Είναι φυσιολογικό να ιδρώνετε ενώ κοιμάστε;

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό μας ρυθμό και να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί εφίδρωση τη νύχτα.
Είναι φυσιολογικό να ιδρώνετε ενώ κοιμάστε;
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η εφίδρωση είναι ο φυσικός μηχανισμός ψύξης του σώματος και συνήθως ενεργοποιείται σε ζεστό καιρό ή κατά την άσκηση. Ωστόσο, υπάρχει χρόνος και χώρος για αυτό. Εάν ιδρώνετε ενώ κοιμάστε, μπορεί να είναι άβολο όσο και ανησυχητικό.

Ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις νυχτερινές εφιδρώσεις, το να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και τις αιτίες θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε αυτήν την κατάσταση. Λοιπόν, είναι φυσιολογικό να ιδρώνετε ενώ κοιμάστε; Θα εξετάσουμε τα αίτια αυτού του φαινομένου παρακάτω.

Γιατί ιδρώνετε ενώ κοιμάστε;

Σε κανέναν δεν αρέσει να ξυπνά μέσα στον ιδρώτα μέσα στη νύχτα. Για να καταλάβετε την πιθανή αιτία της νυχτερινής εφίδρωσης, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη όλους τους παράγοντες που την επηρεάζουν.

Το πρώτο και πιο προφανές που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η θερμοκρασία και η γενική άνεση του περιβάλλοντος. Η ζέστη δεν είναι ο μόνος περιβαλλοντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις. Η υγρασία μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο.

Άλλοι πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στη νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να περιλαμβάνουν βαριές κουβέρτες ή πιτζάμες, μια γενική ενόχληση που προκαλείται από ένα παλιό στρώμα ή ένα θορυβώδες περιβάλλον.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η γενική υγεία σας. Έχεις αλλάξει τη διατροφή σου; Νιώθετε κούραση; Μερικά συμπτώματα γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, που είναι μια φυσιολογική απάντηση στη μόλυνση.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα πυρετού εάν παρατηρήσετε συμπτώματα κρυολογήματος ή την ίδια τη γρίπη μέσα σε μια ή δύο νύχτες. Ωστόσο, πέρα από αυτό, θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σοβαρό.

Είναι φυσιολογικό να ιδρώνετε ενώ κοιμάστε;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Υπεριδρωσία: Αιτίες και συμπτώματα

Μία από τις πιο κοινές αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης είναι οι εξάψεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, οι οποίες προκύπτουν από ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Μια ξαφνική πτώση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον υποθάλαμο, προκαλώντας την αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος της γυναίκας έως και 6 βαθμούς σχεδόν αμέσως.

Ακόμη και οι άνδρες δεν εξαιρούνται. Όσοι έχουν ανεπάρκεια τεστοστερόνης ή λαμβάνουν φάρμακα που μπλοκάρουν αυτήν την ορμόνη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν παρόμοια αποτελέσματα. Οι περισσότεροι άνδρες δεν θα παραδεχτούν ότι αντιμετωπίζουν εξάψεις, αλλά η στέρηση ανδρογόνων μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις.

Τι άλλο μπορεί να με κάνετε αν ιδρώνετε ενώ κοιμάστε;

Ένας άντρας με πονοκέφαλο.

1. Φάρμακα

Πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό και να προκαλέσουν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εφίδρωση. Τα αντιπυρετικά, ή φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό, είναι τα πιο κοινά.

Όταν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, πολλοί άνθρωποι παίρνουν ασπιρίνη ή παρόμοια φάρμακα. Αν και αυτά είναι συχνά αποτελεσματικά στη μείωση του πυρετού, μπορούν επίσης να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Ομοίως, άλλα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις περιλαμβάνουν είναι τα αντικαταθλιπτικά.

2. Προβλήματα υγείας

Μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση και το AIDS, είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις. Ένας επίμονος πυρετός, ο οποίος συχνά συνοδεύεται από νυχτερινές εφιδρώσεις, είναι συχνός μεταξύ των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικά στον HIV.

Από την άλλη πλευρά, η νόσος Hodgkin, ένας τύπος λεμφώματος, είναι μια άλλη μολυσματική ασθένεια που συχνά προκαλεί πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις στους ασθενείς.

3. Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες

Η κατάχρηση αλκοόλ τη νύχτα ευθύνεται επίσης για τις νυχτερινές εφιδρώσεις ορισμένων ανθρώπων. Αν και ένα ποτήρι κρασί πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, όταν ο ύπνος προκαλείται από το αλκοόλ τα αποτελέσματά του είναι λιγότερο επανορθωτικά. Αυτά τα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε πονοκεφάλους και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας που θα μπορούσε να προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις είναι τα πικάντικα τρόφιμα. Αν και μπορεί να μην σας προκαλεί άμεση ενόχληση ενώ τρώτε, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του δέρματός σας καθώς χωνεύετε αυτά τα τρόφιμα.

Από την άλλη πλευρά, οι γιατροί έχουν επίσης εντοπίσει ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει την εφίδρωση σε άτομα που ήδη ιδρώνουν υπερβολικά φυσικά.

4. Υπεριδρωσία: λύση αν ιδρώνετε ενώ κοιμάστε

Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από μια κατάσταση που ονομάζεται υπεριδρωσία, η οποία προκαλεί συχνή και υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Εάν έχετε αποκλείσει όλες τις άλλες πιθανές αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης, μπορεί να πάσχετε από υπεριδρωσία. Θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να το συζητήσετε.

Φυσικές λύσεις για τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Το πρώτο και πιο προφανές πράγμα είναι να κοιτάξετε τον θερμοστάτη σας. Αν και οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν θερμοκρασία 18-22°C για ύπνο, ο καθένας είναι διαφορετικός. Θα πρέπει να πειραματιστείτε για να μάθετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Μια γυναίκα που κοιμάται.

Εάν κοιμάστε με τον σύντροφό σας και αυτός ή αυτή προτιμά μια πιο ζεστή ή πιο δροσερή θερμοκρασία, δοκιμάστε να φορέσετε πολλά ελαφριά στρώματα.

Επίσης, η εξάλειψη των πιθανών αιτιών του στρες και του άγχους είναι επίσης καλή ιδέα. Η νευρικότητα και το άγχος είναι κοινές αιτίες που μπορεί να μας κάνουν να ιδρώσουμε.

Για τον παραπάνω λόγο, αν παντρεύεστε ή έχετε συνέντευξη για δουλειά, περιμένετε ότι θα ιδρώσετε λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο. Ωστόσο, εάν οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνεχιστούν για αρκετές εβδομάδες μετά τη μεγάλη μέρα, θα πρέπει πιθανώς να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Διαβάστε ένα άλλο υπέροχο άρθρο εδώ: Πώς να αποτρέψετε την υπερβολική εφίδρωση

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με υπερβολική εφίδρωση λόγω της εμμηνόπαυσης ή της ανδρόπαυσης μπορούν να πίνουν μαύρο τσάι ή συμπληρώματα μαύρου cohosh. Το μαύρο cohosh είναι ένα εγγενές φυτό που βρίσκεται σε πολλά μέρη της Βόρειας Αμερικής και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα άλλο φαρμακευτικό βότανο που χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τη σοβαρότητα των εξάψεων και τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Ωστόσο, τα αποτελέσματά του δεν ήταν τόσο καλά όσο το μαύρο cohosh.

Με όλα αυτά, μπορεί να έχετε ήδη μια ιδέα για το γιατί ιδρώνετε ενώ κοιμάστε. Θυμηθείτε, εάν κάνετε αλλαγές και τίποτα δεν λειτουργεί, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε πιο σοβαρά προβλήματα.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.