Τα κύρια επακόλουθα και οι συνέπειες της απιστίας

Η απιστία μπορεί να επηρεάσει βαθιά το σύντροφό σας, το όραμά του για τον εαυτό του, την ικανοποίησή του από τη ζωή και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με τους άλλους. Λοιπόν, θα σας μιλήσουμε για τις κύριες συνέπειες της απιστίας εδώ.
Τα κύρια επακόλουθα και οι συνέπειες της απιστίας
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Όλοι υποθέτουμε ότι στις μονογαμικές σχέσεις υπάρχει μια συμφωνία, σιωπηρή ή ρητή, αποκλειστικότητας. Γνωρίζουμε ότι η εμπιστοσύνη είναι βασική σε ένα ζευγάρι και ότι δεσμευόμενοι σε έναν συναισθηματικό σύντροφο δεχόμαστε να φροντίζουμε και να προστατεύουμε τα συναισθήματά του. Για το λόγο αυτό, είναι προφανές ότι η εξαπάτηση μπορεί να δημιουργήσει βαθύ πόνο στον άλλον. Πόσο μακριά όμως φτάνουν οι συνέπειες της απιστίας;

Αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται να εξετάζουμε αρκετά σοβαρά, αν και η απιστία είναι μια πραγματικότητα. Περίπου το 30% του πληθυσμού παραδέχεται ότι έχει απιστήσει στον σύντροφό του και με την έλευση των νέων τεχνολογιών η τάση αυτή μπορεί να είναι αυξητική. Αυτό δείχνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες αυτού του είδους της προδοσίας.

Οι σοβαρές συνέπειες της απιστίας

Η απιστία επηρεάζει τη ζωή του απατημένου, αλλά και των παιδιών, και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Ο καθορισμός του τι συνιστά απιστία και τι όχι δεν είναι πάντα απλός. Στην πραγματικότητα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αξίες, τις προσδοκίες και τις πεποιθήσεις του κάθε ατόμου και του κάθε ζευγαριού. Για ορισμένους, η απιστία υπάρχει μόνο αν γίνεται σεξ με πρόσωπο άλλο από τον σύντροφο ενώ για άλλους, η συναισθηματική οικειότητα ή η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου αποτελεί ήδη απιστία.

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση ότι ο σύντροφος έχει προδώσει την εμπιστοσύνη που του έχουμε δείξει πυροδοτεί μια σειρά από επώδυνες διεργασίες σε ψυχολογικό επίπεδο. Αυτές δεν επιδρούν μόνο στην αμεσότητα του βραχυπρόθεσμου χρόνου, αλλά μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεταξύ των κυριότερων είναι οι εξής:

Αυτοαξιολόγηση και απώλεια αυτοεκτίμησης

Μία από τις πρώτες αντιδράσεις που εμφανίζονται σε όσους έχουν πέσει θύματα απιστίας είναι η αμφισβήτηση του εαυτού τους: Τι έκανα λάθος για να συμβεί αυτό, δεν είμαι αρκετή, τι έχει λείψει στον σύντροφό μου, γιατί ο άλλος είναι καλύτερος…. Όλες αυτές οι ερωτήσεις επιτίθενται άμεσα στις αξίες του ατόμου και πλήττουν βαθιά την αυτοεκτίμησή του. Το άτομο αρχίζει να υποτιμά τον εαυτό του, να αισθάνεται κατώτερο και ανεπαρκές και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Σίγουρα θα σας αρέσει αυτό το άρθρο: Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν παραδέχονται τα λάθη τους;

Ενοχή και ντροπή

Αν και θα περίμενε κανείς ότι ο απατημένος θα ένιωθε ντροπή και ενοχή, στην πραγματικότητα ο απατημένος συχνά βιώνει επίσης μεγάλες δόσεις αυτών των συναισθημάτων. Κατά κάποιο τρόπο, μπορεί να αισθάνεται ότι αυτό που συνέβη είναι μια προσωπική αποτυχία, ότι είναι δική του ευθύνη και ότι αν οι άνθρωποι γύρω του το μάθαιναν, θα ήταν εκείνος που θα γελοιοποιούνταν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, απόκρυψη και καταπίεση των συναισθημάτων. Το άτομο μπορεί να μην επιτρέπει στον εαυτό του να εκφράσει τη δυσαρέσκεια ή την απογοήτευσή του, προκειμένου να αποφύγει την κριτική και την καταδίκη από τους άλλους. Έτσι, το να ζει στη σιωπή και να αρνείται στον εαυτό του τη συναισθηματική εκτόνωση αυξάνει μόνο τη δυσφορία.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Μία από τις πιο προφανείς συνέπειες της απιστίας είναι η απώλεια εμπιστοσύνης. Αυτή η αμοιβαία ασφάλεια που με τόσο κόπο οικοδομήθηκε καταρρέει εντελώς μπροστά στην απάτη και το θύμα βυθίζεται στην αβεβαιότητα.

Όλα όσα νόμιζες ότι ήξερες και γνώριζες για τον σύντροφό σου και τη σχέση πρέπει τώρα να επανεξεταστούν μέσα από ένα άλλο πρίσμα και όλες οι βεβαιότητες και οι αλήθειες που έκαναν τη σχέση στέρεη καθίστανται άνευ σημασίας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην απόφαση να τερματίσουν οριστικά τη σχέση, επειδή δεν είναι σε θέση (ή δεν θέλουν) να εμπιστευτούν ξανά το άτομο που τους πρόδωσε. Ακόμη και στις περιπτώσεις που αποφασίζουν να συνεχίσουν και να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τη ζημιά, η έλλειψη εμπιστοσύνης γίνεται ένα τεράστιο βάρος που δεν ξεπερνιέται πάντα.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η δυσπιστία μπορεί να επεκταθεί και σε μελλοντικές σχέσεις. Ο συναισθηματικός αντίκτυπος που προκαλείται από την εξαπάτηση μπορεί να οδηγήσει το θύμα να γίνει καχύποπτο και δύσπιστο και να δείξει δυσπιστία στις μελλοντικές σχέσεις. Έτσι, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές.

Θυμός, δυσαρέσκεια και αγανάκτηση

¿Se debe contar una infidelidad?
Η απιστία μπορεί να δημιουργήσει κάθε είδους αντιδράσεις, όπως θυμό ή ακόμη και κατάθλιψη.

Ο θυμός και η οργή είναι πολύ παρόντα συναισθήματα όταν ανακαλύπτεται η απιστία. Ιδιαίτερα στην αρχή, μπορούν να καταβάλουν εντελώς το θύμα. Αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορεί να παγιωθούν και να περιορίσουν το μέλλον του ατόμου. Το να κουβαλά κανείς το βάρος του μίσους και της μνησικακίας εμποδίζει το θύμα από την ανάρρωση και την αναζήτηση της ευτυχίας. Εμποδίζει την επούλωση και μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία νέων δεσμών.

Αν συνεχίσετε με τον σύντροφό σας μετά την απιστία, η μνησικακία και η αγανάκτηση μπορεί να επιβαρύνουν την καθημερινότητά σας, περιορίζοντας τις εκδηλώσεις στοργής, την εποικοδομητική επικοινωνία και τη σεξουαλικότητα. Αυτό απλώς διευρύνει το ήδη υπάρχον χάσμα μεταξύ των δύο και αυξάνει τη δυσαρέσκεια για το δεσμό.

Άγχος και κατάθλιψη

Τέλος, μεταξύ των συνεπειών της απιστίας συγκαταλέγονται και διάφορες ψυχολογικές διαταραχές. Τα θύματα της απιστίας συχνά βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους λόγω της αβεβαιότητας στην οποία βυθίζονται και μπορεί να αναπτύξουν καταθλιπτική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονικό ιδεασμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο συναισθηματικός αντίκτυπος της απιστίας είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να προκαλέσει διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Οι συνέπειες της απιστίας δεν επηρεάζουν μόνο το θύμα

Είναι σαφές ότι το άτομο που έχει απατηθεί είναι αυτό που υποφέρει περισσότερο, αλλά δεν είναι το μόνο. Αυτός/Αυτή που έχει κάνει την απιστία μπορεί να αισθάνεται μεγάλη ενοχή, ντροπή και τύψεις. Μπορεί να υποφέρει πάρα πολύ από τη φθορά του δεσμού και τη ζημιά που προκαλείται. Πέρα όμως από αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμη και τα παιδιά του ζευγαριού μπορεί να επηρεαστούν από αυτό που έχει συμβεί.

Τα παιδιά μπορεί να αντιληφθούν την αλλαγή στους γονείς τους, να δυσανασχετήσουν με την έλλειψη προσοχής και διαθεσιμότητας, αλλά και να νιώσουν προδομένα και εξαπατημένα. Αυτό μπορεί να τα οδηγήσει στο να γίνουν και αυτά με τη σειρά τους άπιστα ή, αντίθετα, να γίνουν δύσπιστα προς τις δικές τους ενήλικες σχέσεις.

Τελικά, η απιστία επηρεάζει πολλές ζωές και οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι μακροχρόνιες. Επομένως, αν η σχέση δεν είναι ικανοποιητική, αν αισθάνεστε προσωπικές ελλείψεις ή έλλειψη σεβασμού προς τον σύντροφό σας, καλό είναι να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση, το να έχουμε το θάρρος να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να εγκαταλείψουμε τη σχέση, αν δεν είναι πλέον αυτό που θέλουμε, θα είναι πάντα πολύ πιο ώριμο και συναισθηματικά υπεύθυνο από το να προδώσουμε την εμπιστοσύνη του συντρόφου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jauregui, I. (31 de 05 de 2022). El fenómeno de la Infidelidad: Trauma y estrés postraumático. Obtenido de epsys: http://www.eepsys.com/es/el-fenomeno-dela-infidelidad-trauma-y-estres-postraumatico/
  • Hernández, J., Bartolo, M. Á., González, K. G. & Hernández, E. E. (2018). Redes sociales, sexualidad 2.0 e infidelidad 2.0. Revista Cognosis. ISSN 2588-05783(3), 1-10.
  • Gándara, M. (2011). Sentido de vida en mujeres víctimas de infidelidad (Doctoral dissertation, Tesis de pregrado). Universidad Rafael Landívar, Guatemala.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.