Πώς να αφαιρέσετε σωστά τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα

Είναι καλύτερο να μην αφαιρείτε μόνοι σας τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα, χρησιμοποιώντας χειροκίνητες μεθόδους. Εάν πρέπει καταφύγετε σε αυτό, είναι σημαντικό να το κάνετε με τον σωστό τρόπο.
Πώς να αφαιρέσετε σωστά τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Το να “σπάτε” τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να λύσετε το πρόβλημα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν καταφύγει σε αυτήν την τεχνική κάποια στιγμή. Είναι δυνατόν να το κάνετε χωρίς να βλάψετε το δέρμα;

Στην πραγματικότητα, το παραπάνω ερώτημα δεν έχει οριστική απάντηση. Χρησιμοποιώντας τη σωστή τεχνική, υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να βλάψετε το δέρμα όταν αφαιρείτε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Ωστόσο, δεν είναι και εγγύηση.

Πρέπει να πούμε ότι δεν είναι καλό να σπάτε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να λύσετε αυτό το πρόβλημα χωρίς να καταφύγετε σε αυτή τη λύση. Ωστόσο, εάν ένα άτομο προτιμά να το κάνει με τα χέρια του, είναι καλύτερο να το κάνει με τον σωστό τρόπο. Πώς;

Για αυτό θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Σπυράκια και μαύρα στίγματα

Είναι γεγονός ότι οι ατέλειες που σχετίζονται με την ακμή επηρεάζουν τη φυσική εμφάνιση. Επομένως, είναι λογικό κάποιος να θέλει να απαλλαγεί από αυτές τις ατέλειες με γρήγορο και εύκολο τρόπο.

Ωστόσο, για να επιλυθεί από μόνο του το πρόβλημα, θα χρειαστεί χρόνος. Εν τω μεταξύ, δεν είναι εύκολο να βγαίνετε έξω με αυτά τα εμφανή σημάδια στο δέρμα. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να σκάσουν τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα με γυμνά χέρια.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν τα πιέζετε, ένα μέρος του πύου βγαίνει, αλλά ένα μέρος του σπρώχνεται πίσω στους πόρους. Είναι επίσης πιθανό η πίεση να προκαλεί την επέκταση του πόρου κάτω από το δέρμα.

Το να σπάτε με το χέρι σπυράκια και μαύρα στίγματα αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης στο δέρμα. Για τον ίδιο λόγο, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών ακμής. Είναι καλύτερο να καταφύγετε σε άλλες μεθόδους.

Mujer quita granos y espinillas de acné.
Όταν αφαιρείτε τα σπυράκια με τα δάχτυλά σας, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί μέρος του πύου κάτω από το δέρμα.

Μία επιλογή: Μην αφαιρείτε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι αν είναι πραγματικά καλή ιδέα να αφαιρέσετε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα με το χέρι. Κατά γενικό κανόνα, αυτό δεν πρέπει να επιχειρείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Όταν το σπυράκι είναι κόκκινο και δεν έχει λευκό κεφάλι, είναι ένα ψεγάδι και δεν είναι καλή ιδέα να το αφαιρέσετε.
  • Εάν το σπυράκι είναι πολύ μεγάλο, φλεγμονώδες και βαθύ. Είναι καλύτερα να μην ασκείτε πίεση.
  • Όταν υπάρχει ένα μεγάλο σημείο που είναι τρυφερό στην αφή στο δέρμα. Είναι πιθανό να είναι ένα πυώδες εξάνθημα και δεν πρέπει να προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε με κανέναν τρόπο.

Ομοίως – αν ένας τραυματισμός δεν πληροί τα παραπάνω χαρακτηριστικά – αξίζει να αξιολογήσετε τις διαθέσιμες επιλογές πριν επιχειρήσετε να αφαιρέσετε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα με τα χέρια σας. Μερικές εναλλακτικές μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

  • Μια ζεστή κομπρέσα αποτελείται από την τοποθέτηση ενός μαλακού πανιού εμποτισμένου με ζεστό νερό πάνω στο σπυράκι. Όταν κρυώσει, το πλένουμε ξανά σε χλιαρό νερό. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να αποστραγγιστεί φυσικά. Εφαρμόστε το στα σπυράκια με μεγάλα λευκά στίγματα, αλλά όχι για τα μαύρα στίγματα.
  • Επαγγελματική αφαίρεση: Ένας δερματολόγος ή αισθητικός ξέρει πώς να αφαιρεί τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα χωρίς να προκαλεί καμία βλάβη.
  • Τοπική θεραπεία χωρίς συνταγή γιατρού: Πολλά προϊόντα είναι διαθέσιμα στην αγορά για το σκοπό αυτό. Απλώς εφαρμόστε τα και περιμένετε να λειτουργήσουν. Κάθε ένα συνοδεύεται από οδηγίες.

Αφαιρέστε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα χωρίς να βλάψετε το δέρμα

Εάν επιλέξετε να αφαιρέσετε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα με το χέρι, είναι καλύτερο να εφαρμόσετε μια τεχνική που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο βλάβης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Δεύτερον, απολυμάνετε την περιοχή που πρόκειται να αντιμετωπιστεί με οινόπνευμα.

Εξαγωγή με βελόνα

Απολυμάνετε μια βελόνα ή καρφίτσα με οινόπνευμα. Στη συνέχεια, τρυπήστε πολύ απαλά την κορυφή του σπυριού.

Ο στόχος είναι να βγει το άσπρο κεφάλι που υπάρχει. Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί πόνο ή ενόχληση. Αν πονάει, σημαίνει ότι γίνεται λάθος.

Στη συνέχεια, τυλίξτε τα δάχτυλά σας σε ένα χαρτομάντιλο και τοποθετήστε τα και στις δύο πλευρές του σπυριού. Μετά, αφαιρέστε το πύον, κάνοντας μια κίνηση προς τα έξω – δηλαδή αντίθετα με την πίεση.

Στο τέλος, πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και βάλτε οινόπνευμα.

Με μπατονέτες

Εάν όταν ανοίγετε το σπυράκι με τη βελόνα, δεν υπάρχει αποστράγγιση, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε δύο μπατονέτες και να ασκήσετε ελαφριά πίεση στα πλαϊνά του σπυριού. Είναι σημαντικό να τονίσουμε την έννοια της ελαφριάς πίεσης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι έντονη.

Με αυτή τη διαδικασία, το σπυράκι μπορεί να στραγγίσει. Στη συνέχεια, η περιοχή πρέπει να πλυθεί και να εφαρμοστεί οινόπνευμα.

Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να βγάλετε τα σπυράκια

Μια καλή στιγμή για να αφαιρέσετε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα είναι μετά το ντους, καθώς η ζέστη και ο ατμός ανοίγουν τους πόρους. Αυτό διευκολύνει την αποστράγγιση. Σε αυτή την περίπτωση, τυλίξτε τα δάχτυλά σας με ένα καθαρό πανί ή βαμβάκι.

Στη συνέχεια, ασκήστε απαλή πίεση και στις δύο πλευρές του σπυριού, κάνοντας μια ώθηση προς τα πάνω. Δεν πρέπει να είναι συνεχής η κίνηση, αλλά μια κίνηση απαλή προς τα πάνω και με παύσεις.

Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει. Σταδιακά, θα γίνει αποστράγγιση.

Είναι απαραίτητο να επαναλάβετε μέχρι να μην βγει άλλο πύον και ποτέ μην πιέζετε δυνατά. Στο τέλος, πλύνετε και εφαρμόστε ένα αντισηπτικό.

Sacar granos y espinillas tras la ducha.
Μετά το ντους είναι η ιδανική στιγμή για να αφαιρέσετε τα σπυράκια με το χέρι, καθώς υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να αφήσετε ζημιά.

Συμβουλές που πρέπει να έχετε υπόψη σας

Εάν η εφαρμογή των τεχνικών για την αφαίρεση των σπυριών και των μαύρων στιγμάτων δεν έχει αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να τα αφήσετε όλα όπως είναι. Σημαίνει ότι, για κάποιο λόγο, δεν είναι έτοιμα να αφαιρεθούν. Ο εξαναγκασμός της κατάστασης θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο βλάβη στο δέρμα.

Τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα συνήθως επουλώνονται μέσα σε 5 έως 7 ημέρες, χωρίς να χρειάζεται να τα αφαιρέσετε με το χέρι. Εν τω μεταξύ, μια κακώς χρησιμοποιούμενη τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Ένα σπυράκι είναι έτοιμο να αφαιρεθεί όταν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο όπου η άκρη του εξογκώματος είναι λευκή ή κίτρινη. Από την άλλη πλευρά, η κυστική ακμή δημιουργεί κόκκινα εξογκώματα χωρίς άλλη χρωματιστή άκρη. Είναι πολύ πιο βαθιά και πρέπει να αντιμετωπιστούν από δερματολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Javier, L., & Cardiel, C. (2004). Reflexiones acerca del lavado de manos. Rev Med IMSS, 42(6), 519-524.
  • Olivera, M. E., García, M. C., & Manzo, R. H. (2020). El alcohol como antiséptico y desinfectante.
  • Fisiológico, E. Elección del mejor tratamiento para el acné activo y sus cicatrices en Medicina Estética (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Barcelona).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.