Ενδείξεις στο δέρμα για πιθανά προβλήματα υγείας

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε πέντε ενδείξεις στο δέρμα για πιθανά προβλήματα στην υγεία του σώματός σας.
Ενδείξεις στο δέρμα για πιθανά προβλήματα υγείας

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο που διαθέτουμε, συχνά θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα παράθυρα στην υγεία ολόκληρου του σώματός μας. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η εμφάνιση του δέρματός μας, από τους αποχρωματισμούς μέχρι τις νεοπλασίες, μπορεί μερικές φορές να αποτελεί μια πρώτη ένδειξη σοβαρότερων και βαθύτερων προβλημάτων υγείας. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε πέντε ενδείξεις στο δέρμα για πιθανά προβλήματα στην υγεία του σώματός σας.

Ενδείξεις στο δέρμα για πιθανά προβλήματα υγείας.

1. Ενδείξεις στο δέρμα: ξεσπάσματα ακμής  και κηλίδες στο δέρμα

Γενικά ένα ξέσπασμα ακμής που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες, μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιου εσωτερικού προβλήματος ή λοίμωξης. Ένα ξέσπασμα ακμής μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία ή σε κάποια αντίδραση σε φάρμακα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology, AAD).

Η εμφάνιση μιας δερματικής ζώνης με βελούδινη υφή στο κάτω μέρους του λαιμού ή γύρω από τα μπράτσα, η οποία έχει κάπως σκουρότερο χρώμα από το κανονικό χρώμα του δέρματος του ατόμου, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. Συχνότερα η εμφάνιση αυτής της δερματικής ζώνης με βελούδινη υφή μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου σε κάποιο εσωτερικό όργανο, όπως στο στομάχι ή στο συκώτι, σύμφωνα με την Κλινική Mayo.

2. Δερματικό μαύρισμα και άλλοι αποχρωματισμοί του δέρματος

ενδείξεις στο δέρμα- ικτερος

Στους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, το δερματικό μαύρισμα μπορεί να δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα με το μεταβολισμό του σιδήρου. Το κιτρινωπό χρώμα του δέρματος, από την άλλη πλευρά, ίσως αποτελεί σημάδι ανεπάρκειας του συκωτιού και μπορεί να συνοδεύεται από κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών.

Όταν το δέρμα σκουραίνει, κάτι κυρίως φανερό στις ουλές και στις πτυχές του δέρματος καθώς και στις αρθρώσεις, όπως στους αγκώνες και στα γόνατα, μπορεί να φανερώνει κάποια ορμονική νόσο, όπως νόσο του Άντισον, η οποία επηρεάζει τους επινεφρίδιους αδένες, σύμφωνα με την AAD.

3. Νεοπλασίες

Οι άνθρωποι που παρατηρούν νεοπλασίες στο δέρμα τους θα πρέπει πάντα να πηγαίνουν στο γιατρό, επειδή αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι καρκίνου του δέρματος και μερικές φορές ένδειξη κάποιας νόσου στο εσωτερικό του σώματος ή κάποιου γενετικού συνδρόμου, σύμφωνα με την AAD. Για παράδειγμα, τα κίτρινα εξογκώματα στα μπράτσα, στα πόδια ή στους γλουτούς ίσως αποτελούν συνέπεια αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων, κάτι που σημαίνει διαβήτης που δεν παρακολουθείται, σύμφωνα με το παραπάνω ινστιτούτο.

4. Ενδείξεις στο δέρμα: αλλαγές στα νύχια

ενδείξεις στο δέρμα - νυχια

Οι αλλαγές στο χρώμα ή στο σχήμα των νυχιών συχνά μπορεί να αποτελούν σημάδι κάποιας ανεπάρκειας σε ορισμένα συστήματα οργάνων. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στα νύχια που μοιάζουν με μυκητιάσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψωρίασης, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πάθηση προσβάλλει συνήθως το δέρμα. Οι άνθρωποι που έχουν επίσης πόνο στις αρθρώσεις ίσως πάσχουν από μια μορφή αρθρίτιδας που ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα. Εξάλλου, τα προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν αλλαγές στο χρώμα των νυχιών.

5. Αλλαγές στη σκληρότητα και στην ξηρότητα του δέρματος

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα προβλήματα στα νεφρά μερικές φορές κάνουν το πάχος του δέρματός σας να αυξάνεται. Από την άλλη πλευρά, το πολύ ξηρό δέρμα και η φαγούρα μπορεί να αποτελούν σημάδι ορμονικών προβλημάτων, όπως υποθυρεοειδισμού. Οι άνθρωποι με ένα αυτοάνοσο νόσημα που ονομάζεται συστηματική σκλήρυνση ίσως επίσης εμφανίσουν φλεγμονή και σκλήρυνση του δέρματος.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα εσωτερικά όργανα, όπως τους πνεύμονες ή την καρδιά, σύμφωνα με την AAD. Από την άλλη πλευρά, το πολύ χαλαρό και μεταξένιο δέρμα αποτελεί σύμπτωμα μια σπάνιας νόσου του συνδετικού ιστού που ίσως δείχνει καρκίνο του αίματος, όπως λέμφωμα ή πολλαπλό μυέλωμα, και θα μπορούσε τελικά να προσβάλει τα εσωτερικά όργανα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείτε κάποιον ειδικό αν παρουσιάζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω δερματικά προβλήματα. Ωστόσο είναι βασικό να μη βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα και να μην αρχίσετε να ανησυχείτε πριν μάθετε πραγματικά περί τίνος πρόκειται.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.