Η Bindi Irwin μιλάει για τη ζωή της με την ενδομητρίωση

Η Bindi Irwin υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την ενδομητρίωσή της και έστειλε ένα μήνυμα για όλες τις γυναίκες που περνούν το ίδιο πράγμα.
Η Bindi Irwin μιλάει για τη ζωή της με την ενδομητρίωση
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 05 Απριλίου, 2023

Η νεαρή Αυστραλή και περιβαλλοντολόγος, Bindi Irwin, εκμεταλλεύτηκε την προβολή της στο Twitter για να μιλήσει για την ενδομητρίωση που τη συνοδεύει εδώ και μια δεκαετία. Σε ηλικία 24 ετών, η τραγουδίστρια και χορεύτρια έδωσε λεπτομέρειες για την ταλαιπωρία της και τα συμπτώματα που αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής της.

Η ακραία κόπωση, η ανεξήγητη κούραση και ο πόνος είναι σημάδια που μεταφράζονται σε ευερεθιστότητα, χαμηλή παραγωγικότητα και απουσία από την εργασία λόγω της διαταραχής. Οι γυναίκες με αυτή τη νόσο έχουν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που εμποδίζει τα σχέδιά τους.

Επιπλέον, η ενδομητρίωση μπορεί να υποδιαγνωσθεί. Πολλές ασθενείς περνούν από γιατρούς και κλινικές χωρίς να βρίσκουν ακριβή διάγνωση, καθυστερώντας έτσι την κατάλληλη προσέγγιση. Πράγματι, το ταξίδι της Irwin δεν ήταν χωρίς αυτές τις αντιξοότητες:

Για 10 χρόνια πάλευα με ανυπέρβλητη κόπωση, πόνο και ναυτία. Ένας γιατρός μου είπε ότι ήταν απλώς κάτι που αντιμετωπίζεις ως γυναίκα και τα παράτησα εντελώς, προσπαθώντας να επιβιώσω από τον πόνο.

~ Bindi Irwin's Twitter ~

Αυτές οι εμπειρίες προσθέτουν τραύμα στο φυσικό γεγονός. Υπάρχει πόνος που δεν αναγνωρίζεται και εμφανίζονται συγκεχυμένες αισθήσεις, σε σημείο να σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει λύση ή ότι η κατάσταση είναι μια “φυσική συνέπεια” του να είσαι γυναίκα.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η κατάσταση αυτή συνίσταται στην ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός της μήτρας. Το ενδομήτριο είναι το πιο εσωτερικό στρώμα της μήτρας, καθώς είναι το τμήμα που αποβάλλεται κατά την έμμηνο ρύση και το τμήμα που θα δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο όταν ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη.

Καθώς αναπτύσσεται εκτός της φυσικής του θέσης, ο κύκλος της αιμορραγίας εμφανίζεται σε σημεία που είναι μη φυσιολογικά για την ανθρώπινη ανατομία. Ως εκ τούτου, υπάρχει πόνος στις περιοχές όπου βρίσκεται ο έκτοπος ιστός.

Βρίσκεται συνήθως στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες.

Αυτή η θέση στην πύελο, έξω από τη μήτρα, είναι η αιτία της έντονης δυσφορίας που εμφανίζεται σχεδόν μία φορά το μήνα στις ασθενείς. Το έκτοπο ενδομήτριο φλεγμαίνει από την ορμονική δράση και μάλιστα αιμορραγεί, σαν να βρισκόταν πράγματι μέσα στη μήτρα.

Το πρόβλημα είναι ότι μεσοπρόθεσμα η φλεγμονή επηρεάζει και τους γύρω ιστούς. Δηλαδή, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες συσσωρεύουν υγρό, διογκώνονται, προσπαθούν να επουλωθούν μετά από κάθε έμμηνο κύκλο και παράγουν περίσσεια ινώδους ιστού. Αυτός ο ιστός προκαλεί συμφύσεις μέσα στην πύελο και οδηγεί σε υπογονιμότητα στις γυναίκες.

Ciclos menstruales dolorosos por endometriosis.
Ο πόνος που δημιουργείται από την ενδομητρίωση είναι πολύ έντονος και ανασταλτικός.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 πράγματα που επηρεάζουν την υγεία των ωοθηκών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης από τα οποία πάσχει η Bindi Irwin;

Η Irwin σχολίασε ότι η κόπωση, ο πόνος και η ναυτία ήταν τα πιο ανασταλτικά συμπτώματα για εκείνη. Σε γενικές γραμμές, οι εκδηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται κάθε μήνα, σύμφωνα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο και τη διέγερση των γυναικείων ορμονών.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι τα εξής:

  • Δυσμηνόρροια: πρόκειται για τον πόνο που εμφανίζεται με την έμμηνο ρύση, αλλά με υπερβολικό τρόπο. Σε σημείο που να αναγκάζει τη γυναίκα να ξεκουραστεί.
  • Δυσπαρευνία: πρόκειται για τον πόνο που εμφανίζεται κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Δυσουρία: ορισμένες γυναίκες αναφέρουν δυσφορία κατά την ούρηση. Ειδικά εκείνες που έχουν αναπτύξει ινώδεις συμφύσεις γύρω από την ουροδόχο κύστη.
  • Κόπωση: κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να αισθάνονται έντονη κόπωση που τις αναγκάζει να ξεκουραστούν. Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί να υπάρχει ανεπαίσθητη αιμορραγία λόγω της λανθασμένης τοποθέτησης ενδομητρικού ιστού. Αυτό θα οδηγούσε σε αναιμία και, μαζί με αυτήν, σε κόπωση.
  • Αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου: Η φλεγμονή που είναι συνυφασμένη με τη διαταραχή και η εγγύτητα του έκτοπου ιστού στον πεπτικό σωλήνα ευνοούν την αλλαγή των ρυθμών εκκένωσης. Υπάρχουν ασθενείς με διάρροια και άλλοι με χρόνια δυσκοιλιότητα. Η ναυτία και ο έμετος δεν είναι σπάνια.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πόνος στα οστά: συμβουλές και θεραπείες.

Η Bindi Irwin και η εγχείρησή της για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης

Σε ανάρτησή της στο Instagram, η Bindi Irwin έδειξε τον εαυτό της φρεσκοχειρουργημένο για την ενδομητρίωσή της, στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Στη συνέχεια, έκανε ένα ποστ στο Twitter για να διηγηθεί τις περιπέτειες με την πάθησή της εδώ και 10 χρόνια.

Στον απολογισμό της, η νεαρή Αυστραλή αναφέρεται ότι οι γιατροί αφαίρεσαν πολλές εστίες έκτοπου ενδομητρικού ιστού. Και μάλιστα έκπληκτοι την ρώτησαν πώς κατάφερε να ζήσει όλο αυτό το διάστημα με μια τέτοια διασπορά κυστών μέσα στο σώμα της.

Η χειρουργική επέμβαση για την ενδομητρίωση είναι μια επιλογή που πρέπει να αξιολογείται με τον θεράποντα ιατρό και ανάλογα με την ηλικία και τις προοπτικές γονιμότητας της ασθενούς. Όταν δεν υπάρχει επιθυμία σύλληψης στο μέλλον και τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, είναι δυνατόν να αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος του πυελικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των προσβεβλημένων ωοθηκών.

Ωστόσο, σε νεαρές ασθενείς που επιθυμούν να μείνουν έγκυες, πραγματοποιείται μια πιο συντηρητική και έγκαιρη χειρουργική επέμβαση. Οι εστίες του έκτοπου ιστού αναζητούνται και αφαιρούνται μία προς μία. Με τον τρόπο αυτό, η μήτρα και οι ωοθήκες διατηρούνται, ώστε να είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η κύηση.

Η Bindi Irwin υποβλήθηκε σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσής της. Στην αφήγησή της για τα γεγονότα, αναφέρει την αφαίρεση 37 κυστών. Μία από αυτές ήταν ένα ενδομητρίωμα, που είναι ένας μεγαλύτερος, σκούρος καφέ σχηματισμός γεμάτος υγρό.

Μετά την επέμβαση, η θεραπεία συνήθως δεν ολοκληρώνεται. Οι γιατροί υποδεικνύουν τη συνέχιση της προσέγγισης με φαρμακευτική αγωγή, σχεδόν πάντα βασισμένη σε ορμονικές θεραπείες. Χορηγούνται τα κλασικά αντισυλληπτικά, καθώς και αγωνιστές και ανταγωνιστές της ορμόνης που απελευθερώνει γοναδοτροπίνες και της προγεστερόνης.

Cirugía por endometriosis.
Η χειρουργική επέμβαση για αυτή τη διαταραχή μπορεί να είναι λαπαροσκοπική, γεγονός που μειώνει τον μετεγχειρητικό χρόνο.

Το μήνυμα ελπίδας μιας νεαρής γυναίκας

Πολλές νεαρές γυναίκες ζουν με ενδομητρίωση, όπως η Bindi Irwin, χωρίς να το γνωρίζουν ή περιμένοντας μια ακριβή διάγνωση. Το μήνυμα της ακτιβίστριας από την Αυστραλία είναι ένα μήνυμα ελπίδας για τις πάσχουσες.

Υπάρχουν τρόποι πρόσβασης σε νέες και αποτελεσματικές θεραπείες. Αλλά για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την πάθηση και να προσεγγίσουμε τους επαγγελματίες υγείας που ενδιαφέρονται να δώσουν λύση στις ασθενείς τους.

Γνωρίζουμε όλο και περισσότερα για την ενδομητρίωση. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτευχθούν ίσες ευκαιρίες για τις ασθενείς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Agarwal, S. K., Chapron, C., Giudice, L. C., Laufer, M. R., Leyland, N., Missmer, S. A., … & Taylor, H. S. (2019). Clinical diagnosis of endometriosis: a call to action. American journal of obstetrics and gynecology220(4), 354-e1.
  • Araya, N. M. U. (2019). Actualización en los puntos clave de la endometriosis. Revista Médica Sinergia4(05), 35-43.
  • Kho, R. M., Andres, M. P., Borrelli, G. M., Neto, J. S., Zanluchi, A., & Abrão, M. S. (2018). Surgical treatment of different types of endometriosis: Comparison of major society guidelines and preferred clinical algorithms. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology51, 102-110.
  • Ramin-Wright, A., Schwartz, A. S. K., Geraedts, K., Rauchfuss, M., Wölfler, M. M., Haeberlin, F., … & Leeners, B. (2018). Fatigue–a symptom in endometriosis. Human reproduction33(8), 1459-1465.
  • Quintero, M. F., Vinaccia, S., & Quiceno, J. M. (2017). Endometriosis: Aspectos Psicologicos. Revista chilena de obstetricia y ginecología82(4), 447-452.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.