Ερμηνεία ονείρων: Τι σημαίνει να ονειρεύεσαι ότι πετάς;

Τι σημαίνει να ονειρεύεσαι ότι πετάς; Λοιπόν, αυτό το όνειρο έχει πολλαπλές ερμηνείες, πολλές από αυτές βαθύτερες από ό,τι φαντάζεστε. Μπείτε και ανακαλύψτε 6 από τις πιο σημαντικές πιθανές ερμηνείες!
Ερμηνεία ονείρων: Τι σημαίνει να ονειρεύεσαι ότι πετάς;

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Έχεις δει ποτέ σε όνειρο ότι πετάς; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να ονειρεύεστε ότι πετάτε είναι μια από τις πιο κοινές ονειρικές εμπειρίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έως και το 7,5% των ανθρώπων βλέπουν αυτό το όνειρο σε επαναλαμβανόμενη βάση. Πιστεύεται ότι είναι πιο συνηθισμένο σε εκείνους που έχουν κάνει πολλές πτήσεις στη ζωή τους ή των οποίων το επάγγελμα, οι συνήθειες ή τα γούστα σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την πτήση.

Το νόημα του να ονειρεύεσαι ότι πετάς ήδη ενδιέφερε τον Φρόιντ στην εποχή του. Τότε, ονόμασε αυτές τις εμπειρίες « flugtraume» και τις συσχέτισε με παιδικά παιχνίδια. Φυσικά, μπορούμε να βρούμε πολλαπλές ερμηνείες του να ονειρευόμαστε να πετάμε, έτσι στις ακόλουθες γραμμές, θα συνοψίσουμε 6 από τις πιο σημαντικές και υπερβατικές.

6 ερμηνείες του να ονειρεύεσαι ότι πετάς

Το να ονειρεύεσαι ότι πετάς σχετίζεται σχεδόν πάντα με διαυγή όνειρα. Δηλαδή, σχετίζεται με εμπειρίες στις οποίες έχετε επίγνωση του τι συμβαίνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το όνειρο είναι πιο ρεαλιστικό. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ερευνητές κατάφεραν να διεγείρουν διαυγή όνειρα πτήσης μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να δημιουργήσουμε δύο τύπους ονείρων σχετικά με το πέταγμα: αυτά στα οποία πετάτε με τεχνητή βοήθεια (ένα αεροπλάνο, για παράδειγμα) και εκείνα στα οποία μπορείτε να το κάνετε χωρίς καμία βοήθεια. Τα τελευταία είναι τα λιγότερο κοινά, καθώς μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 1,72% των ανθρώπων ονειρεύονται ότι μπορούν να πετάξουν χωρίς καμιά βοήθεια.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν πολλές πιθανές ερμηνείες του να ονειρεύεσαι ότι πετάς. Η ηλικία, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, ο πολιτισμός και άλλα καθορίζουν την ερμηνεία αυτών των ονείρων. Στη συνέχεια, θα ρίξουμε μια ματιά σε 6 έννοιες του να ονειρεύεσαι ότι πετάς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο.

1. Ιδέες ελευθερίας

Η πιο κοινή ερμηνεία σχετικά με το να ονειρεύεσαι ότι πετάς είναι ότι είναι σύμβολο ελευθερίας. Πράγματι, υπάρχουν λίγες εικόνες που συνδέουμε περισσότερο με την πλήρη ελευθερία παρά μια πτήση σε καθαρό ουρανό.

Ωστόσο, η ελευθερία μπορεί να γίνει κατανοητή με πολλούς τρόπους, τόσο από υλική όσο και από αφηρημένη άποψη. Έχοντας αυτό υπόψη, ακολουθούν ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Έχετε σπάσει τις αλυσίδες που σας έδεσαν με μια παλιά πεποίθηση.
  • Έχετε αποχαιρετήσει μια δουλειά που καταναλώνει όλο το χρόνο σας.
  • Έχετε καταφέρει να αφήσετε μια τοξική σχέση οριστικά.
  • Καταφέρατε να εκφράσετετα συναισθήματά σας δυνατά χωρίς φόβο για συνέπειες.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς η ιδέα της ελευθερίας μπορεί να συνδεθεί με αυτό το όνειρο. Οτιδήποτε σας δίνει έναν ορισμένο βαθμό ελευθερίας (δεν χρειάζεται να είναι πλήρης ελευθερία) μπορεί να μεταφραστεί σε όνειρο ότι πετάτε. Συνολικά, αυτή είναι μακράν η πιο συχνή ερμηνεία αυτής της εμπειρίας.

2. Επιτυχία και ευημερία

Το να ονειρεύεσαι ότι πετάς μπορεί επίσης να είναι σύμβολο πρόσφατης επιτυχίας.
Το να ονειρεύεσαι ότι πετάς μπορεί επίσης να είναι σύμβολο πρόσφατης επιτυχίας.

Το πέταγμα συνεπάγεται ανάβαση στην κορυφή. Επομένως, συνεπάγεται εκθετική άνοδο σε σχέση με την αφετηρία σας . Αν το λάβουμε υπόψη αυτό, το να ονειρευτείτε ότι πετάτε μπορεί να είναι σύμπτωμα της επιτυχίας και της ευημερίας σας στην πραγματική ζωή.

Τόσο η επιτυχία όσο και η ευημερία έχουν πολλαπλές ερμηνείες. Είναι επίσης πολύ προσωπικές έννοιες, καθώς αυτό που αντιπροσωπεύει μια επιτυχία για εσάς μπορεί να είναι ένα μέσο επίτευγμα για κάποιον άλλο. Όπως και να έχει, αν έχετε φτάσει σε ένα τέτοιο επίτευγμα στη ζωή σας, πρόκειται να το πετύχετε ή έχετε ελπίδες να το κάνετε, αυτές οι εμπειρίες μπορεί να μεταφραστούν σε όνειρα ότι πετάτε.

3. Το να ονειρεύεσαι ότι πετάς μπορεί να υποδηλώνει έπαρση ή υπερηφάνεια

Όλοι γνωρίζουν τον δημοφιλή μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου. Ο Δαίδαλος, ένας ικανός αρχιτέκτονας, έχτισε φτερά με φτερά και κερί για να δραπετεύσει με τον γιο του από το νησί της Κρήτης. Όταν απογειώθηκαν και οι δύο με τα φτερά, ο πατέρας προειδοποίησε τον μικρό γιο του να μην πετάξει πολύ ψηλά γιατί ο ήλιος θα έλιωνε το κερί. Ωστόσο, ο Ίκαρος αγνόησε τις προειδοποιήσεις του πατέρα του, πετάχτηκε στον αέρα και κατέληξε να πεθάνει επειδή πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο.

Αυτή η περίληψη του μύθου μας επιτρέπει να υπολογίσουμε ότι το να ονειρεύεσαι ότι πετάς μπορεί να αποτελεί παράδειγμα της έπαρσης ή της υπερηφάνειάς σου για κάτι. Αν στο όνειρο δείχνεις απόλυτη εμπιστοσύνη, μπορείς να κινηθείς με ευελιξία και δεν σταματάς να ανεβαίνεις όλο και πιο ψηλά, η ερμηνεία μπορεί να δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Αξίζει να σκεφτείτε αν αυτό το νόημα ταιριάζει με τη στάση σας κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης.

4. Ανάγκη να ξεφύγεις από τα προβλήματά σου

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ερμηνεία αυτού του ονείρου είναι ότι είναι ένα σύμβολο που θέλετε να ξεφύγετε από τα προβλήματα της πραγματικής σας ζωής. Δηλαδή, η καθημερινότητά σας είναι γεμάτη προβλήματα, ευθύνες, συγκρούσεις, δυστυχία, μονοτονία και ούτω καθεξής…και θέλετε να φύγετε.

Μερικές φορές, η μόνη φορά που πρέπει να είσαι ευτυχισμένος είναι στα όνειρά σου, επομένως μπορεί να επιδιώξεις να αναδημιουργήσεις ευχάριστες σκηνές που καταφέρνουν να αντισταθμίσουν τις εμπειρίες της καθημερινότητάς σου. Το να ονειρεύεσαι ότι πετάς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς είναι μια από τις δραστηριότητες που συνδέουμε με ηρεμία, γαλήνη, χαλάρωση, ελευθερία και ικανοποίηση. Το όνειρο είναι μια εσωτερική κραυγή που σας ειδοποιεί για την ανάγκη να σταματήσετε και να κάνετε μια αλλαγή.

5. Αυτονομία ή ανεξαρτησία

Πώς να έχετε θετική στάση όταν αντιμετωπίζετε μια δυσμενή κατάσταση
Το να ονειρεύεσαι ότι πετάς είναι συχνά σύμβολο ελευθερίας ή ανεξαρτησίας.

Εάν αποκτήσατε πρόσφατα αυτονομία, περισσότερη ελευθερία ή ανεξαρτησία, σίγουρα αυτή θα είναι η εξήγηση για να ονειρευτείτε ότι πετάτε.

Για παράδειγμα, αν έχετε κάνει τα πρώτα σας βήματα προς την οικονομική αυτονομία, εάν έχετε μετακομίσει μόνοι σας ή αν έχετε βρει μια μόνιμη δουλειά, όλοι αυτοί είναι υπέροχοι λόγοι για να ονειρευτείτε ότι πετάτε. Οτιδήποτε σας παρέχει αυτονομία μπορεί να θεωρηθεί ως ερμηνεία αυτού του ονείρου.

Φυσικά, η σχέση θα είναι πιο εμφανής εάν δεν υπάρχει μηχανή που να κινεί την πτήση σας. Αυτό δείχνει ότι είσαι αυτόνομος, αφού δεν χρειάζεσαι τη μεσολάβηση κάποιου άλλου για να σε ωθήσει. Στην αντίθετη περίπτωση, αξίζει να διαβάσετε άλλες ερμηνείες του ονείρου.

6. Άλλες πνευματικές συνδέσεις

Τέλος, πνευματικές συνδέσεις μπορεί επίσης να κρύβονται πίσω από αυτό το όνειρο. Αυτή η έννοια είναι λιγότερο συχνή και συνήθως απαιτεί τη συμμετοχή άλλων στοιχείων στο όνειρο. Για παράδειγμα, άγγελοι, φωτεινές μορφές, απερίγραπτα όντα κ.λπ. Όλα αυτά τα σύνεργα μπορεί να συμβολίζουν κάποια εμπειρία πνευματικής φύσης ή τουλάχιστον μια εμπειρία που σχετίζεται με τις πνευματικές σας πεποιθήσεις.

Τέλος, το να ονειρεύεσαι ότι πετάς δεν σχετίζεται πάντα με θετικά πράγματα. Για να προσδιορίσετε την ερμηνεία αυτού του ονείρου, πρέπει απλώς να κάνετε μια αξιολόγηση της ζωής σας. Εάν βρείτε άμεσες συσχετίσεις με αυτά που έχουμε εξηγήσει εδώ, τότε πιθανότατα έχετε μια καλή απάντηση. Ανάλογα με την ερμηνεία, μην φοβάστε να κάνετε κάποιες υγιείς αλλαγές στη ζωή σας, εάν θα είναι ευεργετικές για εσάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Brink, T. L., Brink, G. S., & Hunter, K. L. Flying dreams: Four empirical studies of manifest dream content. International Journal of Symbology.1977.
  • Picard-Deland, C., Pastor, M., Solomonova, E., Paquette, T., & Nielsen, T. Flying dreams stimulated by an immersive virtual reality task. Consciousness and Cognition. 2020; 83: 102958.
  • Schredl, M., & Piel, E. Prevalence of flying dreams. Perceptual and motor skills. 2007; 105(2): 657-660.
  • Schredl, M. Frequency and nature of flying dreams in a long dream series. International Journal of Dream Research. 2011; 31-34.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.