Ο απόλυτος οδηγός για την εξάλειψη της μυρωδιάς των ούρων της γάτας

Το άρωμα που αναδύεται από τα ούρα της γάτας μπορεί να είναι πολύ δυνατό. Έτσι, η εξάλειψη της μυρωδιάς θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις υποχρεώσεις σας. Μάθετε πώς εδώ!
Ο απόλυτος οδηγός για την εξάλειψη της μυρωδιάς των ούρων της γάτας

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι γάτες είναι ζώα που ξεχωρίζουν για την ανεξαρτησία τους και την εξαιρετική τους υγιεινή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ουρούν έξω από το κουτί τους. Τόσο σε αυτές τις περιπτώσεις όσο και για να διατηρήσετε τα απορρίμματα καθαρά, είναι σημαντικό να τα αφαιρέσετε γρήγορα λόγω της έντονης μυρωδιάς των ούρων της γάτας.

Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής ή υγιεινής. Εάν οι γάτες ουρούν σε ακατάλληλους χώρους και δεν καθαριστούν, πιθανότατα θα επαναλάβουν τη δράση. Προβλήματα άγχους, στρες ή καταστάσεις στο ουροποιητικό σύστημα προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά.

Διάφοροι χώροι του σπιτιού, όπως χαλιά, έπιπλα, ακόμα και το κρεβάτι, μπορεί να επηρεαστούν. Ευτυχώς, η εξάλειψη της μυρωδιάς των ούρων της γάτας είναι δυνατή με εμπορικά προϊόντα και οικιακές λύσεις.

Λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να ουρήσει έξω από το κουτί της

Είναι σύνηθες να πιστεύουμε ότι οι γάτες ουρούν έξω από το κουτί τους για να εκδικηθούν τους ιδιοκτήτες τους για κάποια κατάσταση που τις δυσαρέστησε. Ωστόσο, άλλοι λόγοι μπορεί να είναι πιο σοβαροί, όπως προβλήματα υγείας. Εάν η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται, πρέπει πρώτα να αποκλείσετε ασθένειες που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα.

Για παράδειγμα, ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός ή η νεφρική νόσος μπορεί να είναι η αιτία. Όταν το ζώο υποφέρει από πόνο, μπορεί να τον συσχετίσει με το κουτί και επομένως να προσπαθήσει να μην επιστρέψει σε αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο.

Ηλικία και τοποθεσία της γάτας

Η ηλικία είναι ένας άλλος παράγοντας. Εάν η γάτα σας είναι πολύ μικρή, αυτό μπορεί να οφείλεται σε απειρία, η οποία μπορεί να διορθωθεί με τον χρόνο και την εξάσκηση. Από την άλλη, στην ενήλικη ζωή μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα αρθρίτιδας, μια κατάσταση που δυσκολεύει την πρόσβαση στο κουτί.

Γενικά, τα κουτί για τα απορρίμματα δεν πρέπει να τοποθετείται σε δυσπρόσιτο χώρο. Δεν πρέπει να είναι πολύ μακριά από κοινωνική δραστηριότητα ή πολύ κοντά σε θορυβώδεις συσκευές, όπως πλυντήρια ρούχων ή πλυντήρια πιάτων.

Άλλοι λόγοι

Οι αρσενικές γάτες τείνουν να ουρούν για να μαρκάρουν την περιοχή τους. Από την άλλη, τα θηλυκά το κάνουν για να είναι διαθέσιμα για ζευγάρωμα. Συνιστάται να στειρώνονται τα αρσενικά και τα θηλυκά μόλις γίνουν έξι μηνών.

Άλλοι λόγοι, όπως εδαφικές διαφωνίες με άλλες γάτες ή καταστάσεις δυσαρέσκειας με τις αλλαγές τροφής, μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα άγχους. Είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή στον εντοπισμό αυτών των αιτιών και, εάν είναι απαραίτητο, να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Εάν υπάρχουν περισσότερες από μία γάτες στο σπίτι, θα πρέπει να έχουν ένα κουτί η καθεμία.

Ο απόλυτος οδηγός για την εξάλειψη της μυρωδιάς των ούρων της γάτας
Η θέση του κουτιού απορριμμάτων πρέπει να είναι καλά μελετημένη, ώστε η γάτα να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Τι προκαλεί την έντονη μυρωδιά των ούρων της γάτας;

Τα ούρα οποιουδήποτε ζώου έχουν έντονη μυρωδιά. Στα αιλουροειδή, όμως, διακρίνεται ένα ιδιαίτερο άρωμα που επηρεάζει γρήγορα την υγιεινή του σπιτιού.

Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

  • Χρόνος: Ο λεκές από τα ούρα μπορεί να περάσει απαρατήρητος για λίγο μόλις μείνει. Μετά από μερικές ώρες, απελευθερώνεται η τυπική μυρωδιά που προκαλείται από την αμμωνία.
  • Αποσύνθεση: Όταν η διαδικασία αποσύνθεσης συνεχίζεται, η μυρωδιά των ούρων αυξάνεται λόγω της εκπομπής μιας οργανικής ένωσης που ονομάζεται μεθυλμερκαπτάνη ή μεθανοθειόλη.
  • Ηλικία: Αυτός είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τη μυρωδιά. Όσο μεγαλύτερο είναι το ζώο, τα νεφρά του λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα τα ούρα τους να μυρίζουν χειρότερα.
  • Ορμόνες: Τα μη ευνουχισμένα αρσενικά ουρούν με υψηλότερο ποσοστό στη τεστοστερόνη. Αυτό αυξάνει επίσης την ισχύ της οσμής.
  • Υλικά: Ανάλογα με την επιφάνεια όπου ουρεί η γάτα, το άρωμα μπορεί να είναι πολύ ή λιγότερο έντονο.

Χρήσιμες συμβουλές για την εξάλειψη της μυρωδιάς των ούρων της γάτας

Η αφαίρεση της έντονης μυρωδιάς των ούρων των κατοικίδιων είναι δυνατή με διαφορετικά προϊόντα, τόσο εμπορικά όσο και σπιτικά. Γενικά, είναι υγρά διαλύματα αραιωμένα σε νερό, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε γάντια από λάτεξ για να τα εφαρμόσετε.

Λεμόνι και μαγειρική σόδα

Αυτή είναι μια σπιτική λύση.

Αραιώστε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε νερό και λεμόνι και απλώστε στον λεκέ χρησιμοποιώντας ένα πανί. Η λειαντική ισχύς του προϊόντος δρα στα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου, μαγειρική σόδα και σαπούνι και εξαλείψτε τη μυρωδιά από τα ούρα της γάτας

Ένας άλλος αποτελεσματικός συνδυασμός είναι να συνδυάσετε αυτά τα τρία συστατικά σε ένα δοχείο. Η ποσότητα της μαγειρικής σόδας και του υπεροξειδίου του υδρογόνου πρέπει να είναι παρόμοια.

Καθαριστικό με βάση τα ένζυμα

Για υφασμάτινες ή δερμάτινες επιφάνειες, όπως χαλιά, στρώματα, ακόμη και τον καναπέ, ένα χρήσιμο στοιχείο είναι ένα καθαριστικό με βάση τα ένζυμα. Αν και αυτό είναι ένα εμπορικό προϊόν, είναι άμεσα διαθέσιμο σε οποιοδήποτε κατάστημα καθαρισμού. Οι ιδιότητές του διασπούν και εξατμίζουν το ουρικό οξύ που δημιουργεί τη μυρωδιά των ούρων.

Απορρυπαντικό

Αυτή είναι μια άλλη λύση εύκολα προσβάσιμη. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά ενεργής προέλευσης.

Η συνιστώμενη διαδικασία είναι να τα αναμείξετε με νερό και να τα εφαρμόσετε στον λεκέ από τα ούρα. Στη συνέχεια, καθαρίστε με κυκλικές κινήσεις στην περιοχή.

Λευκό ξύδι για την μυρωδιά των ούρων της γάτας

Αυτό το προϊόν, επίσης αραιωμένο σε νερό, προτείνεται για ούρα σε ορισμένες επιφάνειες. Για παράδειγμα, είναι κατάλληλο σε τοίχους και δάπεδα, καθώς εξουδετερώνει την οσμή. Αν και το άρωμα του ξυδιού είναι επίσης ισχυρό, με την πάροδο του χρόνου, και τα δύο θα εξαφανιστούν.

Αποφύγετε την αμμωνία

Τέλος, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα προϊόντα καθαρισμού με αμμωνία, εάν ο στόχος είναι να εξαλείψετε τη μυρωδιά. Τα ούρα περιέχουν επίσης αμμωνία, επομένως μπορεί να γίνει χειρότερα.

Επιπλέον, το ζώο μπορεί να έλκεται από το άρωμα και να επιστρέψει για να ανακουφιστεί στο σημείο.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο χώμα από τα φυτά

Τεχνικές για την εξάλειψη της μυρωδιάς των ούρων της γάτας

Εάν η γάτα ούρησε στο χαλί, αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό με απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε την περιοχή με καθαρό νερό, στεγνώστε και εφαρμόστε το καθαριστικό με βάση το ένζυμο. Αφήστε για περίπου 15 λεπτά και στεγνώστε ξανά. Καλύψτε το σημείο για ένα διάστημα για να αποτρέψετε την επιστροφή του ζώου.

Εάν το υγρό ή η μυρωδιά έφτασε στο υποδάπεδο, αφαιρέστε αυτό το μέρος του χαλιού. Για μαξιλάρια καναπέ, μαξιλάρια κρεβατιού και στρώματα, η διαδικασία είναι παρόμοια. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολλές πετσέτες για να στεγνώσουν, καθώς είναι ένα χοντρό αντικείμενο με πολλές στρώσεις. Δεδομένου ότι είναι ο χώρος που κοιμάστε, η απολύμανσή τους πρέπει να είναι πλήρης και αποτελεσματική.

Για ρούχα και σεντόνια, εφαρμόστε τεχνικές με μαγειρική σόδα ή λευκό ξύδι. Αρχικά, ξεπλύνετε με κρύο νερό, τόσο με το χέρι όσο και στο πλυντήριο. Αφού εφαρμόσετε το προϊόν, αφήστε το να στεγνώσει στον ανοιχτό αέρα. Όσο πιο γρήγορα αφαιρούνται τα ούρα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να σβήσετε τον λεκέ και τη μυρωδιά του.

Ο απόλυτος οδηγός για την εξάλειψη της μυρωδιάς των ούρων της γάτας
Τα κλασικά προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση της μυρωδιάς των ούρων.

Υγιεινή κουτιών απορριμμάτων

Παρόλο που οι γάτες ουρούν στον καθορισμένο χώρο τους, είναι σημαντικό να διατηρείται η συνολική καθαριότητα των απορριμμάτων τους. Αυτό αποτρέπει τη συσσώρευση βακτηρίων και ελαχιστοποιεί τη μυρωδιά των ούρων της γάτας.

Εάν είναι απαραίτητο, πραγματοποιήστε καθημερινές αλλαγές της άμμου και εβδομαδιαίο βαθύ καθαρισμό. Αφού πλύνετε με σαπούνι και νερό, αφήστε να στεγνώσει και τοποθετήστε μια στρώση πριονίδι πεύκου για να απορροφηθεί. Τέλος γεμίζουμε με νέα άμμο ή σεπιόλιθο.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν καθαρίζετε

Είναι σύνηθες να κάνουμε το λάθος να επιπλήττουμε τα κατοικίδια για την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Ωστόσο, αυτή η στάση δεν συνιστάται για το πρόβλημα των ούρων στις γάτες. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατάσταση. Είναι καλύτερα να παρέχετε επαρκή χώρο και ένα καθαρό κιβώτιο απορριμμάτων.

Το κατοικίδιο πρέπει να οδηγηθεί απαλά πίσω στο κουτί απορριμμάτων – για παράδειγμα, μετακινώντας και τα μπολ φαγητού του. Από την άλλη πλευρά, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση ατμού ή θερμότητας στις περιοχές που επηρεάζονται από τα ούρα, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν τον λεκέ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mangas J, Ferrari HR. Relación humano-gato doméstico en el hogar y su impacto en el bienestar animal . RevPsi [Internet]. 27 de septiembre de 2021 [citado 23 de noviembre de 2021];:132. Disponible en: https://doi.org/10.24215/2422572xe132
  • Calle Saldarriaga, Juliana,  Manejo comportamental de un felino con eliminación inadecuada/ Reporte de caso. Revista CES Medicina Veterinaria y Zootecnia [Internet]. 2007;2(1):35-40. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=321428097004
  • Brousset Hernández-Jáuregui, Dulce Ma., Galindo Maldonado, Francisco, Valdez Pérez, Ricardo A., Romano Pardo, Marta, Schuneman de Aluja, Aline,  Cortisol en saliva, orina y heces: evaluación no invasivaen mamíferos silvestres. Veterinaria México [Internet]. 2005;36(3):325-337. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=42336308
  • Del-Ángel-Caraza, Javier, Pérez-García, Carlos César, Quijano-Hernández, Israel Alejandro, Mendoza-López, Claudia Iveth, Diez-Prieto, Inmaculada, Martínez-Castañeda, José Simón,  Xantinuria: una causa rara de urolitiasis en el gato. Veterinaria México [Internet]. 2012;43(4):317-325. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=42325501005
  • Meléndez Samó, Liza M.,  EL VÍNCULO HUMANO-ANIMAL Y SUS IMPLICACIONES PARA LA PSICOLOGÍA EN PUERTO RICO. Revista Puertorriqueña de Psicología [Internet]. 2014;25(2):160-182. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=233245622002

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.