Έλαιο κοπάιμπα: Χρήσεις, οφέλη, και αντενδείξεις

Το έλαιο κοπάιμπα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική λόγω των αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών, και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του. Θέλετε να μάθετε παραπάνω για τα οφέλη του; Αν ναι, συνεχίστε την ανάγνωση!
Έλαιο κοπάιμπα: Χρήσεις, οφέλη, και αντενδείξεις

Έχει γραφτεί από Daniela Andarcia

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το έλαιο κοπάιμπα;

Κοπάιμπα είναι ένα δέντρο από τον Αμαζόνιο και μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα σε ύψος. Ανήκει στο είδος Copaifera officinalis, δημοφιλές για τη φυσική παραγωγή ελαίου ή ρητίνης (ρετσίνι) το οποίο εξάγεται τρυπώντας τον κορμό του και τοποθετώντας έναν σωλήνα ώστε να τρέξει το περιεχόμενό του.

Από αρχαίων χρόνων, αυτή η ρητίνη χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς, καθώς οι κάτοικοι αυτών των περιοχών όπου μεγάλωναν τα δέντρα, τους απέδιδαν πολλές ιδιότητες. Πιστεύεται ότι βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, στην πρόληψη λοιμώξεων, και τη βελτίωση της επουλωτικής διαδικασίας.

Τι είναι το έλαιο κοπάιμπα;

Το έλαιο κοπάιμπα προέρχεται από τη ρητίνη των δέντρων με το ίδιο όνομα. Καθώς αυτά τα δέντρα παράγουν φυσικά το έλαιο, η διαδικασία είναι απλή και αποτελείται από την τομή του κορμού, το φιλτράρισμα των περιεχομένων του, και την επεξεργασία τους μέχρι ν’ αποκτήσουμε αυτό το έλαιο με τη γλυκιά μυρωδιά.

Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, οι πρώτοι οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τα οφέλη αυτού του βάλσαμου, ήταν οι αυτόχθονες που ζούσαν στη λεκάνη του Αμαζονίου. Αυτή περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Περού, και τη Βενεζουέλα. Εξαιτίας της χρησιμότητάς του για διάφορες ασθένειες, κατέφθασε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα.

Σήμερα, αυτό το έλαιο βρίσκεται στη λίστα με τα συστατικά πολλών προϊόντων προσωπικής φροντίδας και φροντίδας του δέρματος. Ομοίως, τόσο η ρητίνη, όσο και το έλαιο χρησιμοποιούνται σε φαρμακευτικά παρασκευάσματα, όπως σε διουρητικά και θεραπείες για τον βήχα.

Σημαντικά στοιχεία

Τα κύρια στοιχεία του ελαίου κοπάιμπα είναι τα εξής:

 • Κοπαέν ή α-κοπαέν
 • Καδινίνη ή δ-καδινίνη
 • γ-καδινίνη
 • Κεδρόλη
Γυναίκα κρατά έλαιο κοπάιμπα σε μπουκαλάκι
Το έλαιο κοπάιμπα χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για καλλυντικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

Έλαιο κοπάιμπα – Κύριες χρήσεις και οφέλη

Στην παραδοσιακή ιατρική, αυτό το έλαιο χρησιμοποιούνταν και σαν αφροδισιακό. Παρακάτω, θα αναλύσουμε λεπτομερώς τα οφέλη του σύμφωνα με την επιστήμη.

1. Έχει αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα

Η χρόνια φλεγμονή είναι αιτία για πολλές ασθένειες. Ευτυχώς, το έλαιο κοπάιμπα έχει δείξει μια σχετική αντιφλεγμονώδη δράση.

Σε μια μελέτη που έγινε πάνω σε τρωκτικά με πολλαπλή σκλήρυνση (MS), αυτό το συστατικό βοήθησε στη μείωση της παραγωγής των μορίων που συνδέονται με τη φλεγμονή. Επιπλέον, χρησίμευσε στην αναστολή της δραστηριότητας των ελευθέρων ριζών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Ομοίως, μια μελέτη σε ποντίκια με πληγές στη γλώσσα έδειξε ότι η ρητίνη βοήθησε στη μείωση του αριθμού των ανοσοκυττάρων που προκάλεσαν την φλεγμονή.

Τέλος, μια μελέτη σε τρωκτικά με κολίτιδα βρήκε ότι αυτό το προϊόν μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, παρότι δεν επηρεάζει τη βλάβη που έχει υποστεί το έντερο. Μέχρι στιγμής, είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες που θα επιβεβαιώνουν αυτές τις επιδράσεις στους ανθρώπους.

2. Έχει αντιμικροβιακή δράση

Έρευνα στο International Journal of Pharmaceutical Compounding έδειξε ότι, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το έλαιο κοπάιμπα μπόρεσε να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Η μελέτη είδε τις επιδράσεις του ελαίου στα βακτήρια χρυσίζων σταφυλόκοκκος, τα οποία προκαλούν δερματικές λοιμώξεις και πληγές.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του The Open Dentistry Journal βρήκε ότι το ζελέ αυτού του ελαίου μπόρεσε να καταπολεμήσει όλα τα είδη στρεπτόκοκκου που βρίσκονται στα δόντια. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι ιδιότητες.

3. Έχει αναλγητική δράση

Μια μελέτη στο Complementary Therapies in Clinical Practice έδειξε πως ένα μασάζ με έλαιο κοπάιμπα συνδυασμένο με Deep Blue, ίσως είναι πιο αποτελεσματικό στην μείωση του πόνου της αρθρίτιδας απ’ ό,τι το έλαιο καρύδας. Ίσως μπορέσει ν’ αυξήσει τη δύναμη και την επιδεξιότητα των δακτύλων.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λεϊσμανίασης

Η λεϊσμανίαση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τα παράσιτα λεϊσμάνια τα οποία μεταδίδονται από το δάγκωμα μιας μολυσμένης φλεβοτόμου σκνίπας. Γενικά, όταν είναι δερματική η λοίμωξη εμφανίζονται συνήθως πληγές και έλκη.

Ωστόσο, έρευνα σε τρωκτικά με δερματική λεϊσμανίαση βρήκε ότι η τοπική και δια στόματος εφαρμογή ελαίου κοπάιμπα, βοήθησε στην μείωση αυτών των πληγών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην ιδιότητά του να επιτίθεται στις κυτταρικές μεμβράνες του παράσιτου.

5. Το έλαιο κοπάιμπα συμβάλλει στη βελτίωση του δέρματος με ακμή

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητές του, αυτό το έλαιο φαίνεται να αποτελεί σύμμαχο κατά της ακμής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alternative Medicine Review, έδειξε ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση στις περιοχές με ακμή σε όσους συμμετέχοντες εφάρμοσαν ένα παρασκεύασμα με 1% αιθέριο έλαιο κοπάιμπα.

Από την άλλη, ανέκδοτα στοιχεία αναφέρουν ότι βοηθά και στη λεύκανση του δέρματος. Για να γίνει αυτό, προσθέστε μια σταγόνα από το αιθέριο έλαιο σε μια κρέμα προσώπου.

6. Βοηθά να φροντίσετε την υγεία του ήπατος

Σύμφωνα με μια μελέτη που εμφανίστηκε στο Acta Cirúrgica Brasileira, το έλαιο κοπάιμπα μπορεί να μειώσει τη βλάβη που προκαλούν συνηθισμένα παυσίπονα, όπως η ακεταμινοφαίνη, στο ήπαρ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι επιδράσεις προκαλούνται όταν το έλαιο χρησιμοποιείται προληπτικά, δηλαδή πριν τη χορήγηση του αναλγητικού.

Αν χορηγήσετε το έλαιο μετά τη χρήση του φαρμάκου, η δράση του δεν είναι το ίδιο καλή. Αντιθέτως, αυξάνονται τα επίπεδα χολερυθρίνης στο ήπαρ. Απαιτούνται επιπλέον μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις.

7. Το έλαιο κοπάιμπα δρα ως παυσίπονο

Μία από τις παραδοσιακές χρήσεις αυτού του φυσικού προϊόντος έχει να κάνει με την ανακούφιση του άγχους. Συγκεκριμένα, του αποδίδονται καταπραϋντικές ιδιότητες, ειδικά όταν εφαρμόζεται μέσω του μασάζ. Είναι ιδανικό για τη χαλάρωση μετά από μια κουραστική μέρα ή πριν πέσετε για ύπνο.

Άτομο κάνει μασάζ
Με την εφαρμογή του μέσω του μασάζ, αυτό το έλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μυϊκής έντασης.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις για το έλαιο κοπάιμπα

Οι ειδικοί θεωρούν ασφαλές αυτό το έλαιο, αρκεί να χρησιμοποιείται σε χαμηλές δόσεις. Μια μελέτη στο Iternational Journal of Molecular Sciences βρήκε ότι η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, εμετό, και διάρροια.

Ταυτόχρονα, δε θα πρέπει να καταναλώνετε απευθείας το έλαιο, ενώ θα πρέπει να προσέχετε πριν το εφαρμόσετε στο δέρμα. Τα αιθέρια έλαια, γενικά, έρχονται σε συμπυκνωμένη μορφή, έτσι είναι απαραίτητη η αραίωσή τους.

Επίσης, καλό είναι να κάνετε μια δοκιμή για πιθανές αντιδράσεις. Αυτό θα το κάνετε εφαρμόζοντας λίγο αραιωμένο έλαιο στο δέρμα, αφήνοντάς το να δράσει για τουλάχιστον 24 ώρες. Αν δεν υπάρχει αντίδραση, μπορείτε να το θεωρήσετε ασφαλές.

Όμως, αν χρησιμοποιείτε το έλαιο σε συνεδρίες αρωματοθεραπείας, θα πρέπει ν’ αποφύγετε να τις κάνετε κοντά σε παιδιά, κατοικίδια, ή έγκυες γυναίκες καθώς ορισμένα αιθέρια έλαια μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις ομάδες.

Τέλος, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το λίθιο μπορεί ν’ αλληλεπιδράσει αρνητικά με το έλαιο κοπάιμπα. Έτσι, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αν παίρνετε ή παίρνατε λίθιο ή κάποια άλλη αγωγή που το περιείχε.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο κοπάιμπα;

Η χρήση του ελαίου σαν πρόσθετο τροφίμων είναι ιδιαίτερα συχνή. Η προσθήκη μικρών ποσοτήτων στο φαγητό και τα ροφήματα θα αλλάξει το άρωμά τους. Επίσης, συχνά χρησιμεύει σαν τοπική θεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής, του πόνου, και των ουλών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να το αναμείξετε με ένα έλαιο φορέα, όπως αβοκάντο, αμυγδάλου, ή καρύδας. Προσθέστε 3 με 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου κοπάιμπα για κάθε 30ml ελαίου φορέα. Μπορείτε να το εφαρμόσετε σαν επίθεμα, μέσω μασάζ, σαν κρέμα ή λοσιόν.

Έλαιο κοπάιμπα: Ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο

Η επιστημονική ονομασία του δέντρου είναι Copaifera officinalis, πρόκειται για δέντρο που φύεται στη λεκάνη του Αμαζονίου και παράγει μια ρητίνη την οποία μπορούμε να εξάγουμε κάνοντας μια τομή στον κορμό του.

Με την επεξεργασία της ρητίνης, λαμβάνουμε το έλαιο κοπάιμπα. Ανέκδοτα δεδομένα και ορισμένες έρευνες δηλώνουν ότι έχει αντιφλεγμονώδη, αναλγητική, και αντιμικροβιακή δράση. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για ν’ αποδειχθούν αυτές οι δράσεις.

Για την ώρα, θα πρέπει να το εφαρμόζετε για συγκεκριμένες χρήσεις ως σύμμαχο για την ανακούφιση ορισμένων, μικρών συμπτωμάτων. Δεν αντικαθιστά τις φαρμακευτικές θεραπείες και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, ειδικά σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, θηλασμού, ή προϋπαρχουσών ασθενειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • da Silva AG, Puziol Pde F, Leitao RN, Gomes TR, Scherer R, Martins ML, Cavalcanti AS, Cavalcanti LC. Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Altern Med Rev. 2012 Mar;17(1):69-75. PMID: 22502624.
 • Dias, D. S., Fontes, L. B., Crotti, A. E., Aarestrup, B. J., Aarestrup, F. M., da Silva Filho, A. A., & Corrêa, J. O. (2014). Copaiba oil suppresses inflammatory cytokines in splenocytes of C57Bl/6 mice induced with experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE). Molecules (Basel, Switzerland), 19(8), 12814–12826. https://doi.org/10.3390/molecules190812814
 • Teixeira, F. B., de Brito Silva, R., Lameira, O. A., Webber, L. P., D’Almeida Couto, R. S., Martins, M. D., & Lima, R. R. (2017). Copaiba oil-resin (Copaifera reticulata Ducke) modulates the inflammation in a model of injury to rats’ tongues. BMC complementary and alternative medicine, 17(1), 313. https://doi.org/10.1186/s12906-017-1820-2
 • Barbosa, M., Vicentini, F. A., Castro-Ghizoni, C. V., Lameira, O. A., Sa-Nakanishi, A. B., Bracht, L., Peralta, R. M., Natali, M., Bracht, A., & Comar, J. F. (2018). Copaiba Oil Decreases Oxidative Stress and Inflammation But not Colon Damage in Rats with TNBS-Induced Colitis. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets, 18(3), 268–280. https://doi.org/10.2174/1871530318666180215102029
 • Guimarães, A. L., Cunha, E. A., Matias, F. O., Garcia, P. G., Danopoulos, P., Swikidisa, R., Pinheiro, V. A., & Nogueira, R. J. (2016). Antimicrobial Activity of Copaiba (Copaifera officinalis) and Pracaxi (Pentaclethra macroloba) Oils against Staphylococcus Aureus: Importance in Compounding for Wound Care. International journal of pharmaceutical compounding, 20(1), 58–62.
 • Simões, C. A., Conde, N. C., Venâncio, G. N., Milério, P. S., Bandeira, M. F., & da Veiga Júnior, V. F. (2016). Antibacterial Activity of Copaiba Oil Gel on Dental Biofilm. The open dentistry journal, 10, 188–195. https://doi.org/10.2174/1874210601610010188
 • Bahr, T., Allred, K., Martinez, D., Rodriguez, D., & Winterton, P. (2018). Effects of a massage-like essential oil application procedure using Copaiba and Deep Blue oils in individuals with hand arthritis. Complementary therapies in clinical practice, 33, 170–176. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2018.10.004
 • dos Santos, A. O., Costa, M. A., Ueda-Nakamura, T., Dias-Filho, B. P., da Veiga-Júnior, V. F., de Souza Lima, M. M., & Nakamura, C. V. (2011). Leishmania amazonensis: effects of oral treatment with copaiba oil in mice. Experimental parasitology, 129(2), 145–151. https://doi.org/10.1016/j.exppara.2011.06.016
 • da Silva, A. G., Puziol, P., Leitao, R. N., Gomes, T. R., Scherer, R., Martins, M. L., Cavalcanti, A. S., & Cavalcanti, L. C. (2012). Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, 17(1), 69–75.
 • Teixeira, R. K., Yamaki, V. N., Yasojima, E. Y., & Brito, M. V. (2013). Effect of copaiba oil in hepatic damage induced by acetaminophen in rats. Acta cirurgica brasileira, 28(7), 526–530. https://doi.org/10.1590/s0102-86502013000700008
 • da Trindade, R., da Silva, J. K., & Setzer, W. N. (2018). Copaifera of the Neotropics: A Review of the Phytochemistry and Pharmacology. International journal of molecular sciences, 19(5), 1511. https://doi.org/10.3390/ijms19051511

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.