Έρπης ζωστήρας σε παιδιά: Συμπτώματα και θεραπεία

Τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν έρπη ζωστήρα, όπως και οι ενήλικες. Πώς εκδηλώνεται; Ποια είναι η αιτία; Στο σημερινό μας άρθρο θα σας πούμε περισσότερα γι' αυτή τη λοίμωξη.
Έρπης ζωστήρας σε παιδιά: Συμπτώματα και θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 30 Απριλίου, 2021

Ο έρπης ζωστήρας σε παιδιά, είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού varicella-zoster. Η πρόγνωση της πάθησης είναι συνήθως καλή όταν είναι υγιές το παιδί.

Όμως, είναι απαραίτητη η διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπισή του για ν’ αποφευχθούν οι επιπλοκές. Τι γίνεται όμως με τις αιτίες; Πώς τον αναγνωρίζουμε; Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τις απαντήσεις.

Έρπης ζωστήρας σε παιδιά – Αίτια

Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να εμφανιστεί σε υγιή παιδιά, αλλά και σε παιδιά με υποβόσκουσα ανοσοανεπάρκεια. Η κύρια αιτία είναι η στενή επαφή με άτομο που έχει τον ιό, ο οποίος παραμένει αδρανής στο νευρικό σύστημα. Έτσι, οποιοσδήποτε πέρασε ανεμοβλογιά μπορεί να εμφανίσει και έρπη ζωστήρα μετέπειτα.

Η εμφάνιση της λοίμωξης κατά την παιδική ηλικία σχετίζεται με:

 • Ενδομήτρια λοίμωξη από τον ιό Varicella-ZosterΗ αυξανόμενη παρουσία του έρπη ζωστήρα σε, κατά τα άλλα, υγιή παιδιά ίσως οφείλεται στην αρχική λοίμωξη της μήτραςόπου δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη ανοσία.
 • Εμβολιασμός ζωντανών εξασθενημένων ιών. Η κατάσταση του ανοσοποιητικού τη στιγμή της αρχικής λοίμωξης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον έρπη ζωστήρα στα παιδιά. Ο αδρανής ιός έχει βρεθεί στα γάγγλια της ραχιαίας ρίζας παιδιών χωρίς ιστορικό ανεμοβλογιάς και χωρίς εμπλοκή της επιδερμίδας.
 • Δευτερεύουσα έκθεση στον ιό μετά τη γέννα σε νεαρή ηλικία. Πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη βρεφική ηλικία, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.
 • Περίπου το 3% του παιδικού έρπη ζωστήρα συμβαίνει σε παιδιά με κακοήθη νεοπλάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εκδόθηκαν στο Journal of the American Academy of dermatology, η ανεμοβλογιά σε νεαρή παιδική ηλικία είναι παράγοντας κινδύνου για τον έρπη ζωστήρα σε παιδιά.

Παιδί με σημάδια έρπη στον αυχένα
Ο έρπης ζωστήρας στα παιδιά προκαλείται από τη λοίμωξη από τον ιό varicella-zoster. Αυτός παραμένει ανενεργός, και μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Συμπτώματα του έρπη ζωστήρα σε παιδιά

Γενικά, η εξέλιξη της ασθένειας είναι πιο ήπια στα παιδιά, η μέση διάρκεια είναι 1 με 3 εβδομάδες. Τα παιδιά μεταξύ 2 και 12 ετών ίσως έχουν κνησμό και πληγές. Όμως, δεν υπάρχει οξύς νευροπαθητικός πόνος, σήμα κατατεθέν του έρπη ζωστήρα στους ενήλικες.

Η λοίμωξη επικεντρώνεται συχνά στον κορμό και τα οπίσθια, αν και μπορεί να εμφανιστεί και στα μπράτσα, τα πόδια, και το πρόσωπο. Κάθε παιδί έχει διαφορετικά συμπτώματα αλλά οι συχνότερες κλινικές εκδηλώσεις είναι:

 • Υπερευαισθησία του δέρματος στην περιοχή που εμφανίζεται ο έρπης ζωστήρας
 • Ήπια εξανθήματα τα οποία εμφανίζονται μετά από πέντε μέρες ως μικρά κόκκινα στίγματα τα οποία μετατρέπονται σε φουσκάλες
 • Έπειτα, οι φουσκάλες γίνονται κίτρινες και ξεραίνονται
 • Υπάρχει τοπικό εξάνθημα στη μία πλευρά του σώματος
 • Τέλος, εξαφανίζεται έπειτα από μια με δύο εβδομάδες

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τον έρπη ζωστήρα από τον απλό ζωστηροειδή έρπη. Ο τελευταίος ξεχωρίζει από τις μονομορφικές φυσαλιδώδεις πληγές που είναι συχνές στα παιδιά.

Έρπης ζωστήρας σε παιδιά – Θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από την ηλικία, την κατάσταση του ανοσοποιητικού, τη διάρκεια των συμπτωμάτων, και την όψη τους. Οι στόχοι των περισσότερων θεραπειών είναι:

 • Ο περιορισμός της σοβαρότητας
 • Ο περιορισμός του πόνου
 • Η μείωση της διάρκειας της λοίμωξης
 • Η μείωση των επιπλοκών

Η πρώτη γραμμή θεραπείας στον έρπη ζωστήρα σε παιδιά είναι τα χάπια ακυκλοβίρης. Αυτά χορηγούνται τέσσερις φορές την ημέρα. Επιπλέον, μπορείτε να ξεκινήσετε θεραπεία με τοπικά αντιβιοτικά και συμπληρώματα θειικού ψευδαργύρου ώστε να αποτρέψετε τις υπερμολύνσεις.

Τα παιδιά που εμφανίζουν οφθαλμικό έρπη ζωστήρα θα πρέπει να λαμβάνουν χάπια ακυκλοβίρης. Ο λόγος είναι η καταγεγραμμένη επίδρασή της στις επιπλοκές, όπως στην πρόσθια ραγοειδίτιδα ή στη στρωματική κερατίτιδα.

Άτομο εφαρμόζει αλοιφή στο μπράτσο ατόμου με έρπη
Η θεραπεία με χάπια ακυκλοβίρης είναι η πρώτη επιλογή κατά του έρπη ζωστήρα, αν και οι γιατροί μπορεί να χορηγήσουν τοπικά αντιβιοτικά.

Προφυλάξεις φαρμάκων

Η ακεταμινοφαίνη (παρασεταμόλη) είναι ο προτεινόμενος αντιπυρετικός παράγοντας. Ο λόγος είναι η σχέση της ασπιρίνης με το σύνδρομο Reye (απότομη έναρξη, απειλητική εγκεφαλοπάθεια, και δυσλειτουργία του ήπατος).

Επίσης οφείλεται στην επιδημιολογική σύνδεση ανάμεσα στην ιβουπροφαίνη και τον αυξημένο κίνδυνο μιας επεμβατικής ασθένειας από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, αν και δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Ο έρπης ζωστήρας σε παιδιά δεν είναι μεταδοτικός, αλλά οποιοσδήποτε με αυτή την ασθένεια μπορεί να μεταδώσει τον ιό της ανεμοβλογιάς σε οποίον δεν την πέρασε. Οι ερευνητές έχουν καθορίσει πως η εξάπλωσή του προκαλείται μόνο με την άμεση επαφή με τις φουσκάλες.

Τα συμπτώματα της πάθησης μπορούν να συγχυστούν με αυτά άλλων παθήσεων. Τέλος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να λάβετε ακριβή διάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Prabhu, S., Sripathi, H., Gupta, S., & Prabhu, M. (2009). Childhood herpes zoster: a clustering of ten cases. Indian journal of dermatology54(1), 62–64. https://doi.org/10.4103/0019-5154.48991
 • Katakam BK, Kiran G, Kumar U. A Prospective Study of Herpes Zoster in Children. Indian J Dermatol. 2016;61(5):534-539. doi:10.4103/0019-5154.190121
 • Lamont, R. F., Sobel, J. D., Carrington, D., Mazaki-Tovi, S., Kusanovic, J. P., Vaisbuch, E., & Romero, R. (2011). Varicella-zoster virus (chickenpox) infection in pregnancy. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 118(10), 1155–1162. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2011.02983.x
 • Gershon AA, Breuer J, Cohen JI, et al. Varicella zoster virus infection. Nat Rev Dis Primers. 2015;1:15016. Published 2015 Jul 2. doi:10.1038/nrdp.2015.16
 • Gershon AA, Chen J, Davis L, et al. Latency of varicella zoster virus in dorsal root, cranial, and enteric ganglia in vaccinated children. Trans Am Clin Climatol Assoc. 2012;123:17-35.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.