Υγιεινή γουανάμπανα για το ανοσοποιητικό και το συκώτι

Η τακτική κατανάλωση γουανάμπανα είναι ένας υγιεινός τρόπος υποστήριξης των λειτουργιών του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης.
Υγιεινή γουανάμπανα για το ανοσοποιητικό και το συκώτι

Τελευταία ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου, 2019

Εκατό γραμμάρια από την υγιεινή γουανάμπανα περιέχουν το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C ενώ επίσης βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Η γουανάμπανα (annona muricata) είναι ένα τροπικό φρούτο που μεγαλώνει στο δέντρο graviola. Η κατανάλωση γουανάμπανα έχει πολλές ωφέλειες για το σώμα σας.

Έχει υπέροχη, πικρή γεύση και έχει γίνει το κύριο συστατικό σε αρκετά γλυκίσματα και λιχουδιές. Χρησιμοποιείται επίσης σε χυμούς, smoothies και σε πολλά άλλα υγιεινά ροφήματα.

Σύμφωνα με την ιστορία της, τα αρχαία χρόνια καλλιεργούνταν από αυτόχθονες μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς. Χρησιμοποιούνταν πολλά μέρη του φυτού, από τα φύλλα μέχρι τους σπόρους, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.

Σήμερα, η υγιεινή γουανάμπανα είναι διαθέσιμη σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο και κατατάσσεται ως μία από τις πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν επειδή είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικές ουσίες.

Σήμερα θα μιλήσουμε λεπτομερώς για τις ωφέλειές της, έτσι ώστε να αγοράσετε οπωσδήποτε μία την επόμενη φορά που θα πάτε στην αγορά. Απολαύστε τη!

Η διατροφική αξία της γουανάμπανα

Η γουανάμπανα αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη ασθενειών.

Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5 και Β6), σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Περιέχει μικρότερες ποσότητες αμινοξέων, ακετονενίνης (στα φύλλα), αλκαλοειδών, γαλακτομανάνης και γλυκοσίδης. Για την χημική σύσταση και τα ενεργά συστατικά της γουανάμπανα γράφει σε μελέτη του ο Delahaye, A. R..

Όλες αυτές οι ουσίες κάνουν τη γουανάμπανα ένα από τα ισχυρότερα αντικαρκινικά φρούτα στον κόσμο. Μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι το εκχύλισμα γουανάμπανα, που προέρχεται από τα φύλλα του συγκεκριμένου φυτού, καταστέλλει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα χάρη στην κυτταροτοξική δράση του.

Και σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, διευκολύνει επίσης την πέψη, ρυθμίζοντας την εντερική χλωρίδα, προστατεύοντας το συκώτι.

Υγιεινή γουανάμπανα για το ανοσοποιητικό σύστημα

Υγιεινή γουανάμπανα για το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ουσίες που περιέχονται στη γουανάμπανα συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσοποιητικής αντίδρασης του σώματος για τη μείωση της εμφάνισης ιογενών νόσων ή λοιμώξεων.

Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην υψηλή της περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.  Αυτή, μαζί με άλλες ουσίες, λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό. Μπορεί να προστατέψει από τις ελεύθερες ρίζες του περιβάλλοντος, οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Κάθε 100 γραμμάρια γουανάμπανα εξασφαλίζουν μέχρι και 20 mg βιταμίνης C από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των 60 mg.

Προστατεύει το συκώτι

Η τακτική κατανάλωση γουανάμπανα είναι ένας υγιεινός τρόπος υποστήριξης των λειτουργιών του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στον καθαρισμό των συγκεκριμένων οργάνων. Αυτό βοηθάει στην πέψη των λιπών, συνεισφέροντας στη βέλτιστη λειτουργία των οργάνων.

Φροντίζει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Υγιεινή γουανάμπανα για την οστεοπόρωση

Αυτό το νόστιμο φρούτο είναι σημαντική πηγή φωσφόρου και ασβεστίου, που είναι απαραίτητα μέταλλα για καλή υγεία των οστών και των δοντιών.

Συνιστάται ιδιαίτερα για γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο προστασίας από την απώλεια οστικής μάζας, που μπορεί να προκληθεί λόγω μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων.

Διαβάστε σχετικά: 6 φυσικά προϊόντα για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση

Ισχυρή αντικαρκινική τροφή

Σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ότι η γουανάμπανα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και συστατικά που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν διάφορα είδη καρκίνου.

Το εκχύλισμα των φύλλων της γουανάμπανα μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματικό στη διακοπή της ανάπτυξης των κακοήθων κυττάρων σε δώδεκα είδη καρκίνου, όπως:

  • Καρκίνος του παχέος εντέρου.
  • Καρκίνος του μαστού.
  • Καρκίνος του προστάτη.
  • Καρκίνος του πνεύμονα.
  • Καρκίνος του παγκρέατος.

Οι συγκεκριμένες ιδιότητες θεωρούνται σήμερα χιλιάδες φορές πιο ισχυρές κατά του καρκίνου συγκριτικά με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Επιπλέον δεν έχουν βρεθεί παρενέργειες, ούτε προκαλούνται βλάβες σε υγιή κύτταρα.

Δείτε το άρθρο: Ο καρκίνος μπορεί τώρα να εντοπιστεί με εξετάσεις αίματος

Αυξημένη ενέργεια

Υγιεινή γουανάμπανα για αυξημένη ενέργεια

Η κατανάλωση γουανάμπανα μπορεί να αποτελέσει θαυμάσια υγιεινή πηγή ενέργειας. Έτσι δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιείτε εμπορικά προϊόντα αύξησης της ενέργειας, τα οποία περιέχουν πολλές ερεθιστικές χημικές ουσίες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υγιεινή γουανάμπανα περιέχει σημαντική ποσότητα φρουκτόζης, μιας φυσικής γλυκαντικής ουσίας που περιέχεται στα φρούτα και μπορεί να ενεργοποιεί το σώμα σε φυσικό και διανοητικό επίπεδο.

Προστατεύει το νευρικό σύστημα

Χάρη στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φρούτο αυτό είναι θαυμάσιο για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και για την προστασία των νεύρων.

Η βιταμίνη Β2 βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος αλλά και υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.

Γνωρίζατε ότι είναι τόσο καλό να τρώτε γουανάμπανα; Τώρα που σας μιλήσαμε γι’αυτές τις βασικές ωφέλειες, ελπίζουμε να την καταναλώνετε πιο συχνά.

Λόγω του μεγέθους της, είναι ιδανική για όλη την οικογένεια και η γεύση της ταιριάζει σε πολλά διαφορετικά είδη συνταγών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Correa Gordillo, J., Ortiz, D., Larrahondo, J. E., Sánchez Mejía, M., & Pachón, H. (2012). Actividad antioxidante en guanábana (Annona muricata l.): Una revisión bibliográfica. Boletin Latinoamericano y Del Caribe de Plantas Medicinales y Aromaticas.
  • Patricia Vit, B. S. y E. M. P.-P. (2014). COMPOSICIÓN QUÍMICA Y ACTIVIDAD ANTIOXIDANTE DE PULPA, HOJA Y SEMILLA DE GUANÁBANA Annona muricata L. Red de Revistas Científicas de América Latina, El Caribe, España y Portugal Proyecto.
  • Ávila de Hernández, R., Pérez de Camacaro, M., Giménez, A., & Hernández Caraballo, E. (2012). La guanábana: Una materia prima saludable para la industria de alimentos y bebidas. Revista Digital de Investigación y Postgrado de La Universidad Nacional Experimental Politécnica “Antonio José de Sucre.”
  • González-Palomares, S., Hernández-Estrada, A., & González-Sanchez, H. M. (2015). Guanábana (Annona muricata L.) en polvo secado por aspersión. Reaxión. Ciencia y Tecnología Universitaria.
  • Delahaye†, A. R. y E. P. de. (2011). Composición química y compuestos bioactivos presentes en pulpas de piña, guayaba y guanábana. Interciencia. https://doi.org/10.1038/sj.bmt.1703741

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.