Ανακαλύψτε τις έξι επιπτώσεις της θερμότητας στο σώμα

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του ώστε να διατηρείται στους 36.6 βαθμούς περίπου. Όταν υπάρχει υπερβολική εξωτερική θερμότητα, αυτός ο ρυθμιστικός μηχανισμός ενδέχεται να αποτύχει. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τις έξι επιπτώσεις της θερμότητας στο σώμα.
Ανακαλύψτε τις έξι επιπτώσεις της θερμότητας στο σώμα

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2020

Οι επιπτώσεις της θερμότητας στο σώμα εκδηλώνονται όταν το σύστημα που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να αποτυγχάνει. Εάν αυτό το σύστημα δεν ρυθμιστεί, η θερμότητα μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Τα ανθρώπινα όντα έχουν ένα σωματικό σύστημα που είναι έτοιμο να διατηρήσει τη θερμοκρασία στους περίπου 36.6 ° C. Αυτή η θερμοκρασία του σώματος επιτρέπει στα όργανα να λειτουργούν κανονικά. Όταν αλλάζει η θερμοκρασία του σώματος, εμφανίζονται ανεπιθύμητες παρενέργειες. Όταν το σώμα υφίσταται τεράστιες αλλαγές, εκδηλώνει παθολογικά συμπτώματα. Τόσο η υποθερμία όσο και η υπερθερμία μπορούν να προκαλέσουν θάνατο.

Πώς ελέγχει το σώμα τις επιπτώσεις της θερμότητας

Το σώμα έχει δύο μηχανισμούς για τη διάλυση της θερμότητας:

 1. Αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα. Προκαλώντας αγγειοδιαστολή στο δέρμα, το σώμα παράγει ανταλλαγή θερμότητας με το περιβάλλον. Αυτό επιτρέπει στην υπερβολική θερμότητα να διαφύγει, ώστε να μην επηρεάζει τα όργανα.
 2. Ιδρώνοντας. Αφαιρεί την υπερβολική θερμότητα με εξάτμιση. Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται, δροσίζεται το σώμα. Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει αδένες ιδρώτα που μπορούν να εξαλείψουν έως και μισό λίτρο ιδρώτα ανά ώρα.

Όταν το περιβάλλον είναι πολύ ζεστό, με θερμοκρασία άνω των 35 ° C, η εφίδρωση μπορεί να φτάσει στο όριο. Εάν το σώμα εντοπίσει ότι η απώλεια υγρών και αλάτων μέσω του ιδρώτα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, αναστέλλει την εφίδρωση. Σε αυτό το σημείο, είναι πιθανόν να εμφανιστούν τα φαινόμενα της θερμότητας που θα αναλύσουμε παρακάτω.

άνδρας που ιδρώνει

Η εφίδρωση είναι ένας από τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος για τη θερμότητα.

Οι επιπτώσεις της θερμότητας στο σώμα

Κακή αναπνοή

Η αφυδάτωση επηρεάζει όλους τους σωματικούς ιστούς. Ένας από τους προσβεβλημένους ιστούς είναι ο στοματικός βλεννογόνος. Ο αφυδατωμένος στοματικός βλεννογόνος προκαλεί ξηροστομία λόγω έλλειψης σάλιου. Χωρίς σάλιο, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, καθώς εξαντλείται ένας από τους αμυντικούς μηχανισμούς. Ο πολλαπλασιασμός των βακτηριδίων προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή ή χαλίτωση.

Θερμικές κράμπες

Η εφίδρωση δεν αφαιρεί μόνο το υγρό από το σώμα αλλά και τα άλατα και τους ηλεκτρολύτες. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ηλεκτρολύτες για τις κυτταρικές λειτουργίες. Ένας από τους ιστούς που απαιτούν τα περισσότερα άλατα είναι ο μυϊκός ιστός.

Επομένως, εάν ιδρώνετε πάρα πολύ και χάνετε πολλούς ηλεκτρολύτες, μπορεί να υποφέρετε από μυϊκές κράμπες ή σπασμούς στα άκρα σας. Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Εάν έχετε κράμπες θερμότητας, θα πρέπει να σταματήσετε τη σωματική δραστηριότητα και να ενυδατωθείτε. Το επόμενο βήμα, εάν δεν προληφθεί, είναι η εξάντληση.

Εξάντληση λόγω θερμότητας

Όταν δεν απαιτείται λήψη προληπτικών μέτρων, η απώλεια υγρών και αλάτων λόγω εφίδρωσης μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάντληση, ειδικά σε καταστάσεις σωματικής προσπάθειας.

Συνολικά, τα συμπτώματα της εξάντλησης λόγω θερμότητας περιλαμβάνουν:

 • Ταχυκαρδία
 • Γενικευμένη κόπωση
 • Ευερεθιστότητα
 • Υπεραερισμός
 • Υπόταση

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: 5 τρόποι για να ενυδατώσετε το δέρμα σας

Ηλίαση

Αυτή η κλινική κατάσταση είναι παρόμοια με την εξάντληση λόγω θερμότητας. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι η ηλίαση προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Ένα άτομο πάσχει από ηλίαση όταν οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί του απέτυχαν λόγω αυτής της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.

Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι:

 • Πονοκέφαλος
 • Κούραση
 • Συμφόρηση προσώπου
 • Ναυτία και έμετος
 • Δίψα
γυναίκα κάνει ηλιοθεραπεία

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο προκαλεί ηλίαση.

Θερμική συγκοπή

Η θερμική συγκοπή έχει πολλές αιτίες. Μια από αυτές είναι η επίδραση της θερμότητας στο σώμα. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί υπερβολική αγγειοδιαστολή και ανακατανομή του αίματος, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Η θερμική συγκοπή είναι μια κλινική κατάσταση που προκαλείται από την αδυναμία της ροής του αίματος να διατηρήσει την κατάλληλη άρδευση του εγκεφάλου. Εφόσον δεν φτάνει αρκετό αίμα στον εγκέφαλο, δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και το κεντρικό νευρικό σύστημα ενεργοποιεί έναν μηχανισμό ελέγχου.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι το σώμα είναι σε οριζόντια θέση για να βελτιωθεί η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, το σύμπτωμα της θερμικής συγκοπής είναι η λιποθυμία. Σε γενικές γραμμές, προηγείται η θολή όραση και η ταλάντευση. Ευτυχώς, η ανάκαμψη είναι γρήγορη. Όταν το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια θέση, αρκετό αίμα φτάνει στον εγκέφαλο.

Θερμοπληξία

Η πιο σοβαρή μορφή των επιβλαβών επιπτώσεων της θερμότητας στο σώμα είναι η θερμοπληξία. Μπορεί να προκαλέσει θάνατο και θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι αυτά της θερμικής εξάντλησης ή της ηλίασης. Όταν αυτές οι καταστάσεις δεν επιλυθούν βραχυπρόθεσμα, προχωρούν προς τη θερμοπληξία.

Μέχρι τους 40° C, το σώμα μπορεί να ενεργοποιήσει ορισμένους αμυντικούς μηχανισμούς. Εάν η θερμοκρασία υπερβεί τους 41 ° C, αυτοί οι μηχανισμοί σταματούν να λειτουργούν. Τα κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν υπό αυτές τις συνθήκες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία πολλαπλών οργανώσεων.

Πώς να αποτρέψετε τις επιπτώσεις της θερμότητας στο σώμα

Για να αποφύγετε τις επιβλαβείς επιπτώσεις της θερμότητας στο σώμα, μπορείτε να λάβετε ορισμένα βασικά μέτρα. Αν τα ακολουθείτε, μπορεί να αποτρέψετε ένα επικίνδυνο αποτέλεσμα. Η πρόληψη αποτελείται από:

 • Καλή καθημερινή ενυδάτωση.
 • Να μην εκτίθεστε στον ήλιο χωρίς προστασία για παρατεταμένες περιόδους.
 • Αναστολή δραστηριοτήτων εργασίας και άσκησης, εάν ή όταν εμφανίσετε συμπτώματα κράμπας ή εξάντλησης λόγω θερμότητας.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Moreno, María del Mar Sánchez, Rosa Isabel Cristóbal Martínez, and Raquel Sola Díaz. “Manifestaciones del golpe de calor en personas mayores.” Calidad de vida, cuidadores e intervención para la mejora de la salud. Asociación Universitaria de Educación y Psicología (ASUNIVEP), 2017.
 • Arredondo-García, J. L., et al. “Agua: la importancia de una ingesta adecuada en pediatría.” Acta pediátrica de México 38.2 (2017): 116-124.
 • Bustamante Cabrera, Gladys, and Guisela Margoth Magne Quispe. “Deshidratación.” Revista de Actualización Clínica Investiga 36 (2013): 1857.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.