Εγκεφαλική εμβολή: Τι είναι και πώς μας επηρεάζει;

Η εγκεφαλική εμβολή περιλαμβάνει το ταξίδι ενός εμβόλου από κάποιο σημείο του σώματος προς τον εγκέφαλο, διακόπτοντας την κυκλοφορία του αίματος σε ορισμένους νευρώνες. Πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Εγκεφαλική εμβολή: Τι είναι και πώς μας επηρεάζει;

Τελευταία ενημέρωση: 26 Αυγούστου, 2020

Η εγκεφαλική εμβολή είναι ένα είδος εγκεφαλικού εμφράγματος. Με άλλα λόγια, είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου. Δυστυχώς, είναι μια πολύ κοινή παθολογία και μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εδώ, θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή.

Τι είναι η εγκεφαλική εμβολή;

Όπως προαναφέραμε, η εγκεφαλική εμβολή είναι ένα είδος εγκεφαλικού εμφράγματος ή επεισοδίου. Αυτό σημαίνει ότι, εξαιτίας της διακοπής της ροής του αίματος σε ένα αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, η εγκεφαλική περιοχή η οποία τροφοδοτούνταν από αυτό το αγγείο δεν λαμβάνει πλέον το αίμα που χρειάζεται.

Όταν ένας ιστός σταματά να λαμβάνει αίμα, τότε δεν παίρνει οξυγόνο ή άλλες θρεπτικές ουσίες, καθώς το αίμα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά αυτών των ουσιών. Τα κύτταρα τα οποία αποτελούν μέρος του ιστού δυσκολεύονται αρχικά να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους και τελικά πεθαίνουν.

Τα διαφορετικά είδη εγκεφαλικών επεισοδίων βασίζονται στην αιτία πρόκλησης. Έτσι, μία εγκεφαλική εμβολή προκαλείται, όπως δηλώνει το όνομά της, από ένα έμβολο το οποίο φτάνει σε ένα αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου.

Αυτό το έμβολο μπορεί να αποτελείται από διαφορετικές ουσίες, όπως έναν θρόμβο κυττάρων και σωματιδίων αίματος. Το έμβολο ταξιδεύει μέσα από τα αγγεία μέχρι να φτάσει σε ένα το οποίο, εξαιτίας του μεγέθους του, φράζει αποτρέποντας τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Γραφική απεικόνιση θρόμβου
Το έμβολο μπορεί να είναι θρόμβοι αίματος που ταξιδεύουν προς τον εγκέφαλο μέσω της ροής του αίματος.

Αίτια και τύποι εγκεφαλικής εμβολής

Όπως αναφέραμε ένα έμβολο μπορεί να σχηματιστεί από διαφορετικές ουσίες. Παρακάτω έχουμε ορισμένους τύπους εμβόλων και τις αιτίες πρόκλησής τους:

 • Θρόμβοι. Σχηματίζονται από το αίμα το οποίο έχει γίνει πιο πηκτό από το συνηθισμένο. Η κύρια αιτία πρόκλησης είναι η κολπική μαρμαρυγή, η οποία προκαλεί την ταραχώδη ροή του αίματος στην καρδιά, κάτι που οδηγεί στη δημιουργία θρόμβων. Η παρατεταμένη ακινησία, ιδιαίτερα των ποδιών, μετά από μία επέμβαση ή ένα ατύχημα, μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το πρόβλημα.
 • Αέρας. Μία φυσαλίδα αέρα η οποία αποτρέπει το πέρασμα του αίματος. Σχηματίζεται όταν περνά αέρας μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Παραδείγματος χάρη, όταν ένας επαγγελματίας υγείας εισάγει μια βελόνα για την εξαγωγή αίματος.
 • Λίπος. Αυτό προκαλείται όταν υπάρχει συσσώρευση λίπους στο αίμα με τη μορφή χοληστερίνης.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η διαφορά ανάμεσα σε έναν θρόμβο και ένα έμβολο είναι πως ο θρόμβος φράζει το αγγείο στο ίδιο σημείο που σχηματίζεται, χωρίς να αποκολλάται από τα τοιχώματά του. Ωστόσο, ένα έμβολο ταξιδεύει μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα μέχρι να κολλήσει κάπου. Γι’ αυτό, τα αίτια και οι τύποι των θρόμβων και των εμβόλων έχουν την ίδια προέλευση.

Εγκεφαλική εμβολή – Πώς επηρεάζει το σώμα και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Ο εγκέφαλος είναι το πιο ευαίσθητο, στη ροή του αίματος, όργανο του σώματος. Ο λόγος είναι πως αποτελείται από πολλά κύτταρα και νευρώνες τα οποία απαιτούν συνεχώς πάρα πολύ οξυγόνο. Η παρεμπόδιση της ροής του αίματος σε μια περιοχή προκαλεί ατροφία του εγκεφαλικού ιστού και τον θάνατό του μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα συμπτώματα της εγκεφαλικής εμβολής εκδηλώνονται ξαφνικά. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εκδηλώνονται μέσα σε διάστημα ωρών. Όμως, αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το αιμοφόρο αγγείο που επηρεάζεται, την περιοχή, και την έκταση του εγκεφάλου που τροφοδοτεί με αίμα. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εγκεφαλικής εμβολής είναι:

 • Ο πονοκέφαλος.
 • Η αδυναμία ή η απώλεια αίσθησης ενός άκρου ή περισσότερων, ή του μισού σώματος.
 • Η ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόηση.
 • Η μη συντονισμένη κίνηση κατά το περπάτημα.
 • Η ζάλη ή ο ίλιγγος.
 • Η απώλεια όρασης στο ένα ή και τα δύο μάτια.

Διάγνωση και θεραπεία

Γραφική απεικόνιση εγκεφάλου
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται αμέσως σε μια εγκεφαλική εμβολή, και οι τομογραφίες μπορούν να επιβεβαιώσουν την πάθηση.

Η εγκεφαλική εμβολή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο λόγος είναι πως όσο περισσότερη ώρα μένει χωρίς αίμα ο εγκέφαλος, τόσο περισσότεροι ιστοί νεκρώνουν, και οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες. Έτσι, η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων και την κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Μόλις φτάσει το ασθενοφόρο, οι επαγγελματίες υγείας θα αξιολογήσουν την κατάσταση του/ης ασθενή. Αν χρειαστεί, θα ζητήσουν εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία, ώστε να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο και να το καταχωρίσουν στη σωστή κατηγορία.

Μόλις ο/η γιατρός προσδιορίσει το είδος της εγκεφαλικής ισχαιμίας, η ταχύτητα αντιμετώπισης είναι κρίσιμη. Μία εγκεφαλική εμβολή μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα τα οποία διαλύουν το έμβολο ή με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το έμβολο. Αυτό εξαρτάται από το είδος και τη θέση του. Γι’ αυτό, οι ειδικοί θα αποφασίσουν ποια θεραπεία είναι καταλληλότερη.

Η εγκεφαλική εμβολή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Είναι μια συχνή παθολογία και μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έτσι, είναι απαραίτητο να αναγνωριστούν τα συμπτώματα και τα προειδοποιητικά της σημάδια ώστε να ενημερωθούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Έπειτα, εκείνες θα αποφασίσουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι ένα άτομο δε θα μπορεί πάντα να ανακτήσει όλες τις λειτουργίες που έχασε μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτή η πάθηση απαιτεί διαδικασίες αποκατάστασης, η διάρκεια των οποίων εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cabrerizo-García JL, Zalba-Etayo B, Martín-Villen L. Embolismo gaseoso arterial cerebral y coronario. Vol. 138, Revista Medica de Chile. Sociedad Medica de Santiago; 2010. p. 1461–2.
 • Actualidades en prevención secundaria de infarto cerebral por fibrilación auricular [Internet]. [cited 2020 Apr 11]. Available from: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=35550
 • Revista Medicina – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 11]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=jIHzwkqXDhIC&oi=fnd&pg=PA202&dq=embolia+cerebral&ots=d-dWbKWHhR&sig=i10vOCBY-DMUarKdv6H7ScHtxM8#v=onepage&q=embolia cerebral&f=false

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.