Αστακός: Διατροφική αξία, οφέλη και χρήσεις στη μαγειρική

Θα σας δείξουμε τα οφέλη και τις χρήσεις του αστακού, ενός είδους θαλασσινών που περιέχει πολλές πρωτεΐνες, αλλά λίγες θερμίδες. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο.
Αστακός: Διατροφική αξία, οφέλη και χρήσεις στη μαγειρική
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Οκτωβρίου, 2022

Ο αστακός είναι ένα από τα είδη θαλασσινών που εκτιμούν περισσότερο οι ειδικοί της γαστρονομίας. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών διαφορετικών πιάτων με ρύζι και διάφορους τύπους ζωμών.

Μπορεί επίσης να καταναλωθεί μόνος του, στη σχάρα ή στο φούρνο και έχει εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η υψηλή τιμή του τον καθιστά απρόσιτο για πολλούς.

Τα θαλασσινά θεωρούνται υγιεινή τροφή. Είναι αλήθεια ότι μπορεί να μην ενδείκνυνται για άτομα με προβλήματα ουρικής αρθρίτιδας ή με υψηλό ουρικό οξύ, αλλά αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές, αποτελούν μια αξιόλογη πηγή θρεπτικών συστατικών.

Αστακός: Διατροφικές πληροφορίες

Από διατροφική άποψη, πρέπει να σημειωθεί ότι ο αστακός χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Περίπου 84 ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει πολλά λιπαρά ούτε υδατάνθρακες.

Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής δίαιτας με στόχο την απώλεια βάρους.

Το τρόφιμο αυτό αποτελεί πηγή μετάλλων, όπως κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, ιώδιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Για το λόγο αυτό, μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών όλων αυτών.

Lobster and chick peas.
Τα ρεβίθια με αστακό είναι μια κλασική συνταγή για να εκμεταλλευτείτε αυτό το θαλασσινό.

Αστακός: Οφέλη

Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη του αστακού για την υγεία. Πρέπει να ξεκινήσουμε τονίζοντας τη δύναμη αυτής της τροφής όταν πρόκειται για τη βελτίωση της λειτουργίας της άλιπης μάζας. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες. Βοηθά τόσο τους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή όσο και τους αθλητές με υψηλά ποσοστά δραστηριότητας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σίδηρος θα βοηθήσει στην αποφυγή της αναιμίας. Μια ανεπαρκής παροχή θα οδηγούσε σε κατάσταση κόπωσης και χρόνιας κόπωσης. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Internal Medicine.

Το ιώδιο, από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο στοιχείο για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Μια χαμηλότερη από τη συνιστώμενη πρόσληψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Για να διασφαλίσετε ότι ο αδένας αυτός λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη στοιχείων όπως ο σίδηρος, το ιώδιο και το σελήνιο.

Χρήσεις στη μαγειρική

Ο αστακός μπορεί να καταναλωθεί στη σχάρα, στο φούρνο ή στο γκριλ, χωρίς περαιτέρω συνοδευτικό. Ωστόσο, χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή ζωμών ή για την ενίσχυση της γεύσης των πιάτων ρυζιού.

Είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο τρόφιμο για τους σεφ που ετοιμάζουν υψηλής ποιότητας, διακεκριμένα πιάτα.

Για παράδειγμα, ο ζωμός ρυζιού με αστακό είναι μια τυπική συνταγή στις ισπανικές μεσογειακές ακτές. Θα μπορούσατε ακόμη να συνδυάσετε αυτά τα θαλασσινά με ζυμαρικά, αποκτώντας διαφορετικές υφές. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο αστακός είναι φρέσκος για να τον αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Seafood rice.
Το ρύζι είναι ένα συστατικό που ταιριάζει πάντα με τα θαλασσινά, τόσο στην υψηλή κουζίνα όσο και στις πιο απλές παρασκευές.

Ο αστακός και οι εξαιρετικές του ιδιότητες

Ο αστακός είναι ένα είδος θαλασσινού που ξεχωρίζει για τις θρεπτικές του ιδιότητες και για τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες. Μπορεί να συμπεριληφθεί χωρίς πρόβλημα σε μια δίαιτα απώλειας βάρους.

Ωστόσο, τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα ή ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να είναι προσεκτικά μαζί του, λόγω της παρουσίας μεγάλων δόσεων νατρίου που περιέχει. Επίσης, αυξάνει το ουρικό οξύ εάν καταναλώνεται συχνά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:20. Published 2017 Jun 20. doi:10.1186/s12970-017-0177-8
  • Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020;287(2):153-170. doi:10.1111/joim.13004
  • Triggiani V, Tafaro E, Giagulli VA, et al. Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2009;9(3):277-294. doi:10.2174/187153009789044392

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.