Επικίνδυνες δίαιτες και τα προειδοποιητικά σημάδια τους

Οι επικίνδυνες δίαιτες είναι συνήθως εξαιρετικά περιοριστικές και χαμηλές σε θερμίδες. Μπορείτε σίγουρα να χάσετε βάρος βραχυπρόθεσμα αλλά με υψηλό κίνδυνο για την υγεία σας.
Επικίνδυνες δίαιτες και τα προειδοποιητικά σημάδια τους
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Επικίνδυνες δίαιτες για γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς επιστημονική βάση μπορείτε να βρείτε παντού. Ωστόσο, αντί να σας βοηθήσουν, αυτές οι δίαιτες με τα μαγικά συστατικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σήμερα θα μιλήσουμε ακριβώς γι’ αυτές τις δίαιτες.

Γιατί οι δίαιτες αστραπή είναι επικίνδυνες δίαιτες;

Επικίνδυνες δίαιτες
Οι «θαυματουργές δίαιτες» δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όταν μιλάμε για επικίνδυνες δίαιτες, αναφερόμαστε σε δίαιτες που δεν είναι ισορροπημένες και επομένως δεν παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Αντίθετα, μπορεί να σας υπερφορτώσουν με ένα είδος τροφής. Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι τα συστατικά που είναι κακά, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αυτών. (Θυμηθείτε, ακόμη και το νερό μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν πίνετε πολύ.)

Υπάρχουν πολλοί απατεώνες και ανεύθυνοι άνθρωποι εκεί έξω, και, δυστυχώς, το Διαδίκτυο μαστίζεται από τέτοιους ανθρώπους. Θυμηθείτε, όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι. Όσο πιο γρήγορα χάνετε βάρος, τόσο πιο γρήγορα θα το αποκτήσετε ξανά. Αυτό ονομάζεται «δίαιτα γιο-γιο».

Μακροπρόθεσμα, τα άτομα που ακολουθούν αυτό το μοτίβο μπορεί να καταλήξουν σε δυσλιπιδαιμία. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα θα είναι είτε πολύ υψηλά είτε πολύ χαμηλά.

Οι θαυματουργές δίαιτες συχνά δεν έχουν επιστημονική απόδειξη. Αντίθετα, αφορούν απλώς απόψεις και ισχυρισμούς, πολλές από τις οποίες δεν είναι μόνο επικίνδυνες, αλλά και παράλογες.

Τα προειδοποιητικά σημάδια από τις επικίνδυνες δίαιτες

Θα καταλάβετε σχεδόν αμέσως ότι ακολουθείτε μια επικίνδυνη δίαιτα επειδή θα παρατηρήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας:

 • Ακραία πείνα: Αυτές οι δίαιτες είναι συχνά περιοριστικές και δεν θα αισθανθείτε ποτέ ότι έχετε χορτάσει.
 • Απώλεια μαλλιών: Εάν αντιμετωπίσετε απώλεια μαλλιών τότε σημαίνει ότι δεν έχετε βιταμίνη Β8 (βιοτίνη). Επιπλέον, η εμφάνιση γκρίζων μαλλιών, κόκκινου χρώματος στο κρανίο, πιτυρίδας και εύθραυστων νυχιών αποτελούν επίσης σημάδια, καθώς και ο μυϊκός πόνος.
 • Έλλειψη ενέργειας: Όταν δεν έχετε βιταμίνη C και B, ο μεταβολισμός σας λειτουργεί πιο σκληρά και αυτή η επιπλέον προσπάθεια οδηγεί σε κόπωση, συνοδευόμενη από κάποια απάθεια και υπνηλία.
 • Φολιδωτό τριχωτό της κεφαλής: Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μια πιθανή έλλειψη βασικών λιπαρών οξέων όπως τα ωμέγα 3, καθώς δρουν ως λιπαντικά σε όλο το σώμα σας.
 • Πληγές στο στόμα και στο σώμα: Η επαναλαμβανόμενη παρουσία πληγών στο στόμα και στο σώμα μπορεί να σας προειδοποιήσει ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12. Εάν συμβαίνει αυτό, φροντίστε να τρώτε πουλερικά, κόκκινο κρέας και αυγά.
 • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια: Αυτό υποδηλώνει έλλειψη βιταμινών της ομάδας Β όπως το φυλλικό οξύ (B9). Επιπλέον, τα Β6 και Β12 σχετίζονται με προβλήματα στα περιφερικά νεύρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν άγχος, κατάθλιψη και ορμονικές ανισορροπίες.

Οι συνέπειες από τις επικίνδυνες δίαιτες

Όπως μπορείτε να δείτε, οι πολύ περιοριστικές δίαιτες χαμηλών θερμίδων μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα.

Επιπλέον, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας επειδή:

 • Αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
 • Αυτές οι δίαιτες οδηγούν σε υποσιτισμό και ελλείμμα τόσο σε βιταμίνες όσο και σε μέταλλα.
 • Αυτό στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία και βουλιμία, οι οποίες έχουν χειρότερες συνέπειες από το υπερβολικό βάρος που είχατε.
 • Παράγουν αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα και προωθούν τη δίαιτα γιο-γιο.

Μια υγιής δίαιτα

Οι «δίαιτες θαύματος» δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Όχι μόνο αυτό, θα υπάρξει επίδραση ριμπάουντ.
Τα καλά κατανεμημένα θρεπτικά συστατικά είναι ένα πλήρες γεύμα. Κάθε βασική ομάδα πρέπει να εκπροσωπείται σε κάθε γεύμα που έχετε.

Κάθε δίαιτα πρέπει να πληροί μερικά χαρακτηριστικά για να είναι αποτελεσματική και να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας:

 • Πρώτον, πρέπει να αναζητήσετε σταδιακή και μέτρια απώλεια βάρους ανάλογα με τον τύπο του σώματος, την ηλικία και το φύλο σας. Για να το κάνετε χωρίς διατροφικά ελλείμματα, θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 13 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους.
 • Η ισορροπημένη παροχή θρεπτικών συστατικών είναι πολύ σημαντική για την απώλεια βάρους με υγιή τρόπο, ώστε να λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από κάθε ομάδα τροφίμων.
 • Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 40-50% των ημερήσιων υδατανθράκων για τη σωστή λειτουργία του νευρικού σας συστήματος (εγκέφαλος, νεύρα), της καρδιάς και των αιμοσφαιρίων (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια).
 • Επίσης, προσπαθήστε να λαμβάνετε περίπου 20 έως 30% των ημερήσιων θερμίδων σας από πρωτεΐνες, από κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς.
 • Τέλος, το υπόλοιπο ποσοστό των καθημερινών γευμάτων σας πρέπει να περιλαμβάνει μια μορφή ζωικού ή φυτικού λίπους. Το λίπος δεν είναι εχθρός εδώ. Μας νοιάζει όμως είναι η ποιότητα του λίπους. Επομένως, μείνετε μακριά από υδρογονωμένα έλαια (μαργαρίνη και άλλα trans λιπαρά).

Συμπέρασμα

Η διαδικασία της απώλειας βάρους θα πρέπει να πάρει χρόνο και να συμβεί σταδιακά για να είναι επιτυχής. Οι γρήγορες δίαιτες κάνουν κακό στην υγεία σας.

Ναι, μπορείτε να πάρετε το κέικ σας και να το φάτε… αρκεί να το φτιάξετε με τα σωστά συστατικά!

Λάβετε υπόψη ότι πρέπει επίσης να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χάσετε μόνο τα κιλά που θέλετε αλλά θα νιώσετε επίσης υπέροχα και δεν θα τα ξαναπάρετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211
 • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389.
 • Baladia E., Manera M., Basulto J., Las dietas hipocalóricas se asocian a una ingesta baja de algunas vitaminas: una revisión. Actividad Dietética, 2008.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.