Εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια: Πώς να τον αναγνωρίσετε

Πιστεύετε ότι υποφέρετε από εκφοβισμό στην οικογένειά σας; Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε μερικούς τρόπους για να τον εντοπίσετε και στρατηγικές για την επίλυσή του. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.
Εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια: Πώς να τον αναγνωρίσετε
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν μιλάμε για εκφοβισμό, τείνουμε να σκεφτόμαστε ένα νεαρό άτομο που φοβάται τους συμμαθητές του. Μπορεί ακόμη και να σκεφτούμε ένα άτομο στην εργασία του που βιώνει τέτοιες κακόβουλες ενέργειες από το αφεντικό ή τους συναδέλφους του. Ξέρετε όμως τι είναι ο εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια; Υπάρχει, και σε αυτό το άρθρο, θα του δώσουμε φωνή.

Ο εκφοβισμός δεν συμβαίνει μόνο στο σχολείο ή στη δουλειά. Μερικές φορές, λαμβάνει χώρα και στην οικογένεια. Για παράδειγμα, όταν ένας αδελφός τυραννά τον άλλο ή ενός συγγενή που κάνει τη ζωή ενός συντρόφου αδύνατη.

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι ο εκφοβισμός συμβαίνει μόνο έξω από το σπίτι, αλλά μερικές φορές είναι καλό να κοιτάξουμε πρώτα μέσα στο σπίτι. Εκεί μπορεί να βρίσκονται οι πραγματικοί θύτες.

Πώς είναι ο εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια;

Ο εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια δεν διαφέρει πολύ από τον εκφοβισμό σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον ή περίσταση. Ένα ή περισσότερα άτομα με τα οποία κάποιος έχει οικογενειακούς δεσμούς χειραγωγούν, εκφοβίζουν και ταπεινώνουν ένα μέλος της οικογένειας ή ο ένας τον άλλον χωρίς προφανή λόγο.

Συχνά υπάρχει υποτίμηση και κριτική, οπότε το άτομο (μικρό ή μεγάλο) μπορεί να έχει την επιθυμία να περάσει χρόνο μακριά από το σπίτι για να ξεφύγει από αυτό το τοξικό περιβάλλον.

Η Αμερικανική Οστεοπαθητική Ένωση διεξήγαγε μια έρευνα για τον εκφοβισμό και αποκάλυψε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα, το 31% των ενηλίκων ερωτηθέντων είχε βιώσει αυτόν τον εκφοβισμό. Αυτό υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια μορφή κακοποίησης για την οποία δεν γίνεται συχνά λόγος αλλά είναι αρκετά συχνή.

Εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια: Πώς να τον αναγνωρίσετε
Μια μητέρα που υποτιμά και επικρίνει τα παιδιά της ή ένα αδελφάκι που εκβιάζει και χειραγωγεί; Όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν αιτία κατάθλιψης και στεναχώριας σε ένα άλλο μέλος της οικογένειας.

Εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια: Πώς να τον αναγνωρίσετε

Μερικές φορές, η αναγνώριση του εκφοβισμού δεν είναι εύκολη. Κατ’ αρχάς, αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτεί κανείς ότι η μητέρα, ο πατέρας ή ο αδελφός μπορεί να είναι ένας πιθανός θύτης. Δεύτερον, οι μορφές εκφοβισμού είναι τόσο ανεπαίσθητες που καμουφλάρονται μέσα από ειρωνείες και αστεία.

Ωστόσο, αυτός ο κατάλογος μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια:

  • Αρχίζετε να νιώθετε άγχος όταν σκέφτεστε να γυρίσετε σπίτι. Αυτό είναι ένα σαφές σύμπτωμα ότι κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, είναι σημαντικό να αναλύσετε την κατάσταση.
  • Εμφανίζεται η δυσπιστία για τις δικές σας ικανότητες. Αυτό συχνά οφείλεται στην κριτική, στο ότι δεν αισθάνεστε χρήσιμοι και σε άλλα συναισθήματα που μπορεί να εμφανιστούν λόγω του εκφοβισμού μέσα στην οικογένεια. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε αν υπάρχει κάποιος τοξικός άνθρωπος που τροφοδοτεί αυτές τις σκέψεις.
  • Το άγχος εμφανίζεται συχνά. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και κρίσεις πανικού. Μερικές φορές, ο εκφοβισμός είναι τόσο ανεπαίσθητος που μπορεί να παραβλέπεται. Το μυαλό και το σώμα όμως δεν μπορούν να ξεγελαστούν, οπότε το άγχος συχνά έρχεται στην επιφάνεια.

Όταν κάποιος μέσα στην οικογένεια τείνει να κατηγορεί τον άλλον, να τον/την επικρίνει συνεχώς ή/και να τον/την εκβιάζει συναισθηματικά, μεταξύ άλλων συμπεριφορών, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε ότι μπορεί να υπάρχει εκφοβισμός. Έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε την οικογένεια και να πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη της είναι καλά. Ωστόσο, στον πυρήνα της οικογένειας μπορεί να υπάρχουν και κακοί άνθρωποι.

Πώς να χειριστείτε τον οικογενειακό εκφοβισμό

Η διαχείριση του εκφοβισμού μέσα στην οικογένεια δεν είναι εύκολη. Μερικές φορές, είναι πολύ δύσκολο να ανεξαρτητοποιηθείτε ή να απελευθερωθείτε από ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να λειτουργήσουν και να ενισχύσουν την προσωπικότητα του ατόμου που εκφοβίζεται.

Θέστε όρια

Το να αρχίσετε να λέτε “όχι”, να είστε διεκδικητικοί και να θέτετε όρια είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να κάνετε έναν εκφοβιστή να σταματήσει. Όταν δεν είστε πλέον χειραγωγήσιμοι, δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται εκεί.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει χωρίς την υποστήριξη ενός επαγγελματία. Η επίσκεψη σε ψυχολόγο για να αρχίσετε να θέτετε όρια είναι ζωτικής σημασίας.

Μείνετε ψύχραιμοι

Το να μην αντιδράτε στις προσβολές ή την κριτική από έναν νταή είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Όσοι ασκούν διαλογισμό έχουν μεγάλη ικανότητα να παραμένουν ήρεμοι.

Έτσι, όταν ένα μέλος της οικογένειάς σας λέει κάτι προσβλητικό ή επιβλαβές, μπορείτε να αναπνεύσετε και μάλιστα να απαντήσετε με τρόπο που αφοπλίζει το σχόλιό του και εμποδίζει να σας επηρεάσει συναισθηματικά.

Εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια: Πώς να τον αναγνωρίσετε
Το να μάθουμε να παραμένουμε ήρεμοι και να καλλιεργούμε την ηρεμία μάς κάνει πιο δυναμικούς όταν αντιδρούμε στην ενδοοικογενειακή κακοποίηση και στις πολλές μορφές που μπορεί να πάρει ο εκφοβισμός.

Εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια: Απομακρυνθείτε αν είναι δυνατόν

Αν υπάρχει η ευκαιρία να σταματήσετε να ζείτε με το θύτη, τέλεια. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Το θέμα δεν είναι να φύγετε μακριά από το πρόβλημα, αλλά να σταματήσετε να είστε πάντα σε επιφυλακή και να μισείτε να περνάτε χρόνο στο σπίτι εξαιτίας αυτού που ξέρετε ότι πρόκειται να συμβεί. Τελικά, μπορεί να είναι περίπλοκο να διαχειριστεί κανείς το προκαταβολικό άγχος.

Ζητήστε βοήθεια

Ο εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί, αλλά για να γίνει αυτό, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Δεν πρόκειται να το αρνηθούμε. Πρόκειται για λυπηρές και απογοητευτικές καταστάσεις, αλλά μπορούν να ξεπεραστούν. Φροντίστε να ζητήσετε βοήθεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wolke, Dieter, Neil Tippett, and Slava Dantchev. “Bullying in the family: sibling bullying.” The Lancet Psychiatry 2.10 (2015): 917-929.
  • Dantchev, S., Hickman, M., Heron, J., Zammit, S., & Wolke, D. (2019). The independent and cumulative effects of sibling and peer bullying in childhood on depression, anxiety, suicidal ideation, and self-harm in adulthood. Frontiers in psychiatry10, 651.
  • Wolke, D., & Skew, A. J. (2012). Bullying among siblings.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.