Enterogermina: Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται αυτό το προβιοτικό;

Το μικροβιόκοσμο του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης. Αν και μπορεί να επηρεαστεί για διάφορους λόγους, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας σας.
Enterogermina: Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται αυτό το προβιοτικό;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Ανάμεσα στα διάφορα προβιοτικά που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην αναγέννηση του εντερικού μικροβιόκοσμου βρίσκουμε το Enterogermina ®. Αποτελείται από σπόρια του βακτηρίου Bacillus clausii.

Διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή και συνιστάται για να βοηθήσει στη θεραπεία της διάρροιας που προκαλείται από λοιμώξεις. Ωστόσο, η χρήση του εξετάζεται και για άλλα προβλήματα υγείας, όπως δηλητηριάσεις ή αντιδράσεις σε φάρμακα.

Στη συνέχεια, θα γνωρίσουμε αναλυτικότερα τι είναι τα προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένου του Enterogermina®. Θα σας πούμε επίσης πώς να το παίρνετε και τη συνιστώμενη δοσολογία του.

Διάρροια και εντερικός μικροβιόκοσμος

Ο όρος μικροβιόκοσμος χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στις διάφορες κοινότητες μικροοργανισμών που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα, είτε στο δέρμα είτε στους βλεννογόνους. Για παράδειγμα, εκείνες του πεπτικού συστήματος.

Ειδικότερα, ο εντερικός μικροβιόκοσμος εκτιμάται ότι αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, που ανήκουν σε περίπου 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Παίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη διατροφή, ως “μεταβολικό όργανο”. Ωστόσο, διερευνώνται και άλλες λειτουργίες τους, όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα και τη φλεγμονή.

Σύμφωνα με μελέτες επί του θέματος, ο εντερικός μικροβιόκοσμος μπορεί να επηρεαστεί όταν υπάρχει διάρροια, αλλά και από τη διαρκή κατανάλωση αντιβιοτικών. Σε αυτό το σημείο μπαίνουν στο παιχνίδι τα προβιοτικά.

Enterogermina: Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται αυτό το προβιοτικό;
Η έντονη διάρροια εξαλείφει τη φυσιολογική βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου, περιπλέκοντας την επακόλουθη ανάρρωση.

Τι είναι το Enterogermina® και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;

Η διαφορά μεταξύ πρεβιοτικών και προβιοτικών είναι ότι τα πρεβιοτικά είναι η τροφή του μικροβιόκοσμου, ενώ τα προβιοτικά είναι ένα είδος φαρμάκου που αποτελείται βασικά από βακτήρια. Δηλαδή, καταναλώνουμε ή προσλαμβάνουμε ζωντανά βακτήρια.

Μεταξύ αυτών των φαρμάκων είναι και το Enterogermina ®. Το κύριο συστατικό του είναι τα σπόρια του Bacillus clausii. Αυτοί οι μικροοργανισμοί σε σχήμα ράβδου βρίσκονται συχνά στο έδαφος, αλλά δεν θεωρούνται παθογόνοι.

Σε μία κάψουλα αυτού του φαρμάκου υπάρχουν δισεκατομμύρια σπόρια, τα οποία μπορούν να αντισταθούν στο οξύ του στομάχου και να περάσουν στο έντερο. Μόλις φτάσουν εκεί, αναπτύσσονται, δημιουργώντας νέα βακτήρια, τα οποία προσκολλώνται στα τοιχώματα, προστατεύοντας τον βλεννογόνο.

Εξαιτίας αυτού, το  Enterogermina® χορηγείται για τη βελτίωση της υγείας του εντερικού ιστού, όταν αυτός έχει προσβληθεί από διάφορες αιτίες. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη του.

Οφέλη του Enterogermina ®

Παρά την πρόοδο της φαρμακευτικής έρευνας και τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η διάρροια εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων σήμερα, κυρίως για τα παιδιά.

Ωστόσο, η έρευνα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα του Enterogermina ® στη μείωση των συχνών και υδαρών κενώσεων, όταν η αιτία είναι μολυσματικής προέλευσης. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία άλλων τύπων διάρροιας που σχετίζονται με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα, τη δηλητηρίαση, τις χημειοθεραπείες ή τα αντιβιοτικά.

Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και όταν ο εντερικός μικροβιόκοσμος επηρεάζεται από την έντονη άσκηση. Επιπλέον, αυτό το προβιοτικό έχει θετική ανοσοτροποποιητική δράση, διεγείροντας την παραγωγή ανοσοσφαιρινών.

Το Enterogermina ® προάγει τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο έντερο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διαδικασίας της πέψης. Άλλα οφέλη του για την υγεία βρίσκονται υπό διερεύνηση:

 • Για τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών του φαρμάκου για την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
 • Θεραπεία υποτροπιάζουσων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδίως σε παιδιατρικούς ασθενείς.
 • Διαχείριση συμπτωμάτων της αλλεργίας στη γύρη σε παιδιά.
 • Βελτίωση της υγείας του κολπικού μικροβιόκοσμου.
 • Βοήθεια στη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Πώς να πάρετε το Enterogermina ®

Το Enterogermina ® είναι ένα διαυγές, παχύρρευστο υγρό με ελαφρώς αλμυρή γεύση. Συνήθως διατίθεται σε μικρά πλαστικά δοχεία, παρόμοια με αμπούλες.

Καταναλώνεται από το στόμα, απευθείας από το δοχείο. Μπορεί να αραιωθεί σε νερό ή άλλα ροφήματα, είτε πρόκειται για χυμό, γάλα ή τσάι.

Δεν αραιώνεται στον καφέ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια κανονική μορφή που περιέχει 2000 εκατομμύρια Bacillus clausii, ενώ μια άλλη, που ονομάζεται Plus, η οποία έχει διπλάσια ποσότητα. Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία του ατόμου, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή η συγκέντρωση του προϊόντος.

Όσον αφορά τις δοσολογίες, συνιστώνται τα ακόλουθα:

 • Ενήλικες: Ανά ημέρα, 2 έως 3 δόσεις των 2000 εκατομμυρίων.
 • Παιδιά: 1 έως 2 δόσεις ανά ημέρα. Στην περίπτωση της δοσολογίας Plus, μία δόση ανά ημέρα.

Θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 4 ώρες μεταξύ κάθε λήψης. Δεν είναι απαραίτητο να τα λαμβάνετε με άδειο στομάχι. Εάν λαμβάνονται ταυτόχρονα αντιβιοτικά, θα πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα μεταξύ κάθε φαρμάκου.

Enterogermina: Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται αυτό το προβιοτικό;
Μερικές φορές, οι γιατροί συνταγογραφούν ένα προβιοτικό για να συνοδεύουν τη λήψη αντιβιοτικών που είναι ικανά να μεταβάλλουν την εντερική χλωρίδα.

Παρενέργειες και αντενδείξεις

Το Enterogermina ® δεν προκαλεί συνήθως ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί ορισμένες παρενέργειες, ιδίως σε ασθενείς που είναι ευαίσθητοι στο προϊόν. Αυτές περιλαμβάνουν ερεθισμό, κνησμό και κοκκίνισμα του δέρματος.

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν ήδη αναφερθεί σε άτομα με υπερευαισθησία. Ως εκ τούτου, μπορεί να καταναλωθεί από παιδιά, καθώς και από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Ωστόσο, παρόλο που πρόκειται για ένα προϊόν που μπορεί να αγοραστεί χωρίς ιατρική συνταγή, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • García J, Alzate J, Hoyos J, Cristancho E. Bacteremia after Bacillus clausii administration for the treatment of acute diarrhea: A case report. Biomed.  2021;  41(Suppl 2): 13-20.
 • Ianiro G, Rizzatti G, Plomer M,  et al. Bacillus clausii for the treatment of acute diarrhea in children: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2018; 10(8): 1074. doi:10.3390/nu10081074.
 • Mariño G, Núñez V, Barreto P. Microbiota, probióticos, prebióticos y simbióticos. Rev Acta Médica. 2016; 17(1). Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=68527.
 • Marseglia G, Tosca M, Cirillo I, et al. Efficacy of Bacillus clausii spores in the prevention of recurrent respiratory infections in children: a pilot study. Ther Clin Risk Manag. 2007; 3(1):13-17.
 • Plomer M, Iii Perez M, Greifenberg DM. Effect of Bacillus clausii Capsules in Reducing Adverse Effects Associated with Helicobacter pylori Eradication Therapy: A Randomized, Double-Blind, Controlled Trial. Infect Dis Ther. 2020; 9(4): 867-878.
 • Senesi S, Celandroni F, Tavanti A, Ghelardi E. Molecular characterization and identification ofbacillus clausii strains marketed for use in oral bacteriotherapy. ASM Journals Applied and Environmental Microbiology. 2001; 67(2): https://journals.asm.org/doi/full/10.1128/AEM.67.2.834-839.2001.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.