Μάθετε εδώ τι περιλαμβάνει η αγγειεκτομή

Η αγγειεκτομή είναι μια απλή, ασφαλής και ιδιαίτερα αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται σαν μέθοδος αντισύλληψης για τους άνδρες. Δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του ατόμου και σε πολλές περιπτώσεις είναι αναστρέψιμη.
Μάθετε εδώ τι περιλαμβάνει η αγγειεκτομή

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η αγγειεκτομή είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση και αποτελεί μια μορφή αντισύλληψης για τους άνδρες. Είναι πολύ ασφαλής και ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη μόνιμη αποτροπή εγκυμοσύνης.

Όλο και περισσότεροι άνδρες επιλέγουν την αγγειεκτομή στις μέρες μας. Όμως, είναι μια απόφαση που απαιτεί επίγνωση και υπευθυνότητα. Δε συνιστάται για νέους άνδρες που δεν έχουν σύντροφο ή όσους περνούν κρίση στη σχέση τους.

Ένας άνδρας θα πρέπει να κάνει αγγειεκτομή μόνο εφόσον είναι απόλυτα σίγουρος πως δε θέλει να γίνει βιολογικός πατέρας στο μέλλον. Πρόκειται για μια, σχετικά, μόνιμη κατάσταση και έτσι η απόφαση απαιτεί προσεκτική σκέψη.

Τι είναι μια αγγειεκτομή;

Άνδρας με πόνο

Η αγγειεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ένας χειρούργος κόβει τους σπερματικούς πόρους. Αυτοί οι πόροι μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις στην ουρήθρα. Ο γιατρός τους κόβει ώστε να μην εκτελούν τη λειτουργία τους πλέον και έτσι τα σπερματοζωάρια παγιδεύονται στους όρχεις χωρίς να μπορούν να διαφύγουν.

Καθώς τα σπερματοζωάρια δε μπορούν να εξέλθουν του ανδρικού σώματος πλέον, ένας άνδρας με αγγειεκτομή δε μπορεί να καταστήσει έγκυο μία γυναίκα. Η μέθοδος είναι αποτελεσματική στο 99,9% των περιπτώσεων και στην ουσία στειρώνει τους άνδρες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σπερματοζωάριο είναι το κύτταρο που προκαλεί την εγκυμοσύνη μόλις συνδεθεί με το γυναικείο ωάριο. Ένας άνδρας μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές, να εκσπερματώσει και να αποβάλει σπέρμα μετά από μια αγγειεκτομή. Όμως, δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια στο σπέρμα και έτσι δεν είναι δυνατή η γονιμοποίηση.

Η διαδικασία

Πρόκειται για ένα χειρουργείο το οποίο μπορεί να γίνει εύκολα σε μια κλινική ή το ιατρείο ενός γιατρού. Απαιτεί τοπική αναισθησία μονάχα που σημαίνει ότι ο ασθενής είναι ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, χωρίς να νιώθει πόνο. Ο γιατρός θα ξυρίσει και θα καθαρίσει πρώτα το όσχεο, και έπειτα θα χορηγήσει την αναισθησία.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει η αγγειεκτομή: με ή χωρίς τομή. Στην πρώτη περίπτωση, ο χειρούργος κάνει δύο μικρές τομές με το νυστέρι στο άνω τμήμα του όσχεου. Έπειτα κόβει και δένει ή σφραγίζει τα άκρα των σπερματικών πόρων και κλείνει την πληγή με ράμματα.

Στην αγγειεκτομή χωρίς τομή, ο γιατρός εντοπίζει τους σπερματικούς πόρους και έπειτα χορηγεί αναισθητικό. Στη συνέχεια, κάνει μια μικρή τρύπα στο όσχεο, συνδέει τους αγωγούς και κόβει ένα τμήμα τους. Τέλος, σφραγίζει την οπή με ράμματα.

Αγγειεκτομή: Πριν και μετά

Ασθενής υποβάλλεται σε επέμβαση

Συνήθως, αυτός ο τύπος επέμβασης απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία. Περιλαμβάνει τον έλεγχο πρόσληψης φαρμάκων και τη μείωση ή παύση όσων μπορούν να αποτρέψουν την πήξη του αίματος. Αυτό γίνεται συνήθως 10 ημέρες πριν την επέμβαση.

Μετά την επέμβαση, οι άνδρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν σπασουάρ για τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις ημέρες. Ίσως υπάρξουν μελανιές και φλεγμονή, αλλά συνήθως εξαφανίζονται μία ή δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τυπικά, ένας άνδρας μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του μέσα σε 3 με 7 ημέρες.

Πρόκειται για μια πολύ ασφαλή επέμβαση, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι. Η φυσιολογική δυσφορία περιλαμβάνει πόνο και φλεγμονή τα οποία μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο με παυσίπονα ή βάζοντας πάγο στην περιοχή. Αν ο πόνος είναι έντονος θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει μόλυνση, αλλά αυτή μπορεί να ελεγχθεί με αντιβιοτικά. Ο πυρετός είναι ένα σημάδι λοίμωξης και απαιτεί άμεση ιατρική επέμβαση. Το ίδιο ισχύει για την αιμορραγία ή την υπερβολική φλεγμονή.

Τι να λάβετε υπόψιν σας

Η αγγειεκτομή δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του άνδρα και όποιος υποβληθεί στην επέμβαση μπορεί να συνεχίσει το σεξ μετά από μία ή δύο εβδομάδες. Όμως, τους πρώτους τρεις μήνες υπάρχει ακόμη πιθανότητα εγκυμοσύνης. Έτσι, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους εκείνη την περίοδο.

Αυτή η επέμβαση είναι αναστρέψιμη ορισμένες φορές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ισχύει αυτό. Η αναστροφή της είναι ακριβή και περίπλοκη, αλλά η επιτυχία της δεν είναι εγγυημένη. Ομοίως, σημειώστε πως παρότι πρόκειται για μια μέθοδο αντισύλληψης, δεν προλαμβάνει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έτσι, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά όταν έχετε νέους συντρόφους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Romero Pérez, P., Merenciano Cortina, F. J., Rafie Mazketli, W., Amat Cecilia, M., & Martínez Hernández, M. (2004). La vasectomía: estudio de 300 intervenciones. Revisión de la literatura nacional y de sus complicaciones. Actas urológicas españolas, 28(3), 175-214.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.