Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο καθαρισμού για το σπίτι σας

Σκούπισμα, σφουγγάρισμα, πλύσιμο ρούχων... Μάθετε πώς να προγραμματίζετε όλες τις εργασίες καθαρισμού σας με αυτές τις συμβουλές για να δημιουργήσετε ένα εβδομαδιαίο πλάνο καθαρισμού.
Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο καθαρισμού για το σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιουνίου, 2023

Θα θέλατε να δημιουργήσετε ένα εβδομαδιαίο πλάνο καθαρισμού για το σπίτι σας; Μερικές φορές, οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να σας καταβάλλουν. Η ακαταστασία, η βρωμιά σε διάφορους χώρους, ακόμη και οι άσχημες οσμές είναι στην ημερήσια διάταξη.

Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να αφιερώσετε λίγο χρόνο κάθε μέρα για το καθάρισμα. Ευτυχώς, υπάρχουν απλές στρατηγικές για να γίνει αυτή η εργασία πιο αποτελεσματική, πλήρης και γρήγορη. Θα σας ενημερώσουμε λεπτομερώς!

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη για να δημιουργήσετε ένα εβδομαδιαίο πλάνο καθαρισμού;

Τα σπίτια μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, όπως ο αριθμός των χώρων τους και ο εξοπλισμός τους. Όλα αυτά συνδέονται με τη διάταξη ενός προγράμματος καθαρισμού. Επομένως, πριν αρχίσετε να σχεδιάζετε το τέλειο πλάνο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένες προϋποθέσεις.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τονίζουν ότι ο καθαρισμός και η απολύμανση του σπιτιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών και νοσημάτων.

Προσωπική διαθεσιμότητα

Η καθημερινή ζωή είναι γεμάτη με πολυάσχολα προγράμματα: εργασία, σπουδές, καθήκοντα και γραφειοκρατία. Για το λόγο αυτό, δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκετε χρόνο για να τον αφιερώσετε στην καθαριότητα. Αν και εξαρτάται από την προσωπική σας ρουτίνα, καλό είναι να ορίζετε από 30 λεπτά έως 1 ώρα την ημέρα για την υγιεινή του σπιτιού.

Μέγεθος του σπιτιού

Ένα διαμέρισμα ενός δωματίου με ένα μόνο άτομο δεν είναι το ίδιο με ένα σπίτι με 4 δωμάτια. Είναι σαφές ότι ο χρόνος που διατίθεται για την απολύμανση εξαρτάται από τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων που πρέπει να καθαρίσετε.

Αριθμός ατόμων που ζουν στο σπίτι

Όπως το μέγεθος έχει σημασία, έτσι έχει σημασία και ο αριθμός των ενοίκων. Ένας άγαμος, ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, ένα παντρεμένο ζευγάρι με τρία παιδιά ή ένα σπίτι με δύο κατοικίδια συνεπάγονται διαφορετικές εργασίες καθαρισμού. Ωστόσο, ένα εβδομαδιαίο πλάνο που ταξινομεί τις εργασίες είναι ευνοϊκό για όλους.

Χρόνος στο σπίτι

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ο χρόνος που περνάτε μέσα στο σπίτι. Δουλεύετε στο γραφείο του σπιτιού σας; Δουλεύετε στο γραφείο στο σπίτι χρησιμοποιώντας όλες τις εγκαταστάσεις ή ο χώρος παραμένει άδειος το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας; Στη δεύτερη περίπτωση, ο καθαρισμός είναι πιθανό να είναι λιγότερο συχνός, αν και η συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς είναι σχεδόν παρόμοια.

Διαφορετικές δυνατότητες για το πλάνο καθαρισμού

Στις καθημερινές εργασίες καθαρισμού, υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να εκτελούνται κάθε μέρα, άλλες σε εβδομαδιαία βάση και άλλες σε μηνιαία βάση. Δεν είναι απαραίτητο να καθαρίζετε σε βάθος κάθε γωνιά του σπιτιού κάθε μέρα, αν και είναι απαραίτητο να πλένετε τα πιάτα και να σκουπίζετε τη σκόνη.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να αποφασίσετε από πού να ξεκινήσετε, αλλά και να θυμηθείτε ποιες εβδομαδιαίες εργασίες εκτελέστηκαν πρόσφατα. Για να διατηρήσετε μια οργάνωση σε όλες τις λεπτομέρειες της καθαριότητας, είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην προσωπική διαθεσιμότητα και στις λεπτομέρειες του σπιτιού.

Για το σκοπό αυτό, είναι δυνατόν να διαθέσετε 1 ώρα ημερησίως για τη γενική εργασία, κατανέμοντας μεταξύ 10 και 15 λεπτών για κάθε συγκεκριμένη ενέργεια. Δηλαδή, 15 λεπτά για το σκούπισμα, 15 λεπτά για το σφουγγάρισμα, άλλα 15 λεπτά για τον καθαρισμό της κουζίνας και το ίδιο για το μπάνιο.

Για αυτές τις καθημερινές εργασίες, πρόκειται περισσότερο για επιφανειακό καθαρισμό. Ωστόσο, για άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι πιο λειτουργική η κατανομή ανά δωμάτιο. Αυτό σημαίνει να αφιερώνετε 1 ώρα την ημέρα για τη γενική απολύμανση της κουζίνας. Την επόμενη μέρα, 1 ώρα για το μπάνιο, και ούτω καθεξής για όλο το σπίτι.

Άλλοι άνθρωποι επιλέγουν να συγκεντρώσουν όλες τις ενέργειες για μία μόνο εβδομαδιαία ημέρα, έτσι ώστε να καταλαμβάνουν αρκετές ώρες από αυτήν.

Παραδείγματα για ένα εβδομαδιαίο πλάνο καθαρισμού

Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι οργάνωσης της καθαριότητας, υπάρχουν 2 τύποι προγραμμάτων που λειτουργούν με γενικό τρόπο για όλους τους τύπους σπιτιών. Αυτός είναι η υποδιαίρεση κάθε ημέρας της εβδομάδας ανάλογα με το δωμάτιο ή τι θέλετε να καθαρίσετε.

Ακολουθεί ένα πιθανό παράδειγμα για κάθε πρόγραμμα. Ωστόσο, είναι δυνατόν να το προσαρμόσετε στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε περίπτωσης.

Πρόγραμμα ανά εργασία

Μία από τις επιλογές για την οργάνωση της εβδομαδιαίας καθαριότητας είναι η εκτέλεση κάθε εργασίας σε διαφορετική ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, καμία ενέργεια δεν παραλείπεται, γεγονός που καθιστά δυνατή την κατανομή τους με τον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα στις ατομικές ανάγκες.

 • Δευτέρα. Ξεσκονίστε, σκουπίστε και σφουγγαρίστε όλα τα δάπεδα σε κάθε ένα από τα δωμάτια. Εάν απομένει χρόνος, καθαρίστε τα έπιπλα.
 • Τρίτη. Φροντίστε ορισμένους συγκεκριμένους χώρους, όπως το καθάρισμα και η οργάνωση του ψυγείου. Μπορείτε επίσης να τινάξετε και να καθαρίσετε τα χαλιά (αν έχετε).
 • Τετάρτη. Φροντίστε για την απολύμανση σε βασικούς χώρους, δηλαδή την κουζίνα και το μπάνιο. Απολυμάνετε τον φούρνο, τον φούρνο μικροκυμάτων και τα πιάτα. Στο μπάνιο, απολυμάνετε την τουαλέτα, τον νιπτήρα και το ντους.
 • Πέμπτη. Πλύνετε τα ρούχα που χρησιμοποιούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Να θυμάστε ότι οι λεκέδες προϋποθέτουν προηγούμενη διαδικασία καθαρισμού πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Επιπλέον, τα ρούχα θα πρέπει να αφαιρούνται και να κρεμιούνται αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα πλύσης.
 • Παρασκευή. Σιδερώστε τα πουκάμισα και τα ρούχα που το χρειάζονται. Εάν χρησιμοποιηθεί το σωστό πρόγραμμα του πλυντηρίου και τα ρούχα τεντωθούν γρήγορα, το σιδέρωμα θα είναι πολύ πιο εύκολο.
 • Σαββατοκύριακο. Φροντίστε τις δουλειές και τις λεπτομέρειες που παραλείφθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Πραγματοποιήστε συγκεκριμένες πλύσεις ρούχων ανά χρώμα και τύπο υφάσματος. Αλλάξτε τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα.

Πρόγραμμα δωματίων

Ένας άλλος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα εβδομαδιαίο πλάνο καθαρισμού είναι να φροντίζετε ένα δωμάτιο κάθε μέρα. Η εργασία περιλαμβάνει ξεσκόνισμα του δαπέδου, των τοίχων, των φωτιστικών, των κορνιζών και των διακοσμητικών, εκτός από το σκούπισμα, το γυάλισμα των επίπλων, το καθάρισμα των χαλιών και το σφουγγάρισμα κάθε χώρου.

 • Δευτέρα. Απολυμάνετε σχολαστικά το κυρίως υπνοδωμάτιο.
 • Τρίτη. Ίδια εργασία, αλλά στα υπόλοιπα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένου του σαλονιού.
 • Τετάρτη. Πλήρης απολύμανση του μπάνιου. Συμπεριλάβετε τα ντουλάπια, και τον καθαρισμό των πάγκων και των καθρεφτών.
 • Πέμπτη. Αφιερώστε την στην κουζίνα. Απολυμάνετε τον φούρνο μικροκυμάτων, το φούρνο και τις εστίες, τα πιάτα και τον νεροχύτη.
 • Παρασκευή. Καθαρίστε μπαλκόνια, σκουπίστε το δρόμο και όλους τους επιπλέον χώρους.
 • Σαββατοκύριακα. Πλύνετε τα ρούχα και φροντίστε τις λεπτομέρειες που παραλείφθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Συμβουλές για το εβδομαδιαίο πλάνο καθαρισμού

Εκτός από το σχεδιασμό και την τήρηση ενός προγράμματος καθαρισμού, οι ακόλουθες ενέργειες θα βοηθήσουν στη διατήρηση ενός καθαρού και τακτοποιημένου σπιτιού.

 • Αγοράστε τα κατάλληλα καθαριστικά. Είναι απαραίτητο να έχετε καθαριστικά σε καλή κατάσταση, καθώς και απολυμαντικά προϊόντα, χλωρίνη και απορρυπαντικά για κάθε επιφάνεια. Μην ξεχάσετε τα προστατευτικά γάντια αν χρησιμοποιούνται χημικά και ένα καρότσι για να μεταφέρετε όλο τον εξοπλισμό πιο άνετα.
 • Να έχετε στη διάθεσή σας μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Το να έχετε το πλάνο καθαρισμού κοντά σας, σας βοηθά να θυμάστε ποια είναι η επόμενη εργασία και να ολοκληρώνετε κάθε βήμα.
 • Κάντε ένα διάλειμμα όταν χρειάζεται. Μην πελαγώνετε. Κάποιες μέρες μπορεί να μην έχετε αρκετή ενέργεια για να τηρήσετε το πρόγραμμα. Είναι δυνατόν να ξεκουραστείτε και να αναπληρώσετε τις υπόλοιπες ώρες της εβδομάδας.
 • Καθαρίζετε λίγο καθημερινά. Αν φροντίζετε για την τάξη στην καθημερινότητά σας, ο καθαρισμός θα γίνει πιο εύκολος.
 • Διασκεδάστε τον εαυτό σας. Βάλτε ραδιόφωνο ή  μουσική για να κάνετε την εργασία πιο ευχάριστη.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 7 τρόποι για μια ωραία εμφάνιση χωρίς μακιγιάζ

Αξιολογήστε το πρόγραμμά σας και προσαρμόστε το όπως σας βολεύει

Είναι δύσκολο να βρείτε την τέλεια ρουτίνα καθαρισμού την πρώτη εβδομάδα. Είναι θέμα δοκιμής και τροποποίησης των εργασιών μέχρι να βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο περιβάλλον του σπιτιού σας και στην προσωπική σας διαθεσιμότητα. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πρόγραμμα για 1 ή 2 εβδομάδες και στη συνέχεια να αξιολογήσετε πού υπήρξαν αποτυχίες ή ελλείψεις στο πρόγραμμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.