Γαρίδες και καραβίδες: Ποια είναι οι διαφορά τους τελικά;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι οι γαρίδες και καραβίδες είναι οι ίδιες. Το σημερινό άρθρο θα συζητήσει τις διαφορές τους και θα σας πει πώς αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν τις συνταγές σας και τη διατροφική τους ποιότητα.
Γαρίδες και καραβίδες: Ποια είναι οι διαφορά τους τελικά;
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γαρίδες και καραβίδες είναι ίδιες. Στην πραγματικότητα, και οι δύο είναι απλά γνωστές ως «γαρίδες» στην Αγγλία και την Αυστραλία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορές παρά τις ομοιότητές τους.

Και τα δύο ζώα έχουν μικρό κύκλο ζωής και ομαδοποιούνται ως ενήλικες. Έτσι, πέφτουν ευκολότερα θύματα της υπερβολική αλίευσης της γαρίδας. Οι ομοιότητες βρίσκονται στη βιολογική τους προέλευση. Στην πραγματικότητα, ο βιολόγος Marcelo Scelzo τις περιγράφει ως δεκαπέντε καρκινοειδή. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν σκληρό εξωσκελετό και δέκα πόδια.

Υπάρχουν κάποιες διαφορές στο σώμα, το περιβάλλον, την αναπαραγωγή και τη γεύση τους.  Λοιπόν, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Οι γαρίδες και καραβίδες είναι βιολογικά διαφορετικές

Και τα δύο καρκινοειδή ανήκουν στην ίδια οικογένεια, αλλά οι δομές του σώματός τους είναι διαφορετικές. Οι France και Grace δείχνουν ότι οι γαρίδες ανήκουν στην υποκατηγορία Dendrobranchiata – έχουν διακλαδισμένα βράγχια. Τρία ζεύγη ποδιών από τα δέκα έχουν νύχια. Επιπλέον, οι γαρίδες από την υποκατήγορία Pleocyemata έχουν ελαστικά βράγχια και νύχια μόνο σε δύο ζεύγη των μπροστινών ποδιών τους.

Κοιτάξτε τις κεραίες και το κέλυφός τους εάν θέλετε να βρείτε πιο πρακτικές διαφορές. Για παράδειγμα, οι καραβίδες έχουν ισχυρές και μεγάλες κεραίες που μπορούν να τριπλασιάσουν το μέγεθος του σώματός τους. Επίσης, κοιτάξτε το κέλυφος και δείτε πώς τα τμήματα αλληλεπικαλύπτονται στην κοιλιά. Όσον αφορά το δεύτερο τμήμα του κελύφους στις γαρίδες, επικαλύπτεται με το πρώτο και το τρίτο τμήμα.

Οι γαρίδες επωάζουν συνήθως τα αυγά τους στα πόδια τους, όπου παραμένουν προσκολλημένα έως ότου εκκολαφθούν και γίνουν μέρος του πλαγκτόν. Μερικά είδη γαρίδας γεννιούνται αρσενικά και γίνονται θηλυκά όταν γερνούν. Αντίθετα, οι καραβίδες αναπαράγονται με αρσενικά και θηλυκά και στη συνέχεια απελευθερώνουν τα γονιμοποιημένα αυγά στο νερό.

καθαρισμένες γαρίδες
Οι γαρίδες είναι μικρότερες και η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες είναι υψηλότερη από εκείνη των καραβίδων.

Οι βιότοποι για τις γαρίδες και καραβίδες

Οι γαρίδες ζουν στον πυθμένα των θαλασσών και των ωκεανών παγκοσμίως. Απαιτούν οξυγόνο και, ως εκ τούτου, προτιμούν ρηχά νερά. Μπορείτε να τις βρείτε σε τροπικά και εύκρατα νερά από βραχώδεις περιοχές, σε θαλάσσιες παραλίες, στον πυθμένα της λίμνης, σε υφάλους, στην αμμουδιά, σε υφάλμυρες και φρέσκες λιμνοθάλασσες. Κατοικούν επίσης σε σπήλαια, ρωγμές και άλλα τρεχούμενα και στάσιμα νερά.

Κινούνται μέσω της θάλασσας σε ομάδες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη θερμοκρασία. Αυτό τους επιτρέπει να κατοικούν σε πολλά μέρη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι περισσότερες καραβίδες είναι αποκλειστικά θαλάσσιες. Τα είδη που αλιεύονται περισσότερο από την αλιευτική δραστηριότητα είναι τα Penaeidae, τα οποία κατοικούν σε ρηχά παράκτια νερά. Άλλες σκάβουν μια τρύπα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εμφανίζονται τη νύχτα για φαγητό.

Οι προνύμφες της καραβίδας δεν είναι πολύ ανθεκτικές σε χαμηλές θερμοκρασίες. Φαίνεται να είναι ο λόγος για την κακή κατανομή τους σε αυξανόμενα πλάτη.

Γαρίδες και καραβίδες: Ποιες είναι μεγαλύτερες;

Για να διαφοροποιήσετε γρήγορα μια γαρίδα από μια καραβίδα, απλώς κοιτάξτε το μέγεθός τους: οι γαρίδες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις καραβίδες.

Μπορούν να έχουν μήκος έως 15 με 20 εκατοστά και είναι γκρι, ενώ οι γαρίδες κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 2 με 3 εκατοστά. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες μπορούν να είναι λίγο περισσότερο από 15 εκατοστά το μέγιστο και είναι καφέ.

 Γαρίδες και καραβίδες: Διατροφικές διαφορές

Με την πρώτη ματιά, δεν έχει σημασία αν τρώτε γαρίδες ή καραβίδες. Ωστόσο, υπάρχουν διατροφικές διαφορές για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον πίνακα σύνθεσης τροφίμων του Organización Panamericana de la Salud (OPS), οι φρέσκες γαρίδες έχουν περίπου 20% πρωτεΐνης (παρόμοια με τα ψάρια, το κοτόπουλο και άλλα κρέατα). Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι χαμηλή, γι ‘αυτό θεωρούνται άπαχες.

Η γαρίδα παρέχει επίσης μέταλλα, όπως 52 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου και 2,4 χιλιοστόγραμμα εξαιρετικά απορροφήσιμου σιδήρου. Ξεχωρίζει με 54 ισοδύναμα ρετινόλης μεταξύ των βιταμινών. Επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου, νατρίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Οι καραβίδες παρέχουν μόνο το 16% της ημερήσιας αξίας πρωτεΐνης και λιγότερο λίπος από τις γαρίδες. Άλλα θρεπτικά συστατικά είναι επίσης πολύ πιο κάτω, όπως 27 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, ένα χιλιοστόγραμμα σιδήρου και 16 ισοδύναμα ρετινόλης βιταμίνης Α. Ωστόσο, το κάλιο είναι πολύ υψηλότερο στις γαρίδες – σχεδόν 300 χιλιοστόγραμμα.

Επίσης, και τα δύο μαλακόστρακα παρέχουν ασταξανθίνη, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά τροφίμων. Είναι η κοκκινωπή χρωστική ουσία στις γαρίδες και τις καραβίδες όταν μαγειρεύονται. Ο Lopez Roldan επισημαίνει ότι αυτή η χρωστική έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

γαρίδα ριζότο
Η γαρίδα είναι υπέροχη με άλλα πιάτα, όπως το ρύζι, το οποίο παρέχει κάλιο.

Ποιες είναι πιο νόστιμες;

Υπάρχει μια μικρή διαφορά στη γεύση μεταξύ των δύο ειδών καρκινοειδών, από τη μαγειρική άποψη. Οι καραβίδες είναι λίγο πιο γλυκές από τις γαρίδες και επηρεάζουν αναμφίβολα τον τύπο του πιάτου για το οποίο χρησιμοποιούνται. Οι γαρίδες έχουν πιο έντονη γεύση και είναι καλές για φαγητό σε κατσαρόλα και σούπες.

Ομοίως, οι καραβίδες είναι υπέροχες με σκόρδο, βούτυρο και μαϊντανό. Είναι επίσης τέλειες σε στιφάδο ή ζυμαρικά ή ρύζι. Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, μπορείτε επίσης να τις ψήσετε, ανάλογα με το μέγεθός τους. Η παέγια θαλασσινών έχει καλύτερη γεύση με γαρίδες λόγω της έντονης γεύσης τους.

Όσον αφορά την υφή, οι καραβίδες είναι πιο σφριγηλές, το κρέας τους πιο σκληρό και πιο ξηρό. Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην το μαγειρέψετε για να αποφύγετε ένα δυσάρεστο πιάτο.

Έχουν σημασία αυτές οι διαφορές;

Πέρα από το μέγεθος, το κέλυφος, το βιότοπό τους ή την αναπαραγωγή τους, οι διαφορές μεταξύ αυτών των καρκινοειδών επηρεάζουν τη θρεπτική αξία ενός πιάτου. Έτσι, να τρώτε γαρίδες εάν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης ή σιδήρου. Ωστόσο, να τρώτε καραβίδες εάν χρειάζεστε περισσότερο κάλιο και λιγότερο λίπος.

Επιλέξτε γαρίδες εάν θέλετε ένα γεύμα με θαλασσινά με έντονες γεύσεις, αλλά επιλέξτε καραβίδες για πιο ισορροπημένες γεύσεις και υφές.

Απολαύστε τες!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá (INCAP). Organización Panamericana d ela Salud. Tabla de composición de Alimentos. Segunda edición. Reimpresión Serviprensa, S.A. 2012.
  • Scelzo, M. Biología reproductiva del langostino y del camarón de las aguas marinas Argentinas. El Mar Argentino y sus Recursos Pesqueros. 2016, 6: 71-88.
  • Álvarez , F., Villalobos, J.,  Hendrick, M.,  Escobar-Briones, E.,  Rodríguez, G.,  y Campos, E. Biodiversidad de crustáceos decápodos (Crustacea: Decapoda) en México. 2014, Revista Mexicana de Biodiversidad, Supl. 85: S208-S219.
  • Fransen, C., De Grave, S. Evolution and radiation of shrimp-like decapods: An overview. ResearchGate. 2009, 245-259.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.