Εκκρίσεις από τις θηλές: Αιτίες και συστάσεις

Οι εκκρίσεις από τις θηλές είναι ένας συχνός λόγος για γυναικολογική διαβούλευση. Έτσι, η διαπίστωση της αιτίας είναι θεμελιώδης για τη μείωση των κινδύνων από σοβαρές ασθένειες. Μάθετε περισσότερα για αυτό σε αυτό το άρθρο
Εκκρίσεις από τις θηλές: Αιτίες και συστάσεις

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουλίου, 2021

Οι εκκρίσεις από τις θηλές μπορεί να είναι μια αρκετά δυσάρεστη κατάσταση, αλλά κάθε περίπτωση έχει μια διαφορετική αιτία. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από δυσπλασία του μαστού έως και καρκίνο, αλλά το τελευταίο συμβαίνει μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Σε ιατρικούς όρους, αυτή η πάθηση αναφέρεται σε οποιαδήποτε απόρριψη του μαστού εκτός της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Η «γαλακτόρροια», ένας παρόμοιος όρος, αναφέρεται στην παραγωγή γάλακτος και συνήθως οφείλεται σε ορμονικές αιτίες.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για αυτό.

Υπάρχουν άλλα συμπτώματα εκτός από τις εκκρίσεις από τις θηλές

Το υγρό εκκρίνεται συνήθως από τη θηλή μέσω μικροσκοπικών τρυπών που βρίσκονται στις θηλές. Η φύση αυτής της ουσίας εξαρτάται από τα φυσικά χαρακτηριστικά της και ποικίλλει, μπορεί να έχει διάφορα χρώματα:

 • Λευκό ή γαλακτώδες
 • Ανοιχτόχρωμο ή ελαφρώς κιτρινωπό
 • Κόκκινο
 • Τυχόν συνδυασμοί των παραπάνω

Μπορεί να υπάρχει συνεχής πόνος ή πόνος μόνο κατά την παραγωγή υγρού, ανάλογα με την αιτία. Είναι επίσης δυνατό να ανιχνευθεί μια μάζα ή οζίδιο με διαφορετικά χαρακτηριστικά (μέγεθος, τοποθεσία, κινητικότητα και κατασκευή).

Η έκκριση είναι μονομερής (επηρεάζει μόνο ένα στήθος) στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να είναι διμερής όταν υπάρχουν ορμονικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να υπάρχει συστολή της θηλής ή ερυθρότητα του δέρματος, γεγονός που υποδηλώνει υποκείμενη φλεγμονή.

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβούν εκκρίσεις από τις θηλές

Υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό το είδος των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, αυτά μπορεί να προέρχονται από το στήθος (όπως λοιμώξεις ή καρκίνος) ή από λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το στήθος (όγκοι του εγκεφάλου ή λήψη φαρμάκων).

ψηλάφιση στήθους
Οι εκκρίσεις από τις θηλές μπορεί να εκδηλωθεί μαζί με άλλα συμπτώματα όπως πόνο, πρήξιμο και εξογκώματα του μαστού

Οι πιο συχνές αιτίες για τις εκκρίσεις από τις θηλές

Ας αναλύσουμε τις εντοπισμένες μολύνσεις στο στήθος, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης ψυχοφαρμακευτικών προϊόντων, του ενδορραχιαίου θηλώματος και της ινοκυστικής κατάστασης του μαστού.

 1. Εντοπισμένες μολύνσεις στο στήθος

Η μαστίτιδα ή τα αποστήματα του μαστού είναι συχνές αιτίες για τις εκκρίσεις των θηλών. Συμβαίνουν μετά το άνοιγμα ενός αγωγού που επιτρέπει στο υγρό να βγει. Σε αυτήν την περίπτωση, η έκκριση είναι πυώδης και έχει άσχημη μυρωδιά και υπάρχει πόνος κατά την ψηλάφηση, συστολή και ερυθρότητα.

Αυτό είναι πολύ πιο συχνό κατά τη διάρκεια του θηλασμού (λόγω του χειρισμού της θηλής του μωρού), αλλά μπορεί επίσης να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

 1. Ψυχοφαρμακευτική πρόσληψη

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη υπεύθυνη για την τόνωση της παραγωγής και της έκκρισης του μητρικού γάλακτος. Με τη σειρά της, αυτή ρυθμίζεται στον εγκέφαλο από έναν νευροδιαβιβαστή γνωστό ως ντοπαμίνη.

Η θεραπεία με ορισμένα φάρμακα που έχουν άμεση επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να περιλαμβάνει την αλλαγή των επιπέδων ντοπαμίνης του σώματος, η οποία επηρεάζει επίσης την παραγωγή προλακτίνης και μητρικού γάλακτος.

Επίσης, φάρμακα όπως οι φαινοθειαζίνες, ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά μπορούν να προκαλέσουν την έκκριση του γάλακτος έξω από το στάδιο του θηλασμού.

 1. Ενδοαγωγικό θήλωμα

Αυτή είναι συνήθως μια καλοήθης κατάσταση, αν και συνήθως τραβάει την προσοχή λόγω των χαρακτηριστικών της. Στην πραγματικότητα, απαιτούνται αρκετές συμπληρωματικές μελέτες.

Η έκκριση σε αυτήν την ασθένεια είναι συνήθως αυθόρμητη και συχνά εμφανίζεται σε προεμμηνοπαυσιακούς ασθενείς. Όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα, αυτή η ασθένεια προέρχεται από το γαλακτοφόρο πόρο.

Υπάρχει ένας πολλαπλασιασμός κυττάρων που τελικά οδηγεί στο σχηματισμό μιας μικρής μάζας ικανής να παράγει έκκριση με κάποιο αίμα (οροαιματικό).

 1. Οι εκκρίσεις των θηλών μπορεί να οφείλονται σε ινοκυστική κατάσταση του μαστού

Αυτή η πάθηση είναι επίσης γνωστή ως «δυσπλασία του μαστού». Επιπλέον, είναι μια από τις πιο συχνές καλοήθεις καταστάσεις του μαστού, σύμφωνα με διάφορες επιδημιολογικές μελέτες. Αποτελείται από τον πολλαπλασιασμό του «ιστού υποστήριξης» (συνδετικός ιστός) που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης μιας γυναίκας.

Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό μάζας μέτριου μεγέθους που μπορεί να είναι επώδυνη και προκαλεί λευκή έκκριση μέσω πολλαπλών στομίων. Σε γενικές γραμμές, επηρεάζει και τις δύο πλευρές και είναι ένας από τους συχνότερους λόγους για να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

Ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς, ο γιατρός θα απαιτήσει εξετάσεις όπως η μαστογραφία για να προσδιοριστεί η πιθανότητα κακοήθειας και βλάβης. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις.

Λιγότερο συχνές αιτίες

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει ορισμένες καταστάσεις όπως γαλακτοφορίτιδα, όγκους της υπόφυσης, εκτασία αγωγού και καρκίνο του μαστού.

 1. Γαλακτοφορίτιδα

Τα στήθη περιέχουν δομές που ονομάζονται γαλακτοφόροι αγωγοί, οι οποίοι μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονή. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά των ουσιών που παράγονται στους μαστικούς αδένες.

Πρόκειται συνήθως μια χρόνια φλεγμονή (χρειάζεται πολύς χρόνος για να εξελιχθεί) και, επίσης, δεν υπάρχει ακόμη σαφής αιτία. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι τόσο μολυσματική όσο και μη μολυσματική.

 1. Όγκοι της υπόφυσης

Το προλακτίνωμα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα όγκου της υπόφυσης και είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες των εκκρίσεων της θηλής λόγω όγκου. Επίσης, η προέλευση δεν έχει να κάνει με το στήθος, που σημαίνει ότι βρίσκεται στην υπόφυση και μπορεί να παράγει προλακτίνη.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για την τόνωση της παραγωγής μητρικού γάλακτος. Επομένως, απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως ο εγκεφαλικός μαγνητικός τομογράφος για τη διάγνωση αυτής της κατάστασης.

 1. Εκτασία των πόρων

Ο όρος «εκτασία» αναφέρεται στη διαστολή των αγωγών που βρίσκονται πλησιέστερα στη θηλή σε αυτήν την περίπτωση. Παράγει συνήθως εκκρίσεις με μια ποικιλία χρωμάτων που κυμαίνονται από κίτρινο έως καφέ.

Μπορεί να επηρεάσει και τα δύο στήθη και είναι μια καλοήθης κατάσταση, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν κακοήθεια όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, ένας γιατρός πρέπει πάντα να το επιβεβαιώνει.

 1. Καρκίνος του μαστού

Αυτή η αιτία είναι μια από τις λιγότερο συχνές. Στην πραγματικότητα, σε πολύ λίγες περιπτώσεις η έκκριση από τη θηλή έχει κακοήθη προέλευση. Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται συνήθως σιωπηλά, γι ‘αυτό συνήθως ανιχνεύεται στα τελευταία στάδια.

Μπορεί να υπάρξει συστολή της θηλής και η παρουσία μιας μάζας όταν συμβεί αυτό, που είναι σκληρή και δεν είναι πάντα επώδυνη. Ο γιατρός θα γράψει τις αντίστοιχες εξετάσεις για τη διάγνωση, όπως η μαστογραφία.

Πότε να δείτε γιατρό για τις εκκρίσεις από τις θηλές

Σας προτείνουμε να προγραμματίσετε να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο ή τον οικογενειακό σας γιατρό το συντομότερο δυνατό εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Αυτοί οι τύποι προβλημάτων έχουν καλοήθη προέλευση και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απαιτείται θεραπεία. Ωστόσο, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να μάθετε με βεβαιότητα εάν η έκκριση μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακοήθους νόσου.

Οι άνδρες μπορούν επίσης να παρουσιάσουν εκκρίσεις από τις θηλές και να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Θα πρέπει να πάνε στο γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης: Πιθανές αιτίες για τον πόνο ή τη φαγούρα στο στήθος

επίσκεψη σε γιατρό
Συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν παρατηρήσετε εκκρίσεις από τις θηλές, ώστε να πραγματοποιήσει τυχόν σχετικές εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Θεραπεία για τις εκκρίσεις από τις θηλές

Ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την αιτία της έκκρισης. Στην πραγματικότητα, ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην απαιτούν θεραπευτικά μέτρα, εκτός εάν αντιπροσωπεύει σημαντική ενόχληση για ένα άτομο.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επίλυση, την αφαίρεση της μάζας που εμπλέκεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πολλαπλασιασμός νεοπλασματικού ιστού (θηλώματα, προλακτινώματα και καρκίνος)

Η ρύθμιση της δόσης ή η αλλαγή της θεραπείας είναι η μόνη λύση σε αυτές τις καταστάσεις που αναπτύσσονται από την πρόσληψη φαρμάκου. Τέλος, οι μολυσματικές ασθένειες μπορεί να απαιτούν χειρουργική αποστράγγιση (όπως στην περίπτωση των αποστημάτων) και χορήγηση αντιβιοτικών για μερικές ημέρες.

Η συμβουλή γιατρού θα βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών

Η έκκριση των θηλών είναι ένα κοινό πρόβλημα και οι αιτίες της είναι πολλές και διαφορετικές, όπως και οι θεραπευτικές επιλογές. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό για σωστή αξιολόγηση οποιουδήποτε τύπου συμπτώματος.

Αν και δεν πρέπει όλες οι επισκέψεις να αντιμετωπίζονται ως έκτακτες ανάγκες, είναι προτιμότερο να προγραμματίζετε ραντεβού το συντομότερο δυνατό για να είστε ήσυχες. Αυτό συμβαίνει επειδή φαινομενικά ασήμαντα συμπτώματα θα μπορούσαν να καλύψουν σοβαρές καταστάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mazzarello S, Arnaout A. Nipple discharge. CMAJ. 2015;187(8):599. doi:10.1503/cmaj.140633
 • Halperin I, Cámara R, García M, García D. Guía clínica del diagnóstico y tratamiento del prolactinoma y la hiperprolactinemia. Endocrinología y Nutrición 2013;60(6):308-319.
 • Solís J, Cornejo P. Estados hiperprolactinémicos. Rev Med Hered 2006;17(4)234-245.
 • Cebrián C, Fernández J. La telorrea como manifestación del carcinoma intraductal de mama. Progresos de Obstetricia y Ginecología 2010;53(11):476-479.
 • Sajadi-Ernazarova KR, Sugumar K, Adigun R. Breast Nipple Discharge. [Updated 2020 Nov 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430938/
 • Markopoulos C, Mantas D, Kouskos E, Antonopoulou Z, Lambadariou K, Revenas K, Papachristodoulou A. Surgical management of nipple discharge. Eur J Gynaecol Oncol. 2006;27(3):275-8. PMID: 16800258.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.