9 συμβουλές για να φροντίσετε τα οικονομικά σας στις διακοπές

Ο προγραμματισμός των χρημάτων που θα ξοδέψετε στις διακοπές σας βοηθά να χαλαρώσετε καλύτερα. Θα σας αποκαλύψουμε τις καλύτερες τεχνικές για να εξασφαλίσετε ότι η οικογένειά σας θα απολαύσει αυτές και τις επόμενες διακοπές!
9 συμβουλές για να φροντίσετε τα οικονομικά σας στις διακοπές

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαΐου, 2023

Οι διακοπές είναι πιο ευχάριστες όταν υπάρχει ένα σχέδιο για τα οικονομικά σας. Εξάλλου, ο στόχος είναι να χαλαρώσετε, να γνωρίσετε έναν νέο τόπο με τη βεβαιότητα ότι όταν επιστρέψετε στο σπίτι, ο προϋπολογισμός σας για τα πάγια έξοδα και τις έκτακτες ανάγκες δεν θα αλλάξει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσετε την απόλαυσή σας, αλλά ότι πρέπει να οργανώσετε τις δραστηριότητές σας με βάση τα χρήματα που έχετε βάλει στην άκρη γι’ αυτές. Πρόκειται για μια ομαδική προσπάθεια μαζί με την οικογένεια ή τους φίλους σας και ο σκοπός είναι να διατηρήσετε μια θετική ισορροπία.

Όταν συμβαίνει το αντίθετο, η συσσώρευση χρεών αμαυρώνει την ενεργειακή επαναφόρτιση που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού και τροφοδοτεί το άγχος σας. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να διασκεδάσετε στις διακοπές σας χωρίς να ξοδέψετε πολλά; Θα σας πούμε σε αυτό το άρθρο.

Γιατί είναι σημαντικό να φροντίζετε τα οικονομικά σας στις διακοπές;

Στις διακοπές, αποσπάτε η προσοχή σας από τις καθημερινές πιέσεις, αλλά υπάρχουν και μερικές αναπόφευκτες υποχρεώσεις. Αυτές είναι η πληρωμή των βασικών υπηρεσιών, η διατροφή, η υγεία και κάθε άλλη τακτική δαπάνη.

Αν ορίσετε έναν λογικό προϋπολογισμό για τις διακοπές, κοστίζει λιγότερο να ανακάμψετε και σας βοηθά να αποφύγετε τις στερήσεις. Αυτό αποτελεί μέρος της καλής οικονομικής υγείας, όπως εξηγεί η Banco Bilbao Vizcaya y Argentaria (BBVA), καθώς η ευημερία επιτυγχάνεται μέσω της σωστής διαχείρισης των προσωπικών ή οικογενειακών οικονομικών.

Τα κλειδιά για την οικονομική υγεία μετά τις διακοπές είναι η οργάνωση και η αποταμίευση. Η υποβάθμιση και των δύο παραγόντων μεταφράζεται σε σπατάλη χρημάτων και αρνητικό αντίκτυπο μπροστά στις πολλαπλές καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις.

Συστάσεις για να φροντίσετε τα οικονομικά σας στις διακοπές

Για να φροντίσετε τα οικονομικά σας στις διακοπές, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στο τι θα ξοδέψετε πριν φύγετε για διακοπές. Όλα θα πάνε καλύτερα αν εφαρμόσετε στην πράξη τις παρακάτω συμβουλές.

1. Αναλύστε την κατάσταση των οικονομικών σας

Πριν φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια παραδεισένια παραλία, ελέγξτε αν τα οικονομικά σας είναι ενημερωμένα. Αφού μάθετε τι έχετε, αρχίστε να προετοιμάζεστε. Αν οι προοπτικές δεν είναι ενθαρρυντικές, η καλύτερη απόφαση είναι να κάνετε οικονομίες για την επόμενη ευκαιρία.

take care of your finances
Κάντε τους υπολογισμούς για να μάθετε τι είδους διακοπές μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα πριν ταξιδέψετε.

2. Προγραμματίστε εκ των προτέρων

Μην αφήνετε το ταξίδι για διακοπές για την τελευταία στιγμή, γιατί αυτό βλάπτει την οικονομική σας σταθερότητα. Ο έγκαιρος προγραμματισμός προσφέρει περισσότερες πιθανότητες να βρείτε καλές προσφορές σε πακέτα διακοπών.

Συγκρίνετε τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των καταλυμάτων. Ενημερωθείτε για το φαγητό, τα αξιοθέατα και τις μεταφορές. Αν είναι δυνατόν, επιλέξτε ένα μήνα χαμηλής περιόδου, καθώς όλα είναι φθηνότερα τότε.

3. Καθορίστε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό

Όταν υπολογίζετε τα έξοδα και θέτετε ένα όριο, ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες σπατάλης χρημάτων. Το κλειδί είναι να καταρτίσετε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό που να καλύπτει τη διαμονή, τα μέρη που θα επισκεφθείτε, αυτά που θέλετε να αγοράσετε και τις μεταφορές. Επίσης, φροντίστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να βάλετε στην άκρη ένα επιπλέον ποσό για οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πληρώσετε ταξιδιωτική ασφάλεια. Ορισμένοι προορισμοί την απαιτούν.

4. Πληρώστε προκαταβολικά

Η πληρωμή σε δόσεις ή με μια ενιαία προκαταβολή διευκολύνει το βάρος της συνολικής δαπάνης, ειδικά για το κατάλυμα και ό,τι μπορεί να περιλαμβάνει. Ρωτήστε τους προμηθευτές αν θα προσαρμόσουν το πακέτο για να πληρώσετε σε βολικές δόσεις.

5. Μην ξεχνάτε τα πάγια έξοδά σας στην πατρίδα

Εκτός από τα χρήματα για τις διακοπές, υπάρχουν και τα χρήματα που χρειάζεστε για τα μόνιμα έξοδά σας. Μην χρησιμοποιείτε τον τακτικό σας προϋπολογισμό για τις διακοπές σας.

Μεταξύ άλλων απαραίτητων υπηρεσιών που πρέπει να θυμάστε, ξεχωρίζουν οι εξής:

  • Αέριο-πετρέλαιο
  • Ενοίκιο
  • Τηλέφωνο και internet
  • Κοινόχρηστα
  • Ηλεκτρική ενέργεια

Οι εκταμιεύσεις αυτές έχουν καθορισμένη ημερομηνία και η μη τήρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή ή πρόστιμο.

6. Ερευνήστε τις εναλλακτικές σας λύσεις

Όσο περισσότερο ελέγχετε και ερευνάτε για λύσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε προσφορές και προωθητικές ενέργειες.

Η περιήγηση στο διαδίκτυο συμβάλλει στο να βρείτε υπηρεσίες που είναι φιλικές προς την τσέπη σας. Η εγγραφή σε ενημερωτικά δελτία αεροπορικών εταιρειών, ξενοδοχείων και ταξιδιωτικών γραφείων σας επιτρέπει επίσης να μαθαίνετε για αποκλειστικές προσφορές.

Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, ενημερωθείτε για ημέρες δωρεάν εισόδου σε μουσεία, γκαλερί ή οποιαδήποτε αξιοθέατα. Αυτός είναι ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή τόπων με χαμηλή ζήτηση, καθώς συνήθως απαιτούν λιγότερα χρήματα.

7. Φροντίστε τα οικονομικά σας στις διακοπές: Εξετάστε το ενδεχόμενο μιας διαμονής στο σπίτι

Το να είστε σε διακοπές δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικό να ταξιδέψετε. Μπορείτε να γνωρίσετε τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης σας. Οι δραστηριότητες που σχεδιάζονται για διασκέδαση στο σπίτι με φίλους συνεπάγονται χαμηλότερα έξοδα.

8. Αγοράστε μόνο τα απαραίτητα

Τα συνειδητά έξοδα δεν βλάπτουν το πορτοφόλι σας. Αν εκμεταλλευτείτε ένα ξενοδοχείο all-inclusive, για παράδειγμα, δεν πρέπει να πληρώνετε για φαγητό από έξω. Τα αναμνηστικά δεν πρέπει επίσης να αποτελούν προτεραιότητα- μπορείτε να τα προϋπολογίσετε, αλλά δεν πειράζει αν δεν επενδύσετε σε αυτές τις λεπτομέρειες.

take care of your finances shopping
Οι αγορές περιττών αντικειμένων κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορούν να αποφευχθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε καλά χρήματα.

9. Να έχετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Αν η υπερβολή των διακοπών επηρεάζει τη μετέπειτα ρευστότητά σας, η ύπαρξη ενός εφεδρικού ταμείου μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις έκτακτες ανάγκες χωρίς να θυσιάσετε χρήματα για τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, αυτό το ταμείο θα σας δώσει μια ανάσα μέχρι να επανέλθουν τα οικονομικά σας κανονικά.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Ανακαλύψτε την ιαπωνική μέθοδο εξοικονόμησης χρημάτων

Πώς να αναπροσαρμόσετε τα οικονομικά σας μετά τις διακοπές

Μια χρήσιμη προσέγγιση του περιοδικού Business and Labor Magazine είναι να θέσετε την αποταμίευση ως την κύρια βάση για την οικονομική σταθερότητα. Το επιχείρημα είναι ότι το να βάζετε στην άκρη ένα μέρος του μηνιαίου εισοδήματός σας για μελλοντικές δαπάνες είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να εκπληρώσετε στόχους, να είστε έτοιμοι για έκτακτες ανάγκες ή να περιποιηθείτε τον εαυτό σας.

Μια άλλη σημαντική μέθοδος για την επανεκκίνηση των οικονομικών μετά τις διακοπές είναι να εμπλέξετε ολόκληρη την οικογένειά σας στη διαχείριση των χρημάτων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Practical Finance προτείνει τη συμμετοχή όλων, υπολογίζοντας τον προϋπολογισμό σας και συζητώντας τι θα πληρώσετε, τι θα αποταμιεύσετε και τι θα επενδύσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.