Γιατί δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε οπτική επαφή όταν μιλάμε;

Η δυσκολία στη διατήρηση της οπτικής επαφής μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα αποτελεσματικής συζήτησης. Γιατί; Μάθετε την απάντηση εδώ!
Γιατί δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε οπτική επαφή όταν μιλάμε;
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν οπτική επαφή όταν μιλούν. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις λέξεις σε μια συζήτηση: οι χειρονομίες, οι σιωπές, η στάση του σώματος και, φυσικά, το βλέμμα.

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν έχει σημασία μόνο σε προσωπικά περιβάλλοντα. Σε επαγγελματικό επίπεδο, η οπτική επαφή παίζει σημαντικό ρόλο για κάθε ομιλητή. Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να την αγνοείτε και οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι δύσκολη.

Η οπτική επαφή κατά την ομιλία

Όπως είπαμε, η οπτική επαφή δεν είναι απλώς μια απλή προσθήκη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Αποτελεί βασικό συστατικό της επικοινωνίας, αφού χρησιμοποιούμε το βλέμμα μας για να συνδεθούμε με το άλλο άτομο.

Στην πραγματικότητα, το βλέμμα μας καθορίζει το ενδιαφέρον που μπορεί να βιώνει το άλλο άτομο σε αυτά που λέμε ή όχι. Είναι ένας τρόπος να την φέρουμε πιο κοντά ή να την απομακρύνουμε από τη συνομιλία. Όταν λείπει, μπορεί να αντικατοπτρίζει ανασφάλεια και δυσκολεύει τη δημιουργία σύνδεσης.

La importancia del contacto visual al hablar
Το βλέμμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της γλώσσας του σώματος.

Μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να διατηρήσετε οπτική επαφή όταν μιλάτε

Η δυσκολία να διατηρήσετε οπτική επαφή όταν μιλάτε μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες. Ενώ η ντροπαλή προσωπικότητα είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους, στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς.

Εκφοβισμός και αμηχανία

Για παράδειγμα, μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υπερήφανο και αγενές άτομο, του οποίου οι χειρονομίες είναι πολύ έντονες. Μερικές φορές, αυτό μας δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις μας. Εξ ου και η δυσκολία να έχουμε οπτική επαφή.

Ομοίως, υπάρχει και η περίπτωση στην οποία η δυσφορία έχει την αφετηρία της στη συμπάθεια του συνομιλητή. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα αμηχανίας ή ντροπής που μας εμποδίζει να κρατήσουμε το βλέμμα μας.

Το θέμα της συζήτησης δεν είναι πολύ ενδιαφέρον

Δηλαδή, ενώ μιλάμε στον άλλον, η προσοχή μας παραπαίει. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούμε στο “εδώ και τώρα” και αποσπάται η προσοχή μας από διάφορα ερεθίσματα, οπότε χάνουμε την οπτική επαφή.

Εμπλέκεται η αυτοεκτίμηση

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι βρίσκονται σε θέση κατωτερότητας σε σχέση με τον συνομιλητή τους, οπότε “αποφεύγουν” το βλέμμα του.

Δυσκολίες λόγω κοινωνικού άγχους

Μερικοί βιώνουν έντονη απόρριψη και διαρκή δυσφορία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Κατά συνέπεια, μία από τις δεξιότητες που επηρεάζονται έχει να κάνει με τη διατήρηση του βλέμματος κατά την ομιλία.

Θέλουμε να είμαστε σαφείς με ένα μήνυμα απόρριψης

Είτε αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε θυμωμένοι είτε επειδή θέλουμε να ενοχλήσουμε τον άλλον, πολλές φορές, το βλέμμα ενός ατόμου δεν διατηρείται με σκοπό να αποδείξει αυτή την κατάσταση. Με αυτή την έννοια, βλέπουμε πώς το βλέμμα ξεπερνά τον απλό αισθητηριακό του χαρακτήρα για να αποκτήσει έναν ευρύτερο σκοπό.

Η οπτική επαφή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία

Τέλος, ορισμένες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η οπτική επαφή είναι δύσκολο να διατηρηθεί επειδή αυτή η φυσική διαδικασία έχει έναν ορισμένο βαθμό πολυπλοκότητας. Η διατήρηση μιας συνομιλίας “μας αναγκάζει” να κοιτάξουμε αλλού για μερικά δευτερόλεπτα ως έναν τρόπο να διατηρήσουμε τους γνωστικούς μας πόρους.

Σε ένα πείραμα, μια ομάδα ανθρώπων βρισκόταν μπροστά σε μια οθόνη με ένα πρόσωπο να τους κοιτάζει. Η οδηγία ήταν ότι έπρεπε να διατηρήσουν οπτική επαφή ενώ έλυναν ένα λεκτικό τεστ. Αρχικά, το πρόσωπο στην οθόνη κοίταζε τον συμμετέχοντα, αλλά μερικές φορές κοίταζε και αλλού.

Στα αποτελέσματα, η απόδοση δεν επηρεάστηκε. Ωστόσο, στη συνέχεια η πρόκληση έγινε πιο σύνθετη, με ένα λεκτικό τεστ μεγαλύτερης δυσκολίας. Σε αυτή την περίπτωση, η απόδοση επηρεάστηκε.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πειράματος, σημειώθηκε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται “λίγο αέρα” για το μυαλό τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κοιτάζουν μακριά από μια συζήτηση.

Είναι σαν οι δύο ενέργειες – η συλλογιστική και το κοίταγμα – να βρίσκονται σε σύγκρουση. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι τα άτομα κοιτάζουν αλλού για να σκεφτούν το περιεχόμενο των όσων λέγονται.

Motivos por los que cuesta mantener el contacto visual al hablar
Το να κοιτάζετε αλλού δεν σημαίνει πάντα ότι είστε ντροπαλοί. Μερικές φορές, είναι ένας τρόπος έκφρασης θυμού προς το άλλο άτομο.

Πολιτιστικοί παράγοντες επηρεάζουν επίσης την οπτική επαφή

Η οπτική επαφή έχει επίσης να κάνει με τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Στην πραγματικότητα, είμαστε ικανοί να προβάρουμε μια ομιλία για ώρες, αλλά συχνά ξεχνάμε πώς να χειριζόμαστε τη γλώσσα του σώματος και την επαφή με τα μάτια.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η οπτική επαφή είναι καθοριστικός παράγοντας για να κάνουμε μια άλλη ανάγνωση αυτού που ακούμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να συμπάσχουμε με το άλλο άτομο, να συνειδητοποιήσουμε αν νιώθει άβολα, αν μας καταλαβαίνει και αν μιλάμε πολύ δυνατά, μεταξύ άλλων.

Η ενσωμάτωση της οπτικής επαφής ως πηγή πληροφοριών μας επιτρέπει να έχουμε πιο αποτελεσματικές συνομιλίες.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη την κουλτούρα και την κοινωνία στην οποία αλληλεπιδρούμε. Υπάρχουν ακόμη μέρη όπου το να κοιτάζεις κάποιον κατευθείαν στα μάτια -για παράδειγμα, μια φιγούρα εξουσίας- είναι ένδειξη κακών τρόπων.

Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η κοινωνία, γενικά, είναι πολύ υποτακτική, οπότε όποιος βρίσκεται σε κατώτερη θέση πρέπει να κρατάει αποστάσεις από τον ανώτερό του, και ένας από τους τρόπους για να το κάνει αυτό είναι μέσω του βλέμματός του.

Πρόκειται για καταστάσεις που υπάρχουν και όπου η παρουσία ή η απουσία της οπτικής επαφής έχει τεράστιο συμβολικό βάρος.

Εν ολίγοις, η οπτική επαφή περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από το σύνολο των οπτικών νεύρων. Οι άνθρωποι είναι ικανοί να κάνουν διαφορετικές χρήσεις της οπτικής επαφής. Με άλλα λόγια, πάντα επικοινωνούμε κάτι μέσω αυτής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Akechi H, Senju A, Uibo H, Kikuchi Y, Hasegawa T, Hietanen JK. Attention to eye contact in the West and East: autonomic responses and evaluative ratings. PLoS One. 2013;8(3):e59312. doi: 10.1371/journal.pone.0059312. Epub 2013 Mar 13. PMID: 23516627; PMCID: PMC3596353.
  • Schneier, Franklin & Rodebaugh, Thomas & Blanco, Carlos & Lewin, Hillary & Liebowitz, Michael. (2011). Fear and avoidance of eye contact in social anxiety disorder. Comprehensive psychiatry. 52. 81-7. 10.1016/j.comppsych.2010.04.006.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.