσεις εξηγούνται από τους γιατρούς κατά τον καθορισμό της θεραπείας.

Είναι δυνατόν να ζήσει κανείς χωρίς θυρεοειδή;

Ζώντας χωρίς θυρεοειδή

Αν και σε ορισμένες παθήσεις του θυρεοειδούς ο αδένας αυτός αφαιρείται, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ζήσει κανείς χωρίς θυρεοειδή, εκτός αν καθιερωθεί μια υποκατάστατη ορμονική θεραπεία. Αυτή η θεραπεία με τεχνητές ορμόνες πρέπει να ακολουθείται σωστά και να παρακολουθείται. Ως εκ τούτου, θα είναι αναγκαίες οι περιοδικές ιατρικές εξετάσεις.

Η τελική απόφαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα λαμβάνεται από κοινού από τον ασθενή και τους θεράποντες ιατρούς. Οι κίνδυνοι και τα οφέλη κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης αξιολογούνται προκειμένου να προχωρήσει η χειρουργική επέμβαση. Είναι πάντα η τελευταία λύση, αν και μερικές φορές είναι η μόνη επιλογή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.