Φωτοφαρμακολογία, μια νέα γενιά φαρμάκων

Η φωτοφαρμακολογία είναι μια νέα γενιά φαρμάκων που υπάρχει για τουλάχιστον μια δεκαετία. Μάθετε περισσότερα στο σημερινό άρθρο.
Φωτοφαρμακολογία, μια νέα γενιά φαρμάκων

Τελευταία ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου, 2021

Η φωτοφαρμακολογία είναι μια νέα γενιά φαρμάκων και είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς της φαρμακευτικής χημείας για το μέλλον. Σε γενικές γραμμές, είναι μια νέα γενιά φαρμάκων που ενεργοποιούνται από το φως. Έτσι, λειτουργούν μόνο στα όργανα και τους ιστούς που χρειάζονται φως και μόνο όταν χρειάζονται.

Επιπλέον, η φωτοφαρμακολογία είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες. Η επιστήμη είναι πολύ κοντά στην κυκλοφορία εκείνων των φωτοευαίσθητων φαρμάκων που θα κάνουν πραγματικότητα τις θεραπείες υψηλής ακρίβειας.

Όλα δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα θα ήταν διαθέσιμα για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος και μια μεγάλη λίστα που περιλαμβάνει χρόνιο πόνο και τύφλωση. Επομένως, η φωτοφαρμακολογία είναι σίγουρα μια επαναστατική εναλλακτική λύση.

Τι είναι η φωτοφαρμακολογία;

Ένας επιστήμονας που αναλύει τα βακτήρια κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Όπως αναφέραμε, είναι ένα σύστημα που επιτρέπει τη χορήγηση φωτοευαίσθητων φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιούνται και λειτουργούν μόνο όταν συνδυάζονται με το φως. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα κάνουν να έχουν υψηλό επίπεδο ακρίβειας και να λειτουργούν μόνο σε συγκεκριμένες ώρες και μόνο στην περιοχή που το απαιτεί. Αυτή η μέθοδος είναι ικανή να επηρεάσει μόνο ένα κύτταρο.

Επί του παρόντος, τα φάρμακα που προσλαμβάνουμε δρουν αδιακρίτως στο σώμα. Ένα καλό παράδειγμα για αυτό είναι τα αντιισταμινικά πρώτης γενιάς. Εάν ένα άτομο έχει αλλεργία και πάρει ένα από αυτά τα φάρμακα, τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Ωστόσο, είναι αναπόφευκτο να εμφανίσουν υπνηλία, καθώς υπάρχουν υποδοχείς ισταμίνης στον εγκέφαλο.

Αν και η επιστήμη έχει αναπτυχθεί πολύ στο επίπεδο της ακρίβειας των φαρμάκων, δεν είναι ακόμη δυνατό να εξαλειφθούν οι παρενέργειές τους. Με τη φωτοφαρμακολογία, αυτό δεν συμβαίνει λόγω της επιλεκτικότητας του τόπου δράσης. Αυτό σημαίνει ότι ενεργεί μόνο εκεί που πρέπει.

Εμφυτεύσιμα μικροσυστήματα

Τα εμφυτεύσιμα μικροσυστήματα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις που έχουν προτείνει οι επιστήμονες για την καθοδήγηση και τη διαχείριση των φωτοευαίσθητων φαρμάκων στο σώμα. Είναι μικροσκοπικές συσκευές που οι γιατροί θα έβαζαν στο σώμα και θα ρύθμιζαν το φάρμακο. Θα τα έβαζαν εκεί που χρειάζονταν, όταν χρειάζονταν.

Το Bluetooth θα ελέγχει τα εμφυτεύσιμα μικροσυστήματα. Αυτό θα τους επέτρεπε να πηγαίνουν εκεί που πρέπει, να ρυθμίζουν την ποσότητα φωτός που πρέπει να παρέχουν για να ενεργοποιήσουν το φάρμακο και να ελέγχουν τον χρόνο έκθεσης και τον όγκο του φαρμάκου.

Έτσι, οι γιατροί μπορούν να προσαρμόσουν τις δόσεις με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μια πολύ πιο πετυχημένη θεραπεία και να αποφύγουν τις παρενέργειες. Αυτό είναι απαραίτητο, ειδικά όταν τα φάρμακα είναι επιθετικά.

Επιστήμονες σε ένα εργαστήριο.

Εφαρμογές από την φωτοφαρμακολογία στον καρκίνο και την καρδιά

Ένας από τους τομείς στους οποίους είναι πιθανό να λάβει χώρα μια σημαντική εφαρμογή της φωτοφαρμακολογίας είναι τα καρδιακά προβλήματα. Εάν έχετε αρρυθμία, για παράδειγμα, ένα από αυτά τα φάρμακα θα μπορούσε να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό. Επίσης, θα μπορούσε να στοχεύσει μόνο την πληγείσα περιοχή, αντί να επηρεάσει ολόκληρη την καρδιά.

Μια άλλη από τις πιο σημαντικές εφαρμογές της νέας γενιάς φαρμάκων είναι στη θεραπεία του καρκίνου. Επιπλέον, αυτή η τεχνολογία επιτρέπει μια ελεγχόμενη απελευθέρωση του φαρμάκου ειδικά στην περιοχή όπου έχετε όγκο. Στην πραγματικότητα, υπάρχει πιθανότητα να προσβάλει μόνο κακοήθη κύτταρα, έτσι ώστε τα υγιή κύτταρα να μην χρειάζεται να υποστούν καμία βλάβη.

Αυτό το νέο πεδίο φαρμακολογίας θα ξεπεράσει την έλλειψη επιλεκτικότητας φαρμάκων. Το αποτέλεσμα θα ήταν θεραπεία πολύ πιο ακριβής και χωρίς παράπλευρες ζημίες. Στην περίπτωση του καρκίνου, συγκεκριμένα, αυτό θα σηματοδοτούσε μια νέα εποχή.

Συμπέρασμα

Σήμερα, οι επιστήμονες μελετούν άλλες πιθανές εφαρμογές αυτής της νέας γενιάς φαρμάκων για προβλήματα υγείας τόσο σοβαρά όσο η τύφλωση, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και διάφοροι τύποι λοιμώξεων. Οι γιατροί θα μπορούσαν να θεραπεύσουν σχεδόν κάθε ασθένεια με φωτοφαρμακολογία.

Όσον αφορά τις οπτικές διαταραχές, ο Michael Telias, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, επεσήμανε ότι η τύφλωση στα ζώα έχει ήδη αντιστραφεί με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου. Ανέφερε ότι εμφύτευσαν φωτοευαίσθητα μόρια στον αμφιβληστροειδή σε μερικά από αυτά και αυτό τους επέτρεψε να ανακτήσουν την όρασή τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα έχουν αναπτύξει λύσεις με φωτοευαίσθητα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου. Επιπλέον, οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτή η νέα φαρμακολογία έχει ευρείς ορίζοντες να καλύψει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Núñez del Arco Villegas, J. R. (2017). Diseño y simulación de una antena espiral para dispositivos médicos implantables.
  • Llibre, J. M., Antela, A., Arribas, J. R., Domingo, P., Gatell, J. M., López-Aldeguer, J., … & Ortega, E. (2010). El papel de las combinaciones de antirretrovirales a dosis fijas en el tratamiento de la infección por VIH-1. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica, 28(9), 615-620.
  • Algans, X. R., & Santacana, X. G. (2019). El nacimiento de la fotofarmacología. Investigación y ciencia, (516), 30-35.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.