10 αιτίες και τύποι δερματικών εξανθημάτων

Διαφορετικοί τύποι δερματικών εξανθημάτων προκαλούν φλεγμονές και ερεθισμό στο δέρμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις κλινικές τους εκδηλώσεις. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.
10 αιτίες και τύποι δερματικών εξανθημάτων

Τελευταία ενημέρωση: 13 Απριλίου, 2021

Υπάρχουν πολλοί, διαφορετικοί τύποι δερματικών εξανθημάτων. Όμως, όλοι τους προκαλούν φλεγμονή και ερεθισμό. Ορισμένοι δεν είναι μεταδοτικοί, αλλά όλοι ίσως προκαλέσουν ντροπή ή δυσφορία.

Καθώς εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους, έχουν και διαφορετικές αιτίες. Γι’ αυτό, εμφανίζονται με διαφορετικά σημάδια και συμπτώματα και απαιτούν άλλου είδους αντιμετώπιση.

Πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε; Παρακάτω, θα σας πούμε για τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

Κύριοι τύποι δερματικών εξανθημάτων

Διάφοροι παράγοντες όπως η ζέστη, οι μολύνσεις, τα αλλεργιογόνα, τα φάρμακα, και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα. Γι’ αυτό, για να λάβετε σωστή διάγνωση και θεραπεία, θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Αφότου σας εξετάσει, ο γιατρός ίσως σας υποδείξει τη χρήση θεραπευτικών σαμπουάν, κρεμών, ή άλλων προϊόντων για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας.

Λοιπόν, ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι δερματικών εξανθημάτων;

1. Τύποι δερματικών εξανθημάτων – Ατοπική δερματίτιδα

Αρχικά, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δερματικών εξανθημάτων είναι η ατοπική δερματίτιδα. Αυτή η πάθηση εκδηλώνεται με διαλείπουσες εξάρσεις που έρχονται και φεύγουν.

Συχνά, προκαλεί έντονο κνησμό και ερυθρότητα. Για την ακρίβεια, βάσει της φάσης στην οποία βρίσκεται, μπορεί να προκαλέσει κόκκινες πλάκες, σημάδια, και ξεφλούδισμα του δέρματος.

Δυστυχώς, οι ειδικοί δε γνωρίζουν τι προκαλεί αυτή την πάθηση. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Health Sciences δηλώνει ότι είναι συχνότερη σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό εποχικών αλλεργιών και γενετικής προδιάθεσης ή άσθματος. Επίσης, ρόλο παίζουν περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες.

Παιδί με ατοπική δερματίτιδα
Η ατοπική δερματίτιδα προκαλεί διαλείπουσες εξάρσεις που έρχονται και φεύγουν.

2. Ψωρίαση

Στη συνέχεια, έχουμε την ψωρίαση, μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος με ισχυρή γενετική προδιάθεση και χαρακτηριστικά αυτοάνοσου παθογόνου. Σύμφωνα με μελέτες από το International Journal of Molecular Sciences, φτάνει το 2% σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως, ποικίλλει ανάλογα την περιοχή.

Γενικά, οι δερματολογικές εκδηλώσεις της ψωρίασης διαφέρουν. Μπορεί να προκαλέσει κνησμό και πλάκες καλυμμένες με φολίδες. Οι πλάκες μπορούν να ενωθούν και να καλύψουν μεγάλες περιοχές του δέρματος.

Τυπικά, επηρεάζει τις ακόλουθες περιοχές:

 • Κορμό
 • Κεφάλι
 • Επιφάνειες των άκρων

3. Δερματίτιδα εξ επαφής

Η απευθείας επαφή με αλλεργιογόνα προκαλεί αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Συχνά, μόνο η περιοχή που έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο επηρεάζεται. Κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν αρώματα, χειροποίητα κοσμήματα, βαφές μαλλιών, και καλλυντικά προϊόντα.

Γενικά, τα ακόλουθα συμπτώματα είναι τα πιο συχνά:

 • Δερματικά εξανθήματα
 • Πρήξιμο και κνησμός
 • Κένωση υγρών, φουσκάλες, και ξηροδερμία

4. Τύποι δερματικών εξανθημάτων – Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Στη συνέχεια, η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια διαταραχή αποχρωματισμού του δέρματος την οποία προκαλεί ένας λιπόφιλος μύκητας που ονομάζεται Malassezia spp. Είναι μια επιφανειακή μυκητίαση την οποία χαρακτηρίζουν πληγές στο δέρμα, ελαφρώς φολιδωτές και διαφέρουν σε χρώμα.

Μελέτες που διεξήχθησαν από τον Βραζιλιάνικο Σύλλογο Δερματολογίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγαλύτερη επικράτηση σε νέους ανθρώπους στην εφηβεία, με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες. Οι υποχρωματικές δερματικές βλάβες είναι πιο συχνές και εμφανίζονται κυρίως στο άνω μέρος του σώματος.

5. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους δερματικών εξανθημάτων. Προκαλείται από τη φλεγμονή των εξωτερικών στρωμάτων του δέρματος. Επηρεάζει συνήθως περιοχές με πολλούς σμηγματογόνους αδένες.

Οι ειδικοί δε γνωρίζουν πώς προκαλείται. Όμως, ένα δημοσίευμα στο  P&T αναφέρει ότι ίσως σχετίζεται με την ύπαρξη του μύκητα Malassezia. Η παχυσαρκία, τα ακραία κλίματα, οι νευρολογικές διαταραχές, και το άγχος, είναι όλα παράγοντες κινδύνου.

Γενικά, τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν:

 • Κόκκινο δέρμα
 • Κίτρινες κρούστες ή φολίδες στο πρόσωπο, τα αυτιά, το κρανίο, ή άλλα μέρη του σώματος.
 • Κνησμό και συνεχή πιτυρίδα

6. Έρπης ζωστήρας

Πρόκειται για ίωση που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα ο οποίος παραμένει ανενεργός στα γάγγλια μετά από προηγούμενη λοίμωξη με ανεμοβλογιά.

Ο ιός προκαλεί τοπική φλεγμονή και φουσκάλες στο δέρμα. Ο πόνος που προκαλεί οφείλεται στη φλεγμονή των νεύρων που επηρεάζονται από τον ιό.

Ορισμένοι παράγοντες πρόκλησης είναι:

 • Το άγχος
 • Χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
 • Οξείες ή χρόνιες παθήσεις
 • Παρουσία κακοήθειας
 • Έκθεση στον ιό
 • Έρπης ζωστήρας
Άτομο με έρπη ζωστήρα στην πλάτη
Τα δερματικά εξανθήματα που προκαλεί ο έρπης ζωστήρας συνοδεύονται συνήθως από φουσκάλες. Πρόκειται για πολύ μεταδοτική ασθένεια.

7. Δερματοφυτίαση

Έπειτα, υπάρχει η δερματοφυτίαση, γνωστή και ως “λειχήνες”. Αυτή η λοίμωξη προκαλείται από μύκητες και μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και τα νύχια. Τα συμπτώματα και τα σημάδια περιλαμβάνουν ξεφλούδισμα, κνησμό, και εξανθήματα.

Τυπικά, επηρεάζει τις ακόλουθες περιοχές:

 • Κρανίο
 • Πόδια
 • Βουβωνική χώρα
 • Την περιοχή της γενειάδας

Ωστόσο, διαφορετικοί τύποι δερματόφυτων μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικές παθήσεις. Έτσι, η τοποθεσία της πληγής καθορίζει τον τύπο του μύκητα που την προκάλεσε.

8. Ροδόχρους νόσος

Η ροδόχρους νόσος είναι μια χρόνια δερματολογική φλεγμονή που επηρεάζει περισσότερο συχνά το πρόσωπο, καθώς είναι μία από τις πιο ορατές περιοχές του δέρματος. Προκαλεί κοκκινίλα, σπυράκια, φλύκταινες, και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Πολύ συχνά επηρεάζει τα μάτια. Επίσης, σε ορισμένους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει κόκκινη, μεγεθυμένη μύτη, μια πάθηση που ονομάζεται ρινόφυμα. Το Dermatology Reports κατέληξαν σε μια αξιολόγηση πως το 15-40% των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό με την πάθηση.

9. Τύποι δερματικών εξανθημάτων – Ροδόχρους πιτυρίαση

Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι μια οξεία βλατιδολεπιδώδης διαταραχή που φεύγει από μόνη της. Προκαλεί εξανθηματικές πλάκες ωοειδούς σχήματος στον κορμό και τα άκρα και έχει μια χαρακτηριστική κατανομή “χριστουγεννιάτικου δένδρου”.

Η ακριβής αιτία της είναι άγνωστη. Ωστόσο, οι λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού που προηγούνται αυτής, υποδηλώνουν ότι ο Στρεπτόκοκκος παίζει κάποιον ρόλο. Επηρεάζει ανθρώπους και των δύο φύλων, με συχνότητα 0,5-2%. Τα δερματικά εξανθήματα διαρκούν έξι με οκτώ εβδομάδες από την αρχική τους εμφάνιση.

10. Ψώρα

Τέλος, η ψώρα είναι μια δερματική λοίμωξη που προκαλείται από το άκαρι Sarcoptes scabiei. Προκαλεί ένα δερματικό εξάνθημα που χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό, κυρίως νυχτερινό, μικρά λαγούμια που δημιουργεί το παράσιτο, και δευτερεύουσες δερματικές βλάβες.

Η μετάδοσή του προκαλείται από άμεση επαφή όπου το άκαρι παραμένει ενεργό για δύο με πέντε ημέρες. Δέκα λεπτά επαφής δέρμα με δέρμα αρκούν για να εξαπλωθεί το άκαρι σε άλλον ξενιστή.

Η πάθηση έχει ανακηρυχθεί μια ασθένεια παραμελημένου δέρματος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2009, και πρόκειται για κυρίαρχο πρόβλημα υγείας σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Τι να κάνετε αν υποφέρετε από δερματικά εξανθήματα

Γενικά, υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία για κάθε τύπο δερματικών εξανθημάτων. Γι’ αυτό, αν υποφέρετε από κάποιο σύμπτωμα, είναι καλύτερο να δείτε έναν δερματολόγο. Εκεί, θα μπορέσετε να λάβετε βοήθεια για τις θεραπευτικές επιλογές σύμφωνα με την κλινική σας εικόνα.

Ο γιατρός θα σας πει τι χρειάζεται να κάνετε για να θέσετε υπό έλεγχο τη δυσφορία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση προϊόντων τοπικής εφαρμογής είναι αρκετή. Εν τω μεταξύ, σε άλλες περιπτώσεις, οι ασθενείς ίσως θα πρέπει να καταφύγουν σε φάρμακα και άλλες επεμβατικές λύσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rendon A, Schäkel K. Patogénesis y tratamiento de la psoriasis. Int J Mol Sci . 2019; 20 (6): 1475. Publicado el 23 de marzo de 2019. doi: 10.3390 / ijms20061475
 • Kolb L, Ferrer-Bruker SJ. Atopic Dermatitis. [Updated 2020 May 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-
 • Al-Shobaili HA, Ahmed AA, Alnomair N, Alobead ZA, Rasheed Z. Molecular Genetic of Atopic dermatitis: An Update. Int J Health Sci (Qassim). 2016;10(1):96-120.
 • Murphy PB, Hooten JN, Atwater AR, et al. Allergic Contact Dermatitis. [Updated 2020 May 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
 • Berk T, Scheinfeld N. Seborrheic dermatitis. P T. 2010;35(6):348-352.
 • Gupta AK, Bluhm R, Summerbell R. Pityriasis versicolor. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2002;16(1):19-33. doi:10.1046/j.1468-3083.2002.00378.x.
 • Santana JO, Azevedo FL, Campos Filho PC. Pitiriasis versicolor: caracterización clínico-epidemiológica de pacientes en el área urbana de Buerarema-BA, Brasil. Un Dermatol Bras . 2013; 88 (2): 216-221. doi: 10.1590 / S0365-05962013000200005
 • Nair PA, Patel BC. Herpes Zoster (Shingles) [Updated 2020 Jun 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
 • Tainwala R, Sharma Y. Pathogenesis of dermatophytoses. Indian J Dermatol. 2011;56(3):259-261. doi:10.4103/0019-5154.82476
 • Mikkelsen CS, Holmgren HR, Kjellman P, et al. Rosacea: a Clinical Review. Dermatol Reports. 2016;8(1):6387. Published 2016 Jun 23. doi:10.4081/dr.2016.6387
 • Litchman G, Nair PA, Le JK. Pityriasis Rosea. [Updated 2020 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020
 • Gilson RL, Crane JS. Scabies (Sarcoptes Scabiei) [Updated 2020 Jul 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.