Ευχάριστες δραστηριότητες: Το κλειδί για την ευεξία στη σχέση

Παρότι υπάρχει ένα μοτίβο από στοιχεία-κλειδιά για να την πετύχετε, η ψυχολογία για τα ζευγάρια και το σεξ συνιστά μια συμπεριφορική τεχνική για να κατακτήσετε την ευτυχία στη σχέση: να κάνετε ευχάριστες δραστηριότητες.
Ευχάριστες δραστηριότητες: Το κλειδί για την ευεξία στη σχέση

Τελευταία ενημέρωση: 09 Νοεμβρίου, 2020

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται ποια είναι τα συστατικά για το αληθινό ελιξίριο της αγάπης. Ποιο είναι το κλειδί για την ευεξία στη σχέση; Πώς μπορεί μια σχέση να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικά συστατικά που θα κάνουν μια σχέση ικανοποιητική, αλλά το να κάνετε μαζί ευχάριστες δραστηριότητες είναι ένα σημαντικό κομμάτι της.

Όμως, παρότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, η ψυχολογία για τα ζευγάρια και το σεξ έχει καθιερώσει ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε ώστε να επιτύχετε την ευεξία στη σχέση σας. Εδώ υπάγονται και οι ευχάριστες δραστηριότητες καθώς και η επίδρασή τους στους συντρόφους. Παρακάτω, θα σας εξηγήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Όταν τα προβλήματα επηρεάζουν ένα ζευγάρι

Τα σεξουαλικά προβλήματα, το άγχος, τα παιδιά, η οικογενειακή ειρήνη, η δουλειά, και τα οικονομικά προβλήματα, μεταξύ άλλων, ίσως επηρεάσουν την ευεξία της σχέσης. Αυτά, ή ένας συνδυασμών αυτών, μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των συντρόφων με πολλούς τρόπους.

Παραδείγματος χάρη, μπορεί να θυμώνουν, να απομονώνονται συναισθηματικά, να απορρίπτουν ο ένας τον άλλο, ή να μειώνουν την επικοινωνία. Ωστόσο, κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα είναι να σταματούν να κάνουν δραστηριότητες μαζί.

Όταν δεν κάνουν πλέον από κοινού ευχάριστες δραστηριότητες, το πρόβλημα χειροτερεύει. Αυτή η καταπίεση δεν είναι μονάχα η συνέπεια ενός μεγαλύτερου προβλήματος αλλά και ο πυρήνας για μία ακόμη διένεξη.

Αυτό συμβαίνει επειδή καταπιέζονται και οι δύο σύντροφοι. Δεν κάνουν πράγματα από κοινού πια, δε μοιράζονται τις δραστηριότητες που στο παρελθόν τους ευχαριστούσαν, δε συζητούν, ή δεν πηγαίνουν πλέον στο αγαπημένο τους εστιατόριο.

Ζευγάρι με πρόβλημα στο κρεβάτι

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πυροδοτούν τα προβλήματα σε μια σχέση. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν και οι δύο την επικοινωνία ή την επιθυμία να περνούν χρόνο μαζί.

Ενισχυτές σχέσης και έλξη

Οι ενισχυτές είναι ερεθίσματα τα οποία παρακινούν ορισμένες συμπεριφορές. Παραδείγματος χάρη, αν ένας από τους δύο δέχεται ένα φιλί κάθε φορά που μαγειρεύει κάτι νόστιμο, είναι πιο πιθανό να προσπαθεί να μαγειρέψει κάτι πιο γευστικό την επόμενη φορά.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ενισχυτής είναι το φιλί, καθώς προκαλεί το συχνό, καλό μαγείρεμα. Όταν σταματάτε να κάνετε πράγματα μαζί ως ζευγάρι, οι πιθανότητες χρήσης ενισχυτών και από τους δύο συντρόφους είναι μικρότερες.

Αν δεν κάνετε ευχάριστες δραστηριότητες, δεν υπάρχουν ευκαιρίες χρήσης ενισχυτών και έτσι αυτές οι συμπεριφορές θα συμβαίνουν όλο και λιγότερο. Γι’ αυτό, τόσο από την ψυχολογία για τα ζευγάρια, όσο και από τη σεξουαλική, οι ευχάριστες δραστηριότητες είναι μια αποτελεσματική μέθοδος που έχει, συνήθως, καλά αποτελέσματα.

Τα ζευγάρια καταλήγουν συνήθως μαζί χάρη στην έλξη. Έτσι, είναι πολύ συχνό να υπάρχουν ευχάριστες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί και να δράσουν ως ενισχυτές και για τους δύο.

Στόχος είναι η επαναχρησιμοποίηση αυτών των ενισχυτών που σταματήσατε να χρησιμοποιείτε. Το ότι δε τους χρησιμοποιείτε δε σημαίνει πως είναι ξεπερασμένοι. Οι ενισχυτές δε σταματούν να λειτουργούν. Αντιθέτως, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να τους ξεχνούν.

Ευεξία στη σχέση – Συμπεριφορικές ή συναισθηματικές λύσεις;

Όταν αναλογίζεστε τα προβλήματα στη σχέση ή τον γάμο, συνήθως δε σκέφτεστε πως η λύση είναι συμπεριφορική, αλλά συναισθηματική και γνωστική. Για την ακρίβεια, στη θεραπεία, είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιούνται και οι δύο.

Φυσικά, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε ζητήματα όπως πρότυπα ζευγαριών, τα πιστεύω για τις κλειστές σχέσεις, και τις ουτοπικές και παράλογες προσδοκίες. Είναι ζωτικής σημασίας να μιλήσετε γι’ αυτά ώστε να ρυθμίσετε τον γάμο σας, τα επικοινωνιακά μοτίβα, ή να βελτιώσετε το σεξ.

Ωστόσο, οι ευχάριστες δραστηριότητες είναι μέρος μιας σειράς ωφέλιμων στρατηγικών συμπεριφοράς. Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτών των τεχνικών θα κινητοποιήσουν σίγουρα το ζευγάρι, δείχνοντας και στους δύο ότι όλες οι σχέσεις μπορούν να λειτουργήσουν αν αλλάξουν οι συμπεριφορές, και θα συνεχίσουν να λειτουργούν πετυχαίνοντας την ευεξία.

Πώς να αυξήσετε τους ενισχυτές

Πέραν από τις ευχάριστες δραστηριότητες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλες στρατηγικές συμπεριφοράς οι οποίες ίσως σας επιτρέψουν να επιτύχετε μια αποτελεσματική αλλαγή στη σχέση σας η οποία θα έχει διάρκεια.

Ευχάριστες δραστηριότητες για την ευεξία στη σχέση

Όταν φθείρεται μια σχέση, το πιο πιθανό είναι να μην κάνουν κοινά πράγματα οι δύο σύντροφοι. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα με τις ευχάριστες δραστηριότητες. Γι’ αυτό, είναι καλό να ξεκινήσετε σιγά-σιγά. Αν ένα ζευγάρι δεν βγήκε έξω για πάνω από οκτώ μήνες, ίσως ένα ταξιδάκι να μην είναι κακή ιδέα.

Όμως, επίσης καλή ιδέα είναι οι μικρές δραστηριότητες οι οποίες είναι βολικές για τον έναν ή και για τους δύο. Παραδείγματος χάρη, να βγάλετε βόλτα τον σκύλο, να μαγειρέψετε το μεσημεριανό, ή να αγοράσετε μαζί μια φρατζόλα ψωμί.

Όλα αυτά είναι απλές δραστηριότητες που μπορούν να χτίσουν ενισχυτές. Καθώς προοδεύει ένα ζευγάρι, ο ένας ή και οι δύο μπορούν να προτείνουν ένα δείπνο στο αγαπημένο τους εστιατόριο, να πάνε σινεμά, ή να διασκεδάσουν έξω μαζί.

Είναι πολύ συχνό να παρατηρούνται αυτοί οι ενισχυτές, καθώς επηρεάζουν την επιθυμία για την επανάληψή τους. Πολλά ζευγάρια που πηγαίνουν για θεραπεία επειδή έχει φθαρεί η σχέση τους, αρχίζουν να κάνουν αυτόματα ευχάριστες δραστηριότητες αφότου πρώτα κάνουν απλές δραστηριότητες μαζί. Αυτοί είναι που παίρνουν την πρωτοβουλία να αγοράσουν ψωμί για το δείπνο μαζί, χωρίς να τους το πει ο/η θεραπευτής/ρια.

Το τελευταίο αποτελεί μονάχα ένα παράδειγμα για τις χρήσιμες τεχνικές συμπεριφοράς στο ξεκίνημα της θεραπείας ζευγαριών: το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ψάξετε για ενισχυτές.

Ζευγάρι μαγειρεύει μαζί

Κάτι τόσο απλό όσο το να μαγειρέψετε σαν ζευγάρι ή να πάτε μαζί για ψώνια μπορεί να προάγει την ευεξία της σχέσης.

Τεχνική ιδιαίτερες μέρες

Άλλος ένας τρόπος για να καθιερώσετε ενισχυτές χωρίς κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι να χρησιμοποιήσετε την τεχνική ιδιαίτερες μέρες. Αυτή χρησιμεύει αν το ζευγάρι δεν επιθυμεί να κάνει τίποτα μαζί ή δεν έχει αρκετό χρόνο. Στις ιδιαίτερες ημέρες, και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να αφιερώσουν μία ημέρα για να ενισχύσουν τον/η σύντροφό τους. Δε μπορούν να επιλέξουν την ίδια μέρα και θα πρέπει να γνωρίζουν και οι δύο ποιες μέρες είναι “ιδιαίτερες μέρες”.

Παρότι μπορεί να υπάρχει δισταγμός στην αρχή, επειδή οι σύντροφοι το θεωρούν αφύσικο ή βεβιασμένο, η αλήθεια είναι ότι συνήθως κάνει τα ζευγάρια να αισθάνονται καλά. Η ενίσχυση μέσω σχολίων, συζητήσεων, ή πράξεων ικανοποιεί τους ανθρώπους συνήθως.

Όταν χρησιμοποιείτε ενισχυτές, τότε λαμβάνετε ενισχυτές ως αντάλλαγμα, και αυτή είναι η ιδέα που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν και οι δύο σύντροφοι. Συνήθως, και οι δύο αποφασίζουν να δώσουν ενισχυτές επειδή τους κάνει να αισθάνονται καλά όταν τους λαμβάνουν. Παρότι αυτή η τεχνική δεν επιτρέπει την επίλυση διενέξεων, αυξάνει την ευχαρίστηση.

Παρατηρήστε τα θετικά για να προάγετε την ευεξία στη σχέση

Άλλη μια τεχνική συμπεριφοράς που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πέραν από τις ευχάριστες δραστηριότητες είναι να παρατηρείτε τα θετικά πράγματα. Αν και υπάρχουν θετικά πράγματα, πράγματα που αγαπούσατε κάποτε, όταν φθείρεται η σχέση, οι σύντροφοι έχουν την τάση να σταματούν να παρατηρούν τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Η παρατήρηση των θετικών πραγμάτων έχει επίσης ως στόχο την αύξηση των ενισχυτών μέσα από την επικοινωνία των πτυχών οι οποίες σας αρέσουν στον/η σύντροφό σας. Από σωματικές, ψυχολογικές, ή καθημερινές πτυχές, όπως να λέτε στον/η σύντροφό σας ότι απολαύσατε το γεύμα που μαγείρεψε, είναι σημαντικό να αναφέρετε καθημερινά τα θετικά πράγματα. Ιδανικά, θα πρέπει να επικοινωνείτε τρία πράγματα για 10 με 15 λεπτά την ημέρα.

Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο κλειδί για την ευτυχία σε μια σχέση. Ωστόσο, όλες οι σχέσεις μπορούν να λειτουργήσουν αν και οι δύο αποφασίσουν να κάνουν μερικές ψυχικές και συμπεριφορικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές πάνε χέρι-χέρι. Δηλαδή, οι τεχνικές συμπεριφοράς μπορούν να προκαλέσουν ψυχικές αλλαγές, αλλά και το αντίθετο. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και τις δύο, και να ξέρετε πώς να τις εφαρμόζετε για να πετύχετε την ευεξία στη σχέση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.