Είστε ειλικρινείς και εκφράζετε ό,τι είναι καλό για σας;

Όταν έρχεται η ώρα να πείτε αυτό που σκέφτεστε, να θυμάστε ότι η ελευθερία σας τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου και δεν υπάρχει λόγος να πληγώνετε τους άλλους στην προσπάθειά σας να είστε ειλικρινείς και να εκφράσετε την άποψή σας.
Είστε ειλικρινείς και εκφράζετε ό,τι είναι καλό για σας;

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2018

Το να λέτε αυτό που σκέφτεστε και να είστε ειλικρινείς είναι απίστευτα ωφέλιμο για την υγεία σας.

Σε αυτόν τον κόσμο των μισών αληθειών και των απόλυτων ψεμάτων, οι άνθρωποι που είναι ειλικρινείς κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Κάτι στο οποίο θα πρέπει να είναι πάντα στραμμένη η συναισθηματική σας πυξίδα είναι ότι το να είστε ειλικρινείς και το να μοιράζεστε τις αληθινές σκέψεις, κρίσεις και απόψεις. Όμως να έχετε ένα όριο: τον προσωπικό σεβασμό, το ενδιαφέρον και την ενσυναίσθηση.

Ξέρουμε ότι το να είστε ειλικρινείς μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο, όμως, αν ο παροδικός πόνος βοηθάει το άτομο που έχετε μπροστά σας να εξελιχθεί και να δει τα πράγματα από μια άλλη προοπτική που θα το βοηθήσει να ωριμάσει και να ζήσει καλύτερα, τότε μπορεί να περιλαμβάνει κάτι θετικό.

Το να είστε ειλικρινείς και να λέτε αυτό που σκέφτεστε απαιτεί μεγάλο θάρρος, μια δόση αυτοπεποίθησης και αρκετή αυθεντικότητα.

Παρακάτω θα εξηγήσουμε τι μπορεί να κάνει για σας η τέχνη του να είστε ειλικρινείς.

1. Αν είστε ειλικρινείς, κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα

Λίγα πράγματα είναι τόσο χαλαρωτικά και υγιεινά όσο το να πηγαίνετε για ύπνο με καθαρή συνείδηση.

Οι άνθρωποι που λένε αυτό που σκέφτονται, με σεβασμό και σιγουριά, έχουν καλύτερη συναισθηματική υγεία και καταπολεμούν πολύ πιο αποτελεσματικά το άγχος.

Η τέχνη του να είστε ειλικρινείς και να μιλάτε χωρίς φόβο, με το χέρι στην καρδιά, απαιτεί χρόνο και εξάσκηση, όμως μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για την αϋπνία λόγω του άγχους της ημέρας.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 κλειδιά για τη δύναμη της ψυχής: το θάρρος πηγάζει από μέσα μας.

 

2. Οι γνώμες των άλλων παύουν να έχουν σημασία

Γυναίκα λύκαινα- είστε ειλικρινείς

Όταν αρχίσετε να απελευθερώνεστε από τα πράγματα που σας ενοχλούσαν, αρχίζετε να εκφράζετε με λόγια τις ανησυχίες σας και θέτετε όρια στην καθημερινή σας ζωή, έτσι ώστε οι άλλοι να μην καταπατούν την αξιοπρέπειά σας, τότε σταματάτε να ανησυχείτε για τις κρίσεις των άλλων.

 • Από την πρώτη στιγμή που αρχίζετε να ενεργείτε με θάρρος και να είστε ο εαυτός σας, σταματάτε να ανησυχείτε για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για σας.

Επειδή, όταν ξέρετε ποιοι είστε, αυτό που σκέφτονται οι άλλοι για σας παύει να έχει σημασία.

3. Σταματάτε να προσπαθείτε να ευχαριστήσετε τους γύρω σας

Γυναίκες και λουλούδια - είστε ειλικρινείς

Όταν λέτε αυτό που πιστεύετε, σταματάτε επίσης να αισθάνεστε την ανάγκη να ευχαριστήσετε τους άλλους με κάθε κόστος.

 • Πλέον καταλαβαίνετε ότι εκείνοι που σας επαινούν, σας αγαπούν και σας σέβονται το κάνουν επειδή πραγματικά το αισθάνονται, επειδή είναι τόσο αυθεντικοί όσο εσείς και γνωρίζουν πόσο σημαντικοί είστε και θαυμάζουν αυτό που είστε.
 • Μην ξεχνάτε ότι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της προσωπικής σας εξέλιξης είναι η ανάγκη να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους, ή να είστε αυτό που θέλουν οι άλλοι, ή να προσαρμόζεστε στον κόσμο τους.
 • Το να σκέφτεστε και να ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο σάς στερεί την υγεία και την αυτοεκτίμησή σας. Μη φοβάστε να εκφράζετε τον αληθινό εαυτό σας, μη φοβάστε να είστε ειλικρινείς και να λέτε αυτό που σκέφτεστε.

Αν σε κάποιον δεν αρέσει, αυτός ο κάποιος μπορεί να φύγει. Επειδή, αν κάποιος φύγει λόγω αυτών που λέτε ή κάνετε, δεν ταιριάζει με αυτό που είστε.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 ελευθερίες που πρέπει να δώσετε σήμερα στον εαυτό σας για συναισθηματική ανάπτυξη.

 

4. Έρχεται μια στιγμή που σας ενδιαφέρει μονάχα ένα πράγμα: το να κάνετε ό,τι σας κάνει ευτυχισμένους

Το να φτάσετε σε αυτό το στάδιο της ζωής σας στο οποίο δίνετε προτεραιότητα στην υγεία σας δεν αποτελεί εγωιστική πράξη.

 • Η κοινωνία μας εστιάζει τόσο πολύ στο “να τα πηγαίνουμε καλά με τους άλλους” και να τους φροντίζουμε με κόστος τη δική μας υγεία και ακεραιότητα που έχουμε φτάσει σε σημείο να ξεχνάμε τις ουσιαστικές μας προτεραιότητες.
 • Δεν έχει νόημα να παραμένετε σιωπηλοί για να μην προσβάλετε κάποιον, να κρατάτε το στόμα σας κλειστό για να μη σας κρίνουν, ή να προσποιείστε ότι κάτι δεν σας προσβάλλει όταν στην πραγματικότητα σας πληγώνει πολύ.
 • Όμως, πρέπει να καταλάβετε ότι το να προσέχετε την αυτοεκτίμησή σας σίγουρα δεν σημαίνει να επιτίθεστε στο άτομο που έχετε απέναντί σας.

Όταν προσέχετε τον εαυτό σας, καταλαβαίνετε ότι και οι άλλοι αξίζουν σεβασμό. Πρόκειται για έναν απλό κανόνα που αξίζει να ακολουθείτε κάθε μέρα.

 

5. Έχετε ειρήνη με τη ζωή

Γυναίκα με ποδήλατο στην παραλία - είστε ειλικρινείς

Όταν λέτε αυτό που σκέφτεστε και τολμάτε να εκφράσετε άφοβα αυτό που νιώθετε, όλα αλλάζουν. Αισθάνεστε ότι έχετε ειρήνη με τους ανθρώπους γύρω σας και με την ίδια τη ζωή.

 • Το να είστε ειλικρινείς και να λέτε αυτό που σκέφτεστε μοιάζει με μια απελευθέρωση από το φορτίο που βαραίνει τον νου και την καρδιά σας.
 • Το να είστε ειλικρινείς και να μιλάτε με σιγουριά σημαίνει ότι επενδύετε στην ψυχολογική σας υγεία.
 • Το να φροντίζετε την αυτοεκτίμησή σας σημαίνει ότι θέτετε όρια, είστε πάντα ειλικρινείς και λέτε την αλήθεια χωρίς υποχωρήσεις ή παραίτηση.

Πείτε μας λοιπόν… Έχετε ειρήνη με τη ζωή; Πηγαίνετε για ύπνο τη νύχτα με καθαρή συνείδηση;

Τολμήστε να κάνετε την αλλαγή σήμερα και να επενδύσετε στην υγεία σας!

 

Ευγενική παραχώρηση κύριας εικόνας: wikiHow.com

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Halevy, R., Shalvi, S., & Verschuere, B. (2014). Being honest about dishonesty: Correlating self-reports and actual lying. Human Communication Research, 40(1), 54-72.
 • Klein, N. (2016). The importance of being honest. Theoretical Economics, 11(3), 773-811.
 • Bereby‐Meyer, Y., Hayakawa, S., Shalvi, S., Corey, J. D., Costa, A., & Keysar, B. (2020). Honesty speaks a second language. Topics in cognitive science, 12(2), 632-643.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.