Επέμβαση LASIK: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η οφθαλμολογική επέμβαση LASIK είναι μια καλή εναλλακτική για να σταματήσετε να εξαρτιέστε από τους φακούς επαφής ή τα γυαλιά. Όμως, δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς να υποβληθούν σε αυτή την επέμβαση.
Επέμβαση LASIK: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουλίου, 2021

Το σημερινό μας άρθρο έχει να κάνει με την επέμβαση LASIK, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Αυτή η επέμβαση μπορεί να διορθώσει οπτικές αλλοιώσεις του διαθλαστικού μέσου του ματιού. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής.

Το διαθλαστικό μέσο του ματιού, όπως είναι οι φακοί και ο κερατοειδής χιτώνας, μπορούν να ανακλάσουν σωστά τις ακτίνες του φωτός προς τον αμφιβληστροειδή χιτώνα σε άτομα που δεν έχουν αλλοιώσεις. Όμως, ο κερατοειδής δεν αντανακλά σωστά στα άτομα με μυωπία, υπερμετρωπία, και αστιγματισμό.

Η LASIK (in situ κερατοσμίλευση με λέιζερ) είναι μια χειρουργική επέμβαση, με καλά αποτελέσματα, για τη διόρθωση των διαθλαστικών αλλοιώσεων. Επιπλέον, είναι εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους συμβατικούς φακούς.

Ποιος χρειάζεται μια επέμβαση με λέιζερ για τα μάτια;

Η LASIK χρησιμοποιείται ως δευτερεύουσα και μακροπρόθεσμη θεραπεία για ελαττώματα διάθλασης στον αμφιβληστροειδή. Τα άτομα που χρειάζονται την επέμβαση εκδηλώνουν, συνήθως, τις ακόλουθες οπτικές διαταραχές:

 • Μυωπία
 • Υπερμετρωπία
 • Αστιγματισμό

Αυτή η επέμβαση συνιστάται συνήθως από έναν ειδικό γιατρό μετά από την αξιολόγηση της πάθησης και των χαρακτηριστικών του ματιού. Ωστόσο, η επέμβαση LASIK δεν είναι κατάλληλη για όλους. Για την ακρίβεια η American Academy of Ophthalmology έχει καθιερώσει τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την επιλογή του υποψηφίου:

 • Ένας ασθενής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών (η ιδανική ηλικία είναι τα 21 έτη)
 • Θα πρέπει να βιώνει προβλήματα οφθαλμικής διάθλασης τους τελευταίους 12 μήνες
 • Θα πρέπει να έχει μια διαταραχή διάθλασης που μπορεί να διορθωθεί με τη LASIK
 • Τέλος, οι κερατοειδείς χιτώνες θα πρέπει να είναι υγιείς, παχιοί, και να έχουν διορθώσιμη οπτική οξύτητα μεγαλύτερη από 6/18

Ομοίως, είναι απαραίτητο για τον ασθενή να μην έχει οφθαλμικές και συστημικές παθήσεις οι οποίες είτε προκαλούν δυσκολίες, είτε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, καταρράκτης, κερατόκωνος, κερατίτιδα, ή προχωρημένο γλαύκωμα. Επίσης, μια μελέτη εμφανίζει ένα ιστορικό στραβισμού ή αμβλυωπίας ανάμεσα στις σχετικές αντενδείξεις.

Άτομο στον οφθαλμίατρο
Τα κριτήρια για την επέμβαση LASIK είναι συγκεκριμένα καθώς οι γιατροί δε μπορούν να την εκτελέσουν στον καθένα.

Προετοιμασία για την επέμβαση LASIK

Η επέμβαση LASIK είναι μια εξωνοσοκομειακή χειρουργική επέμβαση που διαρκεί, συνήθως, 15 με 30 λεπτά. Ωστόσο, παραμένει μια επέμβαση στο σώμα που δε θα πρέπει να παίρνετε ελαφρά τη καρδία.

Ορισμένες συστάσεις που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας όταν επιλέγετε αυτή την επέμβαση είναι:

 • Αξιολογήστε τις προοπτικές συζητώντας με τον οφθαλμίατρο ο οποίος θα σας εξηγήσει τα πιθανά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν γυαλιά όταν διαβάζουν ή όταν οδηγούν τη νύχτα.
 • Να είστε προετοιμασμένοι για το κόστος καθώς η επέμβαση LASIK είναι εξωνοσοκομειακή και προαιρετική, έτσι δεν καλύπτεται συνήθως από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι σημαντικό να δείτε το κόστος και να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να το πληρώσετε.
 • Να έχετε κάποιο άτομο μαζί σας για να σας πάει σπίτι καθώς η όρασή σας δε θα έχει αναρρώσει πλήρως με το πέρας της επέμβασης.
 • Αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών όπως μακιγιάζ, κρέμες, ή λοσιόν κοντά στα μάτια την ημέρα του χειρουργείου. Για την ακρίβεια, ο οφθαλμίατρος ίσως σας προτείνει μια ρουτίνα καθαρισμού για τα μάτια.
 • Το άγχος είναι αναπόφευκτο, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να παραμείνετε ήρεμοι βγάζοντας τις κακές σκέψεις από το μυαλό σας. Εστιάστε στα πλεονεκτήματα της επέμβασης.

Πώς είναι η επέμβαση με λέιζερ στα μάτια;

Αυτή η επέμβαση γίνεται, συνήθως, στο ιατρείο του οφθαλμίατρου ή σε ένα κέντρο επεμβάσεων. Αρχικά, θα εξεταστεί λεπτομερώς το μάτι σας για να αξιολογηθούν τα στοιχεία διάθλασης και να προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Μόλις βρεθείτε στο κέντρο, ένας ειδικός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα σας οδηγήσει στο δωμάτιο που θα γίνει η επέμβαση. Μέσα στο κέντρο, το προσωπικό θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε σε μια ανακλινόμενη πολυθρόνα ενώ κοιτάτε προς τα πάνω. Ο γιατρός ίσως σας χορηγήσει ένα παυσίπονο ή αναισθητικό αν είστε πολύ ανήσυχοι.

Ξεκινώντας, ο γιατρός θα τοποθετήσει αναισθητικές σταγόνες στα μάτια οι οποίες θα μειώσουν τη δυσφορία κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Έπειτα, θα τοποθετήσει έναν διαστολέα και έναν μικρό δακτύλιο αναρρόφησης που θα κρατήσουν το μάτι ανοιχτό.

Με ένα μικρό λέιζερ ή μικροκερατόμο, ο χειρούργος θα κάνει μια τομή στον κερατοειδή και θα δημιουργήσει ένα πτερύγιο. Ο γιατρός θα το διπλώσει προς τα πίσω για να αποκτήσει πρόσβαση στις δομές που πρέπει να επιδιορθώσει.

Ο ειδικός θα δώσει και πάλι σχήμα στα μέρη του κερατοειδή με ένα προγραμματισμένο λέιζερ. Στο τέλος, θα τοποθετήσει και πάλι το πτερύγιο του ιστού που αφαίρεσε στην αρχή. Θα προσκολληθεί μόνο του σε λίγα δευτερόλεπτα και θα επουλωθεί χωρίς την ανάγκη ραμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο γιατρός θα σας ζητήσει να επικεντρώσετε το βλέμμα σας σε ένα φως ώστε ν’ αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι κινήσεις. Ομοίως, ίσως να παρατηρήσετε μια μικρή οσμή στην αρχή του σχηματισμού του κερατοειδή. Οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν ότι μυρίζει σαν καμένη τρίχα.

Ο χειρούργος θα ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία για κάθε μάτι, αν απαιτούν και τα δύο μάτια διόρθωση. Συνήθως τα προγραμματίζουν για την ίδια μέρα.

Ανάρρωση

Οι ασθενείς βιώνουν δυσφορία, συνήθως, όπως καύσο, ξηρότητα, ή κνησμό στο μάτι μετά την επέμβαση LASIK. Γι’ αυτό, ο ειδικός θα δώσει σταγόνες για τη λίπανση των ματιών και την μείωση του ερεθισμού.

Ο γιατρός τοποθετεί μια προστατευτική ασπίδα πάνω από το μάτι ή ζητά τη χρήση της όταν κοιμάστε για να διευκολυνθεί η επούλωση. Επιπλέον, θα πρέπει να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε μετά την επέμβαση.

Η ανάρρωση και η σταθεροποίηση της όρασης θα γίνουν σταδιακά, έτσι τα ακριβή αποτελέσματα θα τα δείτε σε δύο με τρεις μήνες. Ο γιατρός ίσως προγραμματίσει ορισμένα ραντεβού για αξιολόγηση και παρακολούθηση.

Είναι σημαντικό να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες μετά από λίγες εβδομάδες, ειδικά αν κάνετε ακραία αθλήματα ή κολυμπάτε. Παραλείψτε τη χρήση καλλυντικών στα μάτια για ένα μεγάλο διάστημα.

Επέμβαση LASIK – Τα οφέλη

Το κύριο πλεονέκτημα της επέμβασης βρίσκεται στην πιθανότητα εκτέλεσης όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων χωρίς την ανάγκη γυαλιών ή φακών επαφής. Για την ακρίβεια, το 90% των ανθρώπων απέκτησε όραση 20/20 και 20/40 χωρίς γυαλιά μετά το χειρουργείο.

Πρόκειται για μια αποτελεσματική επέμβαση με επιβεβαιωμένη ταχεία μετεγχειρητική σταθεροποίηση, ανώτερη από άλλες επεμβάσεις. Επιπροσθέτως, υπάρχει χαμηλός αριθμός επιπλοκών όπως αδιαφάνεια του κερατοειδή ή καταρράκτης.

Η επιτυχία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον βαθμό της αρχικής οφθαλμικής διαταραχής. Έτσι, η πρόγνωση θα είναι καλύτερη αν υπάρχει μικρός βαθμός βλάβης.

Γυναίκα υποβάλλεται σε οφθαλμολογική επέμβαση
Η επέμβαση με λέιζερ είναι αρκετά αποτελεσματική. Εκτιμήσεις δείχνουν πως υπήρξε βελτίωση έως και στο 90% των ασθενών.

Πιθανοί κίνδυνοι και μειονεκτήματα

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, η επέμβαση LASIK μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και επιπλοκές. Οι περισσότερες είναι προσωρινές και συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

Ορισμένες από τις δευτερεύουσες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την επέμβαση LASIK είναι:

 • Πόνος στα μάτια
 • Ξηρότητα στα μάτια
 • Θολή όραση
 • Αίσθημα καύσου ή τσιμπημάτων στα μάτια
 • Δυσφορία ή ευαισθησία στο φως
 • Χρωματιστοί δακτύλιοι γύρω από τα φώτα
 • Κόκκινα μάτια
 • Λοίμωξη στα μάτια

Η επέμβαση έχει οδηγήσει σε δυσάρεστες διορθώσεις με χειρότερα αποτελέσματα στην όραση.

Ομοίως, η επέμβαση ίσως προκαλέσει απώλεια όρασης και μόνιμες αλλαγές στην όραση, αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Η επέμβαση LASIK είναι προαιρετική και δεν είναι κατάλληλη για όλους

Αυτή είναι μία από τις επεμβάσεις με τον μεγαλύτερο βαθμό επιτυχίας στη διόρθωση διαταραχών διάθλασης. Όμως, θα πρέπει ν’ αξιολογήσετε τα υπέρ και τα κατά όταν θελήσετε να υποβληθείτε σε αυτή.

Έτσι, μην την επιλέξετε αν δεν σας ενοχλεί η χρήση γυαλιών. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν οφθαλμίατρο που θα μπορέσει να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να συζητήσει τις επιλογές που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Miranda Hernández I, Barroso Lorenzo R, Perea Hevia L, Ramos Perera Y. Selección del paciente para cirugía refractiva: actualización. Rev Cubana Oftalmol. 2015; 28 (3).
 • Moreno R, Srur M, Nieme C. Cirugía refractiva: indicaciones, técnicas y resultados. Revista Médica Clínica Las Condes. 2010;21(6):901-910.
 • Lawless M, Hodge C. LASIK. Int Ophthalmol Clin. 2013 Winter;53(1):111-28.
 • Wilkinson JM, Cozine EW, Kahn AR. Refractive Eye Surgery: Helping Patients Make Informed Decisions About LASIK. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):637-644.
 • Tse SM, Farley ND, Tomasko KR, Amin SR. Intraoperative LASIK Complications. Int Ophthalmol Clin. 2016 Spring;56(2):47-57.
 • LASIK: What You Should Know. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):Online.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.