Τα συμπτώματα της αυχενικής σπονδύλωσης και θεραπείες

Σήμερα σας προτείνουμε να ενημερωθείτε επαρκώς πάνω στο ζήτημα αυτής της μυοσκελετικής κατάστασης και τις φυσικές θεραπείες που σχετίζονται με αυτό το πρόβλημα.
Τα συμπτώματα της αυχενικής σπονδύλωσης και θεραπείες
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα συμπτώματα της αυχενικής σπονδύλωσης και θεραπείες. Η αυχενική σπονδύλωση ή η οστεοαρθρίτιδα του λαιμού μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ κοινή πάθηση που σχετίζεται με τη γήρανση.

Η σπονδυλική στήλη είναι μια εκπληκτικά πολύπλοκη δομή.

Οι σπόνδυλοι σχηματίζονται από τη συλλογή λεπτεπίλεπτων οστών. Η ισορροπία και η δύναμη αυτών των οστών επηρεάζονται άμεσα από την κακή στάση του σώματος, τις έντονες ή ασύμμετρες κινήσεις και το πέρασμα του χρόνου.

Καθώς η αυχενική σπονδύλωση εξελίσσεται πιο έντονα στη ζωή σας, ο πόνος μπορεί να φτάσει μέχρι τα χέρια και τα πόδια σας.

Αν αυτή είναι η δική σας περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό και έναν καλό φυσιοθεραπευτή για να ενσωματώσετε νέες στρατηγικές στην καθημερινή σας ζωή.

Σήμερα σας προτείνουμε να ενημερωθείτε επαρκώς πάνω στο ζήτημα αυτής της μυοσκελετικής κατάστασης και τις φυσικές θεραπείες που σχετίζονται με αυτό το πρόβλημα. Άλλωστε, είναι μια από τις πιο συνήθεις καταστάσεις μεταξύ των ηλικιωμένων.


Αυχενική σπονδύλωση: τι είναι και με τι μοιάζει

συμπτώματα της αυχενικής σπονδύλωσης

Η αυχενική σπονδύλωση είναι μια μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει τους σπονδύλους του λαιμού.

Πρόκειται για τον εκφυλισμό των αρθρώσεων του αυχένα που τείνει να κάνει την ανεπαίσθητη εμφάνισή του στα 40 και παρουσιάζει πιο έντονα συμπτώματα γύρω στα 60. Ωστόσο, παιδιά και νεαροί ενήλικες με αρθρίτιδα παρουσιάζουν μερικές φορές παρόμοια κατάσταση.


Αιτίες της αυχενικής σπονδύλωσης

Όσο περίεργο μπορεί να φαίνεται, η σπονδύλωση του αυχένα δεν προέρχεται από την φθορά των σπονδύλων ή του χόνδρου στην περιοχή του λαιμού.

Η ρίζα του προβλήματος προέρχεται από τον εκφυλισμό της εσωτερικής ινώδους μεμβράνης των αρθρώσεων. Αυτές οι αρθρώσεις χάνουν την ελαστικότητά τους όταν δεν έχουν νερό για να ενυδατωθούν και να κρατηθούν ισχυροί και ευέλικτοι. Στη συνέχεια, η έλλειψη υγρασίας προκαλεί την κατάρρευση του εσωτερικού μέρους της άρθρωσης.

Όταν δημιουργείται πίεση, οι αρμοί διασπώνται και τρίβονται μεταξύ τους. Φυσικά, αυτό προκαλεί πόνο, φλεγμονή και άκαμπτο λαιμό που μερικές φορές συνοδεύεται από ζάλη και ναυτία.

Εάν η αυχενική σπονδύλωση γίνει χρόνια, μπορεί να εμφανιστεί ένα εξόγκωμα ή οστεόφυτο.

Αυτή η ανάπτυξη πιέζει το χώρο όπου βρίσκονται τα νεύρα, ενισχύοντας έτσι τον πόνο.


Συμπτώματα της αυχενικής σπονδύλωσης

Εδώ είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αυχενικής σπονδύλωσης:

 • Προφανώς, το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι ο πόνος στον αυχένα και η δυσκαμψία. Η οδήγηση, η ανάγνωση ή το σκύψιμο κατά την αποστολή μηνυμάτων μπορεί να οδηγήσει σε τρίξιμο στο λαιμό σας ή ακόμα και σε ζάλη.
 • Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος επεκτείνεται στα άκρα. Είναι συνηθισμένο να αισθανθείτε κάποιο μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια και στα δάχτυλα.
 • Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος.
 • Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ναυτία και χάνουν την ισορροπία τους.
 • Κάποιοι μπορεί επίσης να ακούσουν ορισμένους εσωτερικούς ήχους, σαν να υπάρχει κάτι στο λαιμό τους.

Φυσικές θεραπείες της αυχενικής σπονδύλωσης

μέλι, κουρκουμάς συμπτώματα της αυχενικής σπονδύλωσης

Θεραπεία με ζέστη και κρύο

Πρώτα απ ‘όλα, ένας απλός τρόπος για τη μείωση του πόνου που σχετίζεται με την αυχενική σπονδύλωση είναι η χρήση θερμών και ψυχρών κομπρεσών.

 • Οι κομπρέσες πρέπει να εφαρμόζονται εναλλάξ στο λαιμό και τους ώμους.
 • Τα ζεστά κομμάτια βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνουν τους μυς σας.
 • Οι κρύες κομπρέσες, από την άλλη πλευρά, συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και της διόγκωσης.

Παρακαλώ σημειώστε ότι εάν ο λαιμός σας έχει φλεγμονή, θα πρέπει να αποφύγετε τις θερμές κομπρέσες.


Ελαφρά άσκηση, όπως μπορείτε

Πριν από οτιδήποτε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να κρατήσετε τη σπονδυλική σας στήλη σε κίνηση, και ειδικότερα αυτή την περιοχή γύρω από το λαιμό και τους ώμους.

Το περπάτημα, η γιόγκα και η κολύμβηση είναι τρεις από τις καταλληλότερες ασκήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας όταν υποφέρετε από αυχενική σπονδύλωση.


Κουρκουμάς

Επιπλέον, ο κουρκουμάς είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες. Είναι πολύ χρήσιμος για τον πόνο στις αρθρώσεις και για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Επίσης, είναι μια μεγάλη βοήθεια στις μέρες που αντιμετωπίζετε έναν άκαμπτο λαιμό.


Σουσάμι

συμπτώματα της αυχενικής σπονδύλωσης

Οι σπόροι του σησαμιού είναι πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Εάν τους τρώτε τακτικά, βοηθάτε να διασφαλίσετε ότι ο χόνδρος σας παραμένει ευέλικτος και ότι η διάσπαση των αρθρώσεων δεν προχωρά τόσο γρήγορα.

Μπορείτε να προσθέσετε σουσάμι στις σαλάτες σας και να κάνετε μόνοι σας μασάζ με ζεστό σησαμέλαιο.

 • Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε το λάδι με μια κομπρέσα.
 • Στη συνέχεια, κάντε κυκλικές κινήσεις στο λαιμό και τους ώμους σας.

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει εκπληκτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Κατ ‘αρχάς, βεβαιωθείτε ότι το μηλόξυδο είναι βιολογικό και αδιάλυτο. (Δεν πρέπει να είναι το είδος που μπορείτε να αγοράσετε στα καταστήματα όπως τα παντοπωλεία).
 • Στη συνέχεια, μουλιάζετε μια κομπρέσα ή μιαβαμβακερή πετσέτα με μια μικρή ποσότητα αυτού του φυσικού συστατικού.
 • Στη συνέχεια, εφαρμόστε το στο λαιμό σας για λίγες ώρες δύο φορές την ημέρα.

Συνολικά, αυτές οι φυσικές θεραπείες είναι μερικές μόνο εναλλακτικές για την ανακούφιση του πόνου στο λαιμό σας.

Ωστόσο, η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι απαραίτητη για την πρόληψη αυτής της πάθησης για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση να γίνει χρόνια και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Andrade Cevallos, M. J., & Gavilánes Cevallos, M. C. (2015). Espondilosis cervical. El rol de la prevención secundaria en la aparición de la mielopatía cervical espondilótica Cervical. Revista Cubana de Reumatología.
 • Mohiuddin, E., Asif, M., Akram, M., Uddin, S., Ahmed, A., Usmanghani, K., & Hannan, A. (2010). Curcuma Longa and Curcumin : a Review Article. Rom. J. Biol. – Plant Biol. https://doi.org/10.1186/s13104-017-2728-0
 • Shahidi, F., Liyana-Pathirana, C. M., & Wall, D. S. (2006). Antioxidant activity of white and black sesame seeds and their hull fractions. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.08.009
 • Malanga, G. A., Yan, N., & Stark, J. (2015). Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury. Postgraduate Medicine. http://doi.org/10.1080/00325481.2015.992719
 • Atik, D., Atik, C., & Karatepe, C. (2016). The Effect of External Apple Vinegar Application on Varicosity Symptoms, Pain, and Social Appearance Anxiety: A Randomized Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. http://doi.org/10.1155/2016/6473678

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.