Καφές με λάδι καρύδας: Πώς να τον πίνετε για να μην παχαίνετε

Ο συνδυασμός του καφέ με το λάδι καρύδας μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.
Καφές με λάδι καρύδας: Πώς να τον πίνετε για να μην παχαίνετε
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο καφές με λάδι καρύδας είναι ένα ρόφημα που έχει γίνει δημοφιλές για την προώθηση της κέτωσης, μιας μεταβολικής κατάστασης στην οποία το σώμα καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας. Τώρα, για να επιλέξετε μια καλή δοσολογία, ένας βασικός παράγοντας είναι να αναγνωρίσετε ποιοι είναι οι στόχοι σας.

Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ο κετογονικός καφές μπορεί να μην είναι κατάλληλος για όλους. Ποια είναι τα πιθανά οφέλη του; Πώς να τον πίνετε για να μην πάρετε βάρος; Στο άρθρο που ακολουθεί, θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ με λάδι καρύδας;

Ο καφές με λάδι καρύδας μπορεί να σας προσφέρει μια σειρά από οφέλη που υπερβαίνουν την απλή απόλαυση. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές είναι η ικανότητά του να αυξάνει την ενέργεια. Γνωρίζατε ότι τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας που υπάρχουν στο λάδι καρύδας μεταβολίζονται διαφορετικά από ό,τι άλλα λίπη;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να σας προσφέρει μια γρήγορη πηγή ενέργειας. Σε μια μελέτη στο Journal of Nutritional Science and Vitaminology, αναφέρθηκε ότι τα συστατικά αυτά ήταν σε θέση να βελτιώσουν την απόδοση των αθλητών.

Αυτό υποδηλώνει ότι αν χρειάζεστε μια ώθηση πριν από την άσκηση, αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να είναι ο τέλειος σύμμαχός σας.

Φυσικά, τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας στο έλαιο καρύδας έχουν επίσης συνδεθεί με θετικές επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδίως σε ασθενείς με ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Επειδή αυτά τα λίπη μετατρέπονται σε κετόνες στο ήπαρ, γίνονται μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Τι σημαίνει αυτό; Λοιπόν, οι κετόνες μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή σας, βοηθώντας σας να ενισχύσετε την πνευματική σας απόδοση.

Επίσης, αν θέλετε να ελέγξετε το βάρος σας, ο καφές με λάδι καρύδας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά. Αποδεικνύεται ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να σας βοηθήσει να καταστείλετε την όρεξή σας και να προωθήσετε την απώλεια βάρους, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πώς λειτουργεί; Τα υγιεινά λιπαρά που υπάρχουν στο λάδι καρύδας μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού, πράγμα που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε πιο χορτάτοι μετά την κατανάλωσή του και έτσι θα αποφύγετε την υπερβολή στα υπόλοιπα γεύματά σας.

Πώς να καταναλώνετε καφέ με λάδι καρύδας για να αποφύγετε την αύξηση του βάρους;

Για να απολαύσετε τον καφέ με λάδι καρύδας χωρίς να ανησυχείτε για την αύξηση του βάρους, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.

1. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας σας

Αν και το λάδι καρύδας είναι εξαιρετική πηγή βιοδραστικών ενώσεων, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε, καθώς είναι επίσης άφθονο σε κορεσμένα λιπαρά. Η πρόταση είναι 10 έως 15 γραμμάρια λάδι καρύδας (μία κουταλιά της σούπας) ανά φλιτζάνι καφέ για να πάρετε τα οφέλη χωρίς να το παρακάνετε με τις θερμίδες.

2. Εξετάστε τη συνολική θερμιδική πρόσληψη

Αν ο στόχος σας είναι να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να εξετάσετε τη συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Βεβαιωθείτε ότι ο καφές με λάδι καρύδας εντάσσεται στις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες και δεν υπερβαίνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

3. Εξισορροπήστε τη διατροφή σας

Ο καφές με λάδι καρύδας δεν πρέπει να κυριαρχεί στη διατροφή σας. Είναι σημαντικό να έχετε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, που περιλαμβάνει υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως.

4. Ελέγξτε την κατανάλωση άλλων συστατικών

Εάν προσθέσετε άλλα συστατικά στον καφέ σας, όπως ζάχαρη, κρέμα ή γλυκαντικά, να γνωρίζετε ότι αυτά μπορεί να αυξήσουν τις θερμίδες. Επιλέξτε πιο υγιεινές επιλογές, όπως φυσικά γλυκαντικά ή γάλα με χαμηλά λιπαρά, αν θέλετε καλύτερη γεύση χωρίς να προσθέσετε πολλές θερμίδες.

5. Διατηρήστε έναν ενεργό τρόπο ζωής

Εκτός από τον έλεγχο της θερμιδικής σας πρόσληψης, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε έναν ενεργό τρόπο ζωής και να ασκείστε τακτικά. Η σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και να διατηρήσετε ένα υγιές ενεργειακό ισοζύγιο.

Πώς να ετοιμάσετε καφέ με λάδι καρύδας;

Αν δεν είστε σίγουροι πώς να ετοιμάσετε αυτό το ευεργετικό ρόφημα, θα μοιραστούμε μαζί σας την πιο συνηθισμένη συνταγή.

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι καφέ (200 ml)
  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο έλαιο καρύδας (10 – 15 γραμμάρια)

Προετοιμασία

  1. Ετοιμάστε ένα φλιτζάνι καφέ σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεσμένο ή στιγμιαίο καφέ, αρκεί να είναι καλής ποιότητας.
  2. Ενώ ο καφές είναι ζεστός, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο έλαιο καρύδας στο φλιτζάνι. Μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αλλά μην ξεπερνάτε τα 15 γραμμάρια.
  3. Ανακατέψτε καλά τα υλικά με ένα κουτάλι. Βεβαιωθείτε ότι το λάδι καρύδας έχει ενσωματωθεί στον καφέ.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι οι ποσότητες του ελαίου καρύδας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες σας. Να θυμάστε ότι αν έχετε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας ή αν ακολουθείτε κετογονική δίαιτα για ιατρικούς λόγους, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγο για εξατομικευμένες συστάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.