Πώς να καλλιεργήσετε βατόμουρα και ποια είναι τα οφέλη τους;

Η απόλαυση των διατροφικών πλεονεκτημάτων αυτού του φρούτου είναι δυνατή με ορισμένες απλές τεχνικές φροντίδας. Η καλλιέργεια βατόμουρων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο πότισμα και το κλάδεμα.
Πώς να καλλιεργήσετε βατόμουρα και ποια είναι τα οφέλη τους;

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου, 2022

Τα βατόμουρα είναι σκουρόχρωμα, γλυκά μούρα με μια ορισμένη ποσότητα οξύτητας που προσθέτει γεύση σε πολλές συνταγές και smoothies. Επιπλέον, έχουν πολλαπλά διατροφικά οφέλη, με έμφαση στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Το να μάθετε πώς να καλλιεργείτε βατόμουρα είναι πολύ απλό, αρκεί να προσδιορίσετε ορισμένα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους και βασικές τεχνικές φροντίδας.

Κατ’ αρχήν, πρόκειται για ένα φυτό με πολλές ποικιλίες. Τα περισσότερα από αυτά είναι ανθεκτικά στα εύκρατα και υγρά κλίματα.

Η ανάπτυξή τους είναι ραγδαία, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δίνεται προσοχή στο κλάδεμα, στο πότισμα και στη θρεπτική κατάσταση του εδάφους. Ωστόσο, είναι δυνατόν να απολαύσετε τα οφέλη των βατόμουρων σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με άλλα φυτά.

Τι είναι τα βατόμουρα;

Το βατόμουρο προέρχεται από το είδος Rubus ulmifolius, ένα θαμνώδες φυτό με άφθονη ανάπτυξη από τις ρίζες μέχρι τα κλαδιά. Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και έχει έναν μακρύ κατάλογο ποικιλιών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι αγκαθωτά και άλλων που είναι χωρίς αγκάθια. Ενδημεί σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Βόρεια Αφρική, η Ασία και η Ευρώπη.

Για να μάθετε να καλλιεργείτε βατόμουρα, πρέπει να ξέρετε οτι το γένος Rubus αποτελείται από ποικιλίες. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι γνωστές ως Ashton Cross, Dewberry, Thornless, Evergreen, Himalaya και Bailey.

Όλες αυτές οι ποικιλίες τα καταφέρνουν καλύτερα σε εύκρατα κλίματα και υγρές συνθήκες. Δεν είναι τόσο κατάλληλες για ξηρές γεωγραφικές περιοχές.

Η ειδική μεσογειακή

Σε αντίθεση με άλλα είδη βατόμουρου, η ποικιλία Rubus ulmifolius L., είναι ένα είδος βατόμουρου που είναι περισσότερο γνωστό ως μεσογειακό βατόμουρο. Η ποικιλία αυτή μπορεί να αναπτυχθεί σε ξηρά κλίματα. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας εάν ζείτε σε περιοχή με θερμό κλίμα.

Αυτό το φυτό αντέχει καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία.

a dessert garden
Οι πολύ θερμές τοποθεσίες δεν είναι κατάλληλες για τις περισσότερες ποικιλίες βατόμουρου.

Συμβουλές για την καλλιέργεια βατόμουρου

Η καλλιέργεια βατόμουρου, η συντήρησή του και η απόλαυση των πλεονεκτημάτων του είναι μια απλή εργασία, η οποία περιλαμβάνει τη βασική φροντίδα, μαζί με ορισμένες λεπτομέρειες. Αυτές σχετίζονται με τη συχνότητα του ποτίσματος, το κλάδεμα και την προσοχή κατά τη διάρκεια των θερμών καιρικών περιόδων του έτους.

Πώς να καλλιεργήσετε βατόμουρα

Η φύτευση δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Πρόκειται για ένα φυτό που αρχίζει να αναπτύσσεται αμέσως μόλις εισαχθεί στο έδαφος.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να σκάψετε μια σχετικά μικρή τρύπα και να τοποθετήσετε το φυτό σε αυτήν. Καλό είναι να λαμβάνετε υπόψη σας τον χώρο του κήπου της αυλής σας, καθώς τα βατόμουρα έχουν την τάση να αναπτύσσονται και να επεκτείνονται πολύ.

Η επέκταση πρέπει να ελέγχεται με κλάδεμα, ώστε να μην γίνει παρεμβατικό σε σχέση με άλλα είδη που βρίσκονται ήδη στον κήπο σας. Εναλλακτικά, είναι δυνατόν να κατασκευάσετε αναβαθμίδες ή πλατφόρμες για να οριοθετήσετε το χώρο των φυτών.

Έδαφος

Αν και οι συνθήκες του εδάφους εξαρτώνται από την ποικιλία που θα φυτεύσετε, σε γενικές γραμμές, τα βατόμουρα είναι πιο ανεκτικά σε χώρους με ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο pH. Είναι δυνατόν να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους με την προσθήκη λιπασμάτων ή κομπόστ στο έδαφος.

Το βέλτιστο επίπεδο pH για την καλλιέργεια βατόμουρων είναι μεταξύ 5,5 και 6,5.

Υγρασία

Είναι πολύ σημαντικό για τα βατόμουρα να διαθέτουν χώρους με καλή αποστράγγιση νερού. Επιπλέον, αναπτύσσονται καλύτερα σε υγρά εδάφη, γι’ αυτό συνιστάται να διατηρούνται σε αυτές τις συνθήκες, χωρίς να υδρεύονται τα φυτά.

Θερμοκρασία

Τα βατόμουρα απαιτούν θερμές και ψυχρές περιόδους. Ωστόσο, οι περισσότερες παραλλαγές δεν είναι πολύ ανθεκτικές στα ζεστά και ξηρά κλίματα.

Επομένως, αν και πρέπει να περνούν τους καλοκαιρινούς μήνες για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους, είναι σημαντικό να διατηρείται η υγρασία του εδάφους όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Κλάδεμα

Μία από τις βασικές εργασίες στη συντήρηση αυτού του φυτού είναι το κλάδεμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, υπό φυσικές συνθήκες, οι ρίζες του βατόμουρου δημιουργούνται από τους μίσχους, προκαλώντας μια κληματαριά από κλαδιά.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μόλις βγουν οι καρποί , θα πρέπει να κόβονται όλα τα ξηρά κλαδιά. Συμπληρωματικά, είναι επίσης σκόπιμο να πραγματοποιείται χειμερινό κλάδεμα, καθώς αυτό ευνοεί τη γέννηση νέων βλαστών.

Ηλιακό φως

Όσον αφορά το ηλιακό φως, είναι προτιμότερο το φυτό αυτό να δέχεται άμεσο ηλιακό φως, τουλάχιστον για λίγες ώρες την ημέρα. Ωστόσο, εάν οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή τείνουν να είναι θερμές, αντέχει καλύτερα στη σκιά.

Συχνά ποτίσματα

Το κλειδί για την αποτελεσματική ενυδάτωση των βατόμουρων είναι το συχνό αλλά φειδωλό πότισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η απορρόφηση διατηρείται σε ρηχά επίπεδα.

Επομένως, η επίτευξη υφαλμύρωσης μπορεί να είναι πολύ επιζήμια για το φυτό. Η διαδικασία θα πρέπει να εντατικοποιείται κατά το στάδιο της ανθοφορίας. Η ιδανική τεχνική, σε αυτή την περίπτωση, είναι η στάγδην άρδευση.

Καρποί και πολλαπλασιασμός

Με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή, είναι δυνατόν να απολαμβάνετε βατόμουρα το δεύτερο έτος της φύτευσης. Ωστόσο, εμφανίζονται μόνο μία φορά το χρόνο, σε αντίθεση με άλλα ήδη μούρων.

Για να διαπιστωθεί η διαφοροποίηση, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα βατόμουρα είναι ένας τύπος μούρου που μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές ποικιλίες φυτών.

Η συγκομιδή γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν αρχίζει η ωρίμανση. Δηλαδή, μπορεί να πραγματοποιηθεί τη στιγμή που αποκτούν πολύ σκούρο τόνο.

Πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να πολλαπλασιάσετε το φυτό, απλά κόψτε μερικά στελέχη και τοποθετήστε τα σε άλλο σημείο της γης. Με συχνό πότισμα και κατάλληλο τύπο χώματος, η ανάπτυξη ενός νέου δείγματος θα είναι γρήγορη.

a woman eating blackberries
Η κατανάλωση βατόμουρων και σχεδόν όλων των παραλλαγών τους δεν είναι μόνο νόστιμη, αλλά παρέχει και αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Η διατροφική αξία των κόκκινων φρούτων και λαχανικών

Απολαύστε τα οφέλη των βατόμουρων

Για να απολαύσετε τα διατροφικά και γαστρονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτά τα μούρα, η συγκομιδή θα πρέπει να γίνεται με τις ενδείξεις που ήδη αναφέρθηκαν. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη εάν το δείγμα έχει αγκάθια, οπότε καλό είναι να φοράτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη συλλογή των μούρων.

Ένα από τα κύρια συστατικά του καρπού είναι οι ανθοκυανίνες. Πρόκειται για τη χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το μοβ χρώμα των μούρων. Υπάρχει σε διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών. Αρκετές μελέτες καταδεικνύουν τις αντιοξειδωτικές της ικανότητες. Επιπλέον, τα βατόμουρα είναι πηγή φυτικών ινών και βιταμινών Α, C και Κ.

Αυτά τα μούρα μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή μας σε διάφορες μορφές, από καλοκαιρινές σαλάτες μέχρι χυμούς και smoothies, επίσης είναι εξαιρετικά σε γιαούρτια, κέικ ή ως απλό σνακ.

Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν τα βατόμουρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την περιεκτικότητά τους σε φρουκτόζη. Επομένως, δεν είναι σκόπιμο να το παρακάνετε, αφού μπορεί να ευνοήσει την αύξηση του βάρους και την αντίσταση στην ινσουλίνη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • de León Fierro Lidia Guillermina, Rodriguez-Villalobos Judith Margarita, Candia-Luján Ramón, Carrasco-Legleu Claudia Esther, Enriquez del Castillo Liliana Aracely. Efectividad de los suplementos antioxidantes en la mejoría del desempeño físico atlético. Artículo de revisión. Rev haban cienc méd  [Internet]. 2019  Abr [citado  2022  Oct  13] ;  18( 2 ): 194-216. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2019000200194&lng=es
  • González-Martínez, Blanca Edelia , Rodríguez-Bies, Elisabet , Gutiérrez-Soto, Guadalupe , Estrada-Díaz, Sylvia Adriana , Rangel-Colmenero, Blanca Roció , García-Dávila, Myriam ,  Protección antioxidante de zarzamora para disminuir daño muscular en atletas de elite. Revista de Psicología del Deporte [Internet]. 2017;26(2):157-163. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=235152045022
  • Carvallo Pamela, Carvallo Eugenia, Barbosa-da-Silva Sandra, Mandarim-de-Lacerda Carlos Alberto, Hernández Alfonso, del-Sol Mariano. Efectos Metabólicos del Consumo Excesivo de Fructosa Añadida. Int. J. Morphol.  [Internet]. 2019  Sep [citado  2022  Oct  13] ;  37( 3 ): 1058-1066. Disponible en: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022019000301058
  • Romo Figueroa, María Gabriela, Meza Moller, Amparo del Carmen, Navarro Aguilar, Ramón , Duarte Ochoa, Víctor René,  LA ZARZAMORA (RUBUS SP.), CULTIVO ALTERNATIVO PARA EL ESTADO DE SONORA. Revista Mexicana de Agronegocios [Internet]. 2013;33( ):600-607. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=14127709019

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.