Καταπολέμηση της υπέρτασης με αποτελεσματικούς και φυσικούς τρόπους

Εκτός από το να προσπαθείτε να διατηρείτε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα και να παραμένετε δραστήριοι, η χρήση των παρακάτω φυσικών θεραπειών μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την υπέρταση και να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Καταπολέμηση της υπέρτασης με αποτελεσματικούς και φυσικούς τρόπους

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Πολλοί άνθρωποι έχουν υπέρταση και, αν και πολλοί από αυτούς είναι μεγάλης ηλικίας, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να παρουσιαστεί και σε νέους ανθρώπους. Για την καταπολέμηση της υπέρτασης, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιες τροφές να καταναλώνετε και ποιες συνήθειες να υιοθετήσετε.

Τι είναι η υπέρταση;

Με κάθε χτύπο της, η καρδιά σας στέλνει αίμα στις αρτηρίες σας. Όταν η πίεση του αίματος που αντλείται με τους χτύπους της καρδιάς σας είναι υψηλότερη της φυσιολογικής, αυτό ονομάζεται υπέρταση.

Υπάρχουν δύο τιμές που εκφράζουν την πίεση του αίματος:

 • Η μία είναι η συστολική πίεση του αίματος, που είναι η πίεση του αίματος όταν η καρδιά αντλεί αίμα.
 • Η άλλη είναι η διαστολική πίεση του αίματος, που είναι η πίεση του αίματος όταν η καρδιά σας αναπαύεται ανάμεσα σε κάθε χτύπο.

Η φυσιολογική πίεση του αίματος είναι περίπου 120/80 mm Hg. Η πρώτη τιμή είναι η συστολική πίεση και η δεύτερη η διαστολική. Επίσης, η υπέρταση γενικά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, κάτι που σημαίνει ότι η μέτρηση της πίεσης του αίματος με ένα πιεσόμετρο αποτελεί τον μόνο αξιόπιστο τρόπο για να ανιχνευθεί.

Οι συνέπειες της υπέρτασης

Καταπολέμηση της υπέρτασης - Μέτρηση πίεσης με πιεσόμετρο

Η πίεση του αίματος πρέπει να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν αυξάνεται, το σώμα σας το αισθάνεται. Στους κινδύνους περιλαμβάνονται βλάβες στην καρδιά, στα νεφρά και στον εγκέφαλο. Μερικές από τις συνέπειες αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία, αν η υπέρταση είναι χρόνια.

Αιτίες της υπέρτασης

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μερικοί από αυτούς συνδέονται στενά με κακές συνήθειες οι οποίες, ευτυχώς μπορούν να αλλάξουν ή να μειωθούν:

 • Παχυσαρκία.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 • Μια διατροφή υψηλή σε νάτριο.
 • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά ή τα φάρμακα για τη γρίπη.
 • Ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Επιπλέον, τα γονίδια παίζουν επίσης κάποιον ρόλο. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, η υπέρταση έχει γενετική βάση. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την αιτία, οι φυσικές θεραπείες και η αλλαγή των συνηθειών σας μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της υπέρτασης.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: 6 σημάδια που φανερώνουν εξάρτηση από το αλκοόλ

Καταπολέμηση της υπέρτασης με φυσικούς τρόπους

Σκόρδο

Καταπολέμηση της υπέρτασης - Σκελίδες σκόρδου

Σκόρδο: η τροφή που καταπολεμά την υπέρταση. Μερικοί άνθρωποι τρώνε μία σκελίδα σκόρδο τη μέρα και αυτό αρκεί. Το σκόρδο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δώσει γεύση στο φαγητό. Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήστε κάψουλες σκόρδου σε σκόνη στα καταστήματα, αν δεν σας αρέσει η γεύση του.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο ωφελεί το σώμα σας με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι ότι συνεισφέρει στη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Έχει αποδειχτεί ότι το ελαιόλαδο συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης (LDL). Επίσης το ελαιόλαδο αποτελεί φυσική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σας.

Μαύρη σοκολάτα

Καταπολέμηση της υπέρτασης - Ρόφημα σοκολάτας

Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο περισσότερο σας ωφελεί. Και, για την καταπολέμηση της υπέρτασης, συνιστούμε σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο και χωρίς ζάχαρη. Ο λόγος είναι ότι το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν την υπέρταση.

Βρώμη

Είναι ευρέως γνωστό ότι η βρώμη μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα σας. Και η υψηλή χοληστερίνη συνδέεται άμεσα με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η βρώμη είναι ιδανική για το πρωινό γεύμα και, όταν πρόκειται για σοβαρές περιπτώσεις υπέρτασης ή υψηλής χοληστερίνης, μπορείτε επίσης να την καταναλώσετε ως εξής:

 • Μουλιάστε τη βρώμη όλη τη νύχτα.
 • Το πρωί προσθέστε γάλα ή νερό και πιείτε το ρόφημα.

Μήλα

Καταπολέμηση της υπέρτασης - Πράσινα και κόκκινα μήλα

Γνωρίζατε ότι η φλούδα του μήλου περιέχει φλαβονοειδή, όπως ακριβώς η μαύρη σοκολάτα; Αυτός είναι ο λόγος που συνιστάται να τρώτε τα μήλα με τη φλούδα για την καταπολέμηση της υπέρτασης. Έτσι εξασφαλίζετε όλες τις ωφέλειες που έχουν να σας προσφέρουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φλούδα των φρούτων περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες.

Σμούθι με μαϊντανό και λεμόνι

Ο μαϊντανός έχει ισχυρή διουρητική δράση και μην ξεχνάτε ότι η κατακράτηση υγρών μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε το παρακάτω σμούθι με μαϊντανό και λεμόνι για την καταπολέμηση της υπέρτασης. Θα σας βοηθήσει επίσης να απομακρύνετε το νάτριο από το σώμα σας μέσω των ούρων.

Υλικά

 • 1 λεμόνι
 • 1 φλιτζάνι νερό
 • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό (30 γραμμάρια)

Οδηγίες

 • Κόψτε το λεμόνι και, χωρίς να το ξεφλουδίσετε, βάλτε το στο μπλέντερ μαζί με το νερό και το μαϊντανό.
 • Έπειτα χτυπήστε τα συστατικά για μερικά λεπτά.
 • Τέλος, σουρώστε το υγρό και πιείτε το με άδειο στομάχι.

Ανανάς

Οι διουρητικές ιδιότητες του ανανά τον καθιστούν μία από τις καλύτερες επιλογές για την καταπολέμηση της υπέρτασης όπως αναφέρει στη μελέτη του και ο ερευνητής Rajendra Pavan.

 • Ο ανανάς είναι ωφέλιμος σε μορφή χυμού αλλά και όταν καταναλώνεται σε φέτες.
 • Συνιστούμε πάντα να μην προσθέτετε ζάχαρη, αφού η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και αυτό αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για υπέρταση.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.