9 Φάρμακα και χάπια για τον πόνο στο στομάχι

Τα χάπια για τον πόνο στο στομάχι περιλαμβάνουν αντιδιαρροϊκά, αντισπασμωδικά, αντιόξινα και άλλα. Μάθετε για 9 από αυτά σε αυτό το άρθρο.
9 Φάρμακα και χάπια για τον πόνο στο στομάχι
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα και χάπια για τον πόνο στο στομάχι. Όλα αυτά θα πρέπει να συνταγογραφούνται από τον γαστρεντερολόγο.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες του πόνου στο στομάχι. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:

 • Εντερική δυσαπορρόφηση
 • Τροφική δηλητηρίαση
 • Εντερική λοίμωξη
 • Δυσανεξία σε οποιοδήποτε τρόφιμο
 • Δυσκοιλιότητα
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Χρόνια γαστρίτιδα
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Έχοντας αυτό κατά νου, προκειμένου να αναφερθούμε στα διάφορα φάρμακα και χάπια για τον πόνο στο στομάχι, θα χρησιμοποιήσουμε την ταξινόμηση σύμφωνα με την τακτική τους χρήση. Αυτές είναι οι εννέα πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ομάδες.

1. Χάπια για τον πόνο στο στομάχι: Αντισπασμωδικά

Τα αντισπασμωδικά χρησιμοποιούνται για τις εντερικές διαταραχές επειδή χαλαρώνουν τον λείο μυ του στομάχου, επιτρέποντας τη διακοπή ή την πρόληψη της επώδυνης και ακούσιας συστολής (σπασμοί). Έτσι, είναι χρήσιμα όταν ο πόνος είναι κολικού τύπου.

Συνολικά, τα πιο γνωστά αντισπασμωδικά είναι τα ακόλουθα:

 • Βουτυλοσκοπολαμίνη
 • Υδροχλωρική παπαβερίνη
 • Πιρενζεπίνη
Pills for stomach pain can help provide relief
Ο εντερικός κολικός μπορεί να αναφέρεται σε πόνο στο στομάχι που εμφανίζεται κατά διαστήματα με μεγάλη ένταση.

2. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα αναστέλλουν τον φλεγμονώδη καταρράκτη που παράγεται από την απελευθέρωση κυτταροκινών. Ενδείκνυνται όταν ο στομαχικός πόνος είναι αποτέλεσμα εντερικής φλεγμονής, όπως στην περίπτωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη χάπια για τον πόνο στο στομάχι είναι η μεταμιζόλη και η μεσαλαζίνη.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει αυτό: Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για τη φλεγμονή

3. Αντιμολυσματικά

Τα αντιμολυσματικά φάρμακα ενδείκνυνται όταν είναι γνωστό ότι η προέλευση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων οφείλεται στην παρουσία μιας εντερικής λοίμωξης. Μπορεί να είναι βακτηριακή, ιογενής ή παρασιτική. Το φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση για την αντιμετώπιση του στομαχικού πόνου εξαρτάται από τον εν λόγω μικροοργανισμό.

Στην περίπτωση βακτηρίων, συνήθως ενδείκνυνται αντιβιοτικά. Ωστόσο, όταν πρόκειται για παρασιτικές λοιμώξεις, συνήθως συνταγογραφούνται αντιπαρασιτικά. Από την άλλη πλευρά, στις ιογενείς λοιμώξεις συνήθως ενδείκνυνται μόνο γενικά μέτρα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά είναι η σιπροφλοξασίνη, η δοξικιλλίνη και η μετρονιδαζόλη. Στα αντιπαρασιτικά περιλαμβάνονται η μετρονιδαζόλη, η αλβενδαζόλη, η μεβενδαζόλη, η πιπεραζίνη και η νιταζοξανίδη.

Τέλος, η αμοξικιλλίνη, η μετρονιδαζόλη και η κλαριθρομυκίνη είναι αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις πόνου στο στομάχι που προκαλείται από χρόνια γαστρίτιδα με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το ελικοβακτήριο του πυλωρού.

4. Χάπια για τον πόνο στο στομάχι: Αντιδιαρροϊκά φάρμακα

Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα λειτουργούν όπως τα χάπια για τον πόνο στο στομάχι σταματώντας τις επιπτώσεις της διάρροιας. Αναστέλλουν την κινητικότητα του εντέρου, γεγονός που αυξάνει τη μονιμότητα των κοπράνων στον εντερικό αυλό, ευνοώντας τη σκλήρυνσή του.

Δεν συνιστώνται συχνά από τους γιατρούς, καθώς σε περίπτωση διάρροιας συνιστώνται μόνο γενικά μέτρα, όπως η διατήρηση της ενυδάτωσης με πολύ νερό, τα άλατα επανυδάτωσης και οι σπιτικές θεραπείες, πέρα από μια αντιδιαρροϊκή δίαιτα.

Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα από τα ακόλουθα:

 • Λοπεραμίδη
 • Υποσαλικυλικό βισμούθιο
 • Πηκτίνη

5. Αντιφουσκωτικά

Τα αντιφουσκωτικά είναι υπεύθυνα για την αναστολή της περίσσειας εντερικών αερίων, τα οποία είναι προϊόν μεταβολισμού. Βασικά, ανακουφίζουν τον πόνο στο στομάχι μειώνοντας τη συσσώρευση αερίων.

 • Μεταξύ αυτών, βρίσκουμε τη σιμεθικόνη και τη διμεθικόνη.

6. Αντιόξινα

Τα αντιόξινα βελτιώνουν τον πόνο στο στομάχι επειδή λειτουργούν ως γαστρικά προστατευτικά. Υπάρχουν αναστολείς της παραγωγής οξέων, όπως η παντοπραζόλη, η λανσοπραζόλη και η ομεπραζόλη. Συνήθως, αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται σε γαστρικά έλκη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γαστρίτιδα.

Από την άλλη πλευρά, το ανθρακικό ασβέστιο, το διττανθρακικό νάτριο και το υδροξείδιο του μαγνησίου λειτουργούν ως χημικό βύσμα, μειώνοντας την οξύτητα του στομάχου εξουδετερώνοντας τα οξέα.

Τέλος, η σουκραλφάτη ή τα άλατα βισμούθιου λειτουργούν επίσης ως γαστρικοί προστάτες, αλλά με άλλο τρόπο. Δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα που εμποδίζει το οξύ να έρθει σε άμεση επαφή με το τοίχωμα του οργάνου του στομάχου.

7. Διεγερτικά για την εντερική κινητικότητα

Αυτά τα χάπια για τον πόνο στο στομάχι χρησιμοποιούνται όταν η προέλευση της δυσφορίας είναι η δυσκοιλιότητα, η επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης (αίσθημα πληρότητας) ή είναι παρουσία παλινδρόμησης και εμέτου.

Επιταχύνουν τη γαστρεντερική διέλευση, ώστε το περιεχόμενο να παραμένει λιγότερο χρόνο σε επαφή με το γαστρικό και το εντερικό τοίχωμα. Στα φάρμακα αυτά περιλαμβάνονται η δομπεριδόνη, η μετοκλοπραμίδη και η σιζαπρίδη.

8. Χάπια για τον πόνο στο στομάχι: Καθαρτικά

Τα καθαρτικά δρουν σε περίπτωση πόνου στο στομάχι λόγω δυσκοιλιότητας μέσω διαφορετικών μηχανισμών. Υπάρχουν πυκνωτές ή σχηματιστές όγκου, οι οποίοι απορροφούν περισσότερο υγρό στο έντερο και αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων.

Από την άλλη πλευρά, τα μαλακτικά χάπια είναι υπεύθυνα για τη λίπανση και τη μαλάκυνση των σχηματισμένων κοπράνων ώστε να είναι ευκολότερη η εκκένωσή τους. Εν τω μεταξύ, τα οσμωτικά καθαρτικά (όπως η λακτουλόζη ή η σορβιτόλη) προκαλούν κατακράτηση υγρών στο έντερο, γεγονός που καθιστά τα κόπρανα πιο μαλακά και ευκολότερα στην αποβολή. Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνονται με άφθονο νερό.

Τέλος, τα διεγερτικά καθαρτικά δημιουργούν ερεθισμό του εντερικού βλεννογόνου, με συνέπεια την αύξηση της εντερικής διέλευσης, επιταχύνοντας έτσι την κένωση των κοπράνων.

9. Προβιοτικά

Τέλος, έχουμε τα προβιοτικά, τα οποία από μόνα τους δεν έχουν μηχανισμό βελτίωσης του στομαχικού πόνου. Ωστόσο, είναι γεμάτα από ευεργετικούς μικροοργανισμούς για την εντερική χλωρίδα.

Μακροπρόθεσμα, βοηθούν στη ρύθμιση της εντερικής διέλευσης και καταπραΰνουν έμμεσα τις ενοχλήσεις που σχετίζονται με τον κοιλιακό πόνο λόγω μεταβολών στη μικροβιακή χλωρίδα.

Alimentos probióticos.
Τα προβιοτικά δεν υπάρχουν μόνο ως φάρμακα. Πολλά τρόφιμα εκπληρώνουν την ίδια λειτουργία με φυσικό τρόπο. Συνιστώνται ανεπιφύλακτα αν αντιμετωπίζετε πόνο στο στομάχι ή έχετε προβλήματα πέψης.

Είναι πάντα απαραίτητο να παίρνετε φάρμακα και χάπια για τον πόνο στο στομάχι;

Μετά από αξιολόγηση, ο γιατρός σας πρέπει να αποφασίσει ποια φάρμακα είναι απαραίτητα για τον πόνο στο στομάχι σας. Στην περίπτωση των παιδιών, τα φάρμακα είναι τα ίδια με αυτά των ενηλίκων, αλλά οι δόσεις και οι παρουσιάσεις τους διαφέρουν.

Από την άλλη πλευρά, η ποσότητα του νερού του σώματος στα παιδιά είναι μικρότερη, οπότε είναι και πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν αντιμετωπίζεται η διάρροια στα παιδιά.

Πολλές φορές, ο πόνος στο στομάχι βελτιώνεται όταν λαμβάνονται απλά, καθημερινά μέτρα. Είναι καλό να επιλέγετε μια διατροφή χωρίς επεξεργασμένα σάκχαρα και τροφές με πολλά λιπαρά, εκτός από την αποφυγή αλκοολούχων ή ανθρακούχων ποτών, όπως τα αναψυκτικά.

Τέλος, αν οι ενοχλήσεις είναι επίμονες και δεν βελτιώνονται με αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες, τότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.