Γιατί ξεχνάμε πάντα την υγεία των ποδιών μας;

Μας πάνε παντού, και όμως συχνά ξεχνάμε να φροντίζουμε ιδιαίτερα τα πόδια μας. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για την υγεία των ποδιών.
Γιατί ξεχνάμε πάντα την υγεία των ποδιών μας;

Έχει γραφτεί από Maite Córdova Vena

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η φροντίδα των ποδιών είναι απαραίτητη όλες τις εποχές του έτους. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να επιλέγουμε προϊόντα που εξασφαλίζουν καλά αποτελέσματα και μας επιτρέπουν να φροντίζουμε πραγματικά την υγεία των ποδιών μας.

Δεν κοστίζει τίποτα να αφιερώνουμε λίγο χρόνο καθημερινά στην υγεία των ποδιών μας. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο τόσο να αποκτήσουν όσο και να διατηρήσουν τη συνήθεια αυτή. Άλλωστε, είναι πιο συνηθισμένο να δίνουμε έμφαση στη φροντίδα άλλων σημείων του σώματος, όπως τα μαλλιά, το πρόσωπο, τα χέρια και, φυσικά, τη σιλουέτα μας.

Γενικά, εκείνοι που δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία των ποδιών είναι οι άνθρωποι άνω των 55 ετών, όταν αρχίζουν να εμφανίζονται οι περισσότερες ενοχλήσεις. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθετε πώς να φροντίζετε τα πόδια σας όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Τα παραμελημένα πόδια μας

Τα πόδια συνήθως παραμελούνται, παρά το γεγονός ότι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματος. Η κατάστασή τους έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας.

Υποστηρίζουν το βάρος του σώματος και μας επιτρέπουν να εκτελούμε διάφορες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, δεν τυγχάνουν πάντα της καλύτερης φροντίδας πέρα από το καθάρισμά τους στο ντους, το στέγνωμά τους και το να φοράμε ωραία υποδήματα (που δεν είναι το ίδιο με τα άνετα παπούτσια ή τα προτεινόμενα υποδήματα).

Εν τω μεταξύ, η απαιτητική καθημερινότητά τους περιλαμβάνει περπάτημα, τρέξιμο, άλματα και μερικές φορές ακόμη και ορθοστασία για ώρες χωρίς να κουνιούνται. Καθώς το κάνουν αυτό, δεν προστατεύονται πάντα με τα πιο κατάλληλα υποδήματα. Ωστόσο, συνήθως μόνο όταν πονάνε λαμβάνουν πραγματική προσοχή από εμάς.

Γιατί ξεχνάμε πάντα την υγεία των ποδιών μας;

Το γεγονός ότι τα πόδια μας είναι σχεδόν πάντα “κλεισμένα” μέσα στα παπούτσια μας και αποτελούν ένα ελάχιστα εκτεθειμένο μέρος του σώματος, μας κάνει να τα ξεχνάμε. Πολλές φορές, θυμόμαστε την ύπαρξή τους μόνο όταν μας στέλνουν σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά, μέσω του πόνου, του πρηξίματος, της κακής οσμής των ποδιών ή της υπερβολικής ξηρότητας.

Μετά από μια μεγάλη βόλτα, μπορεί να πονάνε όχι μόνο τα πόδια και οι πατούσες σας, αλλά και η πλάτη σας.

Επομένως, είναι απαραίτητο να φροντίζετε την υγεία των ποδιών σας.

Ανακαλύψτε: 6 σπιτικές θεραπείες για πρησμένα χέρια

Η υγεία των ποδιών

Η καθημερινή φροντίδα των ποδιών σας για τουλάχιστον πέντε λεπτά δεν θα σας φέρει μόνο μια αίσθηση ευεξίας τη δεδομένη στιγμή, αλλά και μακροπρόθεσμα (κάτι για το οποίο, χωρίς αμφιβολία, θα είστε ευγνώμονες στην πορεία!).

Για να το κάνετε αυτό, δεν είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε κάποια ιδιαίτερα περίπλοκη μεθοδολογία. Στην πραγματικότητα, αρκεί να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε τα πόδια μας από την καθημερινή μας ρουτίνα προσωπικής φροντίδας.

Με άλλα λόγια, δεν είναι κακό να φροντίζουμε τη σιλουέτα μας, το πρόσωπο ή άλλα μέρη του σώματος, αρκεί να μην παραμελούμε τα υπόλοιπα. Μια καλή συνήθεια συμπληρώνει τις άλλες και επιφέρει μια σειρά από κοινά οφέλη που μπορούν να γίνουν αισθητά όχι μόνο σωματικά, αλλά και συναισθηματικά.

¿Por qué siempre nos olvidamos de la salud de los pies?

Συμβουλές για να πετύχετε την τέλεια υγεία των ποδιών

Στη συνέχεια, θα ρίξουμε μια ματιά στις βασικές συμβουλές για να έχετε υγιή πόδια.

1. Εξαλείψτε τους κάλους

Αν και οι κάλοι μπορεί να μην μας ενοχλούν σε καθημερινή βάση, γίνονται ενοχλητικοί αν αθλούμαστε ή περπατάμε τακτικά. Επομένως, μια καλή ενυδάτωση του δέρματος των ποδιών βοηθά στην εξάλειψη των κάλων και στην πρόληψη της επανεμφάνισής τους.

Οι καλύτερες επιλογές είναι οι κρέμες που περιέχουν ουρία (από 20%), ένα συστατικό με αποδεδειγμένη κερατολυτική δράση και κυτταρική ανανέωση.

Συνιστάται επίσης να κάνετε απολέπιση των ποδιών σας τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο να τρίβονται λίγο-λίγο στα υποδήματά σας.

Φυσικά, θα πρέπει να εφαρμόζετε τις κρέμες και να κάνετε απολέπιση με απαλές, χαλαρωτικές κινήσεις για να κάνετε αυτή τη συνήθεια ακόμα πιο ευχάριστη. Μην το αμελήσετε για τίποτα στον κόσμο στο μέλλον!

Γιατί ξεχνάμε πάντα την υγεία των ποδιών μας;

2. Καταπολεμήστε την ξηρότητα και τις σκασμένες φτέρνες για την υγεία των ποδιών

Τα ξηρά πόδια και οι σκασμένες φτέρνες είναι τόσο αισθητικά όσο και υγειονομικά προβλήματα. Το ξηρό δέρμα έχει μεγαλύτερη τάση να σπάει και να υποφέρει εύκολα από πληγές. Επομένως, αν υποφέρετε από ξηρά πόδια, υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση, ενώ παράλληλα προωθούν την ανάπλαση του δέρματος.

Μια εξαιρετική επιλογή για αυτό είναι η εφαρμογή μιας καλής ενυδατικής κρέμας για την ανάπλαση του δέρματος που δρα στα κατεστραμμένα σημεία. Με αυτόν τον τρόπο, αποκαθιστά την ελαστικότητα και αποτρέπει τον σχηματισμό ρωγμών και κάλων.

Η χειρότερη περιοχή για ξηρότητα είναι συνήθως οι φτέρνες των ποδιών. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια περιοχή που ξηραίνεται και ραγίζει επειδή δέχεται όλη την πίεση του σώματος πάνω της.

Επομένως, η καλύτερη λύση είναι μια εξαιρετικά αναπλαστική θεραπεία που θρέφει εντατικά, επανορθώνει και προστατεύει τις πιο ξηρές περιοχές.

3. Δώστε προσοχή στην υγρασία και άλλες πτυχές

Η αιτία της κακής οσμής των ποδιών είναι συνήθως η δράση βακτηρίων και μυκήτων που έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της υπερβολικής υγρασίας (ιδρώτας) μέσα στα παπούτσια (μεταξύ άλλων).

Για να λύσετε αυτό το κοινό πρόβλημα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην υγρασία που μπορεί να υπάρχει στα παπούτσια σας (και στις κάλτσες) και να αρχίσετε να βελτιώνετε ορισμένες πτυχές, όπως π.χ:

  • Σωστός εξαερισμός των παπουτσιών
  • Υγιεινή των ποδιών (πλύσιμο, στέγνωμα, αερισμός κ.λπ.)
  • Ενυδάτωση των ποδιών (με κρέμες, λοσιόν, έλαια)
  • Χρήση αποσμητικών σκονών (πριν φορέσετε τα παπούτσια)
  • Χρήση ποιοτικών υποδημάτων που επιτρέπουν στα πόδια σας να αναπνέουν

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί. Δεν συνιστάται να το παρακάνουμε με τη χρήση πούδρας ποδιών, καθώς το προϊόν αυτό μπορεί να ξηράνει υπερβολικά το δέρμα και να προκαλέσει την εμφάνιση άλλων ενοχλήσεων, όπως οι ρωγμές.

Η φροντίδα της υγείας των ποδιών σας δεν απαιτεί πολύ χρόνο

Όπως είδαμε στο άρθρο, είναι πολύ εύκολο να φροντίζουμε τα πόδια μας. Αρκεί να αφιερώσετε πέντε λεπτά για να τα φροντίσετε σωστά για να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση.

Φυσικά, πρέπει να δίνουμε προσοχή και στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για τη φροντίδα τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.