5 βήματα για να επαναπρογραμματίσετε το υποσυνείδητό σας

Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε το υποσυνείδητό σας, αλλά μπορείτε να το επαναπρογραμματίσετε ώστε να χρησιμοποιήσετε τη διαίσθησή σας για να οδηγηθείτε σε ένα παρόν όπου μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή στο έπακρο.
5 βήματα για να επαναπρογραμματίσετε το υποσυνείδητό σας
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 08 Αυγούστου, 2023

Μπορεί να σκεφτείτε αμέσως την ψυχανάλυση όταν ακούτε ότι πρέπει να “επαναπρογραμματίσετε το υποσυνείδητό σας”. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ο κινητήριος μοχλός για πολλά από τα πράγματα που κάνουμε. Καθοδηγεί τις καθημερινές μας αντιδράσεις και τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους γύρω μας. Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι μπορείτε να προγραμματίσετε το υποσυνείδητό σας.

Όταν μας συστήνουν ένα νέο άτομο, για παράδειγμα, δεν μας παίρνει πολύ χρόνο για να αξιολογήσουμε γρήγορα αν μας αρέσει ή όχι. Όταν κατεβαίνουμε τις σκάλες και χάνουμε ένα σκαλοπάτι, συνήθως αντιδρούμε σε κλάσματα του δευτερολέπτου για να ξαναβρούμε την ισορροπία μας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουμε αυτόματα και πολλές απαντήσεις που δίνουμε χωρίς να τις αναλύουμε και να τις εκλογικεύουμε. Συνολικά, υπάρχουν πολλές συμπεριφορές που έχουμε και προέρχονται από αυτή την υποσυνείδητη δομή.

Ωστόσο, τι θα λέγατε αν σας λέγαμε ότι υπάρχει τρόπος να μπούμε σε αυτό το μαύρο κουτί του μυαλού μας, προκειμένου να το γνωρίσουμε καλύτερα και ακόμη και να το ελέγξουμε; Το να το κάνετε αυτό θα ήταν ένας απίστευτος τρόπος να ενεργείτε με περισσότερη σιγουριά και λιγότερο φόβο. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να γίνουμε πιο απελευθερωμένοι και πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι.

Το υποσυνείδητό σας είναι ο αυτόματος πιλότος του μυαλού σας

Τίποτα από όσα θα βρείτε στο υποσυνείδητό σας δεν είναι αυθαίρετο ή τυχαίο. Το υποσυνείδητό σας φιλοξενεί την ουσία όλων όσων έχετε περάσει, δει και νιώσει. Είναι ένα είδος “συρταριού με τα σκουπίδια” όπου φυλάσσεται η πυξίδα της ύπαρξής σας και όλα όσα σας έχουν συμβεί.

Όλα όσα έχετε ζήσει αφήνουν ένα συναισθηματικό σημάδι ανάλογα με τον τρόπο που τα έχετε επεξεργαστεί. Ως εκ τούτου, κατασκευάζετε ορισμένους συνειρμούς, σωστούς ή μη, με βάση τα πράγματα που έχετε βιώσει. Για παράδειγμα:

 • Οι άνθρωποι που με κοιτάζουν στα μάτια είναι αξιόπιστοι, επειδή η μητέρα μου με κοίταζε έτσι.
 • Οι άνδρες που αποφεύγουν να με κοιτάζουν όταν μου μιλούν είναι επικίνδυνοι, επειδή ο πρώτος μου φίλος το έκανε αυτό και με πλήγωσε πολύ.

Επομένως, όλα όσα έχετε περάσει αφήνουν ένα σημάδι στο υποσυνείδητό σας. Έτσι, πιθανότατα ερμηνεύετε την πραγματικότητά σας σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχετε αποθηκεύσει.

Το υποσυνείδητό σας είναι αυτό που σας επιτρέπει να αντιδράτε γρήγορα όταν δεν υπάρχει χρόνος να σκεφτείτε τα πράγματα. Υπάρχουν διάφορα πράγματα στα οποία μπορεί να ανταποκριθεί. Για παράδειγμα, το υποσυνείδητό σας μπορεί να αντιδράσει σε διάφορα πράγματα, όπως: “Πρέπει να αποδεχτώ την προσφορά εργασίας;” “Είναι καλή ιδέα να δώσω τον αριθμό τηλεφώνου μου στον καινούργιο μου φίλο;” “Ποιο μονοπάτι πρέπει να ακολουθήσω; Αυτό που πάει αριστερά; Ή, αυτό στα δεξιά;”

Λόγοι για να επαναπρογραμματίσετε το υποσυνείδητό σας

A woman resting which can program your subconscious.
Αν αποφασίσετε να προγραμματίσετε το υποσυνείδητό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να μετατραπείτε στο άτομο που πραγματικά θέλετε να είστε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να προγραμματίσετε το υποσυνείδητό σας, όπως για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να διορθώσετε κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το άγχος, η κατάθλιψη και η αυτοπεποίθηση και να δημιουργήσετε μια πραγματικότητα που να ταιριάζει καλύτερα στις επιθυμίες σας.

Αν αποφασίσετε να προγραμματίσετε το υποσυνείδητό σας, αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μετατραπείτε στο άτομο που πραγματικά θέλετε να είστε.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου πριν επαναπρογραμματίσετε το υποσυνείδητό σας

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού του, αν δεν ξέρει τι υπάρχει στο σπίτι. Η πιο συνηθισμένη κατάσταση είναι ότι υπάρχουν σκοτεινά δωμάτια που το φως δεν έχει αγγίξει εδώ και πολύ καιρό. Αυτά είναι μέρη όπου κρύβονται οι φόβοι και οι περιοριστικές σκέψεις σας. Επιπλέον, αυτές είναι εκείνες που σας εμποδίζουν να είστε ευτυχισμένοι.

Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε για τις προβληματικές περιοχές στο υποσυνείδητό σας, ώστε να μπορέσετε να τις θεραπεύσετε. Μόνο τότε θα είστε έτοιμοι να το προσανατολίσετε προς την υγεία και την επίτευξη. Για να φτάσετε εκεί, θα πρέπει να κάνετε τα εξής και θα σας βοηθήσουν εξαιρετικά.

Μάθετε πώς να συνδέεστε με το υποσυνείδητό σας

 • Δώστε προσοχή στη διαίσθησή σας. Τα προαισθήματα είναι μηνύματα που στέλνει το υποσυνείδητό σας στο συνειδητό σας μυαλό. Ως εκ τούτου, αυτά τα κομμάτια πληροφοριών μπορούν να σας δώσουν μια ένδειξη για το τι κρύβεται μέσα σας και τι πρέπει να προσέξετε.
 • Κρατήστε ένα ημερολόγιο ονείρων. Βάλτε ένα σημειωματάριο στο κομοδίνο σας και γράψτε για κάθε όνειρο που βλέπετε. Κάντε το αμέσως μόλις ξυπνήσετε πριν το ξεχάσετε. Αργότερα, αναλύστε το και αναρωτηθείτε τι μπορεί να σημαίνει το όνειρο.
 • Εξασκηθείτε στον διαλογισμό. Βρείτε μια ήρεμη στιγμή μέσα στην ημέρα σας για να αφιερώσετε σε αυτή την υγιεινή άσκηση. Σκεφτείτε την ως μισή ώρα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε με τον εαυτό σας.
 • Ζωγραφίστε μάνταλα. Είναι ένας τρόπος να εστιάσετε στο εδώ και τώρα, ώστε να μπορέσετε να συνδεθείτε και με τον εαυτό σας.
 • Κρατήστε ένα προσωπικό ημερολόγιο. Γράψτε τις σκέψεις σας, τις αναμνήσεις σας και τα συναισθήματά σας. Είναι ο τέλειος τρόπος για να δημιουργήσετε μια λογοτεχνική δομή όπου μπορεί να βγει η ουσία σας και λίγο από το υποσυνείδητό σας.

Επαναπρογραμματίζετε το υποσυνείδητό σας σε πέντε βήματα

A woman meditating.
Μόνο όταν έχετε βρει τα τυφλά σημεία και τις αδυναμίες σας μπορείτε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία εσωτερικής αλλαγής.

Είναι σημαντικό να δουλέψετε το προηγούμενο βήμα, την αυτογνωσία, πριν προχωρήσετε σε αυτή τη φάση. Μόνο όταν έχετε βρει τις αδυναμίες σας μπορείτε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία εσωτερικής αλλαγής.

Θα πρέπει να θυμάστε ένα βασικό πράγμα: να είστε συνεπείς. Αυτές οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται καθημερινά, γι’ αυτό να έχετε υπομονή. Οι αλλαγές δεν θα συμβούν σε μια εβδομάδα ή ακόμα και σε ένα μήνα.

Σημειώστε ποιες εργασίες μπορείτε να εκτελέσετε.

1. Εξασκηθείτε στον οραματισμό

Εξασκηθείτε στον οραματισμό κάθε μέρα. Φανταστείτε τον εαυτό σας μέσα στο αυτοκίνητό σας. Είστε στη θέση του οδηγού, είστε στο τιμόνι και ξέρετε ακριβώς πού πρέπει να πάτε.

 • Νιώθετε ένα ωραίο αεράκι στο πρόσωπό σας και βλέπετε την ανατολή να έρχεται στον ορίζοντα και σας δίνει ελπίδα.
 • Αυτό το σημείο στον ορίζοντα είναι το σημείο όπου βρίσκονται οι στόχοι σας. Οδηγείτε προς αυτό με αυτοπεποίθηση και χωρίς φόβο. Τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει.

2. Χρησιμοποιήστε θετικές επιβεβαιώσεις για να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας

Πρώτα, βρείτε φράσεις ή μάντρα που λειτουργούν για εσάς: “Μου αξίζει να είμαι ευτυχισμένη και τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει. Οι χειρότεροι εχθροί μου βρίσκονται στο μυαλό μου και τους έχω ήδη νικήσει”. Στη συνέχεια, επαναλάβετε συχνά αυτές τις επιβεβαιώσεις, ειδικά πριν κοιμηθείτε.

3. Ζήστε στο “εδώ και τώρα”

Συνδεθείτε με αυτό που συμβαίνει στην παρούσα στιγμή. Αν εστιάζετε την προσοχή σας στο παρελθόν ή στο μέλλον, το υποσυνείδητό σας σάς προδίδει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πόρτες των ευκαιριών ανοίγουν στο εδώ και τώρα.

4. Κάντε ένα πράγμα τη φορά

Επαναπρογραμματίστε το υποσυνείδητό σας ώστε να αποφεύγετε την πολυπραγμοσύνη. Το άγχος του να κάνετε εκατό πράγματα ταυτόχρονα θα ανέβει και θα γίνει ένα τέρας για την εσωτερική σας γαλήνη.

Επιπλέον, μάθετε πώς να συνδέετε καθετί που κάνετε με το παρόν. Εκεί θα πρέπει να εστιάζετε όλη σας την ενέργεια.

5. Σταματήστε το μυαλό σας να περιπλανιέται

Συνολικά, έχετε τρεις βασικούς στόχους στο μυαλό σας: να είστε ευτυχισμένοι, να είστε ο εαυτός σας και να γίνετε ο άνθρωπος που πραγματικά θέλετε να γίνετε.

Ξέρετε, λοιπόν, ποιος μπορεί να σας εμποδίσει να φτάσετε εκεί; Εσείς, με τις περιπλανώμενες σκέψεις σας. Δεν πρέπει πια να σκέφτεστε: “Δεν μπορώ γιατί έχω αποτύχει στο παρελθόν” ή “Δεν θα το κάνω γιατί σίγουρα θα απογοητεύσω κάποιον.”

Κρατήστε τις σκέψεις σας σε τάξη και αγκαλιάστε ένα πιο σίγουρο, ώριμο, ισχυρό υποσυνείδητο που σας οδηγεί εκεί που θέλετε να πάτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Stajkovic, A.D., Locke, E. A., & Blaire, E. (2006). “A first examination of the relationships between primed subconscious goals, assigned conscious goals, and task performance”. Journal of Applied Psychology5: 1172–1180
 •  Henri F. Ellenberger, The Discovery of the Unconscious (1970)
 • Laplanche, Jean & Jean-Bertrand Pontalis (1967). Diccionario de Psicoanálisis, Paidós, B. Aires 9ª. Edición 2007, p. 414
 • Kasala ER, Bodduluru LN, Maneti Y, Thipparaboina R, “Effect of meditation on neurophysiological changes in stress mediated depression”, Complement Ther Clin Pract. 2014 Feb;20(1):74-80.
 • Dahl CJ, Lutz A, Davidson RJ, “Reconstructing and deconstructing the self: cognitive mechanisms in meditation practice”, Trends Cogn Sci. 2015 Sep;19(9):515-23.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.