Τυχερό μπαμπού: Χαρακτηριστικά και Φροντίδα

Μάθετε τα πάντα για το τυχερό μπαμπού, ώστε να έχετε ένα από αυτά τα φυτά στο σπίτι σας και να προσελκύσετε καλή ενέργεια και ευημερία.
Τυχερό μπαμπού: Χαρακτηριστικά και Φροντίδα

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου, 2023

Ενώ το τυχερό μπαμπού είναι ένα πολύ εύκολο στη φροντίδα φυτό, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ορισμένες συμβουλές για να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση. Σας προσκαλούμε να μάθετε τα πάντα γι’ αυτό το υπέροχο και μοναδικό φυτό εδώ!

Τυχερό μπαμπού

Η επιστημονική ονομασία αυτού του φυτού είναι Dracaena sanderiana. Η καταγωγή του εντοπίζεται σε περιοχές με θερμό υποτροπικό κλίμα. Πρόκειται για ένα φυτό εσωτερικού χώρου που προτιμά μια θέση όπου μπορεί να δέχεται μέτριο φυσικό φως.

Έρχεται σε μορφή βλαστών και έχει γίνει δημοφιλές μεταξύ των μπαμπού, αν και στην πραγματικότητα είναι βλαστός του Dracaena sanderiana και δεν έχει σχέση με αυτά. Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι και τα δύο αναπτύσσονται σε στρώματα και μπορείτε να βρείτε ίσια ή σπειροειδή στελέχη διαφόρων μεγεθών.

Όσον αφορά τη δομή του, αποτελείται από μια ευθεία ράβδο από την οποία βγαίνουν βλαστοί και από την οποία αναπτύσσονται οι ρίζες του.

Φροντίδα του τυχερού μπαμπού

Είναι πολύ απλή η φροντίδα τους, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη τα θέματα τοποθεσίας και ποτίσματος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι πρόκειται για ένα φυτό αποκλειστικά εσωτερικού χώρου και ότι χρειάζεται μέτριο φυσικό φως, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες που του ταιριάζουν καλύτερα, φτάνει στην πληρότητά του μεταξύ 18°C και 24°C. Αν κατεβαίνει ή ανεβαίνει λίγο περισσότερο, είναι καλύτερο να διατηρείται η θερμοκρασία μεταξύ 18°C και 24°C. Αν κατέβει ή ανέβει λίγο περισσότερο, δεν θα αντέξει.

Όσον αφορά το πότισμα, είναι σημαντικό να αποκτήσετε μια συνήθεια για να βεβαιωθείτε ότι το φυτό αναπτύσσεται με υγιή τρόπο. Σε περίπτωση που το έχετε σε νερό, θα πρέπει να το αλλάζετε μία φορά την εβδομάδα το χειμώνα και κάθε 2 εβδομάδες το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, πρέπει να καθαρίζετε τα φύλλα δύο φορές την εβδομάδα για να βεβαιωθείτε ότι το φύλλωμα παραμένει απαλλαγμένο από τη σκόνη.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να το καλλιεργήσετε στο έδαφος, πρέπει να το ποτίζετε όταν παρατηρείτε ότι το υπόστρωμα έχει χάσει την υγρασία του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να προσθέτετε μερικές σταγόνες λίπασμα μια φορά το μήνα για να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε ένα δείγμα αυτού του είδους; Ελέγξτε ότι ο κορμός είναι βαθύ πράσινος και δεν έχει κιτρινωπή απόχρωση. Οι ρίζες θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμες και οι βλαστοί θα πρέπει να είναι πράσινοι, άφθονοι και με ιδιαίτερη λάμψη.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 8 τυχερά φυτά σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Pulverización para el bambú de la suerte.
Ο ψεκασμός είναι η βέλτιστη τεχνική ποτίσματος για το τυχερό μπαμπού.

Πώς να μεταφυτεύσετε το τυχερό μπαμπού

Σε περίπτωση που θέλετε να μεταφυτεύσετε αυτό το φυτό, απλά επιλέξτε ένα κομμάτι που έχει φύλλα και τοποθετήστε το σε ένα δοχείο με φιλτραρισμένο νερό. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα πρέπει να παρατηρήσετε την εμφάνιση νέων ριζών.

Εν τω μεταξύ, το νερό πρέπει να αλλάζει τακτικά. Όταν παρατηρήσετε ότι έχει αποκτήσει δύναμη, μπορείτε να το τοποθετήσετε δίπλα στα άλλα στελέχη.

Σπειροειδές τυχερό μπαμπού

Αυτό το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί με τη μορφή ευθείας ή καμπυλωτής ράβδου. Για το τελευταίο, το μυστικό έγκειται στο να αφήνετε το φυτό εκτεθειμένο σε μία μόνο κατεύθυνση του φωτός, έτσι ώστε να κατευθύνεται προς αυτό.

Θα χρειαστείτε ένα κουτί με ένα άνοιγμα. Καλύψτε το φυτό με το κουτί, έτσι ώστε το φως να εισέρχεται μόνο από την τομή που έχετε κάνει.

Όταν παρατηρήσετε ότι έχει σχηματιστεί η καμπύλη, τότε θα πρέπει να γυρίσετε το φυτό περίπου 2 εκατοστά. Τότε θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πιο έντονα.

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με κάθε νέα καμπύλη. Απλά θα χρειαστείτε πολλή υπομονή, καθώς μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο από ένα χρόνο για να επιτευχθεί η σπείρα.

Σημάδια ότι το τυχερό σας μπαμπού έχει προβλήματα

Όπως με κάθε φυτό, είναι σύνηθες να εμφανίζονται κάποια προβλήματα υγείας. Υπό αυτή την έννοια, αν παρατηρήσετε ότι τα φύλλα έχουν κιτρινίσει, θα πρέπει να τα απομακρύνετε αμέσως. Ίσως έχει εκτεθεί σε πολύ φως ή η ποιότητα του νερού δεν είναι καλή, οπότε συνιστούμε να το ποτίζετε με αποσταγμένο νερό και να προσθέτετε λίγο λίπασμα για να αναπληρώσετε τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά.

Από την άλλη πλευρά, αν οι άκρες των φύλλων γίνουν καφέ, τότε χρησιμοποιείτε πολύ λίπασμα ή το νερό δεν φιλτράρεται εύκολα. Επίσης, αν το στέλεχος μαλακώσει ή γίνει καφέ, κόψτε το και αλλάξτε το δοχείο.

Dracaena sanderiana.
Dracaena sanderiana, ή τυχερό μπαμπού.

Το κατ’ εξοχήν φυτό του “Φενγκ Σούι”

Αφού εξηγήσουμε τα χαρακτηριστικά του και την ειδική φροντίδα του, θα επικεντρωθούμε στην ενέργεια που μεταδίδει αυτό το όμορφο και απλό φυτό. Λέγεται ότι προσελκύει την ευημερία, την καλή τύχη, τον πλούτο και τις καλές δονήσεις.

Επίσης, το Φενγκ Σούι το έχει εκλάβει ως σύμβολο της τύχης και ως ενεργοποιητή της οικιακής ενέργειας. Υπό αυτή την έννοια, το τυχερό μπαμπού θα αυξήσει τη θετική ενέργεια ή το τσι στο χώρο όπου τοποθετείται. Γι’ αυτό μπορεί να μην είναι κακή ιδέα να φέρετε ένα από αυτά τα φυτά στο γραφείο για να σας υπενθυμίζει τη σημασία αυτής της ενέργειας.

Να θυμάστε ότι η φιλοσοφία του Φενγκ Σούι ορίζει μια θέση για κάθε στοιχείο του περιβάλλοντος. Στην περίπτωση αυτού του φυτού, η θέση του είναι η ανατολική γωνία του δωματίου, για να καλέσει την υγεία και την επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα.

Τώρα, γιατί αυτή η φιλοσοφία θεωρεί αυτό το φυτό τόσο σημαντικό; Λοιπόν, είναι επειδή μπορούμε να βρούμε και τα 5 στοιχεία της φύσης να αντιπροσωπεύονται σε αυτό το φυτό:

 • Ξύλο: Αυτό βρίσκεται στο ίδιο το φυτό.
 • Γη: Αυτό βρίσκεται στις πέτρες που συνήθως τοποθετούνται γύρω του για διακόσμηση.
 • Μέταλλο: Το μέταλλο βρίσκεται στο δοχείο ή απλά προσθέτοντας ένα νόμισμα στο νερό.
 • Νερό: Αυτό είναι ο τρόπος για να το καλλιεργήσετε.
 • Φωτιά: Η φωτιά ενσωματώνεται συχνά με μια κόκκινη κορδέλα γύρω από το φυτό.

Τέλος, ο αριθμός των μίσχων μπαμπού έχει επίσης σημασία σε πτυχές της ζωής. Για παράδειγμα, ένας μίσχος αντιπροσωπεύει μια απλή ζωή- δύο, διπλή τύχη- τρεις μίσχοι, ευτυχία και μακροζωία. Έτσι, ο κατάλογος συνεχίζεται μέχρι να φτάσει στα 10 στελέχη, που αντιπροσωπεύουν την τελειότητα.

21 στελέχη σημαίνουν ισχυρές ευλογίες.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει: Πώς να φτιάξετε στηρίγματα για τα αναρριχώμενα φυτά

Διακοσμήστε τους χώρους σας με αυτό το φυτό

Αυτό το φυτό είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος εσωτερικού χώρου που, εκτός από διακόσμηση, φέρνει καλή ενέργεια. Λένε ότι αν το πάρετε ως δώρο θα σας φέρει καλή τύχη, αλλά αν δεν το πάρετε, μπορείτε να το χαρίσετε στον εαυτό σας και να το τοποθετήσετε εκεί που νομίζετε ότι το χρειάζεστε περισσότερο.

Δεδομένου ότι είναι ένα πολύ εύκολο στη φροντίδα φυτό, δεν χρειάζεται να είστε ειδικός για να προστατεύσετε και να καλλιεργήσετε το δικό σας τυχερό μπαμπού. Τι περιμένετε λοιπόν; Δοκιμάστε το!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Miguez Tapia, J. A. (2011). Propagación vegetativa del bambu ornamental (Dracaena sanderaina) mediante fitohormona(Bachelor’s thesis, Quevedo: UTEQ).
 • Berraquero, B. O. (2017). FACULTAD DE FARMACIA (Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD COMPLUTENSE).
 • Daquinta, M., Rodríguez, D. P., Torrijo, F. S., & Más, Y. L. (2010). Propagación in vitro de bambú chino (Dracaena sanderiana L.). Ciencia y Tecnología3(1), 7-13.
 • Vizcarra Arce, V. J. (2021). Evaluación de eficiencia en la reducción del hierro, manganeso y sulfatos contenidos en una muestra de aguas ácidas, tratada mediante un humedal de flujo sub superficial horizontal con la especie Dracaena sanderiana como componente vegetativo.
 • Gradaille, M. D., Rodríguez, D. P., Más, Y. L., & Torrijo, F. S. (2010). PROPAGACIÓN IN VITRO DE BAMBÚ CHINO. Ciencia y Tecnología (1390-4051)3(1).
 • Koppel, M. (2006). Guía completa de feng shui(Vol. 199). Edaf.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.