Ενδομήτριο σπείραμα ή σπιράλ (IUD): Τι είναι;

Το ενδομήτριο σπείραμα, γνωστό και ως σπιράλ, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς αντισυλληπτικές μεθόδους. Θα εξηγήσουμε πώς λειτουργεί σε αυτό το άρθρο.
Ενδομήτριο σπείραμα ή σπιράλ (IUD): Τι είναι;

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Υπάρχουν σήμερα δεκάδες εναλλακτικές λύσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο των γεννήσεων. Ορισμένες από αυτές είναι αναστρέψιμες, ενώ άλλες είναι μόνιμες. Κάθε εναλλακτική λύση προσφέρει διαφορετικό επίπεδο ασφάλειας, καθώς και ευκολίες και χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις ατομικές προτιμήσεις. Σήμερα θα σας μάθουμε τι είναι το ενδομήτριο σπείραμα ή σπιράλ και πώς λειτουργεί.

Το ενδομήτριο σπείραμα, γνωστό και ως ενδομήτρια αντισυλληπτική συσκευή ή απλώς IUD, θεωρείται αντιστρεπτό αντισυλληπτικό μακράς δράσης. Είναι μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους αντισύλληψης, με χώρες όπως η Κίνα να πρωτοστατούν στη χρήση του. Σήμερα, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό και θα απαντήσουμε σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις.

Τι είναι το ενδομήτριο σπείραμα (IUD);

Το IUD είναι μια μικρή συσκευή που λειτουργεί ως μέθοδος αντισύλληψης για τις γυναίκες. Τοποθετείται στη μήτρα και η ιδιαιτερότητά της είναι ότι είναι αναστρέψιμη. Δηλαδή, μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή χωρίς να επηρεάσει τη γονιμότητα του φορέα της. Υπάρχουν πολλοί τύποι ενδομήτριων σπειραμάτων, αν και σε γενικές γραμμές διακρίνονται δύο:

  • Συσκευές χαλκού: Πρόκειται για μια συσκευή σχήματος Τ που περιέχει συμπαγή χαλκό σε κάθε ένα από τους βραχίονές της και ένα χάλκινο σύρμα που περιβάλλει τον κατακόρυφο άξονα. Οι ερευνητές τη θεωρούν ως μία από τις ασφαλέστερες μεθόδους αντισύλληψης παγκοσμίως.
  • Ορμονικές συσκευές: Πρόκειται για μια συσκευή (συνήθως σχήματος Τ) που απελευθερώνει μια μικρή ποσότητα προγεστερόνης, μιας συνθετικής ορμόνης πανομοιότυπης με την προγεστερόνη. Συγκεκριμένα, απελευθερώνει λεβονοργεστρέλη, αν και υπάρχουν και αυτές που απελευθερώνουν άλλες ορμόνες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την αποφυγή ανεπιθύμητων κυήσεων.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι ενδομήτριων σπειραμάτων, όπως οι αδρανείς ενδομήτριες συσκευές. Ωστόσο, αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες. Και οι δύο κυκλοφορούν σε διάφορα μοντέλα, μεγέθη και μάρκες- έτσι το ποιες μπορείτε να προμηθευτείτε εξαρτάται από την εθνική νομοθεσία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποτελεσματικότητα και ο χρόνος χρήσης ποικίλλει ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο δείγμα.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε και αυτό το άρθρο: Πώς να ανακουφίσετε την περίοδο

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το ενδομήτριο σπείραμα (IUD);

Ενδομήτριο σπείραμα ή σπιράλ (IUD): Τι είναι;
Ιστορικά, το ενδομήτριο σπείραμα θεωρείται μία από τις καλύτερες μεθόδους αντισύλληψης. Χρησιμοποιεί ορμονικούς μηχανισμούς για να επιτύχει τη λειτουργία της.

Τα ενδομήτρια σπειράματα χρησιμοποιούνται κυρίως για τον έλεγχο των γεννήσεων. Πρόκειται για μια αντισυλληπτική μέθοδο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την ευκολία εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως. Το ποσοστό αποτυχίας είναι μικρότερο από 1% και το μακροπρόθεσμο αθροιστικό ποσοστό κυμαίνεται από 1% έως 5% (για μια περίοδο 10 ετών).

Το σπιράλ έχει κάποιες θετικές παρενέργειες που μπορεί να είναι ευεργετικές για ορισμένες ασθενείς. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ορμονικά σπιράλ μπορούν να αντιμετωπίσουν εν μέρει την ενδομητρίωση, τον πυελικό πόνο και τη δυσμηνόρροια.

Μπορούν επίσης να μειώσουν ή και να αποτρέψουν την εμμηνορρυσιακή αιμορραγία. Κατά συνέπεια, είναι χρήσιμα στη θεραπεία της εμμηνορραγίας.

Πέραν αυτού, η χρήση των ενδομήτριων σπειραμάτων γίνεται κυρίως για τον έλεγχο των γεννήσεων. Χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο ή εναλλακτική λύση σε μεθόδους όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, τα προφυλακτικά, ο κολπικός δακτύλιος ή η αντισυλληπτική ένεση (μεταξύ άλλων).

Πώς λειτουργεί ένα ενδομήτριο σπείραμα (IUD);

Ο τρόπος λειτουργίας των IUD ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο που έχετε επιλέξει. Τα ενδομήτρια σπειράματα χαλκού λειτουργούν μεταβάλλοντας την κινητικότητα του σπέρματος ώστε να εμποδίζουν το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο (επηρεάζουν επίσης την κινητικότητα του ωαρίου). Όταν τοποθετούνται, ο οργανισμός “ανιχνεύει” ότι υπάρχει μια εξωτερική συσκευή τοποθετημένη στη μήτρα. Ως αποτέλεσμα, θέτει σε κίνηση μια σειρά αντιδράσεων που επηρεάζουν άμεσα το σπέρμα και τα ωάρια.

Για παράδειγμα, αυξάνει την παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων, ιόντων χαλκού και προσταγλανδινών. Το σύνολο όλων αυτών μεταβάλλει την τραχηλική βλέννα και τα υγρά της μήτρας. Αυτό επηρεάζει την κινητικότητα του σπέρματος και το pH, έτσι ώστε το σπέρμα να πεθαίνει πριν φτάσει στο ωάριο. Αλλάζει επίσης την επένδυση του ενδομητρίου, γεγονός που εμποδίζει την εμφύτευση του ωαρίου σε αυτό μετά τη σύλληψη.

Λόγω των παραπάνω, το σπείραμα χαλκού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επείγον αντισυλληπτικό, εφόσον το ωάριο δεν έχει εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας. Τα ορμονικά σπιράλ λειτουργούν με την πύκνωση της τραχηλικής βλέννας. Εάν η τραχηλική βλέννα είναι πιο πυκνή, το σπέρμα δεν μπορεί να φτάσει στον προορισμό του. Κατά συνέπεια, δεν πραγματοποιείται σύλληψη και, επομένως, δεν επέρχεται εγκυμοσύνη.

Οι συσκευές αυτές μπορούν επίσης να εμποδίσουν την αποκόλληση των ωαρίων από τις ωοθήκες ή την εμφύτευση στο τοίχωμα της μήτρας. Παρόλο που η λειτουργία τους είναι διαφορετική, και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: δεν υπάρχει σύλληψη ή αν υπάρξει σύλληψη δεν ολοκληρώνεται. Αυτός είναι ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από το ενδομήτριο σπείραμα.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ενδομήτριο σπείραμα

Επειδή σίγουρα εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες για το πώς λειτουργούν αυτές οι μέθοδοι ή τι να περιμένετε μετά την εμφύτευση, σας δίνουμε μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ενδομήτριο σπείραμα.

Πόσο διαρκεί το ενδομήτριο σπείραμα;

Εξαρτάται από τον τύπο που χρησιμοποιείτε αλλά μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 10 χρόνια.

Είναι επώδυνη η τοποθέτηση;

Κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης μπορεί να αισθανθείτε ελαφρύ πόνο, μυρμήγκιασμα ή δυσφορία. Για να το αντιμετωπίσετε, οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ ), παραγόντων ωρίμανσης του τραχήλου της μήτρας ή τοπικών αναισθητικών του τραχήλου της μήτρας.

Υπάρχουν κίνδυνοι λοιμώξεων;

Ενδομήτριο σπείραμα ή σπιράλ (IUD): Τι είναι;
Αν και ο κίνδυνος επιπλοκών κατά τη χρήση του σπιράλ είναι πολύ χαμηλός, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο εάν εμφανιστούν συμπτώματα.

Όπως κάθε είδους ιατρική παρέμβαση με κάποιο βαθμό εισβολής, υπάρχουν πιθανότητες μολυσματικών διεργασιών μετά την επέμβαση. Η κατάσταση αυτή μπορεί εύκολα να ελεγχθεί από τον ειδικό σας.

Μπορούν οι σύντροφοί μου να το αισθανθούν;

Γενικά όχι, αν και μπορούν να αισθανθούν τον βρόγχο που επιτρέπει την εξαγωγή του. Αυτό μαλακώνει καθώς περνούν οι ημέρες μετά την εμφύτευση. Δεν προκαλεί μεγάλη ενόχληση, αν και μπορεί να κοπεί λίγο σε περίπτωση που το κάνει.

Υπάρχει κίνδυνος να αποβληθεί;

Σε ορισμένες περιπτώσεις το σπιράλ μπορεί να αποβληθεί, είτε επειδή έχει τοποθετηθεί λανθασμένα είτε επειδή οι συσπάσεις της μήτρας κατά την έμμηνο ρύση το μετακινούν και διευκολύνουν την αποβολή του.

Μπορώ να το αφαιρέσω ανά πάσα στιγμή;

Ναι, μπορείτε να αφαιρέσετε το σπιράλ ανά πάσα στιγμή. Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν θα επηρεάσει καθόλου τη γονιμότητά σας, οπότε μπορείτε να μείνετε έγκυος ανά πάσα στιγμή μετά από μερικές εβδομάδες αφαίρεσης.

Ποιοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ενδομήτριο σπείραμα;

Το σπιράλ δεν συνιστάται σε γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, AIDS, εγκυμοσύνη, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, φυματίωση της πυέλου, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας κ.λπ. Συμβουλευτείτε τον ειδικό σας για όλα τα πλαίσια στα οποία οι κίνδυνοι υπερτερούν των ωφελειών.

Να θυμάστε ότι το σπιράλ δεν σας προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Θα πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να τα αποφύγετε. Σε γενικές γραμμές, το σπιράλ είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση για τον έλεγχο των γεννήσεων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Allen, R. H., Bartz, D., Grimes, D. A., Hubacher, D., & O’Brien, P. Interventions for pain with intrauterine device insertion. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2009; (3).
  • Arrowsmith, M. E., Aicken, C. R., Saxena, S., & Majeed, A. Strategies for improving the acceptability and acceptance of the copper intrauterine device. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2012; (3).
  • Grimes, D. A. Intrauterine device and upper-genital-tract infection. The Lancet. 2000; 356(9234): 1013-1019.
  • McNicholas, C., Maddipati, R., Zhao, Q., Swor, E., & Peipert, J. F. Use of the etonogestrel implant and levonorgestrel intrauterine device beyond the US Food and Drug Administration–approved duration. Obstetrics and gynecology. 2015; 125(3): 599.
  • Nelson, A. L., & Massoudi, N. New developments in intrauterine device use: focus on the US. Open access journal of contraception. 2016; 7: 127
  • Vercellini, P., Viganò, P., & Somigliana, E. (2005). The role of the levonorgestrel-releasing intrauterine device in the management of symptomatic endometriosis. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology. 2005; 17(4): 359-365.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.