Σύνδρομο μετά τις διακοπές στα παιδιά: Πώς να βοηθήσετε

Το σύνδρομο μετά τις διακοπές είναι η συναισθηματική απάντηση του παιδιού στο να επιστρέψει στο σχολείο με όλα όσα περιλαμβάνει. Η καλή χρήση του καλοκαιριού τους μπορεί να μειώσει το άγχος τους. Μάθετε περισσότερα εδώ!
Σύνδρομο μετά τις διακοπές στα παιδιά: Πώς να βοηθήσετε

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το σύνδρομο μετά τις διακοπές στα παιδιά είναι μια παροδική διάθεση που επηρεάζει την προσαρμογή στις συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της σχολικής ζωής. Μπορεί να φαίνεται φυσικό μετά από υπέροχες και διασκεδαστικές διακοπές. Ωστόσο, εμφανίζεται σε λιγότερο από το 8% των παιδιών.

Η προσδοκία να σηκωθούν νωρίς για να πάνε στο σχολείο αφού έχουν περάσει ώρες κάνοντας αυτό που αγαπούν περισσότερο είναι τρομακτική. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά με τη τεράστια ικανότητά τους για προσαρμογή καταφέρνουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο χωρίς μεγάλα προβλήματα.

Ωστόσο, ποτέ δεν βλάπτει να τους δώσουμε ένα χέρι βοηθείας.

Οι αιτίες από το σύνδρομο μετά τις διακοπές

Εάν τα παιδιά απορρίψουν την επιβολή ρουτίνας στην αρχή, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει στους γονείς. Είναι οι θεμελιώδεις παράγοντες στον έλεγχο των στοιχείων που αποτελούν την καθημερινή ζωή της οικογένειας.

Κάποια από αυτά τα προβλήματα οφείλονται στην προσωπικότητα του παιδιού. Ένα άλλο κομμάτι αντιστοιχεί στη δομή της οικογένειας, το στυλ των γονέων, τις σχολικές συγκρούσεις, τα προβλήματα υγείας ή εκφοβισμού, καθώς και τους παράγοντες στρες. Οι ενήλικες πρέπει να είναι προσεκτικοί για να αποκλείσουν μερικά από αυτά τα σημάδια, δεδομένης της δυσκολίας των παιδιών να εξηγήσουν τι τους συμβαίνει.

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί να ξεπεράσει το σύνδρομο μετά τις διακοπές

Όπως σε πολλές άλλες συγκρουσιακές καταστάσεις, η επικοινωνία είναι το κλειδί για την εξεύρεση λύσης. Το να ξεκινήσετε να μιλάτε και να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της κακής διάθεσης και του άγχους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφίσετε τις εντάσεις. Ωστόσο, το να φτάσετε εκεί δεν είναι εύκολο.

Τα σημάδια του συνδρόμου (εάν, για παράδειγμα, εμφανίζουν ερεθισμό και σοβαρή άρνηση άσκησης του συνηθισμένου καθεστώτος), εμφανίζονται σχετικά νωρίς οπότε θα ήταν καλό να μην πιέζετε ή κατακρίνετε τα παιδιά. Αντίθετα, ας γίνουμε συν-συμμετέχοντες στις ευθύνες που έρχονται με τη νέα σχολική περίοδο. Και πολύ περισσότερο βέβαια, εάν άλλαξαν σχολείο πρόσφατα.

Ένα αγχωμένο παιδί
Τα σημάδια του συνδρόμου μετά τις διακοπές δεν είναι πάντα εμφανή. Οι ενήλικες πρέπει να μάθουν να τα εντοπίζουν.

Εύρεση των αιτιών

Η εύρεση των παραγόντων που προκαλούν τη διαταραχή είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο για την υπέρβαση του συνδρόμου. Ελέγξτε τα προγράμματα ξεκούρασης, παιχνιδιού και ευθυνών και ενεργήστε σε περίπτωση που αλληλεπικαλύπτονται.

Εάν δεν παρατηρήσετε σημαντικές αποτυχίες κατά την αναθεώρηση του εσωτερικού της οικογένειας, ίσως η αιτία είναι εξωτερική.

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν τις λέξεις για να εκφραστούν. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με τους συμμαθητές και τους δασκάλους, για την ημέρα τους στο σχολείο, για να τους κάνουμε να μιλήσουν. Οποιοσδήποτε μηχανισμός έκφρασης είναι έγκυρος.

Περάστε χρόνο μαζί τους

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι ενήλικες συχνά έχουν περάσει τον περισσότερο χρόνο τους με τα παιδιά. Έτσι, ο χωρισμός που φέρνει το τέλος των διακοπών μπορεί να μην έχει καλή αποδοχή από τα παιδιά.

Η εύρεση τρόπου ώστε να τα συνοδεύσετε, να τα πηγαίνετε στο σχολείο, να μείνετε για λίγο και να αποχαιρετιστείτε είναι τρόποι βοήθειας. Με αυτόν τον τρόπο, οι μεταβάσεις δεν είναι τόσο απότομες.

Σύνδρομο μετά τις διακοπές: Παρέχετε εμπιστοσύνη και ασφάλεια

Οι γονείς έχουν μια προοπτική για τα προβλήματα που χρωματίζεται από την εμπειρία. Τα παιδιά που αισθάνονται απροστάτευτα υποθέτουν ότι η δυσάρεστη κατάσταση είναι ένα ολοκληρωτικό αδιέξοδο.

Πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να λύσετε το πρόβλημα μαζί.

Γνωρίστε το περιβάλλον τους

Οι γονείς πρέπει να προσέχουν το περιβάλλον στο οποίο κινούνται και με το οποίο τα παιδιά αλληλεπιδρούν. Αυτό αναφέρεται στο περιβάλλον πέρα από το σπίτι, το οποίο περιλαμβάνει γείτονες, φίλους και σχολείο.

Οι γονείς πρέπει να επισκέπτονται συχνά το σχολείο και πρέπει να μιλούν με τους δασκάλους και τους φροντιστές. Από αυτές τις ομιλίες, οι γονείς μπορούν να συμπεράνουν την ποιότητα του περιβάλλοντος των παιδιών τους.

Οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν τι επηρεάζει τόσο τα παιδιά. Δεν πρόκειται για υπερπροστασία, αλλά για γνώση και αναγνώριση ότι η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη στο σχολείο είναι μια κοινωνική και συλλογική κατασκευή.

Πώς να αποτρέψετε το σύνδρομο μετά τις διακοπές στα παιδιά

Μια στρατηγική για την πρόληψη του συνδρόμου μετά τις διακοπές στα παιδιά είναι να προγραμματίσουμε εκ των προτέρων. Τα σχολικά ημερολόγια ορίζονται εκ των προτέρων. Ας το εκμεταλλευτούμε έτσι ώστε η ατζέντα να περιλαμβάνει τυχόν καθυστερήσεις και απρόβλεπτα γεγονότα. Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας όσο γίνεται.

Παρακάτω προτείνουμε μια σειρά ενεργειών ώστε να προσαρμοστείτε στα γούστα και τις ανάγκες, καθώς και στις εργασιακές και κοινωνικές υποχρεώσεις.

Προετοιμασία σχολικών ειδών με το παιδί σας

Οι γονείς μπορούν να μεταφέρουν στα παιδιά την οργάνωση των σχολικών τους ειδών. Η μυρωδιά του χαρτιού και τα έντονα χρώματα από τα μελάνια και τα αυτοκόλλητα είναι πάντα συναρπαστικά.

Φωτογραφία σχολικής τσάντας
Η προετοιμασία της σχολικής τσάντας είναι ένας τρόπος για να προσαρμοστείτε σιγά σιγά στη νέα περίοδο που έρχεται.

Μην κάνετε τίποτα απότομα

Τα παιδιά δεν δέχονται πολύ καλά τις ξαφνικές αλλαγές. Αν έχουν κοιμηθεί αργά, η επιστροφή στο σχολείο νωρίς είναι τραυματική. Μπορείτε να προσαρμόσετε την ώρα του ύπνου σιγά σιγά για να μην τους έρθει απότομο.

Επικοινωνία με καλή διάθεση

Εάν οι ανησυχίες και το άγχος είναι μεταδοτικές, το ίδιο και για την καλή διάθεση. Η ζωή είναι περίπλοκη, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.

Αυτό έχει να κάνει με την κατανόηση ότι η συναισθηματική νοημοσύνη της οικογένειας δημιουργείται με βάση συμμαχίες και δίκτυα υποστήριξης που διευκολύνουν την ανάπτυξή τους.

Η ενότητα του σπιτιού βασίζει την επιτυχία της στη ρευστότητα των επικοινωνιών που αγκαλιάζουν τις μεταβάσεις, τις αλλαγές και την υπέρβαση των σταδίων. Επιπλέον, το παιδί πρέπει να αισθάνεται μέρος της οικογένεια καλά ενσωματωμένο και αναγνωρισμένο.

Ο προγραμματισμός είναι ο σχεδιασμός της ελευθερίας

Οι ενήλικες πρέπει να βοηθήσουν στην οργάνωση των παιδικών ημερών.

Διαφορετικά, η άσκοπη βιασύνη θα εισάγει παράγοντες δυσφορίας στη ζωή των παιδιών. Για παράδειγμα, η βιασύνη υποδηλώνει ανωριμότητα και είναι ένα έναυσμα για στρες που εκπέμπεται από τους ενήλικες στα παιδιά. Ομοίως, η αναβολή συσσωρεύει εργασίες που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε απόγνωση.

Ωστόσο, εάν υπάρχει καλή οργάνωση, οι γονείς θα έχουν σχέδια και ρουτίνες που περιλαμβάνουν διασκέδαση και αναψυχή.

Τα παιδιά χρειάζονται διασκέδαση όσο χρειάζονται οξυγόνο. Το σύνδρομο μετά τις διακοπές είναι ένα σύμπτωμα της αίσθησης ότι πρόκειται να χάσουν την ελευθερία τους.

Είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε εξόδους, χρόνο διασκέδασης και ημερομηνίες παιχνιδιού για τα παιδιά σας. Θυμηθείτε: η επιστροφή στο σχολείο μπορεί και πρέπει να είναι συναρπαστική!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.