Ηλιακό ερύθημα: Συστάσεις και πώς να το φροντίσετε

Το ηλιακό ερύθημα είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ακτινοβολία του ήλιου είναι πιο έντονη. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς μπορείτε να φροντίσετε σωστά το δέρμα σας
Ηλιακό ερύθημα: Συστάσεις και πώς να το φροντίσετε
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το ηλιακό ερύθημα είναι το τυπικό ηλιακό έγκαυμα που υποφέρετε όταν εκτίθεστε σε υπεριώδη ακτινοβολία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γενικά, τα πιο έντονα συμπτώματα εμφανίζονται τις πρώτες 24 ώρες και στη συνέχεια αρχίζουν να μειώνονται.

Αυτό που είναι γνωστό ως ηλιακό ερύθημα είναι ένα σύνολο συνθηκών με διαφορετική σοβαρότητα. Υπάρχουν μικρές βλάβες, με μόνο απολέπιση του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας. Ωστόσο, άλλες φορές, το έγκαυμα διεισδύει σε ένα κομμάτι δέρματος και οδηγεί σε φουσκάλες. Και στις δύο περιπτώσεις, η πληγείσα περιοχή γίνεται κόκκινη από τη συμφόρηση του αίματος. Δεν υπάρχει πάντα φλεγμονή, αλλά η ροή υγρών στους ιστούς μπορεί να αυξηθεί σε όγκο.

Όπως αναφέραμε, αυτό το ηλιακό ερύθημα προέρχεται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αν και υπάρχουν διαφορετικά μήκη κύματος στις ακτίνες του ήλιου, η ακτινοβολία που επηρεάζει περισσότερο το δέρμα είναι UVB και UVA.

Η ακτινοβολία UVA είναι πολύ διεισδυτική και μπορεί να φτάσει στο χόριο, το οποίο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα. Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτού του τύπου ακτινοβολίας εκδηλώνονται μακροπρόθεσμα. Επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων και ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Από την άλλη πλευρά, η ακτινοβολία UVB είναι η άμεση αιτία του ηλιακού ερυθήματος ή του ηλιακού εγκαύματος. Το δέρμα μαυρίζει και καίγεται λόγω αυτής της ακτινοβολίας. Είναι επίσης ικανό να αλλάζει κύτταρα και να τα καθιστά καρκινικά. Επομένως, και οι δύο ακτινοβολίες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου.

Ομάδες κινδύνου για το ηλιακό ερύθημα

Οποιοσδήποτε μπορεί να υποφέρει από ηλιακό ερύθημα εάν εκθέσετε τον εαυτό σας πάρα πολύ στην ακτινοβολία του ήλιου σε στιγμές που ο ήλιος είναι ισχυρότερος και χωρίς προστασία. Σε κάθε περίπτωση, ορισμένες ομάδες πληθυσμού είναι πιο επιρρεπείς σε αυτά τα εγκαύματα. Μεταξύ αυτών είναι οι ακόλουθοι:

  • Όσοι πρέπει να εργαστούν σε εξωτερικούς χώρους γύρω στο μεσημέρι.
  • Άτομα με πολύ ελαφριά χροιά.
  • Όσοι ασκούν θαλάσσια σπορ ή ορεινά σπορ, καθώς η αντανάκλαση από το νερό και το χιόνι είναι σε θέση να κάψει με την ίδια ένταση με το άμεσο φως.
  • Οι κάτοικοι των τροπικών περιοχών, όπου η κατεύθυνση του ήλιου είναι πιο κάθετη στη γη και το εύρος της ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερο.
  • Ασθενείς που λαμβάνουν ορισμένα αντιβιοτικά, όπως η δοξυκυκλίνη.
  • Χρόνιοι ασθενείς με αυτοάνοσες καταστάσεις με δερματική εμπλοκή, όπως ο λύκος.
αντηλιακό στο χέρι
Οι ώρες κοντά στο μεσημέρι είναι οι χειρότερες για την ηλιακή ακτινοβολία.

Τι να κάνετε εάν έχετε ηλιακό ερύθημα

Μόλις αναπτύξετε ηλιακό ερύθημα, θα πρέπει να λάβετε μέτρα για την ανακούφιση του τραυματισμού. Συνήθως δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε το γιατρό σε αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη σοβαρότητα ή την εξέλιξη του εγκαύματος, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εάν γνωρίζετε ότι ήσασταν πολλή ώρα εκτεθειμένοι στον ήλιο και ότι το ερύθημα είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί, πρέπει να κάνετε ντους με κρύο νερό όταν φτάσετε στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε κρύα αντικείμενα στο προσβεβλημένο δέρμα για να αρχίσετε να ελέγχετε τη φλεγμονή που θα εμφανιστεί.

Πρέπει να φοράτε φαρδιά ρούχα όσο διαρκεί το ερύθημα. Το τρίψιμο από πουκάμισα και παντελόνια πονάει, εκτός από την προώθηση του ξεφλουδίσματος, το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν υπάρχουν φουσκάλες.

Σε περίπτωση που έχετε φουσκάλες γεμάτες με υγρά, είναι καλύτερο να μην τις σκάσετε. Πρέπει να τις αφήσετε να εξελιχθούν χωρίς υπερβολική παρέμβαση. Μπορείτε να τρίψετε κρέμες με αναλγητικά και ψυκτικά δοχεία γύρω από αυτό, καθώς και να τις καλύψετε με αποστειρωμένο επίδεσμο, ώστε να μην μολυνθούν.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, το άρθρο «Προσέγγιση στη θεραπεία της γήρανσης του δέρματος» στο περιοδικό Ars Pharmaceutica προτείνει τη χρήση του Gotu kola σε κρέμες. Αυτό μπορεί να τονώσει την παραγωγή κολλαγόνου για την επιδιόρθωση του δέρματος. Από στόματος, μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη για να ελέγξετε τον πόνο.

Φροντίστε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας αντηλιακό

αντηλιακό στην άμμο
Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με τουλάχιστον 30 SPF.

Το αντηλιακό είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο το καλοκαίρι και όλο το χρόνο. Οι δερματολογικοί συσχετισμοί συνιστούν τη χρήση του όταν εκτίθεστε στον ήλιο άμεσα και ακόμη περισσότερο σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αυτό που κάνει το αντηλιακό είναι να αντανακλά την ακτινοβολία ή να την απορροφά για να μην φτάσει στο δέρμα. Η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για αυτές τις κρέμες είναι ο παράγοντας προστασίας από τον ήλιο (SPF). Κάθε SPF συνδέεται με ένα ποσοστό διήθησης ακτινοβολίας UV.

Στην πράξη, ένα αντηλιακό με 30 SPF είναι αρκετό για τις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς εμποδίζει το 96,7% της ακτινοβολίας. Η χρήση μεγαλύτερου αριθμού είναι χρήσιμη στο πρόσωπό σας, στα παιδιά ή σε άτομα με πολύ λευκές επιδερμίδες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να το εφαρμόσετε και να το διατηρήσετε. Η αποφυγή ηλιακού εγκαύματος εξαρτάται από την ομοιόμορφη κατανομή της κρέμας στο σώμα σας και τη δημιουργία ενός στρώματος τουλάχιστον 2 χιλιοστόγραμμα ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος.

Η προστασία του εαυτού σας από το ηλιακό ερύθημα είναι μια υγιής συνήθεια

Η προστασία του εαυτού σας από την ηλιακή ακτινοβολία είναι μια συνήθεια που επηρεάζει το μέλλον σας. Μπορείτε να αποτρέψετε τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος εάν λάβετε τουλάχιστον τα ελάχιστα μέτρα για να αποτρέψετε την έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιήσετε αρκετό αντηλιακό.

Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με έναν τραυματισμό του δέρματος, είτε πρόκειται για ηλιακό έγκαυμα είτε για σοβαρότερο έγκαυμα, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Είναι καλύτερο να λάβετε τις συμβουλές τους σχετικά με τη σοβαρότητα της πάθησης και να ενεργήσετε ανάλογα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ruiz Martínez, Mª, and Mª Morales Hernández. “Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo.” Ars Pharmaceutica (Internet) 56.4 (2015): 183-191.
  • Zaragozano, Jesús Fleta, Manuel Bueno Lozano, and Luis A. Moreno Aznar. “Quemadura solar y fotodermatosis.” Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria 2 (2016): 48-58.
  • Del Pino, Fabiola, et al. “Lupus eritematoso túmido: variante rara del lupus cutáneo.” Dermatología Venezolana 57.2 (2019).
  • Losantos, Raúl, et al. “Rational design and synthesis of efficient sunscreens to boost the solar protection factor.” Angewandte Chemie 129.10 (2017): 2676-2679.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.